Tijd voor een nieuwe rubriek; we horen zoveel in het nieuws en veel dingen vind ik interessant. Daar wil ik meer mee doen! Ik licht af en toe een item uit om jullie te informeren of om er lekker mijn mening over kwijt te kunnen. Vandaag: de kinkhoestvaccinatie die je als zwangere vrouw kunt vragen om jouw baby de eerste maanden te beschermen.
Inentingen vanaf twee maanden
Als je jouw kind laat deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma krijgt hij of zij rond de twee maanden de eerste inentingen. DKTP, een combinatievaccin tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Haemophilus Influenzae type b wordt in het eerste levensjaar zo’n vier keer gegeven (en nog eens in het vierde levensjaar) en is erg belangrijk. Vóór je met de inentingen start is jouw kind niet beschermd tegen deze nare dingen en na de start van het vaccin is het pas na de derde inenting betrouwbaar te noemen. Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 120 baby’s onder de vijf maanden met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen omdat ze kampen met ademnood, koortsstuipen, hersenbeschadiging of erger, in een enkel geval overlijden. Nu kun je als zwangere vrouw voorzorgsmaatregelen nemen; je laten inenten tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap.
Maternale kinkhoestvaccinatie
Na de zogenoemde maternale kinkhoestvaccinatie maakt jouw lichaam zelf antistoffen aan die je beschermen tegen kinkhoestinfecties. Als je zwanger bent, gaan je antistoffen via de navelstreng ook naar je ongeboren baby en zodoende is je kind bij de geboorte al beschermd. Bijkomend voordeel van de vaccinatie is dat je natuurlijk zelf ook beschermd bent tegen kinkhoest en na de bevalling niet je pasgeboren baby kunt besmetten. Je zou denken dat verloskundigen en gynaecologen zwangere vrouwen zouden informeren over deze mogelijkheid. Helaas is dat niet het geval. En dat terwijl het zo belangrijk kan zijn. Let er wel op: Er zijn vijf verschillende vaccins voor vaccinatie tegen kinkhoest voor volwassenen. Dit zijn altijd combinatievaccins met in ieder geval het tetanus- en difterievaccin.
Nog niet in het programma
De Gezondheidsraad is al zo’n drie jaar bezig om deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma te zetten. In afwachting daarvan kun je, op verzoek, jezelf laten inenten tijdens de zwangerschap om beschermd te zijn. Door een gebrek aan kennis én het gebrek van informatie tijdens de zwangerschap gebeurt dit vrij weinig en dat is, vind ik, een heel gemiste kans. Moeten er nu jaarlijks zo’n 120 baby’s naar het ziekenhuis in verband met kinkhoest; zou dat na de maternale vaccinatie misschien nog maar 20 zijn. Volgens een kinderarts in het nieuws zou het bij 9 op de 10 gevallen de ziekte voorkomen en dat is natuurlijk wat je wil voor je baby. Wat ik zou willen. Ik zou het liever willen voorkomen dan genezen in ieder geval.
Laat in de zwangerschap
Twee weken na de vaccinatie van de zwangere vrouw is de concentratie antistoffen in het bloed het hoogst. Om die reden wordt het advies gegeven je relatief laat in de zwangerschap te vaccineren, bij voorkeur tussen de 28 en 32 weken, eventueel tot 38. De bescherming van het vaccin is zo’n vier tot zes jaar. Start je na de geboorte met de eerste vaccinaties rond de twee maanden, is jouw baby snel(ler) bestand tegen kinkhoest en alle ellende die het met zich mee kan brengen. Bovendien is het dus de eerste twee maanden van haar of zijn leven helemaal beschermd.
Zelf om vragen!
De plannen liggen er al jaren en het laatste jaar schijnen ze er serieus mee bezig te zijn om zwangere vrouwen automatisch op te roepen om dit vaccin te halen. Tot die tijd moet je er zelf om vragen en omdat ik er zelf ook niks over gehoord heb, het zelf toch graag als voorzorgsmaatregel had gehad en ik gisteren echt onder de indruk was van dit verhaal, deel ik dit nieuws met jullie in de eerste ‘Dit was het nieuws’. Doe er je voordeel mee!
