Het toilet. Was het eerst nog een hokje waar ik mijn behoeften kon doen, de scheurkalender een maand vooruit las en ik mijn beste ideeën kreeg; momenteel is het vechten voor een beetje rust op de pot. Skyler vindt het maar al te interessant om te kijken en geeft me graag een stukje wc-papier aan. Ik probeer het steeds vaker om Skyler buiten te sluiten en zelf snel de deur op slot te draaien zodat ik in alle rust kan gaan zitten, want ik denk dat het toilet momenteel het enige plekje in huis is dat géén Skyler-vibe heeft. Geen speelgoed, geen luiers, geen kinderspullen. Maar dat duurt niet lang meer want als ik het kinderdagverblijf mag geloven, kunnen we het potje gaan aanschaffen. Skyler vindt het namelijk wel heel interessant en schijnt op school al vaak even naar het potje te lopen om te kijken en het te ervaren.
Als we kijken naar de statistieken is dit niet zo gek. Een kind tussen de 2 en 3 jaar gaat vaak al overdag naar het toilet. Kinderen zijn met 4 jaar vaak ook ’s nachts zindelijk. Meisjes zijn vaak iets eerder zindelijk dan jongens. Als kind moet je veel leren in je eerste levensjaren. Dat gaat met behoorlijk grote stappen. Zo leert een kind niet alleen kruipen, zitten, staan en lopen, maar ook plassen en poepen op een potje en daarna op de wc. Bij de één gaat dit vanzelf goed, bij de ander is plassen zonder vertrouwde luier minder vanzelfsprekend. Voor ouder en kind is het goed wanneer kinderen direct leren om bij een toiletbezoek bepaalde routines aan te leren. We hebben allemaal vroeger geleerd ‘hoe’ we naar het toilet gaan, je neemt hier als kind vaak de gewoontes over van je ouders. Het is zo vanzelfsprekend, dat we er niet eens over na hoeven te denken. Zelfs de kinderen krijgen mee dat het heel normaal is om deze voorzieningen te hebben en kijken maar al te graag toe.
Elk jaar is het op 19 november officieel Wereld Toiletdag. En dat is vandaag! Op deze dag staan verschillende partijen stil bij iedereen die niet beschikt over een toilet. En dat zijn er nogal wat. Maar liefst 2,5 miljard mensen gaan gebukt onder slechte hygiënische omstandigheden. Slechte hygiënische omstandigheden veroorzaken hoge kindersterfte. Jaarlijks sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree, per dag 2.200 kinderen; zo’n 70 volle schoolklassen. En dat terwijl diarree voor ons slechts een vervelend dingetje is. We lopen te zuchten als we ons buik horen borrelen en onze duimen draaien of we het toilet wel halen. Maar dat het ook dodelijk kan zijn? Daar staan we niet (zo vaak) bij stil. En voor onze kids is het ook niet van toepassing. ‘Gaat wel weer over’, denken we dan.
Met schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie zijn deze kinderen simpel te redden en daarom is het enorm belangrijk dat we het onze eigen kinderen in ieder geval goed leren en het voorbeeld laten zien. We brengen immers één tot drie jaar van ons leven (!) door op het toilet en dan kan het maar beter goed gaan, toch?
Je kindje voor het eerst naar het toilet? Volgens Edet moeten we letten op het volgende;
– Maak eerst de billen schoon met toiletpapier. Een kinderhuidje is teer, dus gebruik vooral zacht en sterk toiletpapier. Na het gebruik van toiletpapier maak je de billen schoon met vochtig toiletpapier. Dit is hygiënisch en geeft een schoon en fris gevoel. Was na elk bezoek van het toilet goed de handen met zeep. De doekjes van Edet kunnen doorgespoeld worden in tegenstelling tot de normale billendoekjes. Absoluut een must!
– Wanneer je kind het allemaal eng vindt, blijf dan de eerste periode gedurende het toiletbezoek bij hem of haar. Een manier om de angst voor het toilet te verminderen, kan zijn om je kind een aantal malen te laten doortrekken. Zo leert het dat het zelf de baas is over het wel of niet komen van het water. Je kunt het zelfs al laten zien als je zelf naar het toilet gaat en je kindje er weer eens met zijn snufferd bij wil staan.
