(~215 B)
Moeders, deze boeken moeten in jouw kast

Moeders, deze boeken moeten in jouw kast

De boekenmarkt zit vól met boeken over het ouderschap en hoe jij jouw kind nu het beste kunt opvoeden. Allemaal leuk en aardig, maar je zult het toch echt zelf moeten doen. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik onwijs onzeker van bepaalde boeken. Ik wilde teveel vasthouden aan deze ‘handleidingen’ en omdat veel exemplaren niet bij mijn ideeën aansloten, vond ik dat helemaal niet zo fijn. Later heb ik er echter een paar gelezen die me alleen maar steun brachten. Waar ik iets aan had, zonder direct te lezen dat ik het fout deed. Waar ik veel herkenning in vond en die goed aansluiten bij mijn visie over het ouderschap. Ik leerde ervan en het zijn nog steeds boeken die ik in huis heb en toch regelmatig nog even opensla.

Deze boeken moéten in jouw kast. Nou ja, moeten is een groot woord, maar als kersverse ouder of als moeder van een peuter kan ik deze boeken aanraden;

how2

How2Talk2Kids

Een heel tijd geleden mocht ik een workshop bijwonen van deze ‘theorie’ en dat vond ik waanzinnig. Jammer genoeg kon ik niet deelnemen aan een tweede deel vanwege mijn zwangerschap en omdat ik daar zo ziek van was, maar het eerste deel heeft me al veel gebracht. Het boek is echt heel erg leuk, vol met praktische tips en voorbeelden. How2Talk2Kids is een communicatiemethode die jou leert om effectief te communiceren met je kids zonder al teveel problemen. Natuurlijk, peuters blijven peuters en hebben echt wel zo hun buien, maar het is voor zo’n kleintje fijn om begrepen te worden, zonder dat je daarbij je grenzen laat varen. Grenzen stellen, vriendelijk blijven, je kind laten voelen dat zijn of haar gevoel er mag wezen, goed luisteren en daar op in spelen als ouder zijnde. Ik moet het boek er weer even bij pakken want merk dat het toch wel een vak apart is. Een nieuwe manier van communiceren met kinderen.

Je bestelt het boek hier voor een prijs van 22,50.

oei

Oei, ik groei

Oh, wat zullen veel mensen het niét met me eens zijn. Ik vind Oei, Ik Groei echt fantastisch en wel om de volgende reden: bij Skyler kon ik er de klok op gelijk zetten. Begreep ik zijn buien niet, snapte ik niet waarom hij zo huilerig of hangerig was, sliep hij nóg slechter, at hij minder en hadden we meer frustraties dan blije momenten op een dag? Ik pakte dit boek erbij en voila, er was een sprongetje gaande. Bij Maddox is dit iets minder van toepassing. Af en toe zie ik hem wel gelijk lopen qua sprongen en vooral qua frustraties op sommige dagen, maar bij Skyler was het veel meer zichtbaar. Het zal dus ook een beetje per kind verschillen of deze tien mentale sprongen, waar het boek zo diep op ingaat, duidelijk worden in bepaalde periodes. Wat ik trouwens niét deed, was de lijst checken wat ze na zo’n sprong dan ‘zouden kunnen’. Dat is namelijk écht per kind verschillend. Ik hield dus alleen de periodes bij en als de rust eenmaal weer was teruggekeerd, merkte ik vanzelf wel wat Skyler wel of niet kon. Momenteel is er een fijne app beschikbaar van dit boek en gebruik ik die vaker, maar voor kersverse ouders kan dit een interessante pil zijn.

Je bestelt het boek hier voor een prijs van 29,99.