Heb je hem gehad of heb je er over gehoord toen je zwanger was? Zou jij kiezen voor dit vaccin?
Hey,
Ontzettend leuk dat je hier over schrijft. Ik ben zelf verloskundige opgeleid in Antwerpen en mijn stages dus zowel in nl als in België. In belgie is het normaal je te laten inenten zelfs de vader doet het daar. Dus ik heb mij tijdens mijn zwangerschap laten inenten heb nu een dochter van vier maanden. Ik vond het heel bijzonder om te merken dat bijvoorbeeld de huisarts hier helemaal niks van wist. Ik werd best raar aangekeken toen ik dit vroeg. Nu is mijn schoonzus ook kinderarts en die raadde het mij ook erg aan.
Dus goed nieuws dat jij dit onderbelichte nieuws groter maakt.
Veel liefs Sara
Hoi, ik denk er juist heel anders over. Het is niet voor niets dat het er nog niet door is. (Vertelde onze kinderarts)Wat is het effect op ongeboren baby’s? Je moet tijdens je zwangerschap uitkijken met medicijnen, maar zo’n vaccin mag wel?! En als je kind er heftig op reageert kun je dat effect niet zien in de baarmoeder. Ik zou zeker geen proefkonijn daarin willen zijn (ze weten het effect nog niet op langere tijd).
Maar iedereen is vrij om zijn eigen keuze te maken.
Groetjes
Auteur
‘Het kinkhoestvaccin is geen levend vaccin maar een geïnactiveerd (dood) vaccin. Door het werkingsmechanisme van deze vaccins, is de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig voor de ongeboren baby.
Net als met andere geïnactiveerde vaccins valt dan ook niet te verwachten dat het kinkhoestvaccin schadelijk is voor de foetus of zwangere vrouw. Zo worden bijvoorbeeld sinds de jaren zestig zwangere vrouwen in landen met een laag of gemiddeld inkomen op grote schaal tegen tetanus ingeënt.’
Daar las ik dit weer over 🙂
Interessant! Had ik dat geweten dan had ik het zeker overwogen!
ik had het denk ik wel gedaan. je weet het tegenwoordig toch niet meer wat wel en wat niet goed is
Ja ik heb hem genomen! De huisarts wist er hier ook niks van, na een hoop overleg en heen en weer gebel heb ik de prik gekregen. De dokter heeft zich ingelezen en was er uiteindelijk helemaal voor.
De kosten voor deze prik moest ik wel zelf betalen €35,-. Geen mega bedrag natuurlijk. Ben blij dat ik geen risico heb gelopen.
Ik wist hier niets van tijdens mijn zwangerschappen, anders had ik het zéker overwogen.
Afgelopen week gevraagd aan mijn VK. Ze had er naar geinformeerd en vertelde me dat 1 van de redenen was dat de bacterie snel van vorm veranderd. Dus dat het niet gezegd is dat het geprikte vaccin echt werkt. Tsja… of het zo is? Geen idee natuurlijk 🙂
Ik was ook de eerste in ons ziekenhuis die erom vroeg. Gynaecoloog heeft het geregeld en het is er met name nog niet door ivm kosten (alle zwangeren inenten is kostbaar) en dat we in NL vrij behouden zijn. Net als de NIPT die al jaren in omringende landen werd gedaan is NL altijd erg afwachtend. Maar voor rond de 35 euro vond ik dit fijn om te kunnen doen, zeker ook omdat het heerstte toen ik moest bevallen. Goed dat je hier aandacht aan geeft!
Nee destijds niks over gehoord (speelde ook nog niet), maar had ‘m dan ook zeker niet genomen. De bacterie muteert constant. Ik heb sowieso een andere mening over inenten.
Ik heb altijd gedacht dat zo’n inenting voor het leven was. Ik heb vroeger ook de DKTP gehad en daardoor altijd gedacht dat ik zo’n spuit nooit meer zou hoeven laten zetten. En dat je dus in geval van zwangerschap zulke anti-stoffen zou doorgeven.
ik wist het niet anders had ik het wel gedaan. echter bij 32 weken is de kleine al gehaald dus was de injectie te laat geweest