![Doorstroomtoets: moment van de waarheid. Of toch niet?](https://mommytobe.nl/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-02-15.35.37.jpg)
Vlak na de kerstvakantie hadden we een gesprek op school voor onze groep 8’er. Hij zou zijn schooladvies te horen krijgen en dat was best een beetje spannend. Hij had voor zichzelf het doel gesteld dat hij graag een havo-advies wilde, omdat hij dan naar zijn eerste schoolkeuze zou kunnen. Met een mavo/havo-advies aan het eind van groep 7, was er dus een klein beetje werk aan de winkel. Voor hem dan, want wij vonden mavo/havo ook al iets heel moois. Maar het is hem gelukt. Hij zette zich in, ging er helemaal voor en na de vakantie hoorde hij de juffen dan ook zeggen dat zijn officiële schooladvies havo/vwo zou worden. Ons kind was heel erg blij, dat zijn favoriete school nu binnen handbereik lag. Hij was trots op zichzelf en het was mooi om te zien dat hij zelf gemotiveerd was om hiervoor te werken en dat dat in zijn ogen beloond werd.
Doorstroomtoets
Vandaag en morgen zijn de dagen van de doorstroomtoets. Waar we in mijn tijd (jeetje, wat klinkt dat oud) bloednerveus waren voor de dag waarop de CITO-toets werd afgenomen, ging onze pré-puber heel relaxt naar school. We bereiden hem al een paar dagen voor, maar steeds weer horen we: ‘doe relaxt mam, er hangt niks vanaf’.
De doorstroomtoets laat zien welk type vervolgonderwijs bij een kind past, op basis van de taal- en rekenvaardigheden. De doorstroomtoets is een aanvulling op andere gegevens, voor het schooladvies dat een leerling krijgt. Op school (bij ons in ieder geval) wordt er dan ook nadrukkelijk gezegd dat het schooladvies van de docenten vast staat, en dat de doorstroomtoets maar een klein beetje van invloed is. Het advies kan niet meer naar beneden, alleen in bepaalde uitzonderingen omhoog worden bijgesteld. ‘Als ik nog steeds mavo/havo had en echt naar de havo wilde, dan was het wel belangrijk geweest’, aldus ons kind. Misschien dat hij wel erg chill is omdat de uitslag voor hem prima is, maar een doorstroomtoets kan dus nog wel belangrijk zijn voor leerlingen die een ander niveau ambiëren.
Ontwikkeling
Het is mooi om de ontwikkeling in het onderwijs te zien. Van een allesbepalende eindtoets, naar kijken naar veel meer factoren. De doorstroomtoets is slechts een onderdeel van het schooladvies, dat de docenten bepalen door naar meerdere elementen te kijken. En dat maakt het voor ons kind op dit moment heel relaxt. De hele druk is eraf. ‘Ik ben niet zenuwachtig, want er hangt niks vanaf. Het schooladvies kan niet omlaag en hoger hoef ik toch niet.’
Druk eraf
Ik ben benieuwd hoe hij de komende twee dagen gaat ervaren. Toen ik dit deelde op Instagram, kwamen er al berichten binnen van andere ouders, die hetzelfde horen van hun kind. De hele druk is eraf en het is slechts een van de vele metingen op school. Vorig jaar bleek wel uit onderzoek, dat het schooladvies vaak nog wel naar boven wordt bijgesteld als de doorstroomtoets beter scoorde dan het schooladvies van de docent vertelt. ‘Driekwart van de groep 8-leerlingen die bij de doorstoomtoets beter scoorden dan het advies van hun leerkracht, hebben ook daadwerkelijk een hoger schooladvies gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, dat bekeek hoe scholen omgingen met de doorstroomtoets die achtstegroepers begin dit jaar voor het eerst maakten.’ Het kán dus wel heel belangrijk zijn, als een leerling tussen twee schooladviezen in zit of zelf de motivatie voelt om het advies naar boven te laten bijstellen. Aan de andere kant: een doorstroomtoets blijft een momentopname en in dat opzicht hecht ik wel meer waarde aan een officieel advies van de school zelf op basis van de afgelopen jaren.
Bij ons kind zou het kunnen dat hij bij de doorstroomtoets zo hoog scoort, dat het advies vwo gaat worden. Maar wij als ouders, zijn docenten en hijzelf denken dat havo veel beter bij hem past. We zullen dan ook hoogstwaarschijnlijk niet meegaan in een wijziging, als dat ter sprake komt. Laat hem maar lekker in de gecombineerde brugklas bekijken wat het beste bij hem past, en dat het allemaal behapbaar blijft en te combineren valt met sport en zijn sociale contacten. Maar ondanks dat er voor ons niks vanaf hangt, ben ik wel heel benieuwd wat de uitslag gaat zijn en of dat in lijn ligt met de andere resultaten.
Kritieken
Ondanks de kritieken op de doorstroomtoets, vind ik het in ieder geval een flinke verbetering ten opzichte van vroeger. Ik vind het vooral fijn voor ons kind dat de druk van de ketel is en dat het schooladvies niet meer hangt aan een momentopname. Maar ik ben ook wel benieuwd waar de ontwikkelingen ons naartoe brengen en hoe het zal gaan als onze jongste (nu in groep 4) in groep 8 zit. Het is in ieder geval een feit: ons kind zit op dit moment relaxt in de klas en maakt zich nergens druk om.