(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Drie positieve veranderingen het afgelopen jaar

Drie positieve veranderingen het afgelopen jaar

Op de blog van Femke, Younique, zag ik een inspirerend artikel voorbij komen over haar positieve veranderingen het afgelopen jaar. En aangezien ik ook een paar mooie veranderingen heb doorgemaakt en mijn tekst te lang was om daar als reactie achter te laten, wil ik hier ook een blog over schrijven. Dus Femke, dankjewel voor de inspiratie!

Buiten de deur werken

Opeens begon het te kriebelen; ik wilde weer een laptop om iets meer vrijheid te creëren voor mezelf. Ik verkocht een hoop spullen, spaarde wat van mijn geld en niet veel later kocht ik de Macbook Pro voor mezelf. Toen ik een keer op maandag ontzettend veel zin had om buiten de deur te gaan werken, vroeg ik om tips en belandde ik bij Barista Café. De rest is eigenlijk geschiedenis. Ik werk al een paar maanden daar en vind het heerlijk om even niet thuis te zijn. Ik breng de kinderen naar school, rij door naar Hoofddorp, ben een paar uur ontzettend productief en schud het ene na het andere artikel uit mijn mouw.

Het fijne van deze verandering is dat ik dit (bijna) iedere maandag doe en dat ik zo een heel fijne start van de week heb. Niet alleen de dag start fijn met koffie en een ontbijtje, maar ook de hele week krijgt zo een goed begin door het aantal artikelen dat ik vooruit weet te schrijven. Ik loop niet meer achter de feiten aan, creëer veel meer rust voor de rest van de week, krijg iets meer vrijheid en het werkt voor de inspiratie ook erg goed.

Bodypositivity

Ik weet niet precies wanneer de omslag kwam maar ik was het opeens zo beu om mijn dag te beginnen op de weegschaal en dat vervolgens mijn stemming bepaald werd door het getal dat ik zag staan. Ik was het zo zat dat ik een slecht gevoel kreeg over mezelf als ik op Instagram keek naar bepaalde accounts en het kwam mijn neus uit dat ik me altijd schuldig voelde na een stukje chocola. ‘Maandag begin ik écht’ werd vaste prik en het was dood- en doodvermoeiend. Na tien jaar afvallen, aankomen, afvallen, stabiel blijven en weer aankomen, besloot ik dat er iets moest veranderen; niet mijn lichaam, maar mijn mindset.

De afgelopen maanden ben ik veel gaan lezen over body positivity, ik volg inspirerende mensen op Instagram, was bij een presentatie van body positive guru Bodiposipanda, begon weer een beetje te experimenteren met kleding, stond amper nog op de weegschaal en probeer normaal te denken over eten. Eerlijk? Ik vind het nog echt heel erg moeilijk. De Weight Watchers punten zitten nog erg in mijn hoofd, ik denk nog steeds teveel na over eten, ik vind het nog steeds lastig als ik een 42 uit het rek moet pakken en let ook veel op mijn buik en benen als ik een foto post. Maar wat ben ik van ver gekomen, wat voel ik me nu zoveel beter en rustiger en wat ben ik weer een beetje oké aan het worden met mezelf.

Afgelopen week was het precies zes jaar geleden dat ik mijn streefgewicht behaalde en dat ik na jaren dieten 25 kilo was afgevallen. Ik maakte een foto in een prachtige jurk maar weet tot op de dag van vandaag nog hoe onzeker ik was op dat moment. Ik vond benen nog steeds te dik, stond gekruist mijn benen tegen elkaar te drukken, droeg mijn meest hoge hakken om slanker te lijken en had een corrigerend hemd aan. Dingen die je niet ziet op de foto. Wat je wel ziet is een ongemakkelijke glimlach, ontzettend veel eczeem en de tekst eronder ‘ik ben er nog niet.’ Ik ben blij dat de knop in ieder geval al voor de helft om is en vind het een fijne en vooral rust brengende verandering.

Iets meer rust en offline

Dit is iets waar ik, eigenlijk net als de andere twee dingen, nog erg aan werk. Ik vind het nog lastig om echt helemaal offline te zijn, maar ik merk ook dat het me goed doet. Iets minder met mijn telefoon proberen bezig te zijn, iets vaker een boek lezen. In Frankrijk hadden we bijvoorbeeld geen WiFi en omdat ik niet mijn hele databundel wilde spenderen, heb ik maar op een paar momenten mijn telefoon bekeken. Ik pakte ontzettend vaak mijn e-reader en gebruikte de telefoon voornamelijk voor foto’s.

Doordat ik op maandag buiten de deur werk en negen van de tien keer zorg voor een voorsprong voor de rest van de week, creeer ik op andere dagen meer rust voor mezelf. Ik kan het me nu permitteren om op woensdag vrij te nemen, kan op donderdag iets meer werk laten liggen zodat ik lekker met Maddox ben en vind het ook een stuk makkelijker om bijvoorbeeld op maandagmiddag even door de stad te struinen omdat ik daar zo van geniet.

De komende tijd wil ik me hier erg op focussen. Ik wil meer momenten met de kinderen en dus minder achter de computer zitten als zij thuis zijn. Ik wil ’s avonds mijn telefoon meer laten liggen en vaker boeken gaan lezen en ik wil ook zorgen dat ik weer eens ga schrijven voor mezelf in plaats van alleen maar werken aan online blogs. Wel merk ik dat ik het erg lastig vind om mijn werk los te laten. Er is altijd wel iets te checken, ik vind Instagram fantastisch en voel nog erg de druk om een doordeweekse dag te gebruiken voor werk. Want ja, het is een werkdag en mijn werk is gewoon mijn baan. Maar nu met twee kinderen zit het er niet meer in om altijd maar bezig te zijn en heel eerlijk wil ik dat ook niet. Ik geniet onwijs van de woensdag als ik echt eens vrij heb gepakt en probeer dingen te bedenken om te doen als Maddox slaapt. Dat is namelijk altijd bloggen, en ik wil graag die tijd ook eens aan andere dingen spenderen. Bovendien wil ik meer tijd in mijn studie steken en dat is lastig als ik altijd ieder vrij moment pak om aan Mommyhood te werken.

Door dus op maandag buiten de deur te zitten en vooruit te werken, creeer ik rust en ruimte voor andere dingen in de rest van de week. En door dat verdomde afvallen eens los te laten, houd ik opeens ruimte en tijd over voor leuke dingen. Zonder me druk te hoeven maken om dat getalletje op de weegschaal. En de combinatie van deze drie dingen –persoonlijke ontwikkeling, werken & veel ruimte en tijd voor de kids- maken van mij een veel leuker en gezelliger mens.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Comments

 1. Susan
  29 september 2018 / 09:15

  Wat fijn om hier over na te denken en een overzicht te hebben van je groei.
  Ik vraag me af hoe je nu over weight watchers denkt. Het feit dat jij nog steeds in termen van punten denkt. Je hebt eigenlijk geleerd welk eten slecht is (namelijk veel punten) terwijl het naar mijn mening allemaal gaat om de balans en eten naar behoefte. Denk je hier nog los van te kunnen komen? Het lijkt mij ontzettend vermoeiend om aan eten te denken en tegelijkertijd te rekenen wat je al op hebt en wat je nog “mag”. Het blijft zo dieet-denken.

  Geen kritiek dit hoor, ik probeer zo open mogelijk een vraag te stellen over een periode die behoorlijk je leven heeft bepaald. Je denkt er nu zo anders over dan toen en ik ben benieuwd of je weight watchers nog zou aanraden door deze ervaring.

