De zoektocht naar een kinderdagverblijf voor Skyler was zo klaar. We bezochten een ‘schooltje’ dat ik als tip kreeg van mijn verloskundige, de sfeer was direct heel erg goed, het kleinschalige sprak ons aan en binnen no time was Skyler ingeschreven én was er plek voor hem om te komen wennen. Dit moment is alweer drie jaar geleden en tot op de dag van vandaag zijn we ontzettend blij met onze keuze geweest. Helaas moeten we volgende maand afscheid nemen omdat Skyler naar de basisschool gaat en we voor Maddox voor een ander plekje, dichter bij huis kiezen.
CompaNanny
Er stonden een paar rondleidingen gepland bij kinderdagverblijven en één daarvan was CompaNanny. In eerste instantie omdat ik door hen was uitgenodigd, maar wat zij niet wisten was dat ik daadwerkelijk interesse had voor Maddox. Ik hoorde onwijs veel goede verhalen over dit bedrijf; CompaNanny heeft namelijk een iets andere visie dan dat ik ken van andere kinderdagverblijven en ik was heel benieuwd naar hun verhaal.
Emmi Pikler
Bij CompaNanny draait alles om kindontwikkeling. Ze kijken heel erg naar wat het kind wil, hoe het zich ontwikkelt en hoe ze daar zo goed en mooi mogelijk in mee kunnen gaan. Gaan ze knutselen, dan draait alles om het proces in plaats van om het resultaat. Ze willen een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de nieuwe generatie kinderen. De kinderen van ons. Door met gerichte acties de juiste vaardigheden te stimuleren, dagen ze kinderen in elke fase uit om zich verder te ontwikkelen. Dat begint al bij de babygroepen, waar CompaNanny zich laat inspireren door de stroming van Emmi Pikler, een naam waar ik tot voor kort nog niet heel bekend mee was. Emmi Pikler werd, als moeder en kinderarts, bevestigd in haar hypothese dat een kind – wanneer het de kans krijgt te onderzoeken en te leren in zijn eigen tempo – beter leert zitten, staan, spreken en denken dan een kind dat geholpen wordt in haar ontwikkeling. De visie van Pikler is daarmee een belangrijke inspiratiebron voor de pedagogische werkwijze van CompaNanny. Daarnaast zie je veel invloeden van Reggio Emilia en de methode van How2Talk2Kids, waar ik jullie eerder over vertelde.
Alle tijd en ruimte
Ouders kijken vaak uit naar die momenten wanneer hun baby gaat rollen, kruipen, zitten, staan en lopen. Emmi Pikler was vanuit haar kindbeeld vooral geïnteresseerd in hoe baby’s dat doen. Hoe een kind zich een volgende positie of beweging meester maakt, was voor Pikler belangrijker dan het wanneer. Rustig, zichzelf de tijd gunnend en experimenterend. Eigenlijk precies zoals we dat met Skyler en nu ook met Maddox heel belangrijk vinden. Bij CompaNanny bereiken ze dit bijvoorbeeld door een baby zoveel mogelijk ruimte te geven tot het maken van vrije bewegingen in plaats van het vast te zetten in een wipstoel. Ik was erg onder de indruk van de ruimte die afgebakend was voor de allerkleinsten ten opzichte van andere verblijven waar toch vaak boxen en stoeltjes staan. Bovendien mogen de kinderen al vrij snel drinken uit een beker. Ik dacht eerst ‘huh, kunnen ze dat al?’ maar in de babygroep zag ik al veel kindjes, met een beetje hulp, drinken uit de normale beker in plaats van een tuitbeker. Tof! Het voordeel van het eigen initiatief en tempo te kunnen volgen, is dat het kind een bepaald stadium bereikt of een nieuwe vaardigheid leert, als het er werkelijk aan toe is. Plezier in bewegen en plezier in leren vanuit eigen initiatief. Wat ik vooral een heel mooie zin vind en waar ik zelf héél veel van kan leren, is: ‘De vreugde hangt overigens niet altijd van het resultaat af. Een ’niet gelukte poging’ kan net zo’n plezierige belevenis zijn als een ‘gelukte’.’ Prachtig, als je zo overal naar kunt kijken en zo jouw kind kunt stimuleren.
