Zo wordt jouw leven steeds leuker (boek-recensie)

Zo wordt jouw leven steeds leuker (boek-recensie)

‘Het zoveelste boek over hoe je je leven leuker kunt maken’, dacht ik toen ik dit boek ontving. Misschien wat negatief en juist een teken dat ik het boek goed kon gebruiken, maar tegenwoordig word je doodgegooid met boeken met een spiritueel tintje die jou kunnen helpen bij een lang en gelukkig leven. Ik las de eerste twee bladzijdes, legde het weer weg en pas weken later, vorige week om precies te zijn, vond ik de rust en ging ik er nog eens goed voor zitten na alle lovende recensies die ik las. Ik heb het over Steeds Leuker, geschreven door Jelle Hermus, de oprichter van platform SoChicken. Het boek is een absolute bestseller, uitgeroepen tot beste spirituele boek van 2018 en ik wilde nu toch wel eens weten waar iedereen het over had. Ik heb net het boek uitgelezen en ik kan met volle overtuiging zeggen: dit is misschien wel het leukste en meest interessante zelfhulpboek dat ik heb gelezen. Ik ga je vertellen waarom.

Kleine stapjes

Jelle staat nuchter in het leven en vindt dat het leven vooral heel makkelijk moet zijn. Hij wil de voordelen zonder de nadelen, het leven leuker maken met steeds minder moeite. Want ja, we zijn liever lui dan moe maar willen wel overal de vruchten van plukken. Leuk feitje: ik schreef ‘de eieren van plukken’. En dat komt door de denkwijze van Jelle, die het over het uitbroeden van de juiste eieren heeft. Want alleen dan krijgen we een gelukkig en steeds leuker leven. De grootste boodschap luidt: zet kleine stappen. Elke dag opnieuw. Welke kleine stap kan ik nú zetten om mijn leven iets leuker te maken? En ga dat doen. Maak het niet te groot en te moeilijk. Er is altijd iets dat je kunt doen, hoe kut je leven ook is en hoe verschrikkelijk je dag ook voelt. Jelle vertelt alles met veel humor, heeft een heel nuchtere kijk op het leven en maakt het allemaal hapklaar in mega kleine stapjes. Ik werd er blij van in plaats van gefrustreerd, omdat ik niet volgens een of andere guru mijn leven in één keer moet omgooien om nog enigszins een kans van slagen te hebben.

Open deuren

Het boek staat vol met open deuren en dat is helemaal niet slecht. Eigenlijk zijn open deuren de beste dingen die er bestaan. We weten dat we minder moeten eten en meer moeten bewegen om af te vallen. We weten dat we onze telefoon moeten wegleggen als we meer willen lezen. We weten dat we minder geld moeten uitgeven om zo meer te kunnen sparen. Maar ja, het doen is een tweede. Jelle legt uit dat alles te maken heeft met gewoonten en dat je iedere dag iets kunt doen om je leven fijner te maken. Wil je gezonder eten maar vind je dat lastig? Blijf bij je oude eetpatroon en verruil alleen je ontbijt voor iets gezonds voor een paar weken. Ga daarna, als dat gewend is, je tussendoortje vervangen tot ook dat een gezonde gewoonte is geworden. Het voelt als iets heel kleins en als je alleen kijkt naar dat ontbijt is het ook iets kleins, maar na een jaar heb je rigoureuze veranderingen aangebracht en ben je al een heel stuk gezonder bezig dan een jaar geleden. Denk in mega kleine stapjes, maak het jezelf makkelijk, doe vooral niet te moeilijk en maak je leven stapje voor stapje beter en leuker. Ondanks dat het wat langer duurt. Want dat is niet erg! Iedere verandering en iedere stap is er één naar een steeds leuker leven.

Vrijheid

In het boek Steeds Leuker staan drie dingen centraal: vrijheid, blijheid en betekenis. Onder vrijheid verstaat hij ‘schrap de ellende’ en denk aan ‘minder meuk en meer leuk’. Ga door je huis, verwijder al je troep, ga door je kledingkast en doe alles weg waar je niet blij van wordt, schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven, kijk naar je uitgaven en zorg voor ruimte. Hoe pers je zoveel mogelijk vrijheid uit je inkomen? Waar erger je je iedere dag aan? Los het op! Maak iedere dag kleine stappen en kijk hoe je iedere dag iets kleins kunt doen om de irritaties of moeilijkheden te verhelpen. Zorg dat je afleidingen schrapt om zo meer ruimte te creëren voor de leuke en mooie dingen iedere dag. Rust en ruimte. Dingen die je energie geven in plaats van energie kosten.

