Mijn voornemen was om het bij 36 weken zwangerschap iets rustiger aan te doen. Ik heb een eigen bedrijf en run Styleguide en Mommytobe fulltime. Ik heb geen andere baan ernaast en moet het dus hebben van de inkomsten uit de blogs. Helemaal stoppen met werken om met verlof te gaan zat er dus niet in. Wel wilde ik het voor mezelf aangenaam maken. Minder naar events, minder afspraken en lekker thuis vanaf de bank of de tafel aan het werk. Bij mij liep het echter iets anders toen bij 36 weken mijn vliezen al braken en ik ging bevallen van Skyler. Weg planning. De sites lagen even stil, er kwamen geen artikelen meer online en in mijn kraamweek had ik wel wat anders aan mijn hoofd dan achter de computer kruipen. Toch begon het na een paar dagen weer te kriebelen en betrapte ik mezelf erop dat ik de laptop steeds vaker pakte om aan het werk te gaan. Tot de kraamhulp weg was en ik weer redelijk fulltime aan de slag ging. Verlof ken ik dus eigenlijk niet. Maar voor de mensen die het wel kennen; de Rijksoverheid heeft de verlofregeling uitgebreid waardoor er meer mogelijkheden zijn om werk en privé op elkaar af te stemmen. Aan mij de taak om jullie daar over te informeren.
Zo is het nu eenmaal als je moeder bent. Je hebt de zorg thuis maar velen van ons vinden het ook fijn om voor werk aan de slag te gaan. Of als je voor iemand wil gaan zorgen zoals een zieke partner, ouders of wie dan ook. Ook is het mogelijk om je zwangerschapsverlof verspreid op te nemen, waardoor het voor jullie allebei wat beter uitkomt. In totaal heb je recht op 16 weken; meestal is dat 6 weken voor de bevalling en 10 weken na de bevalling. Uitzonderingen voor vroeg- of laatgeboortes even buiten beschouwing gelaten. Sinds 1 januari 2015 kun je je laatste periode van je bevallingsverlof in delen opnemen. Het gaat om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van de bevalling. Dit deel van het verlof kun je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Uiteraard allemaal in overleg met de werkgever. Het maakt het misschien allemaal net wat flexibeler waardoor werk en privé wat beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Het is immers niet niks om net moeder te worden en vrij snel daarna weer aan de slag te moeten.
Lees je goed in als jij eerdaags met verlof gaat. Wie weet vallen er leuke regelingen te treffen! Alles over verlof lees je op de site van Rijksoverheid/verlof.
Dit bericht is een advertorial.
Interessant. Ik heb van de week een petitie getekend voor langer verlof voor vaders. Ik weet niet of ik mijn verlof zou verdelen. Ik had na de bevalling echt wel 10 weken nodig met m’n huil baby, de eerste 7 weken was vooral overleven. Eigenlijk vind ik 16 weken alsnog te kort hoor, van mij mag het wel zoals in Noorwegen of Zweden, haha.
Vind het verlof ook kort voor moeders. O en inderdaad ook voor de vaders haha. Zoals de vorige reactie ook hier een zware periode na de bevalling dus had zeker de 10 weken nodig!
Wat goed om te weten dat het is aangepast. In sommige landen mag je gewoon 1 jaar betaald verlof opnemen…dat is pas relaxt! Alleen als je daarna weer gaat werken is het wel echt weer even wennen!
Ik ga het eens bekijken, toevallig is mijn verlof net gisteren ingegaan. Heel herkenbaar ook wat je schrijft, dat je met een eigen onderneming eigenlijk niet eens verlof hebt. Zo hoop ik echt dat mijn kleine nog minimaal 4 weken blijft zitten, omdat ik nu nog een veel te drukke agenda heb. En het verlof is al zo kort, voor je het weet is het alweer voorbij..
Ik had er nog 14 over na mn bevalling maar daarvan had ik er zeker 12 nodig om het gevoel weer te krijgen dat alles onder controle was..zou ook voor een langer verlof gaan zoals in de Scandinavische landen!