Passief spelen
Naast het ontwikkelen staat ook zelf spelen centraal. Terwijl ons huis vol staat met hysterische auto’s, knipperende lichtjes en heel veel kleur, is Pikler ervan overtuigd dat kinderen heel vindingrijk zijn en zichzelf misschien nog wel het beste kunnen vermaken met plastic bakjes en houten voorwerpen. Dit zie je dan ook heel erg terug bij CompaNanny. De ruimtes zijn overzichtelijk, ruim opgezet en staan vol met vooral rustige voorwerpen. Ruim opgezette grondboxen waar baby’s zich in kunnen voortbewegen, klim- en klautertoestellen, veel houten voorwerpen als bijvoorbeeld het welbekende wobbelbord, potjes, dekseltjes. Alles om de creativiteit en de ontwikkeling op zijn beloop te laten en het kind de ruimte en vooral de rust te gunnen om te groeien en te leren. Niet op een knopje hoeven drukken waardoor het speelgoed bijvoorbeeld zelf gaat zingen of geluid gaat maken, maar passief speelgoed waar kinderen actief en creatief van worden. Iets heel moois, vind ik. Ondanks dat we het niet helemaal thuis opvolgen met dus dat hysterische speelgoed.
Verzorgen
Wat ik ook heel mooi vond om te horen bij CompaNanny is dat het verzorgen heel erg centraal staat en dus ook een grote rol speelt. Dat ís natuurlijk ook gewoon zo bij de allerkleinsten. Voeden en verschonen nemen toch behoorlijk veel tijd in beslag en waarom zou je er niet iets bijzonders van maken? Nannies bij CompaNanny benoemen, in navolging van Pikler, alles wat zij doen richting een baby. Zo wordt het verschoon- of voedingsproces voorspelbaar en dat geeft de baby vertrouwen. En zo ben ik onbewust toch weer een beetje met deze stroming bezig. Maddox verschoon ik meerdere keren per dag maar ook de verzorging qua zalven smeren nemen een hoop tijd in beslag. Ik benoem vaak wat ik doe, wat ik ga doen en wat ik allemaal precies smeer. Zo maak ik goed contact met Maddox en weet hij precies wat hij kan verwachten. Want hoe klein hij ook is: hij snapt alles heel erg goed en heeft behoefte aan duidelijkheid.
Veel rust
Oké, genoeg over de stroming en hoe CompaNanny precies te werk gaat. Het viel me op dat de vestiging bij Schiphol-Rijk, waar ik op visite was best groot is, maar tegelijkertijd enorm huiselijk, rustig en knus aanvoelt. Het fijne is dat er altijd gewerkt wordt middels het vier ogen-principe. Er staan meerdere nannies op de groep of de binnendeur naar de andere groep wordt open gezet. Zo zijn er meerdere nannies die meekijken en kunnen de kinderen met elkaar spelen. Naast dit alles hangt er een babyfoon in de slaapkamer en kan ook zo weer worden meegekeken. Het is stom om te zeggen maar je hoort gewoon teveel narigheid om dit op zijn beloop te laten en CompaNanny geeft zo toch iets meer vertrouwen.
Tussen de middag wordt er altijd warm gegeten en dat vind ik een groot pluspunt. Daarnaast wordt de rest van de dag gegeten met gezonde voeding. Veel fruit, rauwkost, yoghurt. Wat ik ook een heel mooie service vind, is dat je door kunt geven dat jijzelf eten wil hebben voor als je bijvoorbeeld alleen bent ‘s avonds. Een stukje gemak en service van CompaNanny naar de ouders toe. Echt tof! Je kunt het meenemen als je je kindje komt ophalen. Om het kinderdagverblijf heen zijn veel speelmogelijkheden en met de oudere kindjes wordt vaak een uitje gepland naar bijvoorbeeld een kinderboerderij, het bos of de brandweer. Ook wordt er vaak iets in huis gehaald zoals toneel, muziek of dans.
