(~215 B)




‘Help, mijn peuter eet niet goed!’

‘Help, mijn peuter eet niet goed!’

Regelmatig krijg ik de vraag wat Skyler en Maddox eten. Nou, daar kan ik kort over zijn: vrij weinig. Met Skyler zitten we al jarenlang in de ‘lus ik nie!’-fase en vooral ’s avonds is dat lastig. We waren heel erg goed op weg met iedere avond in ieder geval tien happen, maar daar lijkt hij weer van af te zijn geweken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik vaak brood voor hem smeer en dat ik het hiermee enorm in stand hou, maar ik ben nogal makkelijk en vind het vooral belangrijk dát ze iets eten. Gelukkig zijn er inmiddels al een stuk meer dingen die hij heeft geproefd en daadwerkelijk lekker vindt, dus ik heb er vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen. Overdag eet hij gewoon zijn boterhammen met zoet of hartig beleg, eet hij iedere dag fruit, drinkt hij water en wordt er af en toe gesnoept. Er moet van mij worden ontbeten, ook al is het maar een cracotte cracker.

Met Maddox is het wisselend. Hij heeft fases dat hij álles eet wat ik hem voorschotel, maar er zijn ook momenten dat ‘ie net als zijn grote broer zijn bord aan de kant gooit. Gelukkig heeft Maddox wel meer de voorkeuren voor echt gezond voedsel en eet hij regelmatig een halve bak snoeptomaten, komt hij drie keer terug om zijn bakje met druiven te vullen en is in de zomer de meloen al op voordat de rest op tafel komt te staan. Het zullen zijn voorkeuren zijn, maar ik denk ook dat dat gestimuleerd is op zijn kinderdagverblijf. Daar hanteren ze een heel strikt eetbeleid en wordt er ook tussen de middag warm gegeten. Omdat dat al met zes maanden gebeurt, wordt het letterlijk met de paplepel erin gegoten. Ik merk wel dat hij thuis iets kieskeuriger wordt, maar hij ziet dat natuurlijk ook van Skyler. Hij is ontzettend aan het kopiëren en dan is het natuurlijk extra cool als hij ook zijn bord wegschuift.

Van Maddox’ kinderdagverblijf CompaNanny ontving ik een pedagogische nieuwsbrief met daarin het thema peuters en eten. Omdat ik weet dat veel moeders hier altijd mee strugglen, wil ik graag deze tips met jullie delen. Want kinderen en eten, daar zullen veel ouders een boek over kunnen schrijven.

1. Een peuter eet als hij honger heeft, maar eet dan geen grote hoeveelheden. Bied daarom bij voorkeur kleine porties aan en maak je niet te snel zorgen als ze ook van dit kleine beetje niet zoveel opeten. Jij als ouder bepaalt wat en wanneer je peuter eet, maar jouw kind bepaalt hoeveel hij of zij daarvan neemt. We kennen allemaal de ‘bord leeg’-mentaliteit maar daar wil ik zelf echt van afstappen. We hebben zelf immers ook niet altijd even veel trek.

2. Een peuter heeft een kleinere maag dan een volwassene en eet daarom minder, maar ook vaker. Doordat hij of zij vaak lichamelijk heel actief is, verbranden ze behoorlijk snel en krijgen ze dus sneller honger. Bied tussen de maaltijden daarom regelmatig tussendoortjes aan.

3. Een peuter vindt het fijn om te kunnen kiezen. Geef daarom opties: ‘wil je een banaan of een appel?’ ‘Kaas of kipfilet op je brood?’ Door een kind zelf te laten kiezen is hij of zij betrokken bij de maaltijd. Dat kan weer een positieve bijdrage leveren aan het eetproces. Ik merk zelf ook wel dat ik niet moet vragen ‘wat wil je op je brood?’ Dan weten ze het allebei gewoon niet. Als ik ze opties voorleg, krijg ik sneller antwoord en zie ik dat het beter gegeten wordt.

4. Maak de maaltijd gezellig op een manier die voor jullie werkt. Vaak is dat aan tafel met zijn allen, maar ik merk soms ook dat de kinderen het superleuk vinden om samen aan de kleine tafel te gaan zitten met zijn tweeën. Dit doe ik ook vaak als Raymond en ik bijvoorbeeld een salade eten en ik voor de kinderen iets anders heb. Kijk wat voor jullie werkt.
5. Een peuter vindt het fijn om actief te kunnen deelnemen aan dagelijkse dingen. Betrek hem of haar dan ook bij het bereidingsproces of laat ze helpen met het dekken van de tafel. Ik merk dat vooral Maddox heel erg graag wil helpen met alles.

6. Om de verschillende voedingsmiddelen waaruit de maaltijd bestaat te leren kennen, eet een peuter graag zowel met bestek als met zijn handen. Het rommelen en knoeien hoort er helemaal bij. Probeer het kind de ruimte te geven zolang hij of zij eet. Zodra ze alleen nog maar spelen met eten zonder dat er ook nog eten in de mond komt, heeft het kind genoeg gehad en kun je de maaltijd afronden.

Dit laatste heb ik ook ervaren bij beide kinderen. Bij Skyler viel het best mee, maar Maddox is echt een grote knoeier. Hij vindt het heerlijk om spaghetti met zijn handen te eten en heeft regelmatig het appelmoes overal zitten. Vaak eet hij dan wel, maar soms is het ook gewoon speelgedrag. Ik moet dat iets beter in de gaten houden, zodat ik zie wanneer het eten overgaat in het spelen. Dan ben ik de ergste zooi misschien een beetje voor, haha.

