Hoe regelen wij de financiën thuis?

Hoe regelen wij de financiën thuis?

Toen ik jullie laatst vroeg om ideeën voor artikelen, kwam regelmatig de vraag over hoe wij de financiën thuis regelen. Dan heb ik het niet over specifieke bedragen noemen, maar meer over hoe we dat doen qua verdeling met rekeningen, boodschappen, kinderdagverblijf, kinderbijslag, eigen geld, etc. En daar wil ik wel wat over zeggen!

Gezamenlijk en eigen geld

Nadat we ons eerste koophuis hadden gekocht (ons vorige huis in Amsterdam!), openden we direct een gezamenlijke rekening waar we allebei een pas van hebben. Op deze rekening storten we allebei iedere maand een bedrag. Raymond meer dan ik, omdat dat naar verhouding klopt. Van deze gezamenlijke rekening doen wij de boodschappen, gaan de kosten van het kinderdagverblijf, onze vaste lasten (voor het huis) en eventueel dingen die we willen kopen voor de kinderen, qua cadeautjes, uit eten, andere uitjes voor ons of het hele gezin, enzovoorts. Ik krijg ook vaak de vraag waar wij de kinderbijslag voor gebruiken en daar kan ik kort over zijn; dat belandt op de grote ‘hoop’, ook op deze gezamenlijke rekening. Dit omdat wij gewoon tussendoor kleding, luiers en andere spullen voor de kinderen kopen die nodig zijn. Naast deze gezamenlijke rekening hebben we ook allebei onze eigen rekening. Ons ‘eigen’ geld. En dat vind ik heel erg fijn.

We betalen gewoon allebei onze eigen rekeningen. Denk hierbij aan de zorgverzekering, telefoonrekening, sportschool, mijn hostingkosten voor mijn blog, mijn studiekosten, etc. Ook koop ik via mijn eigen rekening kleding voor mezelf én af en toe kleding voor de kinderen. Want als ik af en toe iets zie, vind ik het totaal geen probleem om het van mijn eigen rekening te betalen. Net als dat ik ook vaak de concertkaartjes betaal van evenementen waar we samen naartoe gaan, zoals eerdaags festival Zand of een bioscoopbezoek met Skyler.

Ieder zijn hobby

Ondanks dat we ons eigen geld hebben, zijn we eigenlijk niet zo moeilijk in deze dingen. De ene keer zijn we op pad en betaalt Raymond dingen met zijn eigen pas en de andere keer ben ik eens weg en doe ik wat boodschappen van ‘mijn’ geld. Of we denken: ‘ach, dat kan wel van de gezamenlijke’ rekening. Ik vind het alleen wel erg prettig om zo ‘samen’ en ‘voor mezelf’ apart te houden. Raymond heeft als hobby zijn aquarium en daar hoef ik geen geld aan te spenderen. Ik hou erg van bijvoorbeeld een nieuw jurkje of van concertkaartjes van Anouk en vind niet dat Raymond voor die kosten hoeft op te draaien. Ieder zijn hobby! Voor ons werkt dit dus erg fijn. Een grote pot voor de gezamenlijke lasten en ieder een eigen rekening voor de eigen spullen met hier en daar een gezamenlijk bedrag dat betaald moet worden.

Grote uitgaven

Als ik echt kijk naar de heel grote uitgaven, dan is het Raymond die daarvoor betaalt. De vaatwasser was laatst stuk en dan is het Raymond die een nieuwe kan kopen. Ook eigenlijk wel vaak de vakanties. Maar goed, zo hebben wij dat nu eenmaal thuis geregeld omdat ik minder verdien maar wel weer vaker thuis ben met de kinderen om voor ze te zorgen. Het is fijn dat Raymond dat potje achter de hand heeft want een lening aanvragen is voor ons niet nodig. Dankzij mijn werk heb ik wel eigen geld en dat voelt erg goed. Ik verdien genoeg om mijn eigen rekeningen te kunnen betalen en om leuke dingen te kopen zonder verantwoording af te hoeven leggen of zonder te overleggen. Dat voelt prettig en toch wel een stukje onafhankelijk. Want als Raymond ‘nee’ zou zeggen als ik drie keer naar Anouk zou willen, kan ik dat evengoed lekker doen. Gnagna.

Anyway: dit is dus hoe wij dat doen. Heel veel gezamenlijk, maar toch ook wel heel veel apart. Eigenlijk precies zoals ik het in gedachten had!

Share:

16 Reacties

 1. Ivy
  16 augustus 2018 / 07:53

  Wij ruwweg dezelfde constructie maar houden het wel strikter gescheiden. Wij verdelen niet naar verhouding maar zorgen ervoor dat ieder evenveel eigen geld overhoudt. Vakanties en grote investeringen gaan van de gezamenlijke rekening. Daarvoor zet ik in een digitaal spaarpotje (een voor vakantie eten en uitjes, een voor huisonderhoud, financiële buffer voor tegenvallers, kerst en Sint, etc) maandelijks een vast bedrag opzij. Door de constante geldstroom kan ik snel zien wanneer er wat veel geld uitgegeven wordt. Voor ons zelf is een paar honderd euro per maand voor kleding, abonnementen, etc.

