
Halverwege het jaar betekent ook: even de balans opmaken van mijn leesdoel. Aan het begin van 2025 nam ik me voor om 45 boeken te lezen. Inmiddels staat de teller op 19. Iets achter op schema dus, maar ik weet uit ervaring dat ik in de zomer altijd een flinke inhaalslag maak. Geen werk, een zonnetje, spelende of zwemmende kinderen, een campingstoel en een boek. Meer heb ik dan eigenlijk niet nodig.
Toch moet ik eerlijk zijn: het is me dit jaar wat moeilijker gevallen om echt in een lekkere leesflow te komen. Ik heb best wat boeken tussendoor gelezen die oké waren. Aardig. Vermakelijk. Maar niet dat gevoel van: wauw, ik wil nú doorlezen. Gelukkig zaten er ook een paar tussen die me wél wisten vast te houden. Waar ik echt van genoot, die ik sneller uitlas dan gepland en die me weer even herinnerden waarom ik zo van lezen houd. Dat zijn toch vaak de luchtigere, vermakelijke, romantische en mega cliché en voorspelbare verhalen. Maar ach, dat maakt me eigenlijk niet uit. Sterker nog: voor de vakantie heb ik mijn hele e-reader volgegooid met dit soort boeken, omdat dat de fijnste weglezers zijn. In combinatie met af en toe een leuke (psychologische) thriller.
Vandaag deel ik mijn vijf favorieten van de eerste helft van 2025. En verrassend: het waren weer allemaal favoriete schrijvers die met nieuwe boeken kwamen en die allemaal favoriet werden. Ze blijven niet voor niets favoriet!
Toeval bestaat niet – Gillian King
Keet komt bij het reclamebureau waar ze werkt steeds meer in de schaduw te staan van haar irritante (maar aantrekkelijke) collega Seger. Hij lijkt iedereen om zijn vinger te winden – behalve haar, natuurlijk.
Niet alleen haar werkleven, maar ook haar verleden zit haar in de weg. Een brief van haar moeder, die ze nooit gekend heeft, brengt Keets hele wereld aan het wankelen. Ze moet en zal antwoorden krijgen op al haar vragen, en uitgerekend Seger is degene die haar het best lijkt te kunnen helpen…
Ik denk dat Gillian King mijn favoriete schrijfster is, als het om feelgood gaat. Of zoals bol zo mooi zegt: realgood. Wat ik zo leuk vind, is dat er vaak meer diepgang in haar boeken zit dan andere feelgood boeken. Niet alleen maar romantiek en een happy end, maar een beetje drama, en in dit geval familiegeheimen en karakters. Ik zit er eigenlijk altijd vanaf de eerste bladzijde in en dat is nu niet anders geweest.
Je vindt het boek hier.
2. Het perfecte plaatje – Marijke Vos
In Het perfecte plaatje van Marijke Vos weet feelgoodauteur Babs precies hoe de ideale man eruitziet: ze heeft hem zelf gecreëerd in haar boeken. Dat ze hem daarom in het echte leven niet kan vinden, is bijzaak. Op dit moment heeft ze namelijk grotere zorgen: haar uitgeverij dreigt haar te laten vallen als ze ‘zichzelf niet heel snel terugvindt’. Om dat te bewerkstelligen heeft haar uitgever een spirituele survivalweek geregeld, in de jungle van Bolivia. Babs heeft zo haar twijfels, maar als ze de samenwerking wil redden heeft ze geen andere keuze dan haar koffer te pakken. En dan loopt ze tijdens de retraite haar eigen ideale man tegen het lijf, precies zoals in haar boeken. Dat moet wel voorbestemd zijn… Toch?
Over favoriete schrijvers gesproken: ook Marijke Vos vind ik heel fijn als het om feelgood gaat. Dit boek speelt zich af op een originele plek en de verhaallijn is weer eens iets anders dan normaal. Wel weet je al gauw hoe het verhaal gaat eindigen maar terwijl ik me bij andere boeken van bijvoorbeeld Freida McFadden graag laat verrassen, is het bij romantische feelgood toch gewoon fijn dat het eindigt zoals gehoopt. Ontzettend genoten van dit boek!
Je vindt het boek hier.
De nanny – Nelle Lamarr
‘Maak je alsjeblieft geen zorgen, Ava. Je kindje is veilig bij mij. Ik ga voor haar zorgen alsof ze de mijne is…’
Sinds de geboorte van haar dochter Isa is Ava doodmoe en kan ze zich moeilijk focussen. Haar man Ned huurt een nanny in zodat zij beter kunnen slapen. Ava heeft echter al snel het gevoel dat er iets niet klopt. Ned gedraagt zich vreemd en elke keer als ze hem vraagt waarom, zegt hij dat ze paranoïde is. Maar het gefluister van haar man tegen de nanny maakt haar achterdochtig. Meer en meer voelt Ava zich een buitenstaander in haar eigen huis. Wordt ze langzaam gek, of probeert iemand haar te laten denken dat dat zo is…?
Een boek dat me deed denken aan de boeken van Freida McFadden en B.A. Paris. En dan zit je bij mij altijd heel goed. Dit boek was direct vanaf de eerste bladzijde moeilijk weg te leggen en ik ging er dan ook snel doorheen. Eerlijk? De laatste paar bladzijdes waren me iets te afgeraffeld en onwerkelijk, maar de rest van het boek vond ik geweldig. Echt een aanrader wat mij betreft.
Je vindt het boek hier.
Zondagskracht – Judith Visser
Jasmijn Vink had één doel: een wereld van rust, liefde en structuur voor zichzelf creëren. Nu dat is gelukt, leeft ze eindelijk in een prikkelarme oase, waar zij en haar honden tot bloei komen. Maar wanneer haar dierbare bubbel toch niet bestand blijkt tegen onverwachte invloeden van buitenaf, komt alles wat ze al die jaren zo zorgvuldig heeft opgebouwd plotseling op losse schroeven te staan… Terwijl de buitenwereld steeds verder afbrokkelt, probeert Jasmijn haar innerlijke wereld onder controle te krijgen. Maar hoe kun je trouw blijven aan wie je bent, zonder anderen te belemmeren om óók volledig zichzelf te zijn?
Ik denk dat Zondagskind absoluut in mijn top 5 favoriete boeken allertijden hoort. Toen ik las dat het derde deel uit was, kon ik niet anders dan er direct in beginnen. Het is weer een fantastisch verhaal en ik genoot van elke bladzijde. Nog steeds blijft deel 1 favoriet, maar ook dit boek kreeg van mij het maximaal aantal sterren.
Je vindt het boek hier.
De vriend – Freida McFadden
Sydney Shaw heeft, net als veel vrouwen in New York, niet zo veel geluk met daten. Ze heeft mannen ontmoet die liegen in hun datingprofiel, mannen die haar opzadelen met de rekening van het etentje en het ergste van alles, mannen die maar blijven doorpraten over hun moeder. Maar eindelijk heeft ze de jackpot. Haar nieuwe vriend is helemaal perfect. Hij is charmant, knap en werkt als dokter in een plaatselijk ziekenhuis. Sydney is op slag verliefd. Dan wordt de politie opgeschrikt door de brute moord op een jonge vrouw – de laatste in een reeks sterfgevallen aan de kust. De hoofdverdachte? Een mysterieuze man die uitgaat met zijn slachtoffers voordat hij ze vermoordt. Sydney zou zich veilig moeten voelen. Ze gaat immers uit met de man van haar dromen. Maar ze kan haar eigen vermoedens niet van zich afschudden dat de perfecte man misschien niet zo perfect is als hij lijkt. Want iemand houdt haar in de gaten en als ze de waarheid niet te weten komt, zou zij het volgende slachtoffer kunnen zijn.
Bij de boeken van Freida McFadden weet je dat er op het eind iets heel anders gebeurt dan wat voor de hand ligt. Ik was daar op voorbereid en wist nu zeker dat ik het antwoord zou hebben. Maar Freida McFadden zou Freida McFadden niet zijn als ze het tóch anders laat eindigen. Het is haar weer gelukt om me te verrassen en ik ben weer tot het eind om de tuin geleid. Ze brengt het ene boek na het andere uit en de volgende twee staan alweer gepland. Kom maar door, want haar psychologische thrillers zijn echt favoriet.
Je vindt het boek hier.