(~215 B)




Ons ritme

Ons ritme

Over het creëren van een ritme bij je kindje heb ik best veel gesproken met andere moeders. Ik was namelijk heel erg zoekende en maakte me er op sommige momenten best druk om omdat er geen touw aan vast te knopen was hier in huis. Volgens sommige mensen was dat zelfs de reden van Skylers slapeloze nachten. Gelukkig heb ik dat snel van me af kunnen schudden want tegenwoordig heeft iedereen wel een mening over andermans opvoedingskunsten en kind, maar dat ritme bleef toch wel een gespreksonderwerp tussen mij en anderen. Terwijl de ene moeder er heilig van overtuigd is dat je vanaf dag 1 een strak regime moet voeren met vaste eet- en slaaptijden, laten andere moeders het meer los en bepaalt het kind zijn of haar eigen schema. Hier heb ik het allebei geprobeerd, maar uiteindelijk hielp het niet om Skyler te vertellen wanneer hij moest gaan slapen. Wij willen tenslotte ook niet naar bed als we niet moe zijn…

Ik heb het dus maar gewoon losgelaten en ben Skyler zelf gaan volgen. En uiteindelijk, na ruim 11 maanden, is er toch wel een duidelijk ritme te vinden. Nog steeds kan het hier en daar een beetje uitlopen of schommelen, maar over het algemeen hebben we een goed dagritme te pakken, die zelfs op het kinderdagverblijf perfect uitkomt. Ik deel hem vandaag met jullie! Niet om aanpassingen te ontvangen of op mijn vingers getikt te worden, maar gewoon omdat het leuk is om te zien hoe andere moeders dat doen. En moeders die nog met hun handen in het haar zitten omdat hun kind slaapt en eet wanneer hij of zij dat zelf wil; let it go. Het komt vanzelf wel goed.

07:00 – 07:30 uur: Skyler wordt wakker. Soms gaan we er gelijk uit; soms blijven we nog lekker even in bed knuffelen, liggen, hangen en spelen.

08:00 – 08:30 uur: Tussen deze tijden krijgt Skyler zijn bordje pap. Ligt er een beetje aan hoe lang we zijn blijven liggen en hoe laat Skyler zijn voeding ’s nachts heeft gehad.

08:30 – 10:00 uur: Spelen.

10:00 uur: Tijd voor een koekje. Ik begon eerst met fruit maar het komt beter uit als we dat ’s middags doen en bovendien is dit op maandag ook zijn ritme bij het kinderdagverblijf. We hebben Liga of koekjes van Nijntje.

10:30 – 11:30/12:00 uur: Skyler gaat slapen. Het verschilt heel erg hoe lang dat is. Meestal een uurtje; na een rotnacht iets langer. Soms maar een half uurtje.

12:30 uur: Ik probeer Skyler brood te geven maar daar is hij nog niet aan gewend. We experimenteren met soepstengels, rijstwafels, crackers en broodjes. Het is nog een beetje aftasten en spelen, maar over het algemeen vind ik dat het nog best goed gaat. Ook krijgt Skyler nog een fles melk.

13:00 uur – 15:00 uur: Skyler vermaakt zich meestal goed zelf in de middag. Hij speelt zelf of we spelen samen, gaan wandelen of ik heb misschien op dat moment een afspraak. Dat probeer ik altijd op dit tijdstip te plannen.

15:00 uur: Fruit! Ik geef gewoon een potje of Skyler krijgt een stukje in zijn hand om zelf op te eten. Banaan is favoriet, maar een potje gaat er ook altijd wel in.

15:00 – 16:00/16:30 uur: Meestal probeer ik Skyler op dit moment nog even te laten slapen en vaak lukt dat wel. Best laat, maar eerder geeft hij er niet aan toe en ’s avonds gaat hij ook nog wat later naar bed vanwege de nachten.

16:30 – 18:00 uur: Spelen! Of wandelen, dansen, whatever.

18:00 uur: Tijd voor avondeten. Ik geef potjes en hij eet gelukkig steeds beter. Pasta is favoriet, maar ook maaltijden met worteltjes gaan er goed in.

18:30 – 19:30 uur: Skyler mag rustig spelen, maar we gaan ook vaak lekker een stuk wandelen buiten, of hij hangt bij mij op de bank. Gewoon nog even rustig aan doen om de dag af te sluiten.

19:30 – 20:30 uur: Bedtijd. Dit verschilt nog een beetje en ligt eraan hoe hij overdag heeft geslapen. Bovendien is het om de dag badtijd en dat wil ook nog weleens uitlopen als hij lief speelt. Over het algemeen ligt hij er altijd voor 20:30 uur in. Een hele overwinning, ten opzichte van een paar maanden geleden! Ik geef hem lekker rustig een flesje melk op bed en daarna gaat hij naar zijn eigen kamertje om te slapen.

