Darmkrampjes horen bij een baby, hoe lullig het ook klinkt. Vrijwel ieder pasgeboren kindje moet er doorheen en de één heeft er iets langer last van dan de ander. De piek ligt bij zes weken, maar sommigen kinderen kunnen tot een maand of drie/vier last houden. Sommigen zelfs tot maand zes. Maddox had langer last omdat er ook andere darmproblemen waren dan alleen de krampjes die er ‘bij horen’ en ik kan wel zeggen dat we net een maand of twee krampvrij zijn. Mits we ons houden aan bepaalde voorwaarden.
Aan Maddox zag ik het direct als het raak was; veel overstrekken, krijsen, ogen dicht, gebalde vuistjes en met zijn benen die omhoog kropen als hij bij me lag. Ik heb allerlei middeltjes geprobeerd -van Sab Simplex tot Infacol en van Cinababy tot andere flessen- maar uiteindelijk was het probleem iets meer medisch dan we dachten. Maddox heeft een koemelkallergie en een bepaalde zenuw in zijn nek, die in verbinding staat met zijn darmen, zat niet helemaal lekker. Dit laatste werd verholpen door een osteopaat. Maddox is nu ruim negen maanden en we kunnen wel zeggen dat het enorm goed gaat. Het overgaan naar koemelkvrije voeding heeft het één en ander gedaan, de osteopaat heeft enorm goed geholpen en hij is natuurlijk ook wat ouder geworden, dat scheelt ook. Bovendien hebben we ons de afgelopen tijd enorm veel bezig gehouden met voedingen en tijden en zal dat ook zeker zijn positieve uitwerking hebben gehad.
Ik kreeg de vraag of ik mijn tips en voedingcombinaties wilde delen en ik wil zeker vertellen wat hier wel en niet goed gaat. Ik zal het puntsgewijs doen, om te zorgen dat het nog fijn te lezen blijft. Mocht je vragen hebben mag je natuurlijk altijd een reactie achterlaten of me even mailen. Na negen maanden vind ik mezelf wel een ervaringsdeskundige, haha. We hebben zo onze manieren gevonden.
1. Ik heb Maddox de eerste weken ’s avonds in de draagzak bij me gehouden. Ook als hij sliep zat hij dicht tegen me aan gedrukt. Dit kalmeerde. Ook ’s avonds laat en ’s nachts is hij regelmatig in de draagzak bij me geweest. Inbakeren wil ook weleens werken, alhoewel Maddox daar niks van wilde weten.
2. We zijn later gestart dan normaal met de hapjes. Ik deed een eerste poging met vier maanden maar omdat ik al direct zag dat dat niet ging werken, stelden we het uit tot maand zes. Zelfs toen op een heel lang tempo met constant dezelfde groenten en fruit.
3. We gaven veel dagen achter elkaar hetzelfde en begonnen met enkele combinaties. Alleen wortel zonder andere groenten, voor bijvoorbeeld vier dagen lang. Ging dat goed, dan probeerden we een volgende groente. Zo hebben we al vrij snel gemerkt dat tomaat, broccoli en appel op dat moment niet goed waren voor Maddox’ darmen. Iedere week slechts een nieuw voedingsmiddel. En ja, de eerste weken heeft hij gerust zes of zeven dagen worteltjes gegeten.
4. We gaven en geven Maddox geen papfles. Hij werd extreem onrustig ’s nachts omdat het als een blok op zijn maag viel.
5. Het warme eten geven we ’s middags, zodat zijn darmen goed de tijd krijgen om het te verwerken. De laatste tijd zijn we aan het opbouwen naar ’s avonds, maar dit is echt pas sinds een maandje.
6. We doen geen olijfolie meer door Maddox’ eten, of soms een heel klein beetje. Ik deed vaak een scheut bij zijn voeding door de blender omdat ik dacht dat dat beter was voor zijn ontlasting, maar ook dit had geen goede uitwerking op zijn darmen. De laatste tijd kiezen we vaker voor een klontje koemelkvrije boter om het allemaal wat smeuïger te maken.
7. We houden alles heel simpel. Er hoeft niet geëxperimenteerd te worden met kruiden en verschillende groenten door elkaar heen. Bloemkool met aardappel of doperwt met zoete aardappel volstaat prima. Voorlopig geen quinoa-lasagne met zalm, courgette en Italiaanse kruiden. Of zoiets. Ik heb het boek Easy Peasy liggen en omdat Maddox echt dol is op eten wil ik graag meer gaan experimenteren met leuke gerechtjes. Dit stel ik uit tot na zijn eerste verjaardag.
8. Maddox eet op maandag en dinsdag warm op de crèche. Als ze daar een nieuwe combinatie probeerden, hield ik álle dagen daarna tot zondag rustig qua voeding en at hij alleen combinaties waarvan ik wist dat dat goed ging. Dat doe ik eigenlijk na al deze maanden nog steeds.
9. Blijven de krampen heel heftig, laat je kindje dan eens testen op koemelkallergie of probeer zelf eens andere voeding. Bij borstvoeding kun je zelf melkvrij gaan eten; bij flesvoeding kun je op eigen initiatief Pepti kopen. Als hij of zij daar rustiger van wordt kun je via de kinderarts een machtiging krijgen en na een provocatietest kan het eventueel vergoed worden.
10. Probeer een osteopaat. Er zijn veel voor- en tegenstanders en ik moet zeggen dat ik bij Skyler geen goede ervaringen heb, maar bij Maddox heeft het absoluut geholpen en net even dat extra zetje gegeven om zijn darmen goed op gang te krijgen.
11. Is de ontlasting slecht? Dit kan natuurlijk krampen veroorzaken, Overleg met de kinderarts om bijvoorbeeld Forlax te gaan gebruiken om zo de ontlasting weer op gang te krijgen. We hebben zelf geen goede ervaringen met lactulose. Ook dat veroorzaakte bij Maddox krampen.
12. Voeg heel langzaamaan dingen als aardappel, rijst of pasta toe. De verhouding met groente kan in het begin heus wel 70/30 zijn. Als je net zo’n vreetzakje hebt als wij wordt ‘ie evengoed wel gelukkig van zijn prakje. Dit kun je dan iedere week iets gaan opvoeren.
13. Stel vlees en vis uit tot maand 9 of 10 en bouw ook dit weer langzaam op. Zoals we eigenlijk met alles hebben gedaan; we zijn iets trager aan het eetschema begonnen. Maddox eet bijvoorbeeld ook pas sinds een maand brood en vis. Vlees zijn we nu pas aan het introduceren.
14. Dan nog de vraag waar Maddox het beste op reageert; dit zijn zijn favoriete en beste combinaties. We proberen momenteel iets meer qua groenten en fruit, maar van onderstaande weet ik dat het goed gaat. Let wel op: Maddox is bijna tien maanden en eet dus iets meer dan een baby van vier of zes maanden. Als je echt net gaat starten, zou ik bijvoorbeeld alleen wortel, doperwt of pompoen proberen, dat waren hier de beste opties. Bovendien is ieder kindje anders. Wortel kan bij een ander kindje weer wel krampen veroorzaken.
– Doperwten met zoete aardappel
– Wortel met witte rijst, zoete aardappel of aardappel
– Pompoen met zoete aardappel
– Sperziebonen met aardappel
– Bloemkool met aardappel
– Broccoli met rijst of aardappel
– Banaan met avocado
– Banaan met peer
– Banaan met framboos
We vallen eigenlijk altijd terug op banaan omdat dat niet alleen favoriet is, maar ook lekker calorierijk. Maddox is wat te licht en kan alles gebruiken.
We zijn net gestart met ei omdat uit de bloedtest naar voren kwam dat hij daar misschien allergisch voor zou zijn. Ik zeg misschien omdat bloedtesten bij zo’n kleintje niet helemaal betrouwbaar zijn. We moesten laatst bloed laten prikken en omdat er al zoveel werd af genomen, heb ik zelf voorgesteld om dit ook mee te nemen, vandaar. Gelukkig gaan de stukjes ei en een koekje met de toevoeging van ei helemaal goed en krijgt Maddox geen reactie. Van gebakken ei kreeg Maddox wel een reactie, alhoewel ik niet helemaal zeker hiervan ben. Er speelden op dat moment meer dingen dus dat is een kwestie van over een paar weken weer proberen.
Broccoli gaat nu ook alweer een paar weken goed en met appel zijn we ook sinds drie weken weer begonnen. De vorige keer kreeg hij flinke krampen maar dat is wel alweer een tijdje geleden en voor nu lijkt het allemaal goed te gaan. Tomaat durf ik nog niet aan omdat hij daar echt heel ziek van werd vorige keer. Oh, en pasta willen we gaan proberen, alhoewel ‘ie soms al wat stukjes van ons mee eet. We bouwen dus heel langzaam op. We hebben in ieder geval een aantal vaste combinaties waar we lekker tussen variëren. Maddox smult van alles en vindt het echt niet erg om een paar keer dezelfde dingen te eten. Nog steeds maak ik voor hem twee of drie porties, waar hij dan achter elkaar van kan eten. Oh, ik maak trouwens alles vers en vries niks in. Ik maak dus ook maar voor twee of drie dagen eten.
