(~215 B)




Hoe herken je een goede oppas?

Hoe herken je een goede oppas?

– Samenwerking –

Een oppas voor je kindje blijft toch wel een ding. De één heeft direct een goede aan de haak geslagen die jaren over de vloer komt; de ander heeft toch echt liever opa en oma omdat dat het meest veilig voelt. Voor mij is het inderdaad lastig om een oppas te gaan zoeken. Omdat Skyler altijd rot heeft geslapen en überhaupt moeilijk in slaap valt, vind ik het toch wel een grote stap om een –in het begin- vreemd iemand in huis te laten om op mijn kinderen te letten. Misschien moet je daar ook gewoon zo vroeg mogelijk mee beginnen, dat jouw kindje niet beter weet. Op het kinderdagverblijf van Skyler loopt iemand stage waar Skyler een onwijs goede band mee heeft. Haar zou ik dus wél zo mijn kind toevertrouwen, maar dat komt toch omdat we haar inmiddels ‘kennen’ en Skyler haar dus helemaal de bom vindt. Helaas mag ze nu niet oppassen omdat ze nog op het kinderdagverblijf werkt, maar wie weet in de toekomst. Tot die tijd is er opa en oma. Heel fijn, maar Raymond en ik gaan er toch minder op uit omdat we hen niet steeds willen bellen. Toch maar eens dat etentje gaan plannen waar we het al weken over hebben!

Het zoeken naar een goede oppas is dus best een heel karwei. Je bent dan ook blij als je iemand gevonden hebt. Maar hoe weet je zeker dat je een super nanny aan de haak hebt geslagen? Wat zijn de kenmerken? Samen met Oudermatch deel ik vandaag de signalen van een goede oppas.

Je kind geeft signalen
De kids brengen de meeste tijd door met de oppas. Het is daarom belangrijk dat zij een goede klik hebben. Voor je kleintje is het ook spannend om door iemand anders verzorgd te worden dan zijn eigen ouders. Het kan dan ook even duren voordat hij de oppas volledig vertrouwt. Toch zal hij na enige tijd uitkijken naar haar komst. Als dit niet gebeurt, of als hij juist telkens met tegenzin bij haar is, kun je jezelf afvragen of het wel een goede match is.

De oppas geeft signalen
Als je kind gek is op de oppas dan komt dat natuurlijk doordat de oppas ook gek is op jouw kind. Ze zal laten zien dat ze het oprecht fijn vindt om tijd met je gezin door te brengen. Dit is een belangrijke basis. Je wilt namelijk dat ze het beste voor heeft met jou en de kids.

Hoe schoon is ze?
Je hebt haar niet aangenomen voor haar schoonmaakkwaliteiten. Toch is het belangrijk dat ze hygiëne hoog in het vaandel heeft staan. Het begint al bij de kleine dingen die haar oplettendheid weergeven: ruimt ze bijvoorbeeld op na het spelen, zorgt ze ervoor dat je kleintje te allen tijde een schone toet heeft en is de luier verschoond bij jouw thuiskomst?

Zorgt ze voor veiligheid?
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar een goede oppas zorgt ervoor dat het daar ook blijft. Veiligheid is haar prioriteit: ze houdt je kind goed in de gaten, besteed weinig tot geen aandacht aan haar telefoon, zorgt ervoor dat de veiligheidshekken gesloten zijn en is je peuter twee stappen voor bij het uithalen van gekke fratsen. Als de kids op bed liggen, kan ze natuurlijk haar avond besteden zoals zij dat wil!

Openheid
Zorg voor een goede communicatie. Door open tegen elkaar te zijn creëer je een hechte band. En dat is belangrijk. Je wilt namelijk ook gevoelige zaken met haar kunnen bespreken. Denk bijvoorbeeld aan privézaken die effect hebben op je kind. De oppas moet hiervan op de hoogte zijn als ze de beste zorg voor je kind wil bieden. Andersom zal je kleintje informatie met de babysitter delen die je als ouder wil weten.

Creativiteit en flexibiliteit
Een goede oppas denkt met je mee. Ze komt met creatieve oplossingen als je kind verdrietig is en vindt het niet erg als je eens een half uurtje later bent. Ook als zij onverwachts niet kan komen oppassen of wat later is, zorgt ze voor vervanging of denkt ze met je mee naar een oplossing.

Ik vind het mooie tips. Het lijkt vanzelfsprekend, maar ik weet ook van verhalen dat het echt niet allemaal zo simpel is als dat het lijkt. Bovendien is de een iets makkelijker dan de ander; gaat het ene gezin voor het buurmeisje van 13 op de hoek, kiest een ander voor een professioneel bedrijf. Ligt er natuurlijk ook helemaal aan wat de oppas zoal moet doen. Ben je een dag en avond van huis, dan moet er meer gedaan worden dan wanneer je zelf de kinderen op bed legt en er alleen even iemand thuis moet blijven zitten voor het idee.

Ik ben benieuwd; hebben jullie een oppas voor je kind(eren) of ga je, net als ik, toch voor opa en oma?

mommyhoodad

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties

  1. Arina
    30 juni 2017 / 20:43

    Wij boffen dat, als we werken, de opa’s en oma’s oppassen. Maar nu werk ik ook onregelmatig, wat ervoor zorgt dat het meevalt wat we aan oppas nodig zijn. Hier ook niet de meest makkelijke slaper, dus oppas voor ’s avonds vind ik ook echt nog een dingetje. Het leuke is wel dat, als we eraan beginnen, het waarschijnlijk 1 van de twee meiden zullen zijn waar we vroeger zelf ook opgepast hebben 🙂 Maar nu wonen we tijdelijk bij mijn schoonouders, stiekem ook wel handig 😉

  2. 1 juli 2017 / 09:42

    Zelf pas ik regelmatig op, op kinderen van 0-12 jaar en gezinnen in diverse samenstellingen. Bij de één gaat het oppassen soepeler dan bij de ander, maar inmiddels door de ervaring kom ik er altijd wel uit met de kids.
    Als ouders kun je de kinderen ook goed voorbereiden op dat er een oppas komt. Een keertje overdag kennismaken door al eens langs te komen werkt ook altijