(~215 B)




Solliciteren tijdens jouw zwangerschapsverlof? Dit is wat je kunt verwachten

Solliciteren tijdens jouw zwangerschapsverlof? Dit is wat je kunt verwachten

Overweeg je om van baan te veranderen na je zwangerschapsverlof? Veel kersverse moeder denken hierover na, zelfs als ze tevreden zijn met hun baan. En dat is helemaal niet zo gek. De overgang naar het moederschap is voor velen – zacht gezegd – levensveranderend. Van wensen, dromen tot behoeften, veel dingen veranderen nou eenmaal als de baby is geboren. En dan kan het voorkomen dat jouw huidige baan niet meer bij jou (en je nieuwe situatie) past, vanwege logistieke of juist existentiële redenen. Merk je dat je klaar bent voor een professionele verandering? Ontdek hier wat je dan kunt verwachten.

De zoektocht naar jouw nieuwe droombaan

Door jouw zwangerschapsverlof heb je de nodige afstand kunnen nemen van je werk en je professionele leven. En dit kan je aan het denken zetten over wat je nou eigenlijk wilt met je werk en leven. Als je dan merkt dat je niet tevreden bent, dan is het tijd om te kijken naar wat je wél wilt. De enige manier om hierachter te komen is door de nodige soul searching te doen: van het nadenken over jouw wensen en dromen, bekijken van vacatures, onderzoeken van mogelijkheden tot het praten met mensen die werken in een andere sector. Denk daarbij na over het werk dat je zou willen doen, het soort mensen waarmee je wilt samenwerken en het bedrijf waar je deel van wilt uitmaken. Des te beter je weet wat je wilt doen, des te makkelijker de rest van de zoektocht zal zijn.

Een goede timing is belangrijk

Oké, je weet wat je wilt. Dan is het nu tijd om die zoektocht te starten. Maar, wees daar wel strategisch in. Bedrijven willen vacatures zo snel mogelijk vervullen, dus wees er ook zeker van dat je relatief snel aan de slag kunt. Het wordt vaak aangeraden om pas te beginnen met solliciteren als je drie maanden verwijderd bent van je gewenste startdatum. Wanneer je al eerder begint met solliciteren, dan kan het zijn dat je veel druk zal voelen om al eerder te beginnen (zonder dat je daar emotioneel en/of logistiek klaar voor bent).

Voorbereiden, voorbereiden én voorbereiden

Heb je nog langer dan drie maanden te gaan? Dat betekent zeker niet dat je moet gaan zitten afwachten. Er is genoeg dat je kunt doen om je voor te bereiden op die nieuwe baan. Zo kun je je vakgebied alvast verder onderzoeken (podcasts en baby’s gaan goed samen). en interessante thema’s ontdekken (die je weer kunt benoemen tijdens een sollicitatiegesprek). Ook is dit een goed moment om aan jouw netwerk te werken. Duik in LinkedIn, ga op zoek naar bedrijven die je interessant vindt en informeer naar toekomstige mogelijkheden. Je kunt ook alvast beginnen met het opwarmen van jouw netwerk buitenshuis, bijvoorbeeld met babyvriendelijke koffiedates met kennissen of (oud) collega’s. En wat dacht je van al die andere mama’s en papa’s? Ook zij hebben een leven buiten de kids – inclusief professionele doelen en dromen – dus wie weet kun je daar nog een goed contact opdoen.

Ijzersterk sollicitatie materiaal: van een LinkedIn-profiel, cv tot sollicitatiebrief

En ben je (bijna) klaar voor die sollicitatiegesprekken? Dan is het hoog tijd dat je je sollicitatie materiaal onder de loep neemt. Zorg ervoor dat je een geweldig LinkedIn-profiel, cv en sollicitatiebrief hebt die ook goed op elkaar aansluiten. Heb je een interessante functie gevonden? Doe dan onderzoek naar het bedrijf en lees je goed in over de baan. Laat dit alles ook weer terugkomen op je sollicitatiebrief en cv. Een cv moet kort maar krachtig zijn (maximaal twee pagina’s). Vind je het moeilijk om een sterk cv te maken? Maak dan gebruik van een cv template, zo krijg je in een handomdraai een mooi en duidelijk cv. Wel zo handig met een baby.

Sollicitatiegesprekken en jouw professionele-ik

Je wilt een sollicitatiegesprek sterk in gaan. En daar heb je jouw professionele-ik voor nodig. Nee, dat hoeft echt geen neppe versie van jou te zijn, maar gewoon iemand die weet wat ze te bieden heeft en dit ook goed kan communiceren. Als je eventjes uit de running bent, dan kan het soms moeilijk zijn om jouw professionele-ik weer te vinden. Maar met de juiste voorbereiding (en soms ook outfit) tover je die zo weer tevoorschijn. Twijfel je of je tijdens een sollicitatiegesprek moet vertellen over jouw (pasgeboren) baby? Dat is een persoonlijke keuze, maar je bent hier absoluut niet toe verplicht. Wat je ook doet, maak jouw baby niet de focus van het sollicitatiegesprek. Als je er al voor kiest om over jouw kleintje te vertellen, houd het dan kort en focus je daarna weer op jouw professionele kwaliteiten.

Afscheid nemen van jouw oude werk – tijdens jouw verlof

En heb je die nieuwe baan binnen? Dan is het hoog tijd dat je dit ook gaat vertellen aan jouw oude werkgever. En dat brengt natuurlijk wat uitdagingen met zich mee, zeker als je nog in je zwangerschapsverlof zit. Want hoe neem je afscheid als je niet op kantoor komt? Nou, gewoon zoals je ook zou doen als je ergens nog wél (actief) werkt. Vertel het aan jouw manager en bereid jouw vertrek zo goed mogelijk voor (waarschijnlijk kun je dit ook makkelijker doen doordat je werk al eventjes stil ligt). En als het dan tijd is voor afscheid, doe dan wat goed voelt voor jou. Voer de gesprekken die je wilt voeren (via de telefoon of met een kopje koffie op kantoor), bedank iedereen die je wilt bedanken en voeg collega’s toe op LinkedIn.

Solliciteren tijdens je zwangerschapsverlof is misschien niet makkelijk, maar het is zeker mogelijk. Jouw professionele-ik bestaat nog steeds – zelfs als je al een paar dagen niet hebt kunnen douchen. Je bent de verandering waard. Dus rust uit, weet wat je wilt en ga voor de baan van jouw (nieuwe) dromen.

Delen:
Secured By miniOrange