  • Shirley
   Auteur
   29 september 2018 / 09:20

   Ik weet het niet zo goed. Als je echt wil afvallen en handvatten nodig hebt, is het een goed systeem. Het geeft je houvast, laat je inzien wat veel en weinig punten bevat, etc. Maar ik merk ook dat ik het hierdoor lastig vind om los te komen van die light producten. Ik ‘mag’ geen Griekse yoghurt want dat is belachelijk veel punten. Een avocado kan ik maar beter voor de helft eten want dat is wel heel veel. En eet ik eens op vrijdag een saucijzenbroodje met mijn moeder, dan ben ik me erg bewust van wat ik de rest van de dag eet. Weight Watchers draait ook zeker om balans, maar omdat het natuurlijk een dieet is, draait het qua balans een beetje door. Want wat is er mis met avocado? Waarom zou je niet eens lekker volvette yoghurt kunnen eten? Ik vind dat zelf nog erg lastig loslaten en merk dat ik onbewust toch aan het denken ben hoe ik de rest van de lunch bijvoorbeeld lichter kan maken. Of dat ik in de supermarkt denk: ‘laten we voor deze crackers gaan want die zijn een punt (en dus bijvoorbeeld calorieën) minder dan de ander. Terwijl ik misschien de ander veel lekkerder vind en daar dus ook meer van geniet. Het blijft in mijn hoofd omdat ik het systeem al tien jaar ken en met regelmaat heb gebruikt. Dat is best lastig om van los te komen en daardoor ben ik nog zoveel met eten bezig en ben ik nog lang niet op het ‘normale denken’ en het normale ‘balans houden’ 🙂 Maar i’m trying! Ik denk ook gauw aan een ‘foute dag’ als bijvoorbeeld mijn lunch of juist ontbijt uitgebreider of voller was. Dan is de dag verpest en vind ik het lastig om om te schakelen. Een goede dag spreekt voor zich en bestaat alleen uit goede keuzes. Oftewel: lichte keuzes, gezonde opties en iets met weinig punten. Voor een buitenstaander misschien lastig te begrijpen, haha!

   Wat ik ook lastig vind, is dat ik hierdoor sporten zie als moeten. Heb sport altijd gekoppeld aan afvallen en aan ‘punten verdienen’. Vooral met beweging zou ik dat graag los willen zien en het plezier terugkrijgen in fitness en mezelf uitdagen enzo. Het echt zien als me-time en gezond. Iets dat erbij kan horen als ik dat wil. Ooit gaat het goed, haha!

   • Susan
    29 september 2018 / 09:37

    Wow snelle duidelijke reactie!
    En inderdaad waarom mag je geen volvette yoghurt of een hele avocado?
    Kijken naar de voedingswaarde en wat het doet voor je lichaam fijner dan die afwijzing in verband met de puntenverdeling.
    Ik snap dat dit nog zo in je hoofd werkt aangezien je hier al 10 jaar aan gewend bent. Qua balans is er niks mis met een lunch lichter maken als je weet dat je avondeten zwaarder is, maar om specifiek te denken aan een bepaalde cracker in verband met die ene punt is wel moeilijk denk ik.
    Een heel proces van loslaten en opnieuw leren kijken naar eten! Ik vind je top, volg je al jaaaaren en ben blij dat je door die body positiviteit andert naar je lichaam kijkt.

    Ik heb zelf nooit gedieet, was altijd slank, eerder een plank ;). Nu twee kinderen later, voller, anders in verhouding en dat is wennen. Niet perse negatief maar wel wennen. Die slappere buik, rondere heupen en spijkerbroeken die niet meer passen. Ik ben dus ook blij met de body positiviteit op Instagram want het zorgt er voor mij direct voor dat ik niet streng voor mezelf wordt en mijn nieuwe lichaam makkelijker accepteer.
    Ook het Instagram account van thefitnesschef_ laat mij zien dat slecht of goed eten qua calorieën wel vaak niet verschillen. Hij maakt hele interessante vergelijken tussen “slecht” en “goed” eten en de resultaten hebben mij al een aantal keer verrast.
    Het blijft soms gewoon abracadabra het gezond eten, soms denk je gezond bezig te zijn en blijkt dat best tegen te vallen.

 2. 29 september 2018 / 10:28

  ik geniet ervan om dit te lezen en ik werd al helemaal vrolijk van je foto 😀 <3 it
  ik ben door jou, zeker door jou nadat je mij op mijn punten heb gezet en door vera ook anders gaan kijken naar dingen en oh boy wat een verlichting!!