Ja ja, je ziet het goed: mijn doel is behaald! De laatste boekenupdate schreef ik eind augustus. De teller stond toen op 37 boeken. Inmiddels zijn dat er 46 en dus heb ik mijn doel van 40 boeken lezen in 2024 al af kunnen vinken. Natuurlijk betekent dat niet dat ik nu stop. Ik heb de flow helemaal te pakken. Ik ga je laten zien welke boeken ik de afgelopen weken heb gelezen.
De logé – Nelle Lamarr
Tanya, een Britse uitwisselingsstudent, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Voor Natalie, die nog steeds rouwt om de dood van haar oudste dochter, Anabel, is Tanya een welkome afleiding én de kans om haar gezin weer dichter bij elkaar te brengen. De zeventienjarige Paige zit echter niet te wachten op de knappe Tanya die nu in de kamer verblijft die ooit van Anabel was.
Naarmate Tanya zich dieper in het gezin nestelt, wordt haar gelijkenis met Anabel met de dag griezeliger. Tanya lijkt niet alleen op Anabel, iets wat Natalie toeschrijft aan toeval, maar Tanya begint ook echt als Anabel te klinken…
Terwijl Natalie elke nacht wordt wakker gehouden door haar eigen geheimen en een verleden dat haar achtervolgt, vraagt ze zich in toenemende mate af wie ze nou wérkelijk in haar huis heeft verwelkomd. Tanya is overduidelijk slecht nieuws… De vraag is echter: hóé slecht?
Dit boek werd me aangeraden omdat ik zo genoot van de Hulp-reeks van Frieda McFadden. En het klopt! Hier heb ik ontiegelijk van genoten. Lekker spannend, afwisselende verhaallijnen, goede wendingen en een spannend einde. Dit vond ik een heerlijk boek om te lezen.
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐⭐
Hee mooie ziel – Fleur Overgaag
Het leven is vol uitdagingen: onverwachte ontmoetingen in de sauna, haperende telefoons, onaardige grondstewardessen die je bagage niet willen inchecken, al die dingen waar je mee zou moeten stoppen (klagen, uitstellen, pleasen), het gapende gat tussen hoe je bent en hoe je zou willen zijn. Hoe blijf je dan een goed mens? In Hee mooie ziel probeert Fleur Overgaag orde aan te brengen in de chaos door het mooie te zien in het geworstel van al die curlingouders, paardencoaches, langsrazende fietsers, ongeduldige types, overprikkelde lotgenoten, en vooral van zichzelf. Hilarische, troostrijke en pijnlijk herkenbare verhalen. Een onweerstaanbaar boek voor iedereen die zich staande probeert te houden in de onzin van alledag en zichzelf niet te serieus wil nemen.
Leuke stukjes hoor.. Maar soms miste ik gewoon de clue of boodschap. Heb uiteindelijk zelfs delen overgeslagen omdat ik sommige dingen vreselijk vond om te lezen. Nee, niet mijn ding dit.
Je vindt het boek hier.
⭐⭐
Redenen om te blijven leven – Matt Haig
Op zijn vierentwintigste stort het leven van Matt Haig volledig in. Hij ziet geen enkele uitweg, geen reden meer om te bestaan. Dit is het verhaal van hoe hij zijn depressie overwon, een ziekte die hem bijna vernietigde, en hoe hij opnieuw leerde met volle teugen van het leven te genieten. Redenen om te blijven leven is meer dan een memoire: het is een ontroerende, grappige en vreugdevolle zoektocht naar hoe om te gaan met depressie.
Ik heb zelf nooit te maken gehad met een depressie, dus weet nooit zo goed hoe dat gaat in iemands hoofd. Dit boek vond ik mooi, om meegenomen te worden in dat proces. Hier en daar een pijnlijk raak puntje; voor de rest gewoon een prima weglezer. Ik vind andere boeken van hem leuker/beter, maar snap dat dit vanuit zijn tenen is gekomen.
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐
Een straaltje zonlicht – Astrid Harrewijn
Fien, moeder van drie pubers, worstelt met het leven nadat ze is verlaten door haar man. Als haar kinderen aangeven liever bij hun vader te willen wonen, neemt ze een drastisch besluit: ze accepteert hun verzoek en kiest voor het eerst in haar leven voor wat tijd voor zichzelf. Ze verhuurt haar huis, brengt haar spullen naar de opslag en hoopt haar leven weer op de rit te krijgen door zes maanden te gaan reizen en op huizen te passen. Het is maar de vraag of dat verstandig is, aangezien ze een ritje met de trein naar een naburige stad al ingewikkeld vindt… Tijdens haar reis belandt ze op de merkwaardigste plekken en ontmoet ze de meest kleurrijke types, maar gaat het Fien ook lukken om zichzelf weer te vinden?
Ik had weer even zin in een lekker leesboek en kwam uit bij dit boek van Astrid Harrewijn. En oh, wat heb ik hiervan genoten! Een boek vol met humor, maar met mooie boodschappen. De avonturen waren ook stuk voor stuk mooi en leuk om te lezen Ik geniet vaak van de boeken van deze schrijfster en deze kon ik ook echt niet wegleggen. Ja, heerlijk leesvoer!