9200000045961099

Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden

Nog steeds één van mijn favoriete boeken hier in huis is dit boek van Tischa Neve. Tischa schrijft namelijk wat ik denk. Ze vertelt ons dat we allemaal wel weten hoe het opvoeden moet (gewoon maar wat doen…), maar dat we soms toch echt even de controle verliezen en niet weten hoe te handelen. Weet je? Dat is gewoon verdomd fijn om te lezen. Het ouderschap is een rollercoaster met veel ups en downs. Maar hoe blijf je daar nu zo relaxt mogelijk onder zodat je leuker en vooral makkelijker kunt opvoeden? Geen betweterige adviezen, geen verhalen over ‘zo moet het en dat doe jij dus helemaal fout’ en vooral geen mooie verhalen die jou de perfecte opvoeding garanderen. Want perfect bestaat gewoon niet. Zelfs niet als je opvoedkundige bent of afgestudeerd bent als kinderpsycholoog. Als ik mijn naam op een boek zou moeten zetten, zou dat deze zijn. Ik schreef er al eens een review over.

Je bestelt het boek hier voor een prijs van 24,95.

9200000051781085

De Melkfabriek

In dit boek vind je ervaringsverhalen en tips voor als je borstvoeding wil geven en het interessant vindt, maar ook als je team flesvoeding bent is het allemaal erg leuk. Er wordt met humor en met respect voor flesvoeding geschreven over borstvoeding en er staat ook duidelijk beschreven dat er geen goed of fout is. Dat er voor beide manieren iets te zeggen valt. Het boek heeft niet voor niets als ondertitel: ‘waarom borstvoeding te gek is (en je je niet schuldig hoeft te voelen als het niet lukt). Ik vond het erg prettig weglezen, het heeft me in sommige situaties geholpen en het gaf me fijne afleiding in de kraamweek. De nuchtere houding was heel erg prettig en de verhalen van andere ouders gaven me een duwtje in de goede richting. Mocht je net als ik zo relaxt over borst- en flesvoeding denken en het een kans willen geven óf het nu aan het proberen zijn? De Melkfabriek hoort naast je zoogcompressen op je nachtkastje.

Je bestelt het boek hier voor een prijs van 19,99.

9200000075752674

Slaap

Sluit ik af met het boek dat ik pas een paar dagen geleden heb uitgelezen en al met jullie gedeeld heb; Slaap! van Susanne Willekes. Er wordt ontzettend veel gesproken over doorslapende kinderen en het lijkt wel een beetje een must in de maatschappij tegenwoordig. Ik snap dat wel, want een niét slapende baby is gewoon killing. Het is dan fijn als je een beetje inzicht krijgt in de slaappatronen van je kindje en hoe je veranderingen zou kunnen toepassen. Hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw baby misschien wél beter gaat slapen of misschien wel doorslaapt. Susanne is ervan overtuigd dat baby’s tot zes maanden sowieso lekker veel gevoed en geknuffeld moeten worden als ze daar om vragen (halleluja!), dat huilen absoluut niet nodig is (amen!), maar dat je daarna toch wel kunt werken aan een goed slaappatroon (hoera!). Wij passen nu het één en ander toe en Maddox is overdag een stuk blijer, slaapt véél beter en ’s nachts zien we ook al mooie vrbeteringen. Over een paar weken geef ik jullie een update maar mocht je nu al meer willen lezen en weten; Slaap! is jouw bijbel!

Je bestelt het boek hier voor een prijs van 19,99.

* Uiteraard zijn alle boeken ook leuk voor de papa’s!
* De links zijn affiliate.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties

 1. 14 oktober 2017 / 09:13

  Dat laatste boek is naar me onderweg, ik ben zo benieuwd!

 2. Monique
  15 oktober 2017 / 17:02

  Ik zag dat Maddox overdag ook hazeslaapjes deed en nu niet meer. Heb je tips daarvoor uit het laatste boek gehaald? Hier een 3 maanden oude baby die exact na 30 minuten weer de ogen opent (nadat we 20 minuten bezig zijn geweest om hem in slaap te krijgen *snik*). Dus tips zijn welkom!

 3. 15 oktober 2017 / 20:58

  Vond het boek over BV/FV erg interessant. Toen ik het leende en las was ik natuurlijk nog zwanger en dat wakkerde mijn nieuwsgierigheid wel aan. Vind het inderdaad erg fijn dat er niet met een vingertje naar bepaalde ‘teams’ wordt gewezen en er geen goed en fout is. Ook fijn dat bepaalde kanten van de flesvoeding zo naar voren komen, voelt ook wel eens goed om daar meer positieve dingen over te lezen.

Secured By miniOrange