Als ik teruglees over eerdere situaties met Skyler, vind ik dat de ene keer superleuk en de andere keer een beetje lachwekkend. Wat deed ik het toen allemaal anders en wat stond ik overal anders in! Op dat moment voelde dat als het juiste, maar regelmatig vind ik mezelf ook een beetje jong en naief. Ach, het ouderschap is een heel groeiproces en ik weet zeker dat ik over een paar jaar ook weer met gemengde gevoelens terugdenk aan de periode met Maddox. Het is in ieder geval wel zo dat er nu dingen op een andere manier gebeuren waar ik me prettiger bij voel. Zo las ik bijvoorbeeld een stuk over Skyler en het afkappen van het middagslaapje toen hij ruim drie jaar was. Iedere avond zat ik tot een uur of 21.30 uur met een hyperactief kind dat maar niet wilde slapen maar van het middagslaapje wilde ik absoluut nog geen afscheid nemen. Maddox is nu een stuk jonger en we zijn op ditzelfde punt beland. Echter ligt hij sowieso een stuk eerder in zijn bed boven dan Skyler toentertijd.
Heilig uurtje
Het middagslaapje is me altijd heilig en ik vind het heerlijk als Maddox naar boven gaat en ik het uur daarna even tijd voor mezelf heb. Ik ben dan wel bezig met werk of het huishouden, maar de rust die zo’n slaapje met zich meebrengt is ontzettend fijn. Maddox is nooit een lange slaper geweest en na één of twee uur is ‘ie altijd wel weer beneden, maar iedere keer is het weer een rustmoment voor beiden. Maar de laatste tijd merk ik dat hij wat moeizamer naar bed gaat, steeds wat korter slaapt én vervolgens ’s avonds niet in slaap komt. In tegenstelling tot Skyler op driejarige leeftijd, ligt Maddox al een tijd om 19.00 uur te slapen. Het is lang 18.30 uur geweest, maar dat werd steeds iets opgeschoven. Nu vind ik een bedtijd van 19.00 uur en soms 19.30 uur prima voor een peuter van twee dus daar is niets mis mee. Echter merk ik dus dat hij veel moeilijker in slaap valt en dat het best lang duurt voordat ‘ie uiteindelijk slaapt. Sinds hij in het peuterbed slaapt is dit al het geval en nu de speen weg is heeft Maddox helemaal even de tijd nodig. Tenzij hij het slaapje tussen de middag overslaat.
Middagslaapje skippen
Voor de vakantie merkten we het echt heel goed. Hij gaat iedere avond om 19.00 uur naar bed en als hij dan wel had geslapen tussen de middag (thuis of op school), waren we tot 21.00 uur met hem bezig. Continu heen en weer lopen, hem weer terug in bed leggen en meer van al dat soort tijdrekkende gedrag. Op de dagen dat hij niet had geslapen ’s middags, legden we hem om 19.00 uur in bed en hoorden we hem niet meer. De nachten die volgden waren eigenlijk heel vergelijkbaar met elkaar. Hij wordt één a twee keer wakker in de nacht en vervolgens komt ‘ie zo rond 07.00 uur zijn bed weer uit. Ik merk dus niets van onrust als hij bijvoorbeeld niet heeft geslapen en misschien te vermoeid naar bed gaat. Het lijkt alsof Maddox daar geen last van heeft. Bij Skyler was dat wel een aandachtspuntje; hij sliep een stuk slechter als hij het middagslaapje had overgeslagen en dus een beetje oververmoeid was.
Tijd rekken
De ene dag slaat Maddox het slapen wat makkelijker over dan de andere dag. Op school lukt het hem sowieso niet want daar is alles te druk en indrukwekkend. Gaan er kinderen naar bed, dan gaat hij mee en slaapt hij ook nog wel anderhalf uur. Thuis lukt het eigenlijk wel heel erg goed om hem wakker te houden. Een beetje afleiding kan al voldoende zijn en als hij aan het eind van de dag een dip krijgt, is daar altijd zijn grote broer die wil spelen. We eten op tijd, we gooien nog even een filmpje aan, hij speelt en om 19.00 uur is het dan bedtijd. Soms lukt het iets minder goed, dan huilt hij aan het eind van de middag veel, wrijft hij al om 16.00 uur in zijn ogen of valt hij bijvoorbeeld in slaap in de auto als we precies rond 14.00 uur ergens naartoe moeten of ergens vandaan komen. Dan ligt hij ook zo weer een uur te slapen.
