(~215 B)




Mijn favoriete boeken in 2024

Mijn favoriete boeken in 2024

Op dit moment heb ik 53 boeken gelezen in 2024, een stuk meer dan mijn doel van 40 gelezen boeken. Vorig jaar haalde ik mijn doel van 40 boeken lezen precies en in 2022 las ik er ook 53, dus ik kan wel zeggen dat ik er lekker in zit en dat het doel iets opgeschroefd kan worden. Voor volgend jaar zet ik mijn leesdoel op 45 boeken, dus hopelijk ga ik dan ook weer lekker veel fijne boeken uitlezen.

Ik las van alles: van ‘zelfhulpboeken’ tot romans en van thrillers tot verhalen uit iemands beroepsveld. Waar ik eerst altijd alle boeken wilde uitlezen waar ik aan begon, heb ik nu geleerd om een boek gewoon te stoppen als het me geen plezier brengt. Het moet me blij maken als ik mijn e-reader pak en ik wil vooral niet gefrustreerd raken omdat ik het boek niet leuk vind maar wél wil weten hoe het afloopt. Sinds ik dat doe, gaat het lezen heel erg goed. En dat blijkt, aangezien ik dus ruim een boek per week heb mogen uitlezen.

Er waren best veel boeken die ik 4 sterren gaf: 27. Dat is iets meer dan de helft en dat heeft absoluut bijgedragen aan de leesflow. Mijn boodschap is dan ook: doe niet mee aan hypes, kies gewoon boeken die jij leuk vindt en stop als het niet bevalt. Een boek kan nog zo hoog staan in een top 10; als de eerste bladzijdes (en soms zelfs de eerste pagina) me niet bevalt, stop ik ermee.

Zoals elk jaar deel ik met jou mijn favorieten. Dit jaar zijn het twee boekenseries, waarvan er een met kop en schouders bovenuit steekt. Het zijn drie feelgoods, twee boeken over iemands beroep, een mooie roman, een boek over iemands leven en een thriller van een van mijn favoriete schrijvers op dit moment.

Onvoorwaardelijk-serie – Wendy Brokers

De boeken staan niet op volgorde, maar ik begin wel met mijn grootste favoriet van 2024: de serie Onvoorwaardelijk van Wendy Brokers. Afgelopen week kwam het vierde deel uit en ik ben mijn andere boek tijdelijk gestopt om direct aan dit boek te beginnen. Ik vind dit echt een waanzinnig mooie boekenserie. Twee verhaallijnen die prachtig naar elkaar toe bewegen, vol met problematiek en thema’s die flink spelen in de samenleving. Een liefdesrelatie, vriendengroepen, drama, mooie gesprekken, af en toe een steamy scène en van begin tot eind genieten. Mocht je nog niet begonnen zijn: doe jezelf een plezier tijdens de feestdagen en zet alle delen op je e-reader. Ik gaf alle drie de boeken die ik tot nu toe las 5 sterren, en ik weet nu al dat dat met deel 4 ook gaat gebeuren. Het zijn allemaal op zichzelf staande verhalen, maar ze overlappen elkaar wel allemaal in de verhaallijnen. Begin met deel 1 en ik weet zeker dat je alle boeken binnen no time uit hebt.

Je vindt de boekenserie hier.

Wie ik ben zonder jou – Susan Muskee

Joy (27) heeft haar leven helemaal uitgestippeld: huisje, boompje, Pinterestbord voor haar droombruiloft. Tot haar vriend verliefd wordt op een ander. Van het ene op het andere moment stort haar toekomstbeeld in elkaar. Voor Frida (72) voelt het alsof iemand drie jaar geleden de pauzeknop van haar leven heeft ingedrukt. Sinds het overlijden van haar man bestaan haar dagen uit een wandeling naar de supermarkt en een gesprekje met Nico en Thea – haar kamerplanten.

Wanneer de twee vrouwen elkaar op een bankje in het park ontmoeten, is dat het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap. Gewapend met een stapel zelfhulpboeken maken ze een plan om het leven én de liefde weer naar hun hand te zetten. Aangezien de boeken een gegarandeerd succes claimen, zou dat moeten lukken. Toch?