02:00 – 05:00 uur: De nachten zijn nog steeds rommelig en ik ga er vaak uit ’s nachts, maar hij krijgt sowieso nog een voeding omdat hij daar behoefte aan heeft en we zo rustigere nachten hebben. Dit verschilt qua tijdstip, maar meestal komt hij rond 03:00 of 04:00 uur voor een flesje.

Dat was hem! Hier en daar kunnen sommige dingen een half uur of uurtje verschillen, maar over het algemeen houden we dit aan iedere dag. Ook op het kinderdagverblijf is dit zijn ritme en daardoor is het voor Skyler ook makkelijker om mee te gaan in de dag daar op maandag. Als ik afspraken heb plan ik die hier meestal wel omheen, maar gelukkig slaapt Skyler ook heel erg goed in de kinderwagen. Toch probeer ik zoveel mogelijk om zijn slapen en eten heen af te spreken, om het zo rustig mogelijk voor hem te houden. Ik vind het fijn dat er nu een rode draad door onze dag loopt zodat we allemaal weten waar we aan toe zijn. De volgende stap is om het ochtendslaapje meer te rekken, het middagslaapje iets naar voren te schuiven en zo Skyler maar één keer te laten slapen. Bovendien zal het tijdstip voor het slapengaan ’s avonds natuurlijk vervroegd moeten worden. Maar voor nu zijn we gewend aan dit schema en laten we het maar even voor wat het is. Er is rust in huis en dat gaan we lekker niet weer door elkaar schoppen!

2014-10-12 19.31.58

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

64 Reacties

  1. 15 oktober 2014 / 11:24

    Prima ritme toch?! Olivia ligt nooit voor 20 uur op bed en dat gaat voorlopig ook echt niet lukken, aangezien Joost pas rond 19 uur thuis is en we dan nog moeten eten. Ze ‘doet’ het er prima op, en is de ene dag om 6 u wakker en de andere om 8 u pas. Maar iig rond 20 uur naar bed, heel soms 19:30/19:45 en slaapt meestal pas rond 20:30 (eerst kletsen en spelen in bed haha). Ach, ieder kindje is anders. Hier is het 1 slaapje, de ene keer 5 kwartier, de andere keer 3 uur en op het kdv gemiddeld maar een uurtje. So be it. Straks als de baby er is, zal Olivia’s ritme ook wel weer een beetje mee-veranderen denk ik (bijv. vroeger lunchen en vroeger naar bed, zodat ik kindloos uurtje heb hihi) Zien we dan wel weer!

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 12:58

      Voor mijn gevoel is dit inderdaad een prima ritme, alhoewel ik toch wel hoop dat Skyler steeds iets eerder naar bed gaat. Maar ach, blijkbaar heeft hij daar geen behoefte aan, haha. Zal vast ooit wel eens eerder gaan 😉

      • 15 oktober 2014 / 16:08

        Misschien anders proberen om naar 1 slaapje te gaan rekken? Dat hebben wij gedaan ergens tussen de 11 en 13 maanden. Ik rekte het ochtendslaapje dat rond 10:30 was, naar 11:15 en vervolgens naar 12:00 en inmiddels is het dus van 13 tot 15 ongeveer. Over dat rekken hebben we wel een week of 6 gedaan hoor, elke dag tien minuutjes en dat een paar dagen achter elkaar. Soms zat ik haar letterlijk met een speen te troosten en wakker te houden om haar later in bed te kunnen leggen, maar wie weet dat Skyler dan ’s avonds sneller moe is. Ofzo.

        • Shirley
          Auteur
          15 oktober 2014 / 16:10

          Ik heb hieronder ergens gereageerd dat dat nog geen optie is. Maar ach, dat hoeft ook nog niet. Het komt allemaal vanzelf wel 🙂

  2. 15 oktober 2014 / 11:28

    Super interessant om dit ritme van een andere moeder met een kindje van bijna dezelfde leeftijd te lezen. Dat ziet er uit als een heel mooi ritme! Fijn dat je daar een weg in gevonden hebt. Het is fijn dat je een ritme hebt kunnen vinden dat naar Skylers behoeften is afgestemd. Ik was eerst ook erg zoekende naar een ritme, ook omdat ik vanuit huis werk en iets vastere slaaptijden dan wat handiger zijn. Inmiddels hebben we ook meer ritme gevonden en lijkt het over best op dit ritme 🙂 Die slaapmomenten overdag worden steeds minder maar er komt wel meer structuur in gelukkig

  3. Jackie
    15 oktober 2014 / 11:42

    Fijn dat jullie een ritme gevonden hebben wat bij jou en Skyler past! Mijn dochter scheelt een dag met Skyler maar die krijgt wel wat meer te eten op een dag. Misschien dat Skyler daarom nog honger heeft s’nachts? In het begin had zij ook wat moeite met eten maar van het consultatiebureau kregen we het advies om het toch steeds aan te bieden en na een aantal dagen viel het kwartje wel. Zelf ben ik ook geen fan van potjes. Heb je ze zelf wel eens geproefd… 😉 Wij hebben thuis een babycook en ik vind het echt ideaal! Zou leuk zijn als je die ook een keer mocht testen. 🙂

