
Hoe komt het toch dat gokken zo verslavend is? Het begint onschuldig met een keer een lot kopen of op een voetbalwedstrijd wedden, en dan slaat de adrenalinekick omdat er een mogelijkheid is op een grote winst. Het voelt zo dichtbij, maar bij sommige mensen blijft het niet bij een gokje wagen maar kan dit tot een serieuze gokverslaving leiden. Het spel kan een obsessie worden, waarbij geld, tijd en zelfs relaties op het spel komen te staan.
Waarom is gokken zo verslavend?
Bij uiterlijke kenmerken van iemand kun je moeilijk zeggen of ze verslaafd zijn aan gokken, en dat is precies de reden waarom iemand verslaafd kan raken en dat er een gokverslaving op de loer ligt. Het kan op deze manier namelijk ongezien uit de handen van de verslaafde glippen, want met een paar jaar jaag je er zo een maandsalaris doorheen waardoor je in de schulden kan komen. Wanneer je gokverslaafd bent ben je letterlijk de controle kwijt over jouw gokgedrag. Je kunt niet meer stoppen met het wedden op voetbalwedstrijden, ook al heb je een aantal keer geprobeerd te stoppen met gokken. Waarom is gokken zo verslavend? Op het moment dat je gokt, treedt het beloningssysteem van je hersenen in werking omdat je van winnen een kick krijgt, maar het gebeurt eigenlijk al een stuk eerder. Je krijgt namelijk al een adrenaline boost van de spanning die je krijgt wanneer je de weddenschap plaatst. Jouw hersenen zijn afhankelijk van het gevoel van gokken, de spanning die je voelt is een spanning die je nergens anders van krijgt. Het beloningssysteem is hierdoor flink aangetast.
De illusie van controle speelt bij een gokverslaving ook een grote rol. Veel gokspellen zoals poker, sportweddenschappen geven de speler het gevoel van invloed. De verslaafde heeft sterk het gevoel dat hij/zij echt de uitkomst van het spel kan beïnvloeden. Zo blijven verslaafden spelen, omdat ze denken strategisch bezig te zijn terwijl deze spellen vooral met toeval te maken hebben. Ook bijna-winsten hebben een psychologisch effect, ze wekken namelijk het gevoel dat het succes binnen handbereik is, waardoor de drang om door te gaan toeneemt. Ook de opkomst van online gokken heeft ervoor gezorgd dat de drempel verlaagd is. Verslavingen op het gebied van gokken blijven op deze manier bestaan en het blijkt alleen maar toegankelijker te worden.
Nieuwe maatregelen voor online kansspellen
Aan het einde van 2024 zijn er verschillende nieuwe maatregelen van kracht op het gebied van online gokken om de bescherming van spelers te waarborgen. Zo is een van de belangrijkste maatregelen de invoering om problematisch gokgedrag te voorkomen en spelers bewuster te maken van de risico’s. Nieuwe spelers mogen maandelijks maximaal 350 euro storten, jongvolwassenen zelfs maar 150 euro. Wie meer wil inzetten, krijgt eerst een serieus gesprek met de aanbieder. Elke 30 minuten verschijnt er een herinnering: “Weet je zeker dat je nog speelt?” En als je boven de 700 euro per maand zit, moet je aantonen dat je niet blut raakt. Kortom probeert de overheid de goklust te temmen, al blijft de grootste winst om totaal niet te gokken natuurlijk.