Je hebt feelgood en je hebt feelgood met een twist. Ik vond dit verhaal echt heel erg mooi, omdat je kennismaakt met twee personen; een jonge vrouw en een vrouw op leeftijd. Ze ontmoeten elkaar in het park en er ontstaat een mooie vriendschap. Hartverwarmend, soms grappig en soms verdrietig, maar bovenal een prachtig boek dat je moeilijk weg kunt leggen. Ik weet nog dat ik dacht: ik kies dit boek wel, een simpel boek dat ik even snel weg kan lezen. Het werd een van mijn favorieten van 2024.

Je vindt het boek hier.

Als ik je weer zie – Gillian King

Lily wil best een tijdje op het dochtertje van haar beste vriendin Sara passen wanneer zij plotseling weg moet. Totdat ze ontdekt wie Sara daarvoor nog meer heeft ingeschakeld: Seb. Hij is vreselijk knap, grappig en stiekem erg sexy. O, en niet geheel onbelangrijk: Lily’s ex.

Seb is wel de laatste persoon met wie Lily een paar weken lang in hetzelfde huis wil wonen. Maar wanneer ze noodgedwongen tijd met elkaar doorbrengen, merken ze dat het verleden hen razendsnel inhaalt. Oud zeer komt naar boven, net als verborgen gevoelens en emoties. Waar vonken overspringen, gaat alleen ook weleens iets in de fik…

Als we het over feelgood romans hebben, is Gillian King toch wel een van mijn favoriete auteurs. Alles wat zij schrijft, vind ik leuk. Als ik je weer zie is wederom een parel van een boek. Het zijn van die verhalen die ik niet weg kan leggen en waarvan ik báál als het uit is. Dat je ’s avonds naar bed gaat en niet kan wachten om verder te lezen. Een meeslepend boek met leuke wendingen, fijne karakters en een net weer wat originelere setting. Ja, dit is wederom een pareltje en kreeg van mij in 2024 vijf sterren.

Je vindt het boek hier.

Een straaltje zonlicht – Astrid Harrewijn

Fien, moeder van drie pubers, worstelt met het leven nadat ze is verlaten door haar man. Als haar kinderen aangeven liever bij hun vader te willen wonen, neemt ze een drastisch besluit: ze accepteert hun verzoek en kiest voor het eerst in haar leven voor wat tijd voor zichzelf. Ze verhuurt haar huis, brengt haar spullen naar de opslag en hoopt haar leven weer op de rit te krijgen door zes maanden te gaan reizen en op huizen te passen. Het is maar de vraag of dat verstandig is, aangezien ze een ritje met de trein naar een naburige stad al ingewikkeld vindt… Tijdens haar reis belandt ze op de merkwaardigste plekken en ontmoet ze de meest kleurrijke types, maar gaat het Fien ook lukken om zichzelf weer te vinden?

Oh, wat heb ik hiervan genoten! Is het al duidelijk wat mijn favoriete genre is? Een boek vol met humor, maar met mooie boodschappen. De avonturen waren ook stuk voor stuk mooi en leuk om te lezen. Ik geniet vaak van de boeken van deze schrijfster en deze kon ik ook echt niet wegleggen. Van die verhalen die alles bevatten: drama, liefde, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, flink op je bek gaan en weer opkrabbelen. Ook dit boek las ik met veel plezier afgelopen jaar.

Je vindt het boek hier.

Het wordt ook steeds gekker – Lieke Hester

Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Inmiddels kan ze zonder te overdrijven zeggen: het wordt ook steeds gekker. Van dealers en overlastveroorzakers op het Centraal Station tot hardleerse winkeldieven, en van suïcidepreventie tot lijkvindingen en moordonderzoeken… Het wordt ook steeds gekker bewijst dat geen dag hetzelfde is bij de politie. Het zijn de ontroerende en soms morbide verhalen, de humor en het plezier onder de collega’s en de onvoorspelbaarheid die de hoofdrol spelen in dit boek – de kanten van de baan waar je misschien geen idee van hebt. Politiewerk is mensenwerk, en Lieke laat zien dat er uiteindelijk een mens in het uniform zit.