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 11:50

      Ik ben wel benieuwd wat ze dan meer eet! Misschien heb je wat voorbeelden waar ik wat aan heb? Heb het idee dat alles al dicht op elkaar zit en Skyler geeft duidelijk aan als hij genoeg heeft gehad en flikkert een koekje of brood gewoon op de grond, haha. Heb zijn bordje pap ook al flink verhoogd. Dat brood blijf ik aanbieden maar het werkt gewoon niet. Gelukkig eet hij wel wat korstjes enzo. De potjesdiscussie ga ik niet voeren. Dat blijft een welles-nietes spelletje 🙂

      • Jackie
        15 oktober 2014 / 12:29

        Nee, klopt dat blijft inderdaad een welles-nietes spelletje maar het verbaasd me gewoon omdat je volgens mij zelf ook veel met voeding bezig bent. 😉

        Ons schema ziet er als volgt uit:
        7.00 – 7.30 uur wakker
        7.30 – 8.00 uur fles 200 ml
        9.00 – 9.30 uur fruit
        9.30 – 11.30 uur slapen
        12.00 – 12.30 uur 1,5 boterham met beleg
        14.00 – 14.30 uur fles 200 ml
        14.30 – 16.00 uur slapen
        16.00 uur ligakoek/nijntje koek/soepstengel
        17.30 warme maaltijd + yoghurttoetje
        18.30 – 19.00 uur fles 200 ml
        19.00 – 19.30 naar bed

        • Shirley
          Auteur
          15 oktober 2014 / 12:47

          De yoghurt zou ik inderdaad eens kunnen kijken! Voor de rest komt het toch aardig overeen (ochtendfles is bij ons de pap in dezelfde hoeveelheid, koekje/fruit omgewisseld), op het feit na dat brood hier wat moeizaam gaat. Thanks!

          • Esther
            15 oktober 2014 / 14:17

            Ik geef mijn dochter voor de lunch vaak couscous met groenten, misschien dat Skyler dat lekkerder vindt dan een boterham? Mijn dochter is verzot op dat soort dingen, vindt brood ook niet zo lekker namelijk. Misschien het proberen waard!

        • 16 oktober 2014 / 12:35

          Super mama ben jij zeg, dat je voor je koter kookt, wat zal je kindje smullen. Net zoals mijn koter smult van potjes! En jeetje wat fijn om ze zo te zien genieten, want daar gaat het om toch?

    • Demi
      15 oktober 2014 / 16:42

      Ik heb tot m’n 12e elke week aan m’n moeder gesmeekt of ik een potje macaroni van Olvarit mocht eten, die dingen zijn prima te doen en ik leef nog steeds.
      Je kunt je kind ook elke avond in een 3 sterren restaurant zetten…. 😉

      ik denk dat Shirley zelf het beste weet wat ze wel en niet aan Skyler kan geven!

    • 15 oktober 2014 / 17:46

      Ik word hier best verdrietig van. Waarom vinden sommige moeders, die ervoor kiezen zelf te koken voor hun baby, het altijd nodig om moeders aan te vallen die potjes geven?

      Ja ik heb ze altijd zelf eerst geproefd voordat ik ze aan mijn baby gaf. Ja tot haar 1e verjaardag at ze iedere dag een potje. En ja inmiddels eet ze gewoon met de pot mee en lust ze bijna alles. En ik weiger me te schamen voor het feit dat ik een potjesmoeder ben, alleen omdat sommige mensen van mening zijn dat dit ‘niet juist’ is.

      Het moederschap lijkt tegenwoordig alleen maar te bestaan uit wedijveren, discussies en ‘ik weet hoe het moet’ en ‘ik kreeg zelfs complimenten van het cb!!!’ verhalen. Laat iedereen gewoon in z’n waarde, worden we allemaal een stuk leuker van.

      • 16 oktober 2014 / 20:03

        Ik geloof niet dat de reactie aanvallend bedoeld was. Je kunt het ook omdraaien: waarom voelen potjes-moeders zich snel aangevallen als kook-moeders over verse hapjes beginnen? 😉
        Ieder zo zijn keuzes en redenen.

        • Shirley
          Auteur
          16 oktober 2014 / 21:27

          Omdat het altijd op zo’n negatieve en betweterige toon moet. Zodra het woord potjes valt voelen mensen zich aangesproken om daarover te beginnen. Ieder artikel weer. Inderdaad, laat iedereen in zijn waarde en laat iedereen het zelf beslissen. Ik hoef het niet steeds te horen als iemand het op dat gebied niet eens is 🙂

  4. 15 oktober 2014 / 11:55

    Goed ritme. Iedereen kan vanaf de bank wel commentaar geven maar ieder kindje is anders. Ik hoor ook altijd: hij hoort toch stukken meer te slapen overdag. Ja uhh, als hij niet moe is kan ik er niet veel aan veranderen en hij is toch vrolijk haha.
    Ik vind dat Skyler best veel rust heeft als ik je schema zo zie, lekker thuis!