Momenteel gaat het heel erg goed en kan Maddox ook potjes verdragen, dat is erg fijn voor de afwisseling en voor het gemak. Echter had ik laatst niks in huis, behalve een potje van 12 maanden. Toen hij deze op had begon de ellende. De nacht daarna was hels en Maddox had vreselijk veel last van zijn buik. Stom van mezelf, aangezien een potje voor 12 maanden een hoop meer kruiden bevat. Daar hebben we dus van geleerd. Voor de rest blijft het gewoon allemaal een kwestie van proberen maar ik heb zo’n vermoeden dat het met Maddox’ darmen heel goed gaat na het bezoeken van de osteopaat en het starten met de koemelkvrije voeding. De piek is voorbij, maar we blijven op dit tempo en op deze manier verder gaan en zoeken. Dat werkt voor ons het beste. Na zijn eerste verjaardag gaan we beginnen met koemelk herintroduceren. Ben benieuwd hoe dat gaat verlopen!
je gaat steeds meer dingen ontdekken wat wel en wat niet kan bij hem, ik herken het verhaal en ben ook benieuwd hoe hij gaat reageren dalijk op de koemelk 😉
Ik heb helaas hetzelfde meegemaakt met mijn oudste dochter en nu ook weer met mijn zoontje van nu 9 weken. Ik wil hem ook veel bij me dragen, maar ik ben bang dat hij weer daar aan gaat wennen en ik wil hem juist leren zelf in in eigen bedje te slapen. Bij mijn dochter was dit een ramp dus vandaar dat ik hetzelfde gezeur daarover wil voorkomen. Vanaf wanneer ben jij daar mee gaan oefenen dat ie zonder drinken, wiegen etc. zelf in zijn eigen bedje in slaap leerde vallen? En hoe lang duurde dat proces?
Auteur
Maddox hebben we altijd gelijk een eigen plek gegeven. Vanaf de geboorte in de Sleepyhead naast ons en beneden op de bank, daarna in het wiegje naast ons bed en daarna naar zijn eigen kamer in het ledikant. De Sleepyhead overdag beneden en na een week of acht ook gewoon boven slapen. Met krampen dus troosten en bij me dragen, maar daarna weer gewoon naar zijn eigen bed. Scheelt ook dat Maddox veel waarde hecht aan zijn eigen plek en eigenlijk niet echt rustig bij ons kan liggen. ’s Avonds had hij wel veel krampen en toen droeg ik hem bij me of liet ik hem bij me slapen op mijn borst tot ik zelf naar bed ging. ’s Nachts was het een kwestie van troosten, knuffelen en daarna weer terug leggen als hij rustig was geworden 🙂
Hi Shirley,
Ondanks dat dit een ouder artikel is hoop ik dat je het niet erg vind om mij met de ervaring die je van Maddox hebt te helpen.
Wij zitten in hetzelfde schuitje en nu met de hapjes wordt het weer hels en bijna alles lijkt verkeerd te vallen. We gaven sochtends wat hapjes fruit en smiddags groente maar ik heb besloten om terug te gaan naar 1 moment in de ochtend en dan afwisselend groente of fruit. Deed jij dit ook? En vanaf wanneer ging jij over naar meer momenten?
Brood valt super verkeerd, rijstebloem in de fles is idd drama snachts.. ze is nu 6,5 maanden en alle baby’s om ons heen eten al zo veel meer enzo..
Brood deed jij dus met 10 maanden?
Auteur
Ik heb het mega rustig opgebouwd en ben veel bij 1 combinatie gebleven. Dingen die goed gingen heeft hij dus vaak gegeten. En inderdaad 1 moment even aanhouden. Als je merkt dat dat goed gaat, verander je eens combinaties en daarna langzaam opbouwen. Brood ging pas heel erg laat, ik weet eigenlijk niet meer precies… Maddox heeft erg lang op zijn flesjes melk gezeten, en dan langzaam het voedsel opbouwen .
Hoi Shirley,
Nog een late reactie, maar ik kwam door te googelen bij je blog terecht en ik herken veel van wat je schrijft. Mijn dochter is nu bijna 6 maanden en ze heeft de eerste 3 maanden extreem veel last van darmkrampjes gehad. Daarna ging het een periode beter, maar inmiddels zijn de avonden en nachten weer erg onrustig en ik denk dat ze opnieuw kramp heeft. Ik denk soms ook aan een (koemelk)allergie, maar ik vraag me af of ze dan overdag ook geen last moet hebben. Had jouw kindje (toen nog een baby :)) ook alleen ’s avonds en ’s nachts last? Dat lijk ik te lezen namelijk. Ik hoor het graag, dankjewel vast!