Nannies
Ik heb het steeds over nannies en dat is dan ook precies hoe zij hun leidsters noemen. Iedereen is professioneel opgeleid en er vindt een strenge selectieprocedure plaats alvorens iemand daar komt te werken. Ik heb er heel veel deze ochtend gezien en het zijn voornamelijk spontane, jonge en professionele meiden. Ik heb hen zien communiceren met de kleintjes en daar was ik erg van onder de indruk. Verder is er op elke vestiging een Pedagogisch Coach die ouders ondersteunt in hun opvoedvraagstukken. Hier kun je dus altijd terecht als je iets wil bespreken of waar je zelf als ouder een beetje onzeker over bent.
Plekje voor Maddox
En zo ben ik opeens bijna 1300 woorden verder. Ik ben heel erg enthousiast over de omgeving, de mensen die daar werken en de stroming die zij hanteren. Ik zou alleen voor een afspraak voor Mommyhood heen gaan maar ik ben zo onder de indruk, dat dit de perfecte plek voor Maddox gaat zijn waar hij eerdaags hoogstwaarschijnlijk gaat starten. Maddox is een gevoelig kindje dat veel behoefte heeft aan rust waardoor ik al even dacht aan een gastouder in plaats van een volle crèche, maar hier bij CompaNanny zal hij ook zeker op zijn plek zitten. Ondanks dat we niet alles even goed thuis doorvoeren qua speelgoed, denk ik wel dat het een heel mooie basis kan zijn voor hem. Dat zegt wel iets over hoe enthousiast ik ben. Oh, nog een heel groot pluspunt voor mij: ze werken met Dr. Leenarts. En jullie weten hoe fan ik daarvan ben.
Nog even wat praktische informatie: CompaNanny is te vinden in Amsterdam, Amstelveen, Breda, Den Haag, Leiden, Oegstgeest, Rotterdam en Schiphol. Op de locatie Schiphol-Rijk bieden ze een kinderdagverblijf van 07.30 uur tot 18:30 uur met de mogelijkheid om een half uur eerder te starten of anderhalf half uur langer te blijven tot 20:00 uur. Bijzonder trouwens dat op de andere locatie op Schiphol er zelfs 24/7 opvang mogelijk is, voor mensen die bijvoorbeeld onregelmatig of ‘s nachts werken. Er wordt dan een heel rustig avondprogramma gestart waardoor het voor je kindje een prettige en rustige overgang is. Bij CompaNanny Schiphol-Rijk is er ook Buitenschoolse Opvang (BSO) en een peuterplus aanbod voor kinderen vanaf 3 jaar. CompaNanny Schiphol-Rijk heeft een uurtarief van € 7,60. Met dit tarief zitten ze vrij gemiddeld. Voor Skyler betalen we hetzelfde en Partou is zelfs nog ietsje duurder.
Meer informatie? Vragen kunnen hieronder gesteld worden en anders kun je terecht op de uitgebreide website!
Wauw Shirley, wat een goede review! Ik word hier echt wel heel enthousiast van en ga dit zeker onthouden voor later gezien dit ook bij ons om de hoek is. Ik hoop dat Maddox hier een hele mooie tijd mag gaan hebben de komende jaren
Leuk! Beetje vergelijkbaar als kindergarden. Veel plezier daar!
Leuk hoor! Bij de opvang voor mijn verhuizing was een babygroep. Heel fijn. Bij de huidige opvang niet en veel box en wipstoel. Hoe onpraktisch het ook is, ik overweeg een andere oplossing voor baby 2
Wauw ik zou er ook meteen voor gaan!
Wat een geweldige plek!
Super hun visie!
Heel veel plezier!