  5. Flair
    15 oktober 2014 / 12:02

    Mijn zoontje is even oud als jouw zoontje en heeft wel een ander ritme en voedingsschema.

    Wordt wakker rond 6.45.
    Flesje 200 ml aangeboden rond 7.00 uur.
    Gaat slapen rond 8-8.30 tot 9-10 uur, dan krijgt hij fruit.
    Rond middag brood + fles (200 ml)
    Daarna slapen een uur.
    Om 15 uur een fles van 200 ml en rond 16 uur een uur slapen.
    Rond 17 uur groentehap en om 19 uur fles 200 ml en gaan slapen tot de volgende ochtend.

    Naja, doe ermee wat je wilt.
    Ieder kind weer zijn eigen ritme!

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 12:52

      Wat een fijn ritme met veel slaapjes en een goede nacht. Lijkt me heerlijk want ik kan je reacties herinneren dat je ook met de nachten aan het worstelen was! Fijne vooruitgang 🙂 ‘Doe ermee wat je wilt’: ik zou graag wat dingen van je over willen nemen, haha. Maar ieder kindje heeft nu eenmaal een eigen ritme en ik ben blij dat ik die van Skyler gevonden heb!

  6. 15 oktober 2014 / 12:05

    Dit is toch prima? Eigenlijk best een standaard ritme voor een kindje van zijn leeftijd. En je hebt gelijk hoor, elk kind is anders dus elk kind heeft een ander ritme nodig. Mijn zoontje sliep uit tot een uur of half tien en had behoefte om ’s avonds om 19.00 er alweer in te liggen. En hij kreeg toen al geen nachtvoeding meer. Ik heb gewoon erg mazzel gehad met mijn zoontje maar ik weet dat het ook anders kan. Gewoon je gevoel volgen als moeder zijnde, jij bent degene die hem het beste kent.

    Wel 1 tip, las dat hij gek is op banaan, maar kijk hiermee uit kleintjes raken hiervan erg snel verstopt.

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 12:50

      Gelukkig kauwt hij geen kilo bananen weg per week 😉

      • 15 oktober 2014 / 16:05

        Dat schijnt dus gelul te zijn van die bananen 😉 Olivia er er elke dag minimaal 1 in een smoothie, soms 2. En poept ook 2x per dag. Nooit problemen mee gehad 😉

        • Dani
          23 oktober 2014 / 22:02

          Mijn zoontje van 21 maanden lust alleen maar banaan, eet dit ook elke dag en poept 3-4 keer per dag, verstopte het maar wat hhahaha

  7. Ingrid
    15 oktober 2014 / 12:24

    Je doet het prima Shir!!! Kus

  8. 15 oktober 2014 / 12:31

    Leuk om te lezen. Lijkt me een prima ritme. Fijn dat je een weg hebt gevonden!

  9. Caro
    15 oktober 2014 / 13:10

    Ziet er toch prima uit! Is redelijk gelijkaardig aan het ‘ritme’ van mijn dochter van 10 maanden. Ik vind het altijd zo fijn om je blogs te lezen… zo voel ik me minder alleen. Bij sommige blogs lijkt alles zo perfect te lopen terwijl ik als moeder continu zoekende ben. Zoekende naar een ritme, vaste slaapmomenten, hoeveelheid eten… Jij bent zo eerlijk over het moederschap. Fijn om te lezen dat er ook andere moeders zoals mij zijn. Moeders die hun kindje doodgraag zien maar wel steeds moeten wennen aan het leven als mama dat regelmatig een nieuwe wending krijgt.

  10. Mia
    15 oktober 2014 / 13:53

    Ik kwam je blog per toeval tegen en vind het erg interessant om te lezen. Mijn kleine is bijna twee en dit voelt een beetje als terugblikken op een hele speciale periode:)

    Iedereen zal je altijd wat proberen te vertellen, dit kun je beter dat kun je beter. Wuif het zelf altijd weg (tenzij echt constructief!), nu ga ik zelf een suggestie maken hm. Leuk he, suggestie van een vreemde, hopelijk wordt het mij niet kwalijk genomen.

    Is het niet een idee om af en toe wat avocado aan je mooie mannetje aan te bieden? Het is oh zo zo gezond en voedzaam en superhandig voor onderweg. Zowat een complete maaltijd. Of warm havermoutpapje met beetje gesmolten kokosolie en rijp geprakt banaantje als avondpapje, slapen ze mooi door. Ik geef af en toe een bio koekje maar weet dat daar niet bepaald voedingsstoffen in zitten, meer als beloning of afleiding. Ben niet tegen potjes in het algemeen (iedereen moet het zelf weten, zou het alleen niet zelf aan mijn kind geven) maar potjes bevatten BPA. (Behalve in Scandinavie dan) Stukje plastic op de deksel…kleine beetjes niet zo erg maar op kids kan dit best een groot effect hebben:/ Is met name hormoonverstorend en kan voor allerlei narigheid zorgen op langere termijn waaronder concentratieproblemen etcetc, lees er maar even over.

