De voorjaarsvakantie zit er hier weer op en dat betekent dat er deze week een ‘luizenpluis’ wordt georganiseerd op school. Iedere maandag of dinsdag ná een vakantie zijn er behulpzame ouders die ieder kind gaan checken op hoofdluis. Het is een van mijn grootste nachtmerries dat er bij ons luizen ontdekt gaan worden, aangezien ik er een beetje een trauma aan heb overgehouden. Ik krijg nu ook weer jeuk op mijn hoofd, haha.
Trauma
Als klein meisje checkte mijn moeder mijn hoofd en zag ze luizen. HEEL. VEEL. luizen. Met een anti-luizengoedje en een luizenkam ging mijn moeder een aantal dagen aan de slag om me te ontdoen van deze beestjes. Het duurde een eeuwigheid en ze kwamen met duizenden tegelijk. Voor mijn gevoel. Kleding in een tas, alles wassen, etc. Tegenwoordig is hoofdluis nog steeds een ding, maar zijn ze wel een stuk verder qua producten en regels.
De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Ze zijn ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur. Ik dacht altijd dat je jeuk kreeg omdat het beestje gaat lopen; het is echter het stofje dat ze achterlaten waar je zo’n jeuk van krijgt.
250 eitjes binnen een maand
Een neet (eitje) is ongeveer 1 mm groot en is grijs-wit. In eerste instantie kan het lijken op roos maar het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Neten die dichtbij de hoofdhuid zitten, bevatten eitjes. Als de neten een paar centimeter van de hoofdhuid vandaan zitten, dan zijn ze uitgekomen en leeg. Als het haar groeit komen de uitgekomen neten steeds verder van de hoofdhuid af te zitten. Let daar dus op. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en is dan zelf klaar om eitjes te leggen. Ze zijn in staat om in een maand ongeveer 250 eitjes te leggen. Snel ingrijpen is dus erg belangrijk, voordat je net als ik in het verleden een kop vol beestjes hebt. (bron: Landelijk Steunpunt Hoofdluis)
Feiten en fabels
Hier in huis bij de kinderen hebben we er gelukkig nog niet mee te maken gehad en ik hoop dat heel erg lang zo te houden. Ik ben wél alvast op onderzoek uit gegaan en heb een aantal feiten en fabels voor jullie verzameld, waaronder de anti-luizenshampoo van Licener, waarmee je alle luizen én neten in 10 minuten doodt;
– Luizen verspreiden zich via lichamelijk contact en lopen dus heel gemakkelijk van hoofd naar hoofd bij spelende kinderen. Via kleding kunnen luizen zich niét verspreiden en dus zijn luizenzakken voor jassen op school niet meer nodig.
– Mensen en alle diersoorten hebben een eigen luizensoort. Dierenluizen kunnen niet overleven op mensen en andersom. Wees dus niet bang dat je luizen krijgt van je huisdieren of dieren op straat.
– Ik hoor het mijn moeder nog zo zeggen; luizen houden vooral erg van schoon haar. Dit is echter een fabel (sorry mam); luizen vinden alle koppies even interessant dus of je nu een vette coupe of een schoongewassen kapsel hebt, luizen zijn overal te vinden.
– Beddengoed en knuffels hoeven niet gewassen te worden als je luizen spot bij je kind. Dit is een oud advies en volgens de RIVM niet meer nodig.
– Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als je twee weken elke dag kamt, kun je alle hoofdluizen verwijderen. Gelukkig zijn er tegenwoordig middeltjes om dit te verkorten en is het niet meer nodig om hier dagenlang mee bezig te zijn.
– Niet iedereen met hoofdluis krijgt jeuk. Regelmatig controleren is dus echt een must. Ik wist dit zelf niet, maar ga zeker even vaker door de haren van mijn kinderen.
– Met de anti-luizenshampoo van Licener is jouw kind binnen 10 minuten luisvrij. En dat zonder te kammen. Je gebruikt de shampoo op droog haar en masseert het goed in om zo het haar vanaf de hoofdhuid tot in de puntjes met shampoo te bedekken. Je wacht tien minuten en daarna spoel je het haar uit met handwarm water. Naspoelen met andere shampoo is niet nodig. Omdat Licener zowel de luizen als de neten doodt, is zelfs nakammen niet nodig en is jouw kind na deze behandeling luisvrij. Ik heb een hele voorraad in huis en ben daar intens blij mee, haha. Ze hebben als enige merk de ‘Niet tevreden, geld terug garantie’. Erg prettig, dus!
Verkrijgbaarheid
En, ook al jeuk op je hoofd na dit verhaal? Zijn die rottige beestjes bij jou thuis al langsgekomen? Over stom bezoek gesproken… Wees net als ik voorbereid (luizen zijn helaas onvermijdelijk) en koop het hier gemakkelijk online. Ook bij winkels als DA, DIO, Trekpleister, Kruidvat, Etos en andere lokale drogisterijen vind je dit product in de schappen.
hoe viezer het haar hoe beter haha ik wasde het haar van de meiden altijd en daarna ging er een zooi haarlak overheen 😀 ze hebben nog nooit luizen gehad!!
Hi Shirley,
Leuk berichtje hoor! Goed dat je feiten en fabels weergeeft, er wordt zoveel onzin over hoofdluis geschreven de laatste tijd… Wel jammer dat je aangeeft dat je na Licener niet hoeft te kammen, want het RIVM adviseert in de richtlijn juist om allereerst altijd 14 dagen te kammen, eventueel aangevuld met een hoofdluismiddel op basis van dimeticon. En dat is Licener nu juist níet..
Groet,
Maarten
Auteur
Zoals Licener zelf beweert: ‘Zodra de luizen gedood zijn, zouden ze vanzelf uit het haar moeten vallen. Het is niet nodig om uitgebreid te kammen met een luizenkam. Het is mogelijk dat enkele lege ei-omhulsels of neten vastgekleefd blijven aan het haar na afloop van de behandeling. Indien gewenst, kunnen deze restanten met de hand of met een fijne kam verwijderd worden.’ Meestal moet je 14 dagen kammen omdat de neten nog niet dood zijn en deze tot 14 dagen kunnen uitkomen, maar dat is bij Licener dus niet het geval. Zelf zou ik er altijd nog een kam doorheen halen om het in de gaten te houden (ik denk iedere dag, haha), maar dat moet natuurlijk iedereen voor zich bepalen en het gewoon even goed in de gaten houden.
Heb nu licener 3 keer moeten gebruiken
Gebruikte 2 potjes per keer op mijn dochters lange haar
Spul werkt voor geen meter, luizen zijn niet dood en eitjes komen weer uit.
Ondanks het dragen van het haar in knot en voorzorg van besmetting door anderen.
Nu maar weer over op prioderm… wat wel werkt maar stinkt, liever even stank dan duur spul dat niet werkt!
Auteur
Even contact opnemen met Licener want ze hebben een ‘niet goed geld terug’ garantie 🙂
Het is mij niet duidelijk of dit reclame is of niet. Het lijkt er wel op. Dat haalt de betrouwbaarheid van de informatie wat onderuit.
Auteur
Ja, het is reclame. Staat er ook bij. Toch zijn de ervaringen alleen maar positief. Heb veel flesjes gekregen en het schoolplein met succes heel blij gemaakt 🙂