– Een bankje of krukje voor het toilet zetten waar je kind zijn voetjes op kan zetten, kan helpen om minder angstig te zijn. In de eerste plaats zal je kind zich veiliger voelen als het `vaste grond’ onder de voeten heeft. Ten tweede is het gemakkelijker om te zitten en ten derde gaat het uitplassen beter als de benen worden ondersteund en de knietjes zijn gebogen. Als ouders kennen we natuurlijk ook de zogenaamde ‘brilverkleiner’. Door deze brilverkleiner zit je als kind een stuk lekkerder.
– Samen daarna handen wassen! Maak een leuke handen wassen-stickerkaart. Iedere keer als er handjes zijn gewassen, krijgt je kindje een sticker. Zo maak je ze bewuster en kun je er een leuk aardigheidje aan koppelen als de kaart helemaal vol is. Er zijn verschillende te downloaden, maar zelf maken is natuurlijk ook erg leuk.
Voor nu gaan we eerst maar eens kijken naar het potje om Skyler kennis te laten maken. Het is absoluut nog niet verplicht, maar een beetje feeling ermee krijgen en het spelenderwijs onder de knie krijgen kan geen kwaad. Val je kindje vooral niet lastig met enge verhalen dat diarree in andere landen dodelijk kan zijn. En dat het niet vanzelfsprekend is dat we allemaal een toilet bezitten in Nederland. Maar knuffel af en toe je kindje na het handen wassen goed, dat we het allemaal maar toch mooi voor elkaar hebben met de hygiëne in Nederland.
Dit bericht is in samenwerking met Edet.
Bron afbeelding: oei, ik groei.
Bij ons in België gaan de kindjes op 2,5 jaar naar school. Dan wordt er verwacht dat ze zindelijk zijn. als dat niet is moeten ze niet komen. Anders is de kleuterjuf een hele tijd bezig met luiers hihi. Vince toont tegenwoordig interesse in het potje (19 maanden) maar hij gaat er enkel nog op zitten en zegt dan pipi.
Auteur
Oh, dat lijkt me best snel! Hier in Nederland pas vanaf vier jaar naar school en dan moét je echt zindelijk zijn, maar er wordt uiteraard wel eerder gestart zodat de meesten dat rond 2.5/3 wel zijn. Maar echt rond 2.5 jaar moeten? Dat lijkt me best pittig!
Dat is het ook, en gelukkig zijn er ook best wel wat scholen waar de ruimte er is om alsnog dan pas in te stappen. Ik word er altijd een beetje boos van: kindjes doen heel veel dingen enkel op hun tijd, en volgens bijna elke arts is bij veel kinderen de blaascontrole helemaal nog niet rijp op die leeftijd. Maar goed. Ons zoontje gaat sinds september naar school en we zijn in de zomer begonnen met echt ‘trainen’, maar vooral omdat hij dat in de crèche ook al redelijk goed deed. Plassen ging vrij goed (en na een weekje school hebben we geen enkel ongelukje meer gehad), de grote boodschap… tja dat was vechten. Ik had met hem de overeenkomst dat hij daarvoor om een pamper mocht vragen, want anders ging hij achter een plant of onder tafel op zijn hurken zitten… Na een tijdje is dat ook vanzelf gekeerd en het toilet, waar hij eerst een heilige schrik voor had, heeft hij na twee weken school ook omarmd. Gelukkig gaat hij naar een dorpsschooltje waar de ruimte en tijd er is om het om hun eigen tempo te laten doen. Kindjes die echt niet zindelijk zijn, dragen een pamperbroekje, maar worden vaak ‘door voorbeeld’ zindelijk na verloop van tijd én door de regelmaat waarmee er in groep naar toilet wordt gegaan.
Helaas is dit dus niet in alle scholen zo (en ik kan dat ook wel begrijpen als je op je eentje 25 kleuters onder je hoede hebt…)