    Tot zover.
    Groetjes en Succes!

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 15:44

      Deze potjesdiscussie is al heel vaak geweest en wij vinden het prima. Ik vind het gewoon niet zo fijn dat er altijd commentaar op komt. Iedereen doet wat hij of zij het beste vindt en wij hebben hiervoor gekozen 🙂

    • 15 oktober 2014 / 17:08

      Ik sluit mij echt even aan bij wat Shirley hierover zegt.

      Wat mij betreft helemaal prima dat je er zo over denkt Mia. Maar ik vind de discussie aanwakkeren altijd stomvervelend. Ik heb als potjesmoeder helemaal geen zin om die discussies aan te gaan en voel me door dit soort opmerkingen ook echt aangesproken. Suggesties geven is prima, maar je suggestie komt toch een beetje oordelend over met de opmerking ‘zou het alleen niet zelf aan mijn kind geven’.

      Een bio koekje of een Nijntje koekje? Weer zo’n slappe discussie, die we kunnen schalen onder borst- of kunstvoeding, wasbare luiers of wegwerpluiers, wel of geen Zwitsal, wel of geen suiker, wel of geen diksap. Stomvervelende discussies als je het mij vraagt.

      • Paula
        23 oktober 2014 / 00:44

        Waarom vindt je dit een vervelende discussie? Het is toch interessant/nuttig om van andere moeders te leren?

        Ik heb zelf potjesvoeding niet met vers vergeleken, maar stel ik zou er achter komen dat het idd waar is wat ze zegt, dan zou ik dat wel graag willen weten. Ik zou niet uit luiheid een potje open willen trekken voor m’n kind terwijl het niet zo gezond is en schadelijk kan zijn?

  11. Laila
    15 oktober 2014 / 14:21

    Prima ritme alleen je houd hem voor mijn gevoel nog wel heel erg klein. Toen Max bijna 1 was at hij al een ruime tijd met de pot mee. Ik prakte het een beetje maar hij kreeg al aardige happen weg. Op die leeftijd gaf ik hem ook geen potjes fruit meer. Hij kreeg gewoon een hele appel, peer, banaan, druif (door 2en) etc. Fruitpotjes is echt niet meer nodig. Ik denk dat als je het hem zo makkelijk maakt het ook moeilijk blijft met brood geven. Het kost even en dan heeft hij een paar dagen dat hij minder eet maar als hij trek krijgt dan eet hij het gewoon, let maar op!

    Wat ik merkte aan Max was toen hij bijna 1 was dat hij de 2e keer vaak niet meer wou slapen of avonds dus veel moeilijker ging slapen omdat hij niet meer zo moe was. Kun je het eerste slaapje niet rekken naar 12 uur / half 1. Als hij dan 2 uur slaapt is de middag niet zo gek lang en kan hij rond 19:00/19:30 slapen. Geen idee of hij dan nachts wel of niet wakker wordt maar wie weet helpt het! Bij Max was dat echt de oplossing van een hoop strijd.

    Dit was Max ritme toen hij de leeftijd van jou mannetje had. Even het aankleden etc weggelaten maar eet/drink/slaap ritme

    06:30 – 07:00 – Wakker worden
    07:30 – Bordje brinta pap en 1 boterham met beleg
    10:00 – Fruit. Meestal een hele banaan, appel, of peer of stukjes druiven
    12:00 2 bruine boterhammen met beleg. Meestal sneed ik ze in vierkante blokjes. Hij pakte ze dan en stopte het zelf in zijn mond. Exclusief kosten die at hij toen nog niet
    12:30 Slaapje
    14:30 Weer wakker
    15:00 Tuitbeker met Ranja en een cracker/soepstengel soms doosje rozijnen
    18:00 avondeten (helaas laat ivm werk vriend
    19:00 Voorbereiden op bedje.
    19:30 in dromenland

    • Laila
      15 oktober 2014 / 14:21

      Oeps even vergeten!
      hij kreeg avonds nog een fles pap 😉

      • Laila
        15 oktober 2014 / 14:22

        en een beker melk bij de boterham zodat hij genoeg melk binnen kreeg 😉

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 15:41

      Het klein houden verschilt heel erg per baby en hoe hij of zij het doet, hè? Jouw kindje kan het daar beter op doen dan die van een ander. Gelukkig weet iedereen dat het beste voor z’n eigen kindje. Ik deel dit alleen om te laten zien en zeg duidelijk dat we geen advies hoeven, het voorlopig niet om gaan gooien en dat we ons hier goed bij voelen. 🙂 Het slaapje rekken gaat echt niet. Als ik weleens moet sporten om 12 uur en zijn slaapje uitstel, dan slaapt hij om kwart voor 12 in de auto en heb ik de hele tijd een huilend kind. Ik hou dus lekker dit aan!

