Je ziet het vaak online en zelf heb ik me er ook schuldig aan gemaakt; een foto van het kraampakket met ‘oh, de horror!’ of ‘die maken we voorlopig maar niet open!’ En eigenlijk slaat dat natuurlijk helemaal nergens op. Niks mis met het kraampakket en lang leve de producten die daarin zitten. Ook al heb ik een aantal producten niet gebruikt; de dingen die er wel in zaten waren heel erg welkom. Maar hoe zit het eigenlijk met het kraampakket, krijg je die standaard, moet je er iets voor doen en wat zit er eigenlijk allemaal in?
In het kraampakket vind je allerlei producten die van pas kunnen komen in -je raadt het al- het kraambed, maar ook tijdens een thuisbevalling zijn de meeste producten noodzakelijk. Denk hierbij aan handschoenen, handgel, inlegverband, kraamverband, matrasbeschermer, onderlegger, stretchbroekjes, watten, vloeibare handzeep, alcohol (nee sorry vrouwen, geen wijn) en wondkompressen. Klinkt allemaal helemaal niet sexy en ik snap waar de angst voor dit pakket vandaan komt, maar het is fijn als het eenmaal binnen is. Pak het uit, geef het een plek waar je snel bij kunt en als de tijd eenmaal is gekomen, zul je merken dat veel dingen heel erg fijn zijn. Als extraatje zit er tegenwoordig een leuke Philips Avent verzorgingsset in met thermometer en een knuffeltje. Dit kan wel per verzekeraar verschillen. Mocht je thuis willen bevallen, dan kun je alles ook in de doos laten. De verloskundige heeft dan alles bij de hand en hoeft niet in diverse lades te zoeken naar de juiste producten.
Goed om te weten is dat je dit kraampakket zelf moet aanvragen. Zet hem dus maar even op je to do-lijst als je zwanger bent! Mocht je verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, krijg je het kraampakket bij Zilveren Kruis gratis bij een aanvullend 2 sterren (of hoger) verzekering. Bij Basis, Basis Plus Module, Aanvullend 1 ster of ZieZo krijg je een mooie korting. Ik heb in het jaar waarvan ik wist dat ik zou gaan bevallen mijn zorgverzekeringspakket verhoogd. Ik wist dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen en dit zou dan vergoed worden. Tevens is het fijn dat de kraamhulp dan 100% vergoed wordt én dat je dit kraampakket gratis kunt aanvragen. Je haalt de maandelijkse kosten er vrij snel uit en ik ben blij dat ik dat voor de zwangerschap nog geregeld had. Natuurlijk kun je een zwangerschap niet plannen, maar je kunt wel aan het eind van het jaar even zien wat de plannen zijn of misschien ben je al zwanger. Scheelt je een hoop in de kosten! Mocht je geen aanvullende verzekering hebben, dan betaal je dit pakket zelf en zijn de kosten ongeveer 30 euro.
Terug naar het kraampakket: ik heb uiteindelijk niet heel veel gebruikt omdat ik in het ziekenhuis ben bevallen beide keren, maar het kraamverband was uiteraard geen overbodige luxe. Je kunt dit wel heel gemakkelijk bij kopen bij een drogist, mocht je meer nodig hebben. Ikzelf kwam prima uit met de hoeveelheden en de verschillende maten. Bovendien vond ik de gaasonderbroekjes érg fijn de eerste dagen. Het zat bij mij prima en samen met het kraamverband een prima combinatie. De handgel en alcohol zijn erg prettig voor de kraamverzorgende en zo kan zij wel vaker dingen gaan pakken uit het kraampakket ter verzorging. De matrasbeschermer is ook prettig. Kun je voor de bevalling al in bed leggen, mochten je vliezen eerder breken.
Al met al is het kraampakket wel echt onmisbaar en ben ik blij dat ‘ie twee keer ruim op tijd in huis was. Vooral bij Skyler, die een maand eerder ter wereld kwam, was het fijn om hem al vroegtijdig te hebben aangevraagd. Zorg ervoor dat ‘ie minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis is. Vraag hem ook op tijd aan, want het kan soms even duren. Bij Maddox had ik hem uiteindelijk in week 31 binnen. Prima! Goed om te weten: als je net als ik in het ziekenhuis bevalt heb je niet álles nodig en zullen een aantal producten onaangeraakt blijven. In plaats van dit weg te gooien kan je dit ook doneren aan Stichting Baby Hope. Zij zamelen kraammaterialen in voor kraamprojecten in verschillende delen van de wereld. Kijk op de website van Stichting Baby Hope hoe je (de restanten van) jouw kraampakket kan doneren.
Verloskundige vroeg ons de doos juist niet uit te pakken, zodat zij alles bij de hand zouden hebben mocht het nodig zijn. En niet alles uit laatjes moesten zoeken. Dus misschien een tip voor de rest 😉
En kadootje wat erbij zit verschilt ook altijd. Of heb je het specifiek over de doos van naturalis (zilveren kruis)?.
Auteur
Klopt ja! 🙂 En goede tip, hier had ik het opgeruimd en was het voor de rest geen probleem, maar snap dat het misschien voor de verloskundige niet handig is bij een thuisbevalling. Ga het even aanpassen!
Ik heb ‘m gisteren aangevraagd, al ben ik pas in 2020 uitgerekend 😉 Maar zo weet verzekeraar ook dat ik zwanger ben. Verder bestel ik altijd nog een navelveter (ipv navelklem) erbij omdat dit een stuk makkelijker is met kleding/luier verschonen.En een extra matrasmatje kan ook geen kwaad bij een thuisbevalling 🙂
Ik heb wel alweer helemaal zin in de kraamweek, maar kijk niet uit naar die slapeloze nachten met een wakkere baby met krampjes…
Ik vroeg me deze week af wat ik met de overgebleven spullen van mijn kraampakket zou gaan doen. Inleveren dus! Bedankt voor de tip!
ik heb ze toen ook aangevraagd via mijn zorgverzekering en was gratis, ben bij beide thuis bevallen en alles wel zo’n beetje gebruikt
Ik had mijn kraampakket meegegeven met mijn kraamverzorgster en zij regelde dat het op de goede plek terecht kwam. Heel fijn!