(~215 B)




Deze zinnen wil ik onthouden uit ‘Meer dan mooi’

Deze zinnen wil ik onthouden uit ‘Meer dan mooi’

Het boek Meer dan mooi stond al een tijdje op mij to read-lijstje. Toen ik zag dat het boek was uitgegeven door de uitgeverij waar de moeder van het beste vriendje van Maddox werkt, stuurde ik haar direct een bericht. ‘Ja, ik heb hem hier liggen en je mag hem wel lenen!’ De volgende dag lag ‘ie voor me klaar en dit weekend pakte ik hem erbij. Anderhalve dag later had ik hem al uit en ik kan je vertellen dat ik er onwijs van heb genoten.

Neutraliteit

Er zijn inmiddels veel boeken op de markt omtrent lichaamsneutraliteit, body positivity, een gezonde relatie met voeding opbouwen en positief over jezelf denken en ik vind het allemaal heerlijk. Ik ben nog lang niet zover dat ik alles met open armen kan ontvangen en echt die ‘fuck it’-mentaliteit heb (zit ook in het aard van het beestje, denk ik) en ik denk nog steeds vaker in wel diëten dan niet, maar beetje bij beetje pik ik dingen op en probeer ik de omslag te maken. Meer dan mooi is één van mijn favorieten tot nu toe. Het boek las als een trein en ik vind het vooral heel fijn dat het verhaal neutraal blijft. Zoals ik al zei ben ik zelf op de goede weg, maar vind ik het vaak nog heel lastig. Waar veel boeken echt praten over ‘fuck dit dieet, volg deze regels niet en laat alles los’, is dit boek heel neutraal en positief geschreven en gaat het veel verder dan alleen maar een dieet bekritiseren en de zin ‘ga gewoon eten, jouw lichaam weet het allemaal wel.’ Het kijkt naar alle facetten van dit onderwerp; van cosmetische chirurgie tot diëten en van social media tot de familiegeschiedenis. Het gaat echt om het totale zelfbeeld en in plaats van ‘halleluja en ‘amen’ te roepen op het einde, zorgt het voor neutraliteit. We hoeven niet altijd maar ons lichaam de hemel in te prijzen (wel heel fijn als je wel al op dat punt bent), maar er gewoon zijn en het neutraal voeden, bewegen en verzorgen is ook prima. Die houding bevalt me heel goed. Het heeft me veel eyeopeners gegeven en handvatten om weer een stapje verder in de goede richting te zetten.

Het boek

Op social media, tv en in bladen worden we overspoeld met beelden van mensen die volgens de algemeen geldende normen knap en succesvol zijn. Zogenaamd perfecte lippen, wenkbrauwen en maten: ronduit giftige schoonheidsidealen bepalen hoe we naar onszelf kijken. Het gevolg? Een meerderheid van de vrouwen is ontevreden over haar uiterlijk. In Meer dan mooi laat Anuschka Rees zien dat we gelukkiger en zelfverzekerder zijn als we onszelf niet langer langs die onmogelijke lat leggen. Ze maakt een einde aan onzinnige beautymythes en eindeloze rituelen en leert ons neutraler naar ons lichaam te kijken. Deze gids over bodyneutrality is een verademing voor iedereen die het zat is onzeker te zijn.

Eigen notities

Ik wilde met een markeerstift aan de slag maar het boek is natuurlijk van iemand anders, haha. Uiteindelijk heb ik 13 zinnen opgeschreven die ik graag wil onthouden. Zinnen die ik nog vaak wil teruglezen en ik hoop dat ze jullie ook aan het denken zetten. Sommigen heel logisch, maar soms moeten we iets vaker horen en lezen voordat het pas echt tot je doordringt. Laat dit jouw reminder zijn. Ik pak het er in ieder geval vaker bij.

1. Je kunt de manier waarop je psyche werkt verbeteren, ongeacht de omstandigheden. Het is dus mogelijk om meer zelfvertrouwen te krijgen en je lichaam niet meer te zien als een probleem dat niet opgelost kan worden.

2. Jezelf superknap vinden is niet de sleutel naar zelfvertrouwen. Voor een positief zelfbeeld hoef je jezelf niet te overtuigen van je esthetische aantrekkingskracht. Wat je wel kan doen is de barometer van je eigenwaarde resetten en inzien dat jouw uiterlijke verschijning slechts één aspect van jou vertegenwoordigt, dat bovendien veranderlijk en niet eens bijzonder interessant is. Er zijn een heleboel andere redenen waarom jij waardevol bent.