  12. 15 oktober 2014 / 15:40

    Ohja ik wordt er ook een beetje gek van dat iedereen het allemaal zo goed weet. Ook met Luuk (bijna 7 maanden) ben ik heel erg zoekende naar een bepaald ritme. Maar eigenlijk ga ik vooral heel erg met hem mee. Dus dat zoekende valt dus in de praktijk wel mee haha.

    Het ziet er uit als een prima ritme en als dit goed voelt voor alle partijen is het helemaal goed toch 🙂 Je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden!

    • Shirley
      Auteur
      15 oktober 2014 / 15:48

      Ik heb juist in de intro gezet dat ik dit niet deel omdat ik advies nodig heb of wil hebben of op mijn vingers getikt wil worden, maar gewoon om iets te laten zien. Wij voelen ons hier goed bij. Bij de potjes, de slaapjes en de rust in huis. Maar blijkbaar vinden anderen het nodig om me weer op dingen te wijzen, wat ik gewoon heel jammer vind en wat stiekem ook wel een beetje vermoeiend begint te worden 🙂

      • Naj
        15 oktober 2014 / 22:03

        Lijkt me logisch als je dit op je blog zet dat er reacties/adviezen worden gegeven?

        • Shirley
          Auteur
          15 oktober 2014 / 22:11

          Ik geef duidelijk aan dat ik me hier goed bij voel en dat ik niet op mijn vingers getikt wil worden. Als ik dan weer die potjesdiscussie om mijn oren krijg of moet lezen dat ik zou moeten schuiven met slapen of mijn kind anders te eten moet geven, is dat heel wat anders dan gewoon een nette reactie achterlaten 🙂 het hoeft toch niet altijd advies te zijn als iemand daar niet om vraagt? Ik wil wat laten zien en vraag niet om hulp om het perfecte ritme te vinden. Dan had het een ander verhaal geweest en had het artikel er heel anders uit gezien 😉 Het is gewoon jammer dat iedereen zich gelijk geroepen voelt om er een discussie van te maken, terwijl ik dit keer benadrukte dat ik daar gewoon even geen behoefte aan had en juist nu zo blij ben hoe het hier thuis gaat 🙂

  13. Nienke
    15 oktober 2014 / 16:01

    Echt een leuke blog.. Ik volg je nog maar kort, maar wat heerlijk om soms gewoon je eigen situatie terug te lezen en gedeelde smart is halve smart 🙂 (voor mij, na het lezen van jouw verhalen)

  14. Kim
    15 oktober 2014 / 16:02

    Ohh die foto bovenaan wat een knap kindje is het ook!

  15. 15 oktober 2014 / 16:24

    Elk kindje heeft andere behoeftes. En jij weet als zijn mama als geen ander wat het beste werkt voor hem. Fijn dat je voor Skyler en jullie een passend ritme hebt gevonden.

  16. 15 oktober 2014 / 17:10

    Volgens mij ziet dit ritme er prima uit hoor, maar ik ben ook geen expert. Als hij blij is en goed groeit, zou ik me inderdaad ook helemaal niet druk maken.

    Geen idee hoe het zou ‘moeten’ want mijn kind doet dingen nooit volgens de boekjes. En ik denk dat dat voor alle moeders hier zal gelden. Het perfecte ritme bestaat niet lieve mensen.

  17. 15 oktober 2014 / 18:41

    Wat heerlijk dat jullie een ritme gevonden hebben. Ieder kind is anders dus ieder kind heeft een ander ritme. Anders zouden het wel robots lijken! Wij hebben 3 jongens en alle 3 sliepen en aten ze op andere tijden… Onze jongste kwam tot na zijn 2 snachts nog voor een flesje en die at overdag echt genoeg. Hij had t ook echt nodig want het was echt honger. En daarbij werd hij vaak ook nog een aantal keren wakker snachts dus ik kan me je slapeloze nachten voorstellen. Hier kregen ze alle 3 potjes, fruit en groente. En ze zijn gewoon gezond. Lekker doen wat jij/jullie goed vinden. Jullie zien hoe Skyler er op reageert dus dat werkt vast het beste.

  18. 15 oktober 2014 / 19:00

    Wat fijn dat jullie een ritme gevonden hebben, dat lijkt me echt best wel lastig. En ieder kind is ook anders, je moet echt kijken wat voor jou en je kindje werkt. Ik ben benieuwd hoe dat bij ons straks zal gaan..

  19. 15 oktober 2014 / 19:03

    Fijn dat jullie een ritme hebben gevonden wat voor Skyler en jullie werkt. Dat is wat het belangrijkste is!

  20. Petra
    15 oktober 2014 / 21:11

    Je ziet op de foto’s een prachtig, blij en gezond jongetje. Je geeft zelf aan happy te zijn met het ritme en dan nog al die tips. Vast goedbedoeld, maar toch echt wat misplaatst. Hoe dan ook, leuk om te lezen deze blog!

