De leesflow die ik in de vakantie te pakken had, ben ik inmiddels een beetje kwijt. Ik lees wel -ik ben nu in drie boeken tegelijk bezig, dat laat mijn onrust wel een beetje zien-, maar mijn concentratie is ver te zoeken. Ik heb de rust niet en dus lees ik af en toe eens een paar bladzijdes uit een boek dat me op dat moment het meeste aanspreekt. Het boek dat ik inmiddels uit heb is ‘Wat nou als het ook anders kan?’ van Janne Schuijn. Het heeft als ondertitel ‘neem zelf de regie in handen en creëer het leven dat jij wil’ en dat sprak me direct aan, ook omdat ik Janne een prettig en nuchter persoon vind op Instagram. Daar kan ik me wel in vinden. Ik wachtte even tot het boek via Kobo Plus beschikbaar was, maar dat gebeurde maar niet en uiteindelijk verloor mijn ‘engelengeduld’ het. Ik kocht het e-book en ben begonnen met lezen. Inmiddels is ‘ie wel verkrijgbaar via Kobo Plus (dat gebeurt er dus als je ongeduldig bent), dus doe daar je voordeel mee.
Dit boek gaat over het vinden van de weg in je leven en omdat Janne Schuijn mindsetcoach is, kun je er wel vanuit gaan dat mindset de basis van dit boek is. En dat is het inderdaad ook.
Leef je je leven op de automatische piloot in plaats van bewust te kiezen waar je mee bezig bent? Ben je bang voor de mening van anderen, en pas je je daarom continu aan zodat je maar geen kritiek krijgt?
Mindsetcoach Janne Schuijn helpt je in dit boek brutaal eerlijk te worden naar jezelf. Het leven is immers geen generale repetitie. Hoe wil jij op je leven terugkijken wanneer je op je sterfbed ligt?
Veel mensen denken dat we nu eenmaal zijn hoe we zijn en het daarmee moeten doen. Janne laat zien dat dat niet hoeft; je kunt leren dealen met alle vastgeroeste patronen en overtuigingen die jou op dit moment tegenhouden voluit te leven.
In dit boek ontdek je:
– Hoe je van je perfectionisme, uitstelgedrag en gepieker afkomt.
– Waarom voor jezelf kiezen juist níét egoïstisch is (maar ook hoe je dealt met het eventuele schuldgevoel).
– Hoe je meer in het hier en nu kunt, zonder dat je daarvoor eerst “jezelf moet vinden’ op retraite in een ver land.
– Hoe je het #fucktheodds-principe kunt toepassen in je eigen leven.
– Wat de werkelijke basis van geluk is (het zal je verbazen).
Laat ik beginnen met zeggen dat dit boek veel open deuren kent. Stiekem weten we namelijk wel een beetje hoe het leven in elkaar steekt en hoe jouw mindset ervoor zorgt of je positief of negatief je dag begint. Maar blijkbaar doe ik het lekker op open deuren, want ik vond het boek prettig. Het leest lekker weg, ik heb veel aantekeningen gemaakt, heb weer veel geleerd over mezelf en heb bovendien weer gelezen dat mindset echt de basis is voor vrijwel alles. Als een pessimistisch persoon is dat soms best lastig maar zoals ik al vertelde kent het boek wat open deuren. Het is echter fijn om dat soms nog eens op papier te zien staan. Iemand die dat tegen je zegt. Janne, in dit geval. Ik doe het goed op dit soort zelfhulpboeken, waarin alles niet te moeilijk en niet te zweverig wordt gemaakt. Stapjes die ik direct kan toepassen om voor een klein verschil te zorgen. Dat een kutdag echt niet altijd omgebogen hoeft te worden naar een superduperfantastisch gevoel want dat is nu eenmaal niet hoe het leven is. Dat je nu eens echt moet doen wat je zelf wil, en dat dat heus niet direct betekent dat je per direct je baan moet opzeggen. Dat is gewoon niet altijd hoe het leven werkt. En dat vind ik best een verademing tussen alle andere boeken te zweverig, te zwaar of te moeilijk zijn. Want soms hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn en liggen de antwoorden, juist, achter de al geopende deuren. Je hoeft zo’n deur alleen maar iets verder in te trappen om tot de juiste handelingen te komen. Janne zet ze alvast flink een kier open zodat een flinke trap niet nodig is en het slechts met een zetje voldoende is.
