De dagen worden korter en de temperatuur daalt: december staat voor de deur. Dat betekent dat het tijd is om op zoek te gaan naar cadeaus voor de kinderen. Deze feestelijke periode kan helaas ook behoorlijk prijzig zijn. Dus als je een aantrekkelijke korting voorbij ziet komen, lijkt dat wellicht een uitkomst. Maar voordat je op een willekeurige kortingslink klikt, is het goed om te weten dat hier risico’s aan verbonden zijn. In dit artikel leggen we uit waarom je voorzichtig moet zijn.
Wat is kortingsbonfraude precies?
Kortingsbonfraude is een relatief onbekende vorm van oplichting waarbij criminelen nepkortingsbonnen inzetten om aan persoonlijke gegevens te komen. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat oplichters deze valse bonnen gebruiken om consumenten te misleiden met enorme kortingen op bekende merken. Het kan gaan om een kortingsbon, maar soms ook om een neppe tegoedbon. Deze worden vaak via e-mail verspreid, maar ook op sociale media kom je ze regelmatig tegen.
Klik je op zo’n link, dan kom je op een website die vaak bedrieglijk echt lijkt. Je wordt gevraagd om je persoonlijke gegevens in te vullen om de kortingsbon te ontvangen. Uiteraard krijg je geen bon, maar de oplichters hebben nu wel je gegevens bemachtigd, die ze mogelijk doorverkopen op de zwarte markt.
Valse webshops: ‘nepshops’
Sommige fraudeurs nemen niet alleen genoegen met nepkortingsbonnen. Zij creëren volledige kopieën van webshops van bekende merken, waar ze populaire producten aanbieden voor zeer lage prijzen. Zodra je een bestelling plaatst, ontvang je natuurlijk nooit een product. Je bent je geld kwijt, en het is haast onmogelijk om het terug te krijgen, omdat de criminelen hun identiteit goed weten te verbergen.
Let daarbij ook op websites die een te beperkte betaaloptie bieden, zoals alleen een bankoverschrijving. Dit kan een waarschuwingssignaal zijn dat je niet met een betrouwbare partij te maken hebt. Controleer daarnaast de URL en kijk of deze overeenkomt met de officiële website van het merk.
Hoe kun je jezelf beschermen?
Nu je weet hoe kortingsbonfraude en valse webshops werken, is het belangrijk om te weten hoe je voorkomt dat je er slachtoffer van wordt. Het is altijd slim om de afzender van e-mails te controleren. Als een e-mailadres op dat van een bekend merk lijkt, maar toch vreemde spelfouten bevat, kun je ervan uitgaan dat het om fraude gaat.
Mocht je toch op een link uit een e-mail klikken, let dan goed op de adresbalk van je browser. Kijk of er een groen slotje en ‘https://’ in de adresbalk staat. Dit geeft aan dat de verbinding beveiligd is en dat de kans groter is dat je op een legitieme website zit. Ontbreekt dit, dan ben je waarschijnlijk op een nepwebsite beland.
Wees extra alert tijdens de feestdagen
De decembermaand is voor velen een gezellige maand, maar tegelijkertijd is het ook de periode waarin online oplichters extra actief zijn. Door alert te blijven en verdachte aanbiedingen goed te controleren, kun je voorkomen dat je in de val van fraudeurs loopt.
Partnerbijdrage