  21. 15 oktober 2014 / 22:04

    wat leuk om te lezen! Die van mij is nog geen 5 maanden en heeft dus een heel ander ritme…namelijk; haar eigen ritme…maar ik vind het erg interessant om te zien wat het over een tijdje ongeveer gaat worden 🙂

  22. 15 oktober 2014 / 23:22

    Leuk om te lezen. En die discussie bah gewoon laten gaan. Ik maak het zelf en soms haal ik eme potje kan allemaal. Laatst heb ik bij Kelly ook ons ritme gedeeld maar nu al weer anders haha.. komttie!
    tussen 7.30 – 8.30 wakker worden, flesje van 150 cc
    Rond 9.30 ontbijten (brood, pap) soms fruit erna.
    Play time tot 11.30 daarna slaapje (van 2 tot 2,5 uur)
    Als ik moet werken gaat hij in de ochtend in bad en daarna slapen.
    Rond 14 uur wordt hij wakker, breng ik hem naar oma op me werkdag of gaan we spelen.
    Rond 15 uur, tussendoortje soms nog een broodje, stukje fruit, koekje net hoe het loopt.
    Rond 16.30 slaapt hij nog een uurtje
    18.00 avond eten met toetje
    Ben ik thuis dan gaat hij in bad rond 19.00 uur.
    Naar bed 19.45 en op me werkdag rond 20.30.
    Die 19.45 vindt hij fijner blijkbaar, vaak genoeg overkomen dat ik rond 20.15 thuis kom en hij al slaapt. Logisch natuurlijk maar niet leuk voor mama.

    • 15 oktober 2014 / 23:24

      Oh bij middagslaapje rond 11.30 ook een flesje van 150 cc en soms voor het slapen gaan ook, niet altijd. 180 cc drinkt hij niet op vandaar dat wij deze hoeveelheid aanhouden beetje zonde als je steeds weg moet gooien.

  23. Niki
    16 oktober 2014 / 00:06

    Leuk om een dagritme van een andere mama te lezen. Het heeft veel overeenkomsten met het ritme van Denzel. Slaapjes zijn op ongeveer dezelfde tijdstippen (althans thuis en bij opa en oma, op het kinderdagverblijf slaapt hij wat minder goed). Het enige wat Denzel echt anders heeft aan voedsel is dat hij na de groentehap nog wat yoghurt krijgt. Dat doen we nu sinds een paar weken en de eerste paar keer heb ik echt dubbel gelegen om alle gekke bekken die hij trok. Hij moest echt even wennen aan de zure smaak. Nu vindt hij het heerlijk en wordt hij helemaal hyper als hij z’n bakje yoghurt heeft gespot haha!

  24. 16 oktober 2014 / 08:27

    Ha die potjesdiscussie. Daar doe je toch mee wat je wil of eigenlijk wat je kind wil. Ik ging een “ik kook alles vers mama” worden. TJa, dat was buiten Jules gerekend. Die wil alleen potjes. Prima toch, als hij maar gelukkig is.
    Ik haat wedstrijdjes “kijk eens wat een fantastische mama ik ben en hoeveel beter dan jij ik het doe.”
    Iedere mama doet het schitterend voor haar kind!

  25. 16 oktober 2014 / 08:55

    Iedereen heeft tegenwoordig een mening over de opvoedmethode van een ander. Probeer dicht bij jezelf te blijven en volg je eigen gevoel! Ik heb Levi ook potjes gegeten, later gepureerd fruit. De een geeft het a la rapley de ander uit een potje. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat jij achter de keuze staat die jij maakt!

  26. Shar
    16 oktober 2014 / 10:08

    Wat een hilarische comments. Leuk artikel en wat fijn dat jullie een ritme hebben gevonden die voor jullie werkt. Mijn dochter is vier maanden en van een ritme is enigzins sprake. Al ben ik hierin heel makkelijk. Wil ik weg? Prima, lekker slapen in de kinderwagen. Gaan we ergens eten? Prima, dan gaat ze niet rond 19.00 uur in bad, maar wat later. Of niet. Dit werkt voor ons vooralsnog erg prettig. Met bijvoeden zijn we begonnen, maar nog niet dagelijks. Wel laat ik haar af en toe iets proeven van hetgeen wat ik op dat moment eet. Heerlijk!

  27. 16 oktober 2014 / 12:40

    Je kan wel zien wie er van de comments allemaal borstvoeding heeft gegeven :p

    • Bianca
      16 oktober 2014 / 20:12

      En jij was er geen van? Je doet nu wel precies datgene waarvan je anderen ‘beschuldigd’…

      Shirley, nog geen ervaring, maar het klinkt alsof je precies doet wat skyler nodig heeft en dat lijkt mij het belangrijkste! En ongevraagd advies of elkaar blijven veroordelen om de keuzes die worden gemaakt is denk ik niet te voorkomen, helaas..

      • 17 oktober 2014 / 21:48

        Het was sarcastisch bedoeld, vandaar ook de smiley.

