(~215 B)




10 tips voor het aanschaffen van een moederfiets

10 tips voor het aanschaffen van een moederfiets

Al een aantal jaar heb ik een moederfiets in de schuur staan. Raymond had zich erg verdiept in allerlei fietsen en uiteindelijk kozen wij voor een Batavus Mambo LX. Een prachtig ding die aan alle eisen voldoet, maar waar ik uiteindelijk amper op zit omdat ik het doodeng vind om te fietsen met twee kinderen. Omdat ik toch veel vragen van jullie ontvang over waar je nu precies op moet letten bij het aanschaffen van zo’n moederschip, wat ik aan zou raden én omdat ik laatst onder een artikel in de comments las hoe jullie het allemaal doen, wil ik vandaag tien dingen opnoemen waar wij op letten, wat belangrijk is voor jullie en waar jij als lezer dus misschien iets aan hebt tijdens het maken van je beslissing.

1.Veel mensen kiezen voor een normale fiets waar ze een zitje op zetten. Kan wel, maar ik vind juist de voordelen van een moederfiets zo prettig. Een brede opstap, een breed stuur, een stuur dat vast te zetten is, een brede standaard, er zijn over veel dingen nagedacht bij een moederfiets en dat is er natuurlijk niet voor niets.

2. Moet jij iedere dag flink veel lange stukken fietsen en wordt het voor jou vervoersmiddel nummer 1? Kijk dan eens of je een elektrische mamafiets kunt aanschaffen. Een moederfiets is al best zwaar en als je er eenmaal twee kinderen op hebt zitten, kan de elektrische variant jou iets beter de weg op helpen.

3. Je hoeft natuurlijk geen klassieke mamafiets aan te schaffen en kunt ook kijken naar een bakfiets. In mijn vorige artikel las ik dat veel ouders hier de voorkeur aan gaven en deze bijvoorbeeld in een elektrische fiets kopen. Is een stuk minder zwaar dan een kind voor- en achterop, en zelfs geschikt om meerdere kleinere kinderen in te vervoeren.

4. Heel , heel, heel belangrijk, wat voor soort mamafiets je ook aanschaft; zorg dat je heel stabiel met je voeten bij de grond kunt. Het is fijn als je bij een stoplicht kunt stoppen en tegelijkertijd op het zadel kunt blijven zitten om de fiets in evenwicht te houden. Ik ben heel klein en de fiets die ik heb kan op een heel lage stand. Dat konden ze niet allemaal, dus laat je goed informeren en probeer een paar fietsen uit.

5. Informeer naar goede fietsstoeltjes. Wij hebben gekozen voor Yepp omdat we de uitstraling mooi vonden én ze aan alle eisen voldeden. De voeten van de kinderen konden er goed op, de riempjes sluiten goed en prettig en voor zowel voor als achter zijn er kinderzitjes verkrijgbaar. Een kind mag tot ongeveer 15 kilo voorop, maar dat is al heel erg zwaar. Kijk dus goed naar je eigen kind wanneer hij of zij achterop kan. Scheelt een hoop gewicht.

6. Vergeet het windscherm niet! Nee, misschien niet heel fancy, maar niets zo irritant voor je kind om wind in de ogen te krijgen of beestjes te happen. Let dan ook wel op je eigen lengte; ik ben klein en mijn windscherm is erg groot. Resultaat: ik kijk ook een beetje in het windscherm en dat is niet prettig met fietsen en focussen.

7. Zelf heb ik alleen gefietst als we bijvoorbeeld naar een kinderboerderij gingen en daar was geen buggy nodig, maar ga je naar de stad of wat verder lopen, dan is het handig als je ook naar een buggy-drager kijkt. Dit raad ik dan wel aan als je maar één kind mee op de fiets hebt, bijvoorbeeld voorop. Dan kan de drager achterop met de buggy. Heb je ook een tweede kindje achterop, dan wordt het wel echt een stuk zwaarder. De fiets is namelijk ook al zwaar. Denk daar goed over na als je een fiets aanschaft, waar heb je hem precies voor nodig en voor welke ritjes ga je hem het meest gebruiken?

8. Groot, goed slot is een must! Fietsen zijn in trek en helemaal zo’n mom-mobiel. Die dingen zijn prijzig en worden dus zo door anderen meegenomen.

9. Koop een fietshelm voor je kind(eren) mee als je een moederfiets aanschaft. Daar ben ik heel groot voorstander van. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zowel jij als iemand anders kan een ongeluk veroorzaken waarbij je gaat vallen. Met fiets en dus met kinderen.

10. Heel stom, maar als laatste punt moet ik het benoemen; kijk goed of je wel daadwerkelijk een fiets nodig hebt. In Amsterdam ging ik veel met het ov en kon ik de rest lopend doen en hier in Aalsmeer doe ik dingen lopend en pak ik de auto voor de activiteiten die verder plaatsvinden. Ik heb dus een moederfiets in de schuur staan, maar de keren dat ik erop heb gezeten, zijn op twee handen te tellen en dan gaat het alleen om ‘een leuk stukje fietsen’ en geen noodzakelijk iets. Heb je geen auto, fiets je nu al heel erg veel zonder kinderen en denk je dat het onmisbaar is, dan zou ik me er zeker goed in verdiepen en een mooi exemplaar aanschaffen. Fiets je nu al amper, is veel op loopafstand of verder zodat je de auto pakt? Dan is het misschien helemaal niet nodig. Weeg alle voors en tegens af want het is een flinke duit in de zak.

Schermafbeelding-2018-07-19-om-16.17.23

mommyhood 2

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties

  1. 8 oktober 2018 / 14:36

    Ik heb sinds 3 jaar een batavus diva, heerlijk ding! Heb hem ook elektrisch genomen want die fietskar voor 2 kindjes trok ik toch echt niet 🙂 Hier dus niet voor zitjes maar voor een kar gekozen, kunnen ze fijn bij elkaar zitten.

  2. 9 oktober 2018 / 09:53

    ik heb een paar keer gefietst met de meiden toen ze klein waren maar blijf het een doodeng iets vinden!! balen want het is zo lekker!! een goede stevige fiets vind ik dan ook echt een must!!

Secured By miniOrange