Ik heb alleen maar slechte verhalen gehoord van deze opvang. Er was niet zo lang geleden nog problemen met de brandweer gezien ze meer kids toe laten dan volgens de brandweer veilig is. Ook veel problemen met ruilen, weinig aandacht voor de kids en vooral meer druk zijn met hun telefooon als met de kinderen. Lees de rapporten maar eens terug…
https://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/pp/inzien/Oko/Kdv/GegevensOKO.jsf?selectedResultId=101572
Ik snap wel dat dit jou geld opleverd en je een verslagje doet, alleen door een afspraak te maken, ze weten van je komst en een leuk verkoopverhaaltje is dit niet echt een hele goede betrouwbare manier van een review, sorry.
Ik vind het er trouwens ook vrij armoedig uit zien daar (ik ben gek op hout en duurzaam speelgoed dat is het niet).
Auteur
Ik heb bepaalde rapporten gelezen en lees inderdaad dat er een rapport in 2014 niet op orde was. Daarna lees ik ook in een rapport een jaar later dat er opnieuw op bepaalde punten geïnspecteerd is en dat het toe helemaal oké was. Voor de rest lees ik weinig slechte dingen 🙂 Het gaat trouwens ook niet om de vestiging waar ik geweest ben, maar dat even terzijde. CompaNanny is CompaNanny natuurlijk.
Ik ben daar geweest en heb een gesprek met de vestigingsmanager gehad. Daarna mocht ik wat groepen bekijken en zo te merken wisten veel nannies niet dat ik kwam voor dit artikel. Ze wisten ook niet dat ik daadwerkelijk voor Maddox wilde kijken (ik word trouwens alleen betaald voor dit artikel en niet voor zijn plek). Dat mijn keuze na deze ochtend op dit verblijf is gevallen zegt dus wel iets over het feit hoe enthousiast ik ben en hoe fijn de plek voor mij aanvoelde. Ik heb nog een ouder gesproken die razend enthousiast was en zag alleen maar blije kindjes. De hoeveelheid kinderen klopten ook prima met het aantal leidsters. Ruilen weet ik dan weer niet; dat ligt maar net aan de hoeveelheid kinderen die dag. Was bij Skyler ook nooit makkelijk 🙂
Nou ja, ik heb veel gezien en alles beviel me prima. Geen telefoons, en over ‘de armoede’, dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik ben bij een ander verblijf geweest en daar stond het weer bomvol en was alles vol hysterie met volgeplakte muren en ramen, veel speelgoed en dergelijke. Dat is een afweging die je zelf moet maken.
Een rondleiding is altijd op afspraak, ook als je gewoon voor een plek voor je kind gaat kijken. Maar aangezien dit officieel de plek voor Maddox gaat worden, zal ik over een tijdje nog eens mijn ervaringen met jullie delen!
Jammer dat je dit beeld hebt. Ik maak al bijna 6 jaar gebruik van deze vestiging voor voor baby/peuter/bso fase en herken helemaal niet wat je hierboven beschrijft. Als ouder mag je zeker kritisch zijn en over smaak valt niet te twisten maar je reactie vind ik nogal ongenuaceerd als je er zelf geen gebruik van hebt gemaakt.
Mijn zoontje Quinten gaat sinds 11 maanden naar Compananny en ik ben echt extreem tevreden! De nanny’s zijn ontzettend lief, de omgeving is rustgevend en als ik in het dagverslag lees wat hij heeft gegeten wordt ik jaloers haha! Wij denken er aan om te verhuizen richting Haarlem/Heenstede en een van de redenen dat ik geen haast heb is omdat daar geen Compananny zit! Een vriendin van mij met twee kindjes in Amstelveen heeft dezelfde ervaring en een andere vriendin in Amsterdam is ook heel tevreden.
Ik hoop dat ze snel een vestiging in haarlem/heemstede openen!
Grappig om dit te lezen, aangezien ik na een sollicitatiegesprek om daar te werken er een hele andere mening over heb. Wel vind ik het jammer aan de onderkant te lezen dat dit een gesponsord artikel is..daarnaast werk ik bij een organisatie die ook heel veel van de bovenstaande dingen doet, dus dat onderscheidend vind ik ook een relatief begrip 🙂 Wel fijn te lezen dat je erg blij bent geweest met je keuze voor dit dagverblijf, dat is toch wel het belangrijkste!