Vertel eens: heb jij problemen ervaren met het eetgedrag van kinderen of verloopt alles van een leien dakje?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

  1. Jessica
    4 september 2019 / 09:31

    Hier afwisselend goed eten met slecht eten en waar ze eten doet ook veel.
    Wat er op een dag op hun is afgekomen , wat ze hebben meegemaakt en wat ze hebben verbruikt van energie speelt mee.
    Ik maak me daar totaal niet druk in ze eten wat ze kunnen ik denk dan ook aan mezelf hoe ik ben “ik heb ook niet altijd evenveel honger of heb niet altijd zin in dat bepaald gerecht”
    Druk , stressen, kwaad worden ,dreigen … nee ik volg mijn kids en ik heb er 4 om te weten dat het echt wel goed komt.
    Pieken met slecht eten dat volgt meestal ook met pieken dat ze heel goed eten omdat ze hun “schade” moeten inhalen.
    Bordje mooi en leuk maken , stimuleren en ze zelf veel laten doen met hun bord … ja het kan helpen maar niet bij die van mij.
    Ze leren ook gewoon veel eten en variatie in hun eten te brengen met ouder worden.
    Mijn 2 oudste kinderen hebben dat heel duidelijk.
    Waar ze vroeger niet naar omkijken eten ze nu wel.
    Het plezier in eten komt meer tot uiting.

  2. 4 september 2019 / 09:42

    hier hebben de meiden nooit echt slecht gegeten, de jongste wel maar de oudste niet en op gegeven moment had ik zoiets van joh dan eet je lekker niet 😉 als ze maar genoeg drinken en dat ging aan mij knagen en ben toen prutjes gaan maken met een shitload aan groenten die ik heel fijn maalde en zelfs door de pannekoeken deed…nou kind dacht lekker te eten wat hij wilde en ik happy omdat ik wist ze mega in de maling te nemen met een shitload aan groenten haha en flik het nog af en toe!! ze proeven het toch niet :D. kinderen dwingen om te eten is zinloos btw 😉 maar wees als ouder wel zo sterk om dan ook geen snoep en toetje te geven

  3. ragna
    4 september 2019 / 09:44

    wij gebruiken ook nog de hoe oud je bent, zo veel hapjes moet je proeven regel. Mijn dochter is nu 4. en dat betekent dat ze sowieso 4 hapjes moet eten. als ze het dan niet lust mag ze het laten liggen. werkt niet altijd geweldig. Soms blijft het het een strijd, maar dan heeft ze het wel goed geproefd.

  4. Lisette
    4 september 2019 / 10:45

    Mijn meiden van 5 en 6 lusten eigelijk bijna alles, en als ze het nog niet kennen. Proberen ze het.
    Dat hebben ze zeker niet van mij, wat ik was vroeger echt een moeilijke eter. En bij mij werd het ook in stand gehouden, omdat mijn moeder mij bepaalde dingen niet meer voorschotelde. Maar dan gewoon puree met erwten of zo kreeg. Totdat ik ouder werd en wel es ergens bleef eten, dan kwamen er gerechten die ik dan eigelijk dacht niet te lusten, maar dat durfde ik dan niet te zeggen haha. En dan proefde ik het, en bleek het toch wel lekker te zijn.
    . Maar dat eetgedrag van mijn kinderen, zou wel in hun genen zitten (vader is al 5 jr buiten beeld, en die kennen ze dus niet). Ze eten het warm en als er over is, eten ze het volgende dag nog koud op.
    Wat ik wel merk, soms eten ze minder goed als het te laat is. Ze zijn gewend rond 17.00/17.30 te eten.
    Of als ze smiddags teveel snoepjes/tussendoortjes op hebben.

  5. Margo
    4 september 2019 / 19:17

    De oudste van bijna 3 is best kieskeurig maar moet wel altijd 5 happen eten. Anders komt er ook geen toetje. Dit weet hij inmiddels precies en werkt wel voor ons toetjesmonster. Komkommer en tomaat eet hij bijvoorbeeld niet, meeste fruit is hij weer gek op. Ik maak me er niet zo druk om, hij begint de laatste tijd steeds vaker dingen zelf te proberen. Hij mag zelf eten met zijn lepel en geen geknoei met de handen.

  6. Milou
    5 september 2019 / 08:52

    De oudste van 5 moet van mij sowieso 1 stukje vlees eten en een hapje groente en 1 aardappel als dat op is krijgt hij een ijsje of toetje. Hij heeft wel de fase gehad van niet willen eten alleen brood in de ochtend en middag. De jongste (21 maanden) is heel anders die heeft veel afwisseling nodig en die kan ik niet elke dag hetzelfde geven. Hij is heel lastig met eten en eet soms helemaal niks op een dagje op een smoothie en wat koekjes na. En soms eet hij in de ochtend wel maar dan de rest van de dag niks op smoothie en koekjes na. Wel krijgt hij na het avondeten een ijsje wel of niet gegeten.

  7. malons7628
    5 september 2019 / 16:29

    Hier zitten we in de zelfde fase, mijn oudste van 4 eet wel gelukkig. Maar zijn zusje van 1,5 een drama, muizenhapjes elke dag en list bijna niks. Ik denk soms het zal wel, maar ik hoop dat ze wel aankomt voordat we naar de consultatie moeten, heb geen zin in gezeik.

Secured By miniOrange