Zo, dat is even een lekkere titel als binnenkomer. Maar het is een onderwerp dat erbij hoort in het leven. Hoe leg je aan een kind uit dat er iemand dood is, dat diegene nooit meer terug komt, dat er een huisdier is overleden of wat een begrafenis is? Als je wat oudere kinderen hebt kun je dat prima met de juiste woorden doen maar voor heel kleine kinderen is het fijn om het iets concreter te maken. Gelukkig zijn er een aantal merken die hierop inspelen en ons als ouders ondersteunen in dit onderwerp door middel van boekjes en speelgoed. Vandaag wil ik een aantal van deze producten op een rij gaan zetten. Geen leuk onderwerp, maar ook iets wat ik graag wil delen. Veel mensen, ook ik, vinden de dood een moeilijk onderwerp.
Zelf hebben we er nog geen ervaring mee met Skyler en Maddox. Ik heb zelf in mijn hele leven drie begrafenissen meegemaakt; twee keer van iemand die verder van me af stond en één keer bij Raymonds oma. Ik was wel al volwassen. Er komt echter een tijd dat het in het leven van Skyler en Maddox ook gaat gebeuren en of ze dan nog kind zijn of volwassen, dat weet je natuurlijk niet. Sinds ik kinderen heb en gewezen ben op een uitvaartverzekering, is het iets waar ik over nadenk. Wat een zorgen krijg je er als ouder bij, hè? Mocht je trouwens nog geen verzekering hebben, kun je bij Zorgvaart diverse partijen vergelijken. Zeker even iets om op je to do-lijst te zetten.
Anyway: de dood concreet maken. Heel jonge kinderen, tot een leeftijd van een ongeveer drie jaar, hebben geen besef van wat de dood inhoudt. Tot zo’n vijf jaar zien kinderen de dood als iets tijdelijks, want op die leeftijd heeft een kind nog geen tijdsbesef en ‘nooit meer’ is een vaag begrip. Pas vanaf het vijfde jaar gaat jouw kind begrijpen dat de dood iets voor altijd is. Je kunt natuurlijk veel uitleggen maar soms hebben kinderen spullen nodig om zich beter te kunnen uiten om het beter uit te kunnen leggen. Ik heb een paar mooie producten verzameld samen met Zorgvaart die jou kunnen helpen om het abstracte voor een kind iets concreter te maken. Kijk mee!
In dit boek gaat de oma van Nijntje dood en gaat ze bloemen brengen naar haar graf. Nijntje blijft het goed doen bij heel jonge kinderen en middels een boek heb je toch meer handvatten om iets als de dood uit te leggen.
Nog een boek: Woezel en Pip vertellen in dit boek over Muisje dat dood gevonden wordt en laten zien hoe zij daar afscheid van nemen in de Tovertuin. Heel toegankelijk en door de vertrouwde omgeving iets waar veel kinderen iets aan zullen hebben.
Je zal er niet zo snel aan denken, maar Lego heeft verschillende pakketten die over de dood gaan. Door verschillende momenten na te bouwen kun je het goed laten zien en uitleggen wat er zoal gaat gebeuren. Of ze er nu wel of niet bij zijn.
Het boek wat bij ons thuis al voor wat gesprekken met Skyler heeft gezorgd is die van Kikker en het vogeltje. Eigenlijk hetzelfde principe als Nijntje en Woezel en Pip. Middels een verhaal in de herkenbare omgeving wordt er over de dood gesproken.
De DAG-box is ontwikkeld door een vrouw uit Zeeland en laat basisschoolkinderen middels spel hun angsten verwerken en een eventuele uitvaart kan nagespeeld worden. Het bestaat onder meer uit poppetjes, een kistje, een muziekdoosje, een kandelaar, bloemen, hartjes en sterren. Ze heeft expres gekozen voor vriendelijke materialen en lichte kleuren om het geheel iets lichter te maken. Ik vind het een prachtig initiatief!
Soms hoef je even niet te praten maar kan creatief bezig zijn ook goed helpen. Via de website kleurplaten.nl kun je een hoop kleurplaten printen die met de dood te maken hebben.
De kleine kinderen snappen niet dat de dood voor altijd is. Wat kan helpen, is om een (wens)ballon op te laten om het zo te laten zien. Een stukje loslaten en het ‘voor altijd weg’ kan hiermee iets beter uitgebeeld worden.
Er zijn een aantal kinderliedjes over rouwverwerking en we weten allemaal dat muziek een hoop los kan maken.
Ik heb onwijs lang gezocht naar speelgoed om dit onderwerp iets meer bespreekbaar te maken, maar de hierboven genoemde producten is het enige dat ik tegenkwam. Op de boeken na, want er zijn een hoop andere exemplaren te koop die gaan over dood en rouwverwerking. Natuurlijk kun je zelf een hoop doen met poppen, Playmobil en Duplo, maar ik denk dat er voor de rest nog flink wat winst valt te behalen. Nee, het is geen leuk onderwerp, maar het hoort er allemaal bij. Er zullen een hoop kinderen behoefte aan hebben. Wat mij betreft mag er wel iets meer speelgoed op de markt komen voor de kinderen om met dit onderwerp om te gaan. Genoeg kinderen die afscheid moeten nemen van opa’s en oma’s, en helaas ook vaak van ouders, broers/zussen of andere familieleden.
Mooi artikel, en ook erg handig om te weten!
Ik vind alleen de optie van een (wens)ballon niet goed, deze komen in de natuur terecht en dieren zien dit als iets aantrekkelijks en eten het op en gaan zo dood.
Auteur
Daar heb je een punt. Goed om me erop te wijzen 🙂
Met deze periode van droogte kan een wensballon ook brandgevaarlijk zijn..
mooi artikel meis en ja het zijn geen leuke dingen maar horen wel bij het leven. hier hebben de meiden er wel een ervaring mee en hadden toen ook een boekje en dat was heel fijn.
Mooi artikel. Hier toevallig afgelopen week veel vragen over gekregen van onze vierjarige. De hond van opa en oma is er niet meer en na de uitleg een paar maanden geleden had hij vorige week toch nog vragen. Wanneer wordt hij weer beter, waar is hij dan, hoe kan ik ernaartoe etc, etc. Alle vragen beantwoord zo goed en kwaad als het kan. En nu heeft hij zelf het volgende bedacht. “Hij was heel ziek, woont nu op de noordpool en we kunnen niet meer samen spelen maar wel aan hem denken”.
Ik hoop dat het ons de komende jaren verder gespaard blijft maar anders is zo’n boek wel erg fijn om dit onderwerp te benaderen en te bespreken.
Mijn vader is vorig jaar overleden, mijn nichtje van 5 bewust bij hem gelaten toen hij al in slaap was gebracht. Samen met haar 2 broer en neef van 1 jaar speelde ze en opa sliep gewoon. Ze mochten opa kusjes geven. Later na het overlijden uitgelegd dat opa ziek was en de dokter hem niet meer beter kon maken. Dit vertelt ze nog steeds zo en heeft er geen last van gehad gelukkig. Ik denk dat het het beste is om zo duidelijk mogelijk te zijn en geen verhaal over “Hij is nu een sterretje” maar het blijft lastig.
Zelf heb ik al erg veel met de dood te maken gehad, ook op jongere leeftijd.
En er is nu iemand in de familie die heel nabij staat waar het niet goed mee gaat.
Dus ik heb onlangs een boekje aangeschaft en wil er nog meer mee doen, om onze dochter voor te bereiden.