Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij een kinderfeestje in de Suiker Afkick Kliniek in Amsterdam. Dit initiatief van het Diabetes Fonds is in het leven geroepen om ons iets bewuster te maken van onze suikerinname. De pop-up store was een week lang een plek waar mensen zich konden laten informeren over suikers, wat het doet met ons lichaam, welke varianten er allemaal zijn en hoe we ons bewuster kunnen worden van de inname. Teveel suikers zorgt voor overgewicht en vergroot de kans op Diabetes type 2. De experts van het Diabetes Fonds stonden paraat om mensen van de nodige informatie te voorzien. Het is namelijk een feit dat wij Nederlands onbewust verslaafd zijn aan suiker en anderhalf keer zoveel binnenkrijgen dan nodig is. Maar eigenlijk nog erger: onze kinderen krijgen twee keer zoveel binnen als voorgeschreven.
Het Diabetes Fonds organiseerde daarom voor een paar mensen én hun kinderen een verjaardagsfeestje om ons te laten zien dat het zeker niet suikervrij hoeft, maar dat we ons wel wat bewuster kunnen worden van de inname. Ik was daarbij en vond het een interessante middag! Niet alleen stond er een mooi gedekte tafel en konden ze gaan kleuren; ook was er een goochelaar die tevens van ballonnen mooie dingen voor de kinderen maakte. Maar dat was niet alles; natuurlijk lag de nadruk op al het eten dat er bij een kinderfeestje vaak op tafel komt te staan. Denk aan taart, traktaties, lekkere hapjes, koekjes… Het Diabetes Fonds pakte het ietsje anders aan; taart met ietsje minder suiker door suikervrije slagroom te gebruiken, snoepkettingen rijgen op satéprikkers met fruit en een traktatie met fruit én snoep in plaats van met alleen snoepjes. Ook op het drinken werd gelet: er stonden drie waterkannen, met allerlei soorten fruit erin. Water met een smaakje dus, in plaats van de suikerrijke sappen. En wat was het lekker allemaal! Een leuke manier om zo kennis te maken met het Diabetes Fonds, waar zij voor staan en hoe we op een laagdrempelige manier de suikerinname bij onszelf én onze kinderen iets kunnen beperken. Zoals ik al zei: het hoeft echt niet helemaal suikervrij, maar een beetje minderen kan geen kwaad. Daar ben ik me zelf ook wel bewust van. Er zijn genoeg gezonde alternatieven. Ik merkte dat alle kinderen smulden van de taart, genoten van het fruit en hier en daar dus ook gewoon een snoepje aten. De groentesnacks met dips vielen iets minder in de smaak. Ergens ook wel iets om over na te denken. Zelf neigde ik ook sneller naar de taart en al het fruit op tafel. Echt het zoete, dus. Wel het gezondere zoete, maar toch. Het is en blijft zoet.
Nu is Skyler absoluut geen voorstander van snoep. Sterker nog, je maakt hem echt niet blij met een zakje beertjes, een dropje of iets ander kleurrijks dat door kan gaan voor snoep. Maar daarentegen is ‘ie wel gek op koekjes. Lange vingers, Liga of een koekje met chocola gaat er echt wel in. Bovendien drinkt hij graag sapjes. Hij drinkt graag appelsap en met limonade mag ook zeker zijn beker gevuld worden. Tel daarbij op dat er gewoon brood gegeten wordt (soms met pindakaas, worst of smeerkaas, maar ook zeker af en toe met chocopasta of hagelslag), er flink wat fruit gegeten wordt omdat Skyler dat lekker vindt en je zult begrijpen dat je toch al snel aan de dagelijkse hoeveelheid suikers zit. Er is overal verleiding om ongezonde keuzes te maken en dat gaat van de supermarkt tot aan de pretparken en winkelcentra. Niks mis met een koekje, een doosje rozijnen of dat ene snoepje op een dag, maar met al het andere dat erbij komt kijken, is het toch wel fijn om iets bewuster keuzes te maken en zo de suikerinname iets te beperken. Een snoepje met een glas water (met een smaakje!) is al heel wat anders dan snoep met een glas appelsap. Of de traktaties met alleen maar snoep en koek eens afwisselen met een stuk fruit erbij. De taart met de suikervrije slagroom in plaats van een laag marsepein wat we zelf laatst op tafel hadden staan toen Skyler jarig was.
Zoals ik eerder heb gezegd is suikervrij bij ons nooit ter sprake gekomen, maar richt het Diabetes Fonds zich daar ook helemaal niet op. Ik vind namelijk, en zij dus ook, dat een kindje best een koekje of een snoepje mag, absoluut mag genieten van een sapje en tijdens traktaties, Sint Maarten, feestdagen of andere gelegenheden het echt niet zo heel erg is dat ze iets meer suiker nuttigen dan normaal. Maar het feit dat onze kinderen twee keer zoveel suiker binnenkrijgen als voorgeschreven, is toch wel iets om over na te denken.
Bedankt Diabetes Fonds voor dit leuke, lekkere (!) en interessante kinderfeestje. Ik ga eens kijken wat ik hier en daar kan toepassen!
Ben jij je bewust van de hoeveelheid suiker die jouw kindje binnenkrijgt? Ben jij iemand die daar echt heel erg op let en veelal suikervrij opvoedt, of sta je er meer in zoals ik, dat het prima kan maar dat er wel goed op gelet kan worden?
Dit bericht is een samenwerking met het Diabetes Fonds.
Ja, ik let daar erg op.