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐⭐⭐
Leven als fan – Nicolle Lamerichs
⭐
Zuid-moeders hebben geen geheimen – Kimberley Klaver
Poppy heeft een bewogen tijd achter de rug en is vastberaden om zich niets meer aan te trekken van de roddelende en veroordelende vrouwen in Amsterdam-Zuid. Haar focus ligt vanaf nu op haar gezin, het koesteren van haar relatie met Alex en hun 1-jarige zoon. Maar wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een tragisch ongeval en ook nog eens verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld. En de moedermaffia en Botox-bitches ruiken zwakte van afstand. Lukt het Poppy om zichzelf en haar gezin niet te verliezen? En wat is er de avond van het tragische ongeval daadwerkelijk gebeurd?
Kimberley Klaver interviewde ik een paar maanden geleden voor AmstelveenZ en dat werd zo’n leuk gesprek. Ik las haar eerste boek met veel plezier en kreeg die dag haar tweede boek cadeau. Ik heb hem even laten liggen, maar ben er een paar weken geleden in begonnen. Ik vond het weer heerlijk over the top geschreven. Wel kwam ik wat lastig in het verhaal qua personages. Ik vergat soms wie wie was, waardeer ik niet echt een connectie voelde tijdens het lezen. Desalniettemin een lekker boekje om te lezen op een druilerige zondagmiddag. Mits je deel 1 hebt gelezen!
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐
Een steekje los – Iris ter Haar
‘Adem in, twee, drie, adem uit, twee, drie, vier. Herhaal ik als een mantra in mijn hoofd. Ik probeer mijn longen te vullen, maar de typische ziekenhuislucht lijkt steeds minder zuurstof te bevatten.’
Fris afgestudeerd psycholoog Iris ter Haar begint vol goede moed aan haar carrière als ondernemer. Voor de buitenwereld lijkt alles haar goed af te gaan, maar ongemerkt wordt haar wereld kleiner en kleiner, tot ze haar huis niet meer uit durft. Als bezigheidstherapie borduurt ze zich de blaren op de vingers terwijl ze op een eindeloos lijkende wachtlijst staat voor een psycholoog. In 2018 krijgt ze de diagnose paniekstoornis en agorafobie. Inmiddels heeft Iris een succesvolle borduurwebshop en lukt het haar (meestal) weer om zonder klamme handen de deur uit te gaan. In dit boek vertelt ze op luchtige wijze hoe het is om opgeslokt te raken door angsten tot je jezelf verliest. Maar ook hoe ze – met ups en downs – de draad weer oppakt. Inclusief handige lijstjes met wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt, hoe je een wachtlijst doorkomt en de wetenschap achter angststoornissen.
Wat een mooi persoonlijk boek over een kwetsbaar onderwerp. Ik vond het heel interessant om dit te lezen en vond sommige punten pijnlijk herkenbaar. Heel veel respect voor Iris en haar doorzettingsvermogen, maar ook hoe ze zichzelf blijft en hoe ze zo aan haarzelf heeft gewerkt.
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐⭐
Het laatste hoofdstuk – Mirjam Willemsen
Mirjam Willemsen is huisarts en ongeneeslijk ziek. Sinds februari 2019 weet ze dat ze niet meer zal genezen van haar longkanker en leeft ze van scan naar scan. Zolang het kan, blijft Willemsen gewoon doorwerken. In Het laatste hoofdstuk deelt ze naast persoonlijke inzichten de treffende en ontroerende verhalen van haar palliatieve patiënten. Willemsen is behalve lotgenoot ook een anker in de laatste levensfase van deze mensen, dikwijls tot aan het einde.
De kwaliteit van de levenseindezorg kan echt beter, vindt Willemsen. We moeten het levenseinde onderdeel van het leven maken, in plaats van er steeds omheen te draaien of het te negeren. Dan kunnen gesprekken over behandelwensen en -grenzen plaatsvinden. Het laatste hoofdstuk is een opening tot een breder maatschappelijk gesprek en herkenbaar en verhelderend leesvoer.
Zoals al vaker gezegd ben ik dol op verhalen uit iemands werkveld. Dit boek gaat over een huisarts die zelf ongeneeslijk ziek is, en mensen helpt in de palliatieve fase. Een mega interessant onderwerp. Ik genoot van de verhalen, ook al waren ze allemaal met de dood als afloop. Het is bijzonder om te lezen waar mensen nog tegenaan lopen en waar ze mee bezig zijn op het moment dat de dood dichtbij komt. Ja, echt een mooi boek.
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐⭐
Het wordt ook steeds gekker – Lieke Hester
Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Inmiddels kan ze zonder te overdrijven zeggen: het wordt ook steeds gekker.
Van dealers en overlastveroorzakers op het Centraal Station tot hardleerse winkeldieven, en van suïcidepreventie tot lijkvindingen en moordonderzoeken… Het wordt ook steeds gekker bewijst dat geen dag hetzelfde is bij de politie. Het zijn de ontroerende en soms morbide verhalen, de humor en het plezier onder de collega’s en de onvoorspelbaarheid die de hoofdrol spelen in dit boek – de kanten van de baan waar je misschien geen idee van hebt.
Politiewerk is mensenwerk, en Lieke laat zien dat er uiteindelijk een mens in het uniform zit.
Ja hoor, Lieke doet het weer! Het eerste boek gaf ik al 5 sterren, maar dit tweede boek krijgt dat ook. Wat een fijn boek, vol met verhalen over haar werkzaamheden als politieagent. Ik geniet zo erg van dit soort verhalen. Jammer dat het boek binnen no time uit is. Ik vind dit leuk, interessant, heftig, mega grappig, lekker Amsterdams af en toe en op en top genieten.
Je vindt het boek hier.
⭐⭐⭐⭐⭐