Elk jaar komt AmstelveenZ in januari met een onderwijsspecial en aan mij de taak om hem voor dit jaar te vullen. De afgelopen weken ben ik veel op pad geweest en heb ik diverse scholen in Amstelveen en omgeving bezocht. Ik sprak met docenten, coördinatoren en leerlingen. Ik vond het speciaal om dit te doen, omdat Skyler inmiddels in groep 6 zit. Volgend jaar komt er een voorlopig schooladvies en gaan we ons al oriënteren op de middelbare school. Nou, dat oriënteren heb ik dus al even gedaan.
Kwalitatief goed
Amstelveen kent waanzinnige scholen. Ze staan allemaal kwalitatief goed aangeschreven en omdat wij in Aalsmeer wonen, zullen we ook moeten uitwijken naar een van deze scholen. Althans, Aalsmeer heeft ook een school waar ik op bezoek ben geweest en die zeker goed aanvoelde, maar ik heb zo’n idee dat Skyler hoger gaat eindigen qua schoolniveau dan dat ze daar aanbieden. En qua afstand maakt het niet zo heel veel uit, aangezien we zo’n beetje in het midden wonen. Ik ben zo benieuwd waar hij uiteindelijk terecht gaat komen. Ik vond het nogal wat. Maar wat me ook opviel, was het feit dat het onderwijs nu zo ontzettend veranderd is. Als je het vergelijkt met de school waar ik op zat, is dat een wereld van verschil.
Keuzevrijheid
Wat me het meeste opviel, was dat leerlingen keuzes krijgen. Alles draait om keuzes maken en je eigen onderwijs samenstellen. Zo kun je verschillende extra vakken volgen, kiezen uit hobbymatige vakken, profielen die bij jou interesses passen in plaats van de profielen die wij vroeger hadden en zelfs keuzevrijheid in extra ondersteunende lessen of meer zelfstandig werken. Natuurlijk allemaal naast de verplichte, standaard vakken die je met de klas volgt. Daarnaast was het opvallend dat er ontzettend veel vrijheid is. Scholen die leerpleinen hebben ontwikkeld zodat je buiten de klas zelfstandig kan werken, meer werken met taken die ze zelf mogen inplannen, toetsen die de digitale agenda in worden geschoten, etc. Daarnaast was het opvallend hoeveel meer aandacht er is voor plannen, organiseren en reflecteren. Mijn overgang van groep 8 naar de brugklas was immens groot. Ik kwam van een Montessori-school en had eigenlijk nog nooit van écht huiswerk gehoord. Leren voor toetsen? Ik kon prima leren maar echt het leren leren en het leren plannen heb ik zelf moeten doen. Een mooie ontwikkeling vind ik het, dat daar nu veel meer bij geholpen wordt.
Digitalisering
Ik was onder de indruk van de scholen waar ik naartoe mocht. Terwijl de ene school vooral in het teken stond van kunst en cultuur en dit in alle vakken werd doorgevoerd, kun je op een andere school tweetalig onderwijs volgen op élk niveau. En waar de een voorloper is in digitaal onderwijs en er zelfs keuzemogelijkheid is om meer te leren over robotica en 3d-ontwerpen, werk je op een andere school weer van project naar project waarbij alle vakken worden betrokken.
Sociale aspect
Nog een ding wat me opviel, is dat er veel aandacht wordt besteed aan het sociale aspect. Van lunchconcerten tot de mogelijkheid voor het oprichten van clubjes. Zo was ik op een school waar elke vrijdagmiddag wordt vrijgehouden voor de ‘borrels’, maar was ik op een andere school waar verschillende clubs zijn opgericht zoals manga tekenen, sporten, etc. Allemaal georganiseerd door en voor de leerlingen, met de docent als ondersteuning. En dat is ook wel een ding; dat de docent veel meer als coach wordt gezien dan als docent.
Fijn gevoel
Al met al heb ik een fijn gevoel overgehouden aan de scholen. Ik heb zeker mijn voorkeur. Niet zozeer qua gebouw en qua mensen die er rondlopen, maar echt qua dingen die aangeboden worden. Uiteindelijk is het Skyler die mag gaan kiezen waar hij de jaren wil gaan doorbrengen. Aan de hand van het schooladvies zullen wij hem supporten. En heel misschien zal ik hem wat dingen influisteren. Daar ben je toch moeder voor. Een moeder die alle scholen al even van binnen heeft mogen bewonderen. Want ondanks dat ik neutraal moest blijven in mijn teksten voor AmstelveenZ, hoef ik natuurlijk niet neutraal te blijven naar mijn kind toe.
Ik ben heel benieuwd waar hij terecht gaat komen. Maar heel eerlijk? Een heel slechte keuze kun je hier in de omgeving niet maken…