Tijdens het lezen heb ik een paar aantekeningen gemaakt en de belangrijkste dingen voor mij, oftewel de lessen, deel ik graag met jullie. Mooie eyeopeners!
– Acceptatie is een heel groot onderdeel van rust (en daarmee wellicht ook al geluk) in het leven vinden. Het accepteren van dingen die nu eenmaal niet te veranderen zijn en ook accepteren dat er dingen zijn die je wel kunt veranderen, maar die niet de moeite waard zijn er veel energie aan te besteden.
– De jij over wie jij het hebt is ook maar een concept. En concepten kunnen worden aangepast. De meeste mensen hebben een onbewust gekozen zelfbeeld. Ze denken dat ze zijn zoals ze zijn en dat ze daarmee moeten leven.
– Wanneer je ongeacht je gevoel (bijvoorbeeld niet sportief) en ongeacht je natuurlijke neiging (sporten skippen) toch de dingen doet (sporten), dan ben je simpelweg het resultaat van je acties en niet van je gevoelens of je gedachten erover. Niets in het leven bepaalt zo enorm hoe je leven eruit ziet, als jouw eigen overtuigingen.
– De behoeften die op dit moment voor jou het belangrijkst zijn en bovenaan je lijstje staan, kunnen volgend jaar weer op een lager pitje staan en visa versa. Iedereen heeft zo zijn eigen prioriteiten daarin en ze verschillen per dag, week, maand, jaar. Probeer je daar steeds bewust van te blijven en schakel waar nodig.
– Je kunt ook dingen zonder motivatie doen; het doel achter je werk is belangrijker. We vinden dingen niet belangrijk genoeg en roepen dat we van alles willen, maar het is soms veel te vrijblijvend.
– Als je waarom groot genoeg is, komt de hoe vanzelf. Bij werkelijk alles wat je jezelf vertelt, vraag nog minimaal drie keer door. Waarom dan? Waarom is dat belangrijk voor me? Wat haal ik daar uit? Wat doet dat voor me? Waarom wil ik dat? Maak het belangrijk genoeg, maak het prioriteit. Zeg je het graag te willen maar doe je er weinig aan om het werkelijk te bereiken, dan is het tijd om eerlijk naar jezelf te worden en dit doel los te laten. Het kost veel headspace. Zonde van je tijd, energie en mindset.
– Je hoeft niet alles te zijn, je hoeft niet alles te doen, je hoeft niet alles te willen. Kies en laat los wat je jezelf alleen maar hebt opgelegd vanwege externe redenen die niet resoneren met wie je wil zijn of wat je wil doen.
– Bewust genieten: je hoeft niet te leven alsof het je laatste dag is want dan maak je heel andere keuzes. Ben bezig met de toekomst, maar sta ook stil bij het hier en nu. In het moment leven met je aandacht en focus bij het heden, heel bewust doelen en dromen voor de toekomst bepalen zodat je je niet op de automatische piloot laat leiden door de maatschappij en deze langetermijnvisie volgen door dagelijks kleine stapjes te zetten.
– Mensen zullen altijd kritiek hebben. Er is geen enkele manier om kritiek te vermijden, zelfs als je niets doet, niets zegt en niets bent.
– Je hoeft niet altijd positief of negatief te zijn. Er is ook zoiets als neutraal.
Het boek van Janne Schuin, ‘Wat nou als het ook anders kan?‘ is verkrijgbaar bij de boekhandel en via Bol.com.
zoals je weet ben ik geen lezer maar dit zou echt wel een boek voor mij kunnen zijn!