Niet geheel suikervrij, maar wel zoveel mogelijk waar dat kan.
Zeker toen Ruben nog jonger was kreeg hij nooit extra suiker binnen.
Ik heb zwangerschapsdiabetes gehad (nu gelukkig alles terug normaal), maar toen zijn mijn ogen echt open gegaan. Ik dacht gezond te leven door smoothies & fruitsappen te drinken e.d. maar dankzij de diëtiste kwam het beseft dat hier veel suikers inzitten. Sindsdien ga ik er echt bewust lee om en probeer ik te doseren. Dus op een verjaardag geen taart + fruitsap + enkel zoete snacks. Maar een combinatie van iets met suiker & iets met minder suikers.
Zo kopen wij geen frisdranken & heel soms fruitsap. Onze dochter van 2 jaar drinkt water, melk of water met een smaakje. Heel soms drinkt ze 1/4 glaasje sap, maar dat is uitzonderlijk (zoals wij frisdrank drinken). Ik heb gemerkt dat suiker echt een verslaving is: vroeger had ik altijd zin in een boterham met zoet beleg om een maaltijd te eindigen. Nu is een boterham met chocopasta te zoet voor mijn smaak. Suikervrij leven is geen must voor mij & er is niets mis met een kind dat eens een koekje of stuk taart eet. Ik probeer om mijn dochter op te voeden zodat ze zelf later gezonde keuzes kan maken. Maar alles van suiker verbieden ofzo heeft volgens mij een omgekeerd effect.
Het “gevaarlijkste” qua suiker zijn dranken volgens mij: daar vergeet je snel hoeveel je drinkt & hoeveel suikers je binnenkrijgt.
Wij zijn er de laatste tijd bewust mee bezig. Wij hebben geen snoep of koek in huis en mijn zoontje van 3 drinkt alleen nog maar water en (lactosevrije) melk. Buiten de deur mag hij als we op bezoek zijn of bij een dagje uit daarentegen wel wat hem aangeboden wordt. Zo houden we het mooi in balans.
Ik heb 4x zwangerschapsdiabetes gehad waardoor ook mijn kindjes goed in het oog werden gehouden.
Ik heb toen heel bewust gezonder leren eten en dat kan ook best op een heel lekkere manier!
Je lichaam moet zich in begin aanpassen in je hoofd moet je omschakelen maar ik had een heel fijn team van het diabetesteam in het ziekenhuis achter mij staan en samen met hun is het mij prima gelukt.
Ik let er toch op dat mijn kindjes ook zo “suikervrij” in het leven staan maar ik weet ook dat dat niet altijd even goed lukt en je ook zowiezo natuurlijke suikers binnen krijgt door bv fruit maar je lichaam heeft ook suiker nodig dus op die manier is het prima in balans denk ik dan.
Ik probeer me er nu al zoveel mogelijk bewust van te zijn, ook al is Livan nog maar een half jaar. Het hoeft inderdaad echt niet suikervrij, maar ik wil hem nu al laten wennen aan water drinken en ook qua tussendoortjes probeer ik al op te letten. Maar hetzelfde geld ook voor zout.
Toen mijn zoon één jaar was, begon ik mij af te vragen waarom wij kinderen vanaf 1 jaar ineens met suiker vol pompen. Tot dan leven ze eigenlijk alleen op melk en hun papjes en toch krijgen mensen ineens de neiging om er snoep in te gooien, terwijl kinderen dat helemaal niet nodig hebben. Zodoende heb ik toen besloten om mijn zoon bewust zo veel mogelijk van snoep en koekjes weg te houden (en zelf mee te gaan in deze leefstijl). Dit heeft tot veel frustratie geleid naar mijn ouders toe omdat zij een snoepje of vijf niet verkeerd vonden en ik hen met hand en tand probeerde uit te leggen waarom ik niet wilde dat hij snoep of koekjes krijgt. Vaak bak ik zelf een gezonde cake of muffins en eet mijn zoon dat voornamelijk. Hij vraagt eigenlijk nooit achter snoep en ondertussen krijgt hij wel de iets gezondere ontbijtkoekjes mee naar school. Frisdrank drinken wij zelf amper en ook hij drinkt thuis water. Ook op verplaatsing vraagt hij meestal naar water.
Feit is dat ik ondertussen al gemakkelijk iets veel te zoet vind. Door minder suiker te gebruiken, merk je ineens hoe gesuikerd veel dingen eigenlijk zijn. Dingen die ik vroeger verslond, vind ik nu niet meer lekker zelfs.
Ik besef heel goed dat mijn zoon waarschijnlijk niet altijd suikerarm zal eten maar ik wil dat hij me later niets te verwijten heeft. Dat hij later toch beseft dat ik hem een gezonde basis heb proberen meegeven waar hij op kan terugvallen.
Zelf heb ik nog geen kinderen, maar heb ik wel artikelen gelezen op http://www.fitbeauty.nl over wat voor suikers er eigenlijk in kindervoeding zit. Zo ook melk van Nutrilon. Ze heeft gelukkig suikervrije opties erbij gedaan. Zelf nu ik studeer voor gewichtsconsulent en al enige jaren met mijn voeding bezig ben, kom ik er steeds meer achter dat eigenlijk in alles wel suiker zit, maar dat je onderscheid moet maken in wat het product verder voor je lichaam doet. En natuurlijk geniet ik zo nu en dan ook wel eens van koek, taartjes, chocolade, maar het is zeker wel iets wat ik in mijn achterhoofd houd als ik zelf kinderen heb.