Blijheid

Bij blijheid ga je vooral kijken naar dingen die jou energie geven. Nieuwe gewoontes creëren in je dag die jouw geluksniveau steeds een beetje meer opkrikken. Een wijze les was ook: doe NU iets waar je altijd heel blij van wordt. En doe dat daarna weer. Bouw jouw dag op met dit soort kleine dingen en blijf zo jouw geluksniveau hoog houden. Sta iedere dag eens stil bij dingen waar je dankbaar voor bent, schrijf in een dagboek over dingen die jou bezighouden en sluit af met jouw dankbaarheidslijstje. Een geweldig leven is opgebouwd uit geweldige momenten en ondanks dat dat echt niet 24/7 is, mag dat zeker een paar keer per dag zijn. Begin eens met één ding aanpassen waardoor je jouw dag blij start en bekijk per dag wat je kunt doen. Want onthou: kleine stapjes. En open deuren! Ze zijn er niet voor niets. We moeten er alleen niet naar kijken en denken ‘pff, dat is zo cliché!’ We moeten er iets mee doen om ons leven steeds een beetje leuker te maken.

Oordeel niet over anderen, oordeel niet over jezelf. Blijf zo positief mogelijk. Zorg goed voor jezelf en je lijf, schrijf alle gedachtes uit je hoofd zodat je iedere dag weer rustig start en zorg dat je af en toe terugkeert naar jouw 0-punt voor een reset. Jelle legt in zijn boek mooi uit hoe dit precies werkt.

Betekenis

Allemaal leuk en aardig dat vrijheid en blijheid, maar we snakken ook allemaal naar een beetje betekenis in dit leven. Daar draait zijn laatste punt om. We willen voelen dat we leven, dat we belangrijk en van betekenis zijn. Stel jezelf kwetsbaar op, durf nieuwe dingen te proberen, blijf altijd leren, focus op ervaringen. Laat jezelf, maar ook anderen, vrij om hun hart te volgen en hun leven te leiden zoals zíj dat willen. André Hazes zong het al zo mooi in ‘Ik leef mijn eigen leven’. Laat het ook jouw eigen leven zijn. Als laatste deelt Jelle nog een mooi stuk over streven. We streven namelijk allemaal naar meer en beter maar eigenlijk zeggen we daarmee dat we nu niet tevreden zijn, we voelen constant frustratie en druk. Jelle praat liever over bijdragen. Het is namelijk goed om meer voldoening te willen ervaren en meer successen te willen boeken, maar dat moet dan wel zo positief mogelijk. ‘Streven komt uit een plek van ontevredenheid. Uit de angst om niet genoeg te hebben en niet genoeg te zijn. Het is een oplossing voor een probleem. Bijdragen komt uit een plek van overvloed. Het komt voort uit liefde, plezier, vrijheid en blijheid. Het is een uiting van dat wat er al is. Een daad die voortkomt uit fijne dingen. Je doet nog steeds hetzelfde, maar er verandert iets in je brein waardoor je ze doet om een andere reden, vanuit een andere plek.’ Denk daar maar eens over na.

Broeden op het juiste nest

De leidraad door het boek Steeds Leuker is de broednestmethode. Ga zitten op het juiste nest met de juiste en beste eieren die je uitbroedt. Schrap de slechte en focus je op de goede die jou gaan brengen naar een steeds leuker en mooier leven. Leef nog lang en gelukkig. En een beetje lui, want dat mogen we allemaal best zijn. Als we maar kleine stapjes voorwaarts gaan. Iedere dag weer.

Steeds Leuker

Steeds Leuker van Jelle Hermus is te koop bij onder andere Bol.com voor een prijs van 20 euro.

Share:

1 Reactie

  1. Ingrid
    8 maart 2018 / 00:46

    Klinkt goed Shir xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.