Auteur
Ja, ’s avonds en ’s nachts was het het ergst, maar overdag kon ik hem bijvoorbeeld ook maar weinig liggend wegleggen. Hij wilde altijd zitten of tegen me aan hangen in de draagzak.
Herkenbaar. Rechtop is blijkbaar fijner
Hey Emma, Shirley,
Ondertussen zijn we al paar jaar verder, maar ook ik kwam deze blog nu pas tegen door te googlen en had nog een vraagje voor jou/jullie:
Hier is de ellende bij ons zoontje pas na een 9-tal weken begonnen
Constant kramp en last vd buikpijn.
Lang verhaal kort: moeten stoppen met BV want ze dachten aan KMA, maar zowel Novalac Rice (rijstmelk) alsook Pepti Syneo hielpen niets. Osteopate helpt maar tijdelijk.
Nu geven we Evolia HA melk en alles ging een tijdje beter (nooit volledig weg) maar hij is nu net 6maand (gisteren) en sinds een 3-tal weken is het weer doffe ellende! Vooral de nachten dan… Consultant wriemelen, benen omhoog gooien, armen die alle kanten opgaan, krabben aan hoofdje etc. En elk uur schiet hij huilend wakker (als we tutje geven dit hij weer in)
Uiteraard slaapt hij op deze manier niet vast dus is ganser dagen moe mr vecht tegen de slaap.
Hij eet sinds 5-tal weken pap – groot succes, oh wat eet hij graag – en sinds 1week fruitpap (banaan met appel)
Ik weet echt niet meer hoe of wat te doen voor goed…
Jullie soms tips?
Bij de pediater heb ik soms de indruk dat alles wat geminimaliseerd wordt terwijl ik duidelijk zie/weet dat mijn kind last heeft
Alvast bedankt voor jullie reacties!
Grts,
Daisy
Auteur
Hoo Daisy, mijn eerste gedachte: stop met de pap… Dat viel hier als een blok op zijn maag en maakte alles erger. Of zorg in ieder geval dat je het flink dunner maakt. En wees voorzichtig met de banaan, dat kan soms ook wat zwaar vallen op de darmen, helemaal in combinatie met pap. Succes!
Hey Shirley,
Bedoel je dan echt stoppen met de groentenpap?
Of eerder de fruitpap?
De ellende was er al voor we met fruit begonnen
Groentenpap eet hij super graag en ik mix echt alles zodat het net geen soep is (dus vrij lopend)
Alvast bedankt voor je reactie!!
Auteur
Je hebt het over pap, dat is in mijn woorden altijd een dikker papje van Brinta, havermout of een babypapje of iets dergelijks. Als je gewoon een bakje eten bedoeld met pap, dan begrijp ik je verkeerd en hoef je er zeker niet mee te stoppen. Het gaat erom dat dikkere voedingsmiddelen zwaar op de maag kunnen vallen. Zoals pap. Ik zou gewoon een afspraak bij de kinderarts vragen, want dit is een beetje lastig zo achter een computer met alleen ervaringen van mij 🙂
Wellicht helpt een osteopaat? Bij mijn zoontje wel in ieder geval. Als organen ‘gecomprimeerd’ (in elkaar zitten) dan stroomt voeding niet goed door. Gevolg: moeite met drinken, meer spugen, etc..
Hoi hoi,
Vraag van een mama met een baby met krampjes en gevoeligheid voor koemelk en gevoelige darmen.. Hoe en wanneer heb je de rijst en aardappelen geintroduceerd en toegevoegd? Goede tip om te wachten met vlees en vis, omdat dat zwaarder valt, dank. Ik zal erop letten of de groentehap s avonds ook klachten geeft. Handige blog!
Hi, hoe gaat het nu met Maddox en eten? Hoe lang hebben de klachten geduurd?
Onze dochter nu 1 jaar heeft al sinds haar geboorte extreme winderigheid. Alles geprobeerd, ook opname ziekenhuis, medische onderzoeken maar er komt niks uit. Jouw verhaal is het meest vergelijkbaar wat ik tot nu toe heb gevonden.. ze slaapt nog steeds ontzetten slecht en regelmatig nog buikpijn. Benieuwd naar hoe het nu gaat met jullie