  28. Nashje
    16 oktober 2014 / 14:17

    Mijn zoontje is nu 13 maanden. Hier in België raden ze aan om rond 8 maanden te beginnen met brood, maar bij ons heeft dat ook héél lang geduurd vooraleer hij dat wou/kon eten. Hij heeft ook wel nog maar 3 tandjes, maar ik had de indruk dat hij er gewoon nog niet klaar voor was. En nu zit hij een week in een ‘ouder’ groepje in het kinderdagverblijf, waar ze ’s ochtends samen een boterhammetje eten, en nu eet meneer opeens een sneetje brood op, volledig zelf. Dus, hij zal het wel leren eten als hij er klaar voor is 🙂

  29. 16 oktober 2014 / 19:52

    Hier een beetje vanbeiden. Ik heb vanaf het begim geprobeerd om een ritme te ontwikkelen, maar merkte al snel dat borstvoeding toch beter is op verzoek en dat ritme fijn is maar het niet krampachtig moet worden. Wil immers niet dat hij zo strak in een ritme zit dat hij niet meer tegen flexibiliteit kan.

    Ik hield dus wel vast aan ritueeltjes en min of meer vaste bedtijden sinds hij 2 maanden oud is. Liefst zijn middagslaapje in zijn eigen bedje, maar als het even niet uit komt gaat hij mee op pad en tukt hij in de kinderwagen Werkt ook.

    inmiddels is Aeden 4,5 maanden oud en hebben we samen een mooi ritme ontwikkeld. De dag begint tussen half 8 (mijn werkdagen) en half 9 (weekend) met borstvoeding en daarna even knuffelen in bed en dan spelen op zijn speelkleed. Hij valt dan in slaap en doet een kort dutje tot een uur of 10, weer een voeding, gevolgd door een halve banaan. Rond 1 uur zijn volgende voeding en dan half 2 naar bed. Ons slaapkopje houdt het op goede dagen dan vol tot een uur of 5. Weer borstvoeding, gevolgd door een klein groentehapje. Daarna spelen. Om 7 uur is meneer moe, doen we zijn slaapzak aan en krijgt hij als toetje nog even de borst en gaat dan naar bed. Sinds kort maken we hem niet meer wakker om 11 uur. Dat betekent dat hij slaapt van 19.00 tot 07.30 a 8.30 .

    Hopelijk komt Skyler binnenkort ook in een fijn slaapritme en krijgen jullie je nachten terug!

  30. Irini
    16 oktober 2014 / 23:11

    Geef je droog brood Shir? Of doe je er iets op?
    Ik vind je schema netjes hoor, niets op aan te merken

    • Shirley
      Auteur
      17 oktober 2014 / 08:55

      Allebei 🙂 Hij eet het liever droog, maar ik probeer wel altijd iets erop!

  31. Venetia
    17 oktober 2014 / 14:22

    Leuk artikel om te lezen! Ik was ook erg zoekende en ben dat eigenlijk nog wel een beetje maar heb altijd gekeken naar de kleine! Ik heb zelf niks geforceerd maar altijd geluisterd en gekeken wat de kleine wilde en uiteindelijk hebben wij ook een redelijke ritme gekregen.. 🙂

  32. Angelique
    17 oktober 2014 / 17:20

    Pff potjes, prima toch? Ik heb van de week 3 wortels staan pureren, nou ik wens je veel succes, dat is ook geen doen 😉 Weet dus eigenlijk ook nu al dat het een combinatie wordt van papjes, Rapley en potjes. Maak er gewoon een alleseter van! Heb je ook fruithapjes gegeven uit een potje? Enige wat me tegen staat is dat ik potjes erg duur vind (an sich niet, maar wel tov ‘eten wat de pot schaft’)

  33. Leonie
    18 oktober 2014 / 22:09

    Toch grappig om de reacties te lezen van moeders die het ritme va hun kind doorgeven, omdat je daar misschien iets aan zou kunnen hebben. Gelukkig zijn alle kinderen anders en heeft ieder zijn eigen schema.
    Wij hebben een zoon van 7 maanden die, wanneer je em op sleeptouw neemt (en dan bedoel ik, zo als vandaag, anderhalfuur om naar een nieuwe vloer te kijken) totaal van slag is en alles bij elkaar huilt van de prikkels en indrukken. En dan nig horen wij van mensen dat we hem vaker mee uit moeten nemen. Met andere woorden, ik moet mijn kind tergen met dingen die hij nu nog niet goed aankan. Het lijkt me heerlijk om met mn zoon op stap te gaan en me geen zorgen te maken hoe hij slaapt en waar. helaas denkt Tim daar zelf anders over en wij hebben de keuze gemaakt om ons aan hem aan te passen en niet anders om.
    Dus ja, tips en adviezen zijn leuk, maar het kan soms ook zo vermoeiend zijn.
    En wat onze kinderen betreft: alles komt goed, het is een fase

  34. Paula
    23 oktober 2014 / 00:48

    Schema ziet er prima uit hoor 🙂 Ben blij dat jullie je er zo goed bij voelen. Ik hoop dat hij ook snel door de nachten heen slaapt!

Secured By miniOrange