Het eerste boek van Lieke gaf ik al 5 sterren, maar dit tweede boek krijgt dat ook. Wat een fijn boek, vol met verhalen over haar werkzaamheden als politieagent. Ik geniet zo erg van dit soort verhalen. Jammer dat het boek binnen no time uit is. Ik vind dit leuk, interessant, heftig, mega grappig, lekker Amsterdams af en toe en op en top genieten. Wat mij betreft volgen er nog veel meer boeken van haar hand. Een mooi inkijkje in de politiewereld, maar ook zeker in de wereld van een vrouwelijke politieagent zijn, persoonlijke problematiek, onzekerheden en je mannetje staan.

Je vindt het boek hier.

Door de ogen van een gynaecoloog – Koen Deurloo

Toen dokter Koen Deurloo tijdens zijn coschappen voor de eerste keer een geboorte begeleidde wist hij het zeker: dit was wat hij de rest van zijn leven wilde doen. In dit boek geeft hij een unieke kijk achter de schermen van de afdeling verloskunde.

Als gynaecoloog begeleidt Koen zwangerschappen en bevallingen die meer zorg nodig hebben. Soms heftig, maar het is ook dé plek in een ziekenhuis waar heel veel blijdschap is. Van de moeder-geassisteerde keizersnede tot onverwachte of lang verlangde zwangerschappen, van moeilijke beslissingen als het toch niet goed lijkt te gaan tot de enorme vreugde als er een gezond kindje wordt geboren: Koen maakt het allemaal mee.

Dit boek wilde ik gelijk lezen toen ik hem op bol voorbij zag komen en het heeft me geboeid van begin tot eind. Ik genoot van de persoonlijke verhalen en vond het fantastisch om een kijkje achter de schermen in het ziekenhuis te krijgen. De schrijfstijl is ook nog eens prettig. Absoluut een aanrader. Naast de romans lees ik dit echt heel erg graag.

Al het blauw van de hemel – Mélissa Da Costa

Nadat bij Emile jong-alzheimer werd vastgesteld, besluit hij het ziekenhuis en het medeleven van zijn familie en vrienden te ontvluchten. Stiekem koopt hij een camper en plaatst een advertentie voor een reisgezel. Hij ontvangt een antwoord van Joanne, een mysterieuze jonge vrouw. Het is de start van een adembenemend mooie roadtrip.

Dit boek zag ik regelmatig voorbij komen maar omdat het zo’n dikke pil was, scrollde ik er vaak voorbij. Ik ben geen lezer die hoogstaande literatuur leest en wil vooral fijne weglezers. Op een of andere manier had ik de indruk gekregen dat dit zo’n moeilijk boek was maar na een paar recensies te hebben gelezen, ben ik toch begonnen. En oh, wat ben ik blij dat ik dan gedaan heb. Wat is dit een mooi boek! Ik zat er helemaal in en werd meegenomen in het verhaal van Emile en Joanne. In het begin leer je ze een beetje kennen en halverwege beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Aan het eind kostte het me moeite om het droog te houden. Ik vond het heerlijk dat dit boek bijna 700 pagina’s telde, waardoor ik er dagen plezier van heb gehad. Ja, deze behoort absoluut tot een van mijn grote favorieten van 2024. Als je zin hebt in een boek waar je helemaal in zit en waar je lang van kan genieten, zou ik absoluut voor dit boek kiezen.

Caveman – Patrick van der Jagt

In Caveman vertelt Patrick van der Jagt hoe hij thuiskomt na twintig jaar op straat te hebben gewoond. Jarenlang leefde hij zonder dak boven zijn hoofd met als enige doel geld bij elkaar sprokkelen en een slaapplek vinden. Hij was verslaafd aan cocaïne en heroïne en werkte in de prostitutie.

