Tijdens de zwangerschap van Skyler had ik een simpele basis zorgverzekering. Het kraampakket zat daar toen niet bij en moesten we zelf kopen, de ziekenhuisbevalling zou ook niet vergoed worden en kraamzorg vroeg ook een eigen bijdrage. Uiteindelijk is de bevalling medisch geworden omdat ik een maand te vroeg beviel en dat betekende dat de rekening wel degelijk vergoed werd. We hadden mazzel, want die rekening was anders niet mis. Heel slecht over nagedacht toentertijd. Dit keer pakten we het iets anders aan en besloot ik mijn zorgverzekering aan te vullen met een aanvullend pakket waarin veel dingen waren meegenomen. Gelukkig maar, want dat heeft ons aardig wat geld bespaard.
Uitgebreid pakket
Toen ik vorig jaar zwanger was van Maddox en ik aan het einde van het jaar mijn zorgverzekering kon aanpassen, heb ik dit direct gedaan. Ik betaalde dan wel opeens 50 euro meer per maand, maar alles zou vergoed worden. Van ziekenhuisbevalling, tot kraampakket én kraamzorg. Uiteindelijk was het voor mij dus goedkoper om maandelijks meer te betalen voor mijn verzekering. Ik zou het echt iedereen aanraden, helemaal als je in het ziekenhuis wil gaan bevallen. De kosten kunnen onwijs oplopen en als je je kraamzorg erbij optelt, is een uitgebreider pakket toch een stukje fijner.
Veel behandelingen vergoed
Maar niet tijdens de zwangerschap en na de bevalling kwam het aanvullende pakket mij goed uit; ook nu met diverse behandelingen voor Maddox vind ik het fijner om goed aanvullend verzekerd te zijn. De meeste dingen zoals ziekenhuisbezoekjes en huisartsritjes zitten in het basispakket maar wil je bijvoorbeeld naar een osteopaat, dan zijn die kosten voor jou. We betaalden voor Maddox 90 euro per behandeling en als je er drie of vier nodig hebt, kan dat in de kosten gaan lopen. Nu met het aanvullende pakket krijgen we de helft vergoed en dat heeft me toch net over die drempel heen getrokken om het een kans te geven. Daarnaast zijn ook dingen als fysiotherapie, orthodontie, anticonceptie en diëtiek in het pakket opgenomen. Eigenlijk toch wel een must, zo’n aanvullend pakket als je kinderen hebt.
Hema zorgverzekering
Check je verzekering dus goed en kijk of je misschien een aanvullend pakket kan gebruiken. Je maandelijkse bedrag schiet wel een beetje omhoog maar er worden een hoop kosten gedekt die anders voor eigen rekening zijn. Hema heeft momenteel een zorgverzekering waarin ze ook een kraampakket ter waarde van 50 euro hebben opgenomen. Dat deze is aangevuld met leuke dingetjes van Hema zelf is natuurlijk een heel leuke bijkomstigheid. Daarnaast ontvang je met je zorgpas 10% korting op bijna alles in de winkel en dat is héél erg fijn tijdens het aanschaffen van je uitzet. Hydrofiele doeken kun je immers nooit genoeg hebben. Ik heb natuurlijk ook de check gedaan en als ik zou overstappen en voor aanvullend nummer 3 kies heb ik evenveel als nu en betaal ik 10 euro minder dan waar ik nu zit. Dat wordt even goed kijken naar wat ik precies allemaal wil. Hou ik die 10 euro in mijn zak en krijg ik nog eens 10% korting op mijn aankopen. En daar word ik wel heel erg blij van. Je zorgverzekering vergelijken blijft altijd heel belangrijk. Door het ieder jaar even onder de loep te nemen kun je zien waar je kunt besparen. En ook al scheelt het maar 5 euro per maand; dat is toch al 60 euro per jaar waar je andere leuke dingen mee kunt doen.
Id-bewijs voor jouw baby
Vermeld ik het hier ook nog een keer: let je erop dat jouw kind een geldig identiteitsbewijs heeft? Je mag dan wel een zorgverzekering hebben; veel ziekenhuizen zijn tegenwoordig erg streng en willen een id-bewijs zien alvorens ze je rekening doorsturen naar de zorgverzekeraar. Been there…
Succes met je keuze! Ik ga er in ieder geval even flink induiken de aankomende weken want ik heb zo’n idee dat ik heel veel kan gaan besparen…
Je hebt uiteraard gelijk dat het verstandig is om te kijken naar de zorgverzekering als je zwanger bent. In je eerste alinea schrijf je echter dat je rekening voor het ziekenhuis zelf had moeten betalen als je niet medisch was geweest. Dit is echter alleen je eigen risico, dus max 385 euro, wat je moet betalen. Niet die hele rekening gelukkig 😉
Auteur
Met een ziekenhuisbevalling? Dat wist ik niet! 🙂
Het is raadzaam om uit te rekenen wat je maandelijks extra betaald voor een uitgebreid pakket. Voor ons loont het niet. Je betaald een kraampakket (30/40), eigen bijdrage kraamzorg (4.30 per uur, standaard kraamzorg is 49 uur =210) en de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling is 385. Dan kom je op 605 euro. Een uitgebreid pakket van 50 euro per maand kost je op jaarbasis 600 euro…
Verder kun je bedenken of je fysio, lactatieconsulent of cursussen nodig denk te hebben.
Ik wil thuis bevallen en mocht ik wel in het ziekenhuis belandden, wordt de bevalling direct medisch dus die eigen bijdrage hoef ik niet mee te tellen.
Voor mij kon een aanvullend pakket voor het kraampakket, bevalling en kraamzorg ook niet uit. Poliklinisch betaal je een bijdrage omdat je naar het ziekenhuis gaat terwijl het niet nodig is, maar afgezien van die bijdrage (die volgens mij in je eigen risico valt) betaal je verder niets. Ongeacht je verzekering wordt het helemaal vergoed, ook als je je eigen risico nog niet ‘op’ hebt. Het is dus inderdaad goed om je er zorgvuldig in te verdiepen, maar aanvullende verzekering is niet altijd de juiste keus. Je kunt er ook voor kiezen om ipv daarvan maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Het kan zeker lonen. Alle zorgverzekeraars vergeleken en ik stap over naar zilveren kruis. Die heeft voor mij het beste pakket en het loont zeker aangezien ik per maand 140.50 kwijt ben en alles wordt vergoed mbt de bevalling en kraamzorg. Dan ben ik voordeliger uit dan wanneer ik het zelf zou betalen.
Zorg rondom bevalling en zwangerschap valt nooit in het eigen risico net als de huisarts. Er is een eigen bijdrage voor bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie en voor de kraamzorg. Die eigen bijdrage kan je aanvullend verzekeren.
Ik heb bij een zorgverzekeraar gewerkt en een tip voor alle zwangere dames: Bij sommige zorgverzekeraars kun je gedurende het jaar je pakket eenmalig verhogen i.v.m. zwangerschap. Zo zit je dus niet het hele jaar aan die dure aanvullende verzekering vast. Tegenwoordig moet je een behoorlijk hoog aanvullend pakket hebben om alle kosten vergoed te krijgen. Als je niet poliklinisch bevalt in het ziekenhuis en verder niets uit die aanvullende verzekering nodig hebt, dan ben je vaak goedkoper uit zonder die aanvullende verzekering. Eigen risico en eigen bijdrage staan los van elkaar. Zwangerschap valt niet onder het eigen risico (m.u.v. labaratorium onderzoek).
wij zijn altijd al aanvullend verzekerd geweest en dus toendertijd ook het kraampakket gekregen