  • Didi
   16 augustus 2018 / 16:00

   Wij deden het eerst op de manier van shirley maar nu doen we het ook zo. Ik werk 4 uur minder per week maar doe meer thuis dus wel zo eerlijk als we allebei evenveel overhouden.
   Voor alle jaarlijkse uitgaven & alles wat evt vervangen moet worden reserveer ik maandelijks een bedrag. Vee fijner dan wanneer we ter plekke moeten bedenken waar het geld vandaan moet komen. We komen nu ook beter uit.

 2. 16 augustus 2018 / 08:28

  Bij ons verloopt het op dezelfde manier, ook al zijn we getrouwd. Als de ene een dure hobby heeft, hoeft de ander daar niet voor mee te betalen vind ik.

 3. Naomi
  16 augustus 2018 / 08:34

  Zo gaan wij het straks ook doen. Maar hebben jullie ook nog gezamenlijke en aparte spaarrekeningen? En voor Skyler en Maddox?

  • Shirley
   Auteur
   16 augustus 2018 / 09:02

   Ja, de kinderen hebben een eigen spaarrekening en we hebben onze eigen spaarrekeningen 🙂

 4. Jantine
  16 augustus 2018 / 09:03

  Leuk om zo een inkijkje te krijgen :). Wij hebben er juist voor gekozen om alles op 1 bult te gooien, juist omdat ik meer voor het huishouden e.d. zorg. Hiervan betalen we gewoon alles, nuttig en leuke dingen. Aan het begin van de maand gaat er een spaarbedrag af.

  Vraagje: sparen jullie ook van de gezamenlijke rekening of specifiek voor de jongens?

  • Shirley
   Auteur
   16 augustus 2018 / 09:41

   Nee, dat gaat niet van de gezamenlijke rekening!

 5. Angela
  16 augustus 2018 / 09:05

  Leuk om te lezen. Wij hebben ook 2 kleine kinderen en bij ons gaat het op precies dezelfde manier

 6. 16 augustus 2018 / 09:10

  Hier gaat het ook zo, alleen betalen wij allebei evenveel naar de gezamenlijke rekening. Eigenlijk voor mij niet heel fijn en goed te doen omdat ik van een uitkering leef. Maar aan de andere kant vind ik het toch ergens wel eerlijk. En hij betaald vaak ook de dingen die onverwacht gekocht moeten worden omdat het nodig is. En hij betaald ook de kinderopvang, omdat ik dat echt niet kan betalen. Hou nu zelf maar heel weinig per maand over op deze manier.

 7. 16 augustus 2018 / 09:17

  Wij doen het precies hetzelfde. Hebben een gezamenlijke rekening en daar storten wij 50/50 geld op en dan we alles van wat ‘samen’ is. Het geld wat overblijft op je privé rekening is voor jezelf en daar kun je doen en laten wat je er mee wilt. Ideaal want zo vind Danny voetbal met een drankje erg leuk, terwijl ik liever leuke kleding koop!

 8. 16 augustus 2018 / 09:24

  hier ook een gezamelijke rekening, een bedrijfs rekening en een apparte rekening. van de gezamelijk word alles betaald via het bedrijfs gedeelte en de rest gooien we op een hoop om het zo maar te zeggen. het geld wat binnen komt is gewoon van ons gezamelijk 😉

 9. Jessica
  16 augustus 2018 / 09:28

  Hier gaat alles op 1 hoop :). We hebben ieder nog wel een priverekening maar die worden eigenlijk amper gebruikt…

 10. Cindy
  16 augustus 2018 / 13:19

  Hier gaat het ook zo, de een maakt per maand meer over naar de gezamenlijke rekening dan de ander, vanwege het inkomen. Ook de kinderbijslag komt op de grote hoop, om dezelfde reden als bij jullie. Grappig om te lezen, soms worden we echt raar aangekeken als we dat zo vertellen.

 11. Stef
  17 augustus 2018 / 22:00

  Ik werk een dag dus ik pin alles met mijn vriend ze pas boodschappen etc en gewoon alles wat ik Wil eigenlijk

 12. Barbara
  20 augustus 2018 / 15:08

  Hier komt alles op de gezamelijke rekening binnen en maken we een x bedrag over naar onze prive rekeningen voor onze eigen uitgaven. Sparen doen we van de gezamelijke rekening zowel voor de kinderen als voor het huis, verbouwen en vakanties.
  Dit voelt voor mij als het meest ‘eerlijk’ omdat het zo niet uit maakt wie het meest verdiend en wie de meeste uren werkt. We werken nu allebei evenveel en verdienen ongeveer gelijk, maar dit zou in de toekomst anders kunnen worden en dan zou de een meer werken en de ander meer bij de kinderen zijn maar dan houden we evenveel ‘zakgeld’ over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.