Tijdens Het Rotterdam Project in 2018 ontroerde Patrick miljoenen kijkers. Hij kickte af op nationale televisie, werd verliefd op de eindredactrice van het televisieprogramma, kreeg samen met haar een zoontje en is nu een succesvolle fotograaf en motivatiespreker. Dit is verhaal over (zelf)liefde, veerkracht en het keiharde leven op straat.

Jeetje, wat een verhaal! Ik kon dit boek niet meer wegleggen. Een wereld die enorm ver van de mijne verwijderd is, maar Patrick nam me mee aan de hand en gaf me een kijkje in zijn hoofd. De worstelingen, maar ook de overwinningen. Hoe je jezelf zo kunt verliezen, het zelf wil opknappen maar uiteindelijk toch bij de hand wordt genomen. Ik begreep bepaalde keuzes niet, maar dat hoeft ook niet. Dit is zijn verhaal, het blijft zijn verhaal en hij neemt ons daarin mee. Van het afglijden uit de maatschappij, tot jezelf helemaal verliezen en uiteindelijk weer proberen de weg omhoog te vinden. Ja, heel erg inspirerend en een boek dat ik zonder enige twijfel vijf sterren gaf in 2024.

Je vindt het boek hier.

De leraar – Freida McFadden

Eve heeft een goed leven. Ze staat elke dag op, krijgt een kus van haar man Nate en vertrekt om wiskundeles te geven op de plaatselijke middelbare school. Alles is zoals het zou moeten zijn, tot de school vorig jaar plotseling werd opgeschrikt door een schandaal rondom één meisje, Addie. En dit jaar is Eve ontzet dat Addie in háár klas zit.

Addie is niet te vertrouwen. Ze liegt, ze doet mensen pijn en ze maakt levens kapot. Tenminste, dat zegt iedereen. Maar niemand kent de echte Addie. Niemand kent de geheimen die haar zouden kunnen vernietigen. En Addie zal er alles aan doen om die stil te houden.

Ze kwam binnen met De Hulp, een boek dat ik niet meer weg kon leggen. Daarna volgde deel 2, een boek dat me wederom pakte (maar die wel 4 sterren kreeg in plaats van 5)., Vervolgens volgde De Zoon, een boek dat óók 4 sterren kreeg en daarom deze lijst niet gehaald heeft. Maar op de valreep van 2024 volgde De Leraar. Ik werd zo blij toen ik weer een nieuw boek van haar zag verschijnen. En deze parel bereikte deze lijst wél! Het is een boek zoals je gewend bent van McFadden: je volgt twee verhaallijnen en het verhaal wordt zo opgebouwd, dat het alle kanten op kan gaan. Het zit vol spanning, plotwendingen en zodra je denkt te weten hoe het zit, gaat het een andere kant op. Ja hoor, echt een heerlijk boek. Kan echt niet wachten op nog véél meer.

Je vindt het boek hier.

De serie Theetuin in de duinen van Anne West

Oké, dan ga ik een klein beetje valsspelen. De serie Theetuin in de duinen van Anne West gaf ik vier sterren. Ik las de vier boeken binnen no time uit en genoot van de verhalen. Ik geef een boek vooral vijf sterren als het me bezighoudt, als er iets bijzonders in verweven zit. Dat was niet zo met deze boeken. Dit zijn meer simpele weglezers, boeken waarbij je niet hoeft na te denken en die je ook midden op een pagina kunt stoppen, om vervolgens een andere dag verder te lezen. Dat had ik met de boeken hierboven niet, die moést ik op elk moment van de dag lezen en kon ik écht niet wegleggen. De serie Onvoorwaardelijk hou ik echt in de gaten en een nieuw boek moet ik direct lezen. Van deze Theetuin-serie heb ik blijkbaar een winters deel gemist. Maar toch dacht ik aan deze boekenreeks toen ik dit artikel schreef, vandaar dat ik de reeks wil tippen. Ik vind een boekenserie altijd leuk, omdat je dan verdieping van de personages krijgt en voorlopig niet uitgelezen bent. Mocht je leuke, luchtige en relaxte boeken zoeken, kijk dan absoluut even naar de serie van Anne West.

Je vindt de serie hier.

Delen:
Secured By miniOrange