Rustige avonden
Ik vind Maddox nog best klein om afscheid te nemen van het middagslaapje. Hij is twee jaar en drie maanden. Bij Skyler duurde dat dus veel langer voordat we ermee stopten. Maar de rustige avonden zijn ook wel erg prettig, voor zowel hem als voor ons. Ik heb dan liever Maddox gewoon de hele dag om me heen en ’s avonds de rust terug, in plaats van dat ik ’s middags een uurtje voor mezelf heb en ’s avonds lang met hem bezig ben. Als ik de stukken over Skyler terug lees en zie dat we tot 22.00 uur met een hyperactief kind bezig waren, dan ben ik blij dat we die situatie niet hebben. Maar voordat we dit wel hebben, denk ik dat het slim is om het slaapje te stoppen. In ieder geval op dagen wanneer dit prima kan. Mochten we zien dat Maddox heel erg moe is, dat ‘ie het echt niet trekt of die ene keer dat hij ’s ochtends om 05.00 uur of 06.00 uur wakker is, dan snap ik uiteraard dat hij ’s middags nog wel wat slaap kan gebruiken. We gaan het dus per dag maar bekijken, maar project middagslaapje stoppen is in ieder geval in gang gezet. Ik ben benieuwd hoe dit in de vakantie gaat lopen, maar dat zullen jullie ongetwijfeld gaan horen. Het zou in ieder geval fijn zijn om er geen rekening meer mee te houden en iets minder volgens de klok te gaan leven op dagen dat dat niet nodig is.
Tot wanneer sliep jouw kind tussen de middag?
grappig en heel herkenbaar, beide kids waren ook twee en een beetje toen ze stopte met hun middagdut. Vooral voor mij een omschakeling, want weg momentje voor mezelf. Maar dat ik de avond weer terug heb ik me eigenlijk nog veel meer waard…
tipje die ik toendertijd kreeg van kdv, laat ze een slaapcyclus slapen als ze toch dat middagdutje nodig hebben (3 kwartier). Dan zijn ze weer opgeladen maar niet te uitgerust dat ze het s avonds op het spoken zetten.
en ow ja na de boterham bouw ik altijd een rustig momentje in, filmpje even tekenen oid zodat de ”boog” ook niet continue gespannen is…
Mijn jongste heeft de middag slaapjes nog nodig, hij is pas 11 maanden. Maar mijn 2 oudste sliepen beiden tot een jaar of 3. Ergens denk ik wel dat mijn dochter het nog nodig heeft, want ze slaapt zo van half 9 tot 10 uur. Maar ze is overdag verder heel vrolijk en op bed leggen levert meer strijd op haha.
hier hebben ze heel lang tussen de middeag geslapen en eerlijk ze doen het nog als ze vrij zijn. nou hebben wij echt slaap kids vanaf kleins af aan al. maar als ik dan naar die van mij nicht kijk die is net zo oud als maddox en slaap al een hele tijd smiddags niet meer!! het is dus gewoon per kindje verschillend
Mijn oudste is 2 jaar en 8 maanden, maar heeft echt nog een middagslaapje nodig. Als hij hem overslaat, moeten we er echt voor zorgen dat hij om 18.30 in bed ligt, anders valt hij rechtop in slaap, en dan gaat hij heel vaak in de avond spoken. Vaak is hij dan rond 20.00 weer klaarwakker (of oververmoeid haha) en is er geen land met hem te bezeilen. Slaapt hij te lang in de middag, dan krijg ik hem er ‘s avonds ook weer niet in. Dus nu laat ik hem max 1u slapen en dat werkt perfect. Lastige fase wel. Aan de ene kant fijn dat we straks geen rekening meer hoeven te houden met een middagslaapje, maar die paar uurtjes overdag waren wel heerlijk rustig haha, ga ik toch wel missen :p
Wij zijn extreem verwend met een kind (2,5) dat ’s middags 1,5-3 uur slaapt en ’s avonds om 19.30u zonder problemen weer naar bed gaat tot de volgende ochtend 06.30u. Moet wel zeggen dat Vic op zijn wakkere tijden wel echt heel druk is en ik het idee heb dat hij alle energie die hij heeft in die uren verbruikt. Ik geniet zelf echt nog intens van de middagslaapjes, zeker nu ik zwanger ben van de tweede kan ik op de uren dat Vic in bed ligt ’s middags even wat rustiger aandoen of juist werk verzetten. Hopelijk blijft hij hier dan ook nog even tukken ’s middags, haha.
Mijn zoon is net eind juli 2 jaar geworden en zijn nu gestopt hem in bed te leggen voor een middagslaapje. Hij is dan in de avond niet in bed te krijgen.
Mocht hij moe zijn en in slaap vallen is dit op de bank/mama/papa en max een half uurtje.
Mijn zoon van bijna 4 zou zelf nog wel graag een middagslaapje doen. Maar hier is het het zelfde als hij in de middag heeft geslapen ook al is het maar een half uurtje. Dan ben ik de hele avond met hem bezig.
Dus we laten hem ook niet meer slapen. Hij moet ook bijna naar de basisschool dus dan kan hij helemaal niet meer slapen.