3. Dat jij je bekeken, onzeker of ongelukkig voelt komt niet door je bovenbenen, gezicht of borsten. Het komt omdat jou talloze keren is ingeprent dat de vorm van je bovenbenen, gezicht en borsten invloed heeft op jouw geluk. Meer zelfvertrouwen krijg je niet door je uiterlijk te veranderen, maar door je mindset te veranderen.

4. De reden dat mensen tevreden zijn met hun lichaam komt juist doordat ze geen sterke gevoelens hebben bij hun fysieke verschijning. Hoe ze eruit zien is slechts een van de factoren die bepalen wat ze van zichzelf vinden. Als je jezelf ten doel stelt om blij en tevreden te zijn, is het besef dat jij veel meer bent dan je uiterlijk veel waardevoller dan liefdesbrieven schrijven aan bepaalde lichaamsdelen.

5. Bodypositivity is goedbedoeld, maar het helpt ons niet om een gezond lichaamsbeeld te ontwikkelen en op termijn stand te houden. De boodschap ‘elk lichaam is mooi’ bestrijdt weliswaar het beperkte schoonheidsideaal, maar het versterkt ook de innerlijke overtuiging waardoor we in deze schoonheidsgeobsedeerde toestand verzeild zijn geraakt: dat je je mooi moet voelen om gelukkig te kunnen zijn. Vrouwen blijven zich op hun spiegelbeeld richten; op hoe ze zichzelf zien, wat ze daarvan vinden en hoe anderen hen zien.

6. De media hebben veel invloed op de manier waarop we naar ons lichaam kijken, maar het zijn de ervaringen in ons eigen leven die bepaalde boodschappen vastzetten in ons onderbewuste. Vaak zijn een of twee ervaringen bepalend voor de rest van je leven.

7. Het uiteindelijke doel van een gezond lichaamsbeeld is natuurlijk dat je ervan overtuigd raakt dat het niet uitmaakt of je volgens door de maatschappij opgelegde schoonheidsnormen een 6 of 8 bent. Maar je zet al een stapje in de goede richting als je kunt erkennen dat mooi of aantrekkelijk zijn niet een vaststaand feit is, maar een veranderlijke mening.

8. Vrouwen oordelen niet alleen negatiever over hun eigen uiterlijk, ze zien het ook daadwerkelijk minder goed dan andere mensen. Maar liefst 25% overschatten de breedte van wangen, dijen, taille en heupen en schatten het veel breder in.

9. Schoonheid is als externe, onstabiele factor een belabberde fundering voor je eigenwaarde. Besef dat je nog veel meer te bieden hebt.

10. We leren dat onze lichamen projecten zijn met een beginpunt, einddoel en een meetbare prestatie-index die we kunnen en moeten optimaliseren, beheersen en controleren door eten en lichaamsbeweging. Wat we eten bepaalt tegenwoordig onze identiteit. Op sociale media is gezond instagramwaardig eten een statussymbool geworden.

11. We geloven dat het lichaam je steeds weer op het slechte pad brengt maar eigenlijk wil het alleen maar met je communiceren en jou tot bloei laten komen.

12. We hebben geleerd om onszelf te motiveren door ons op onze doelen te richten (voeding en sporten), goedschiks of kwaadschiks, en onszelf daarover op te fokken. Zo bevestig je je onzekerheden en maak je van je lichaam je vijand. In plaats van je onzekerheden te overwinnen heb je die de hele tijd alleen maar gevoed.

13. Ironisch genoeg wordt kleding dragen die bij je figuur past vaak gepresenteerd als een boost voor je zelfvertrouwen, als iets wat je voor jezelf zou moeten doen om jouw unieke figuur te eren. In werkelijkheid is het doel exact het tegenovergestelde: het is een flagrante uiting van het idee dat je met kleding bovenal je lichaam moet manipuleren, verbergen of minimaliseren. Het idee dat onze kleding moet passen bij ons lichaamstype weerspiegelt in beangstigende mate in hoeverre we allemaal hebben geïnternaliseerd dat slank en aantrekkelijk volgens de huidige maatschappelijke maatstaven veel belangrijker is dan het dragen van kleding die je mooi vindt en het idee dag kleding ook draait om zelfexpressie en plezier.

Je bent goed genoeg! X

Bestel het boek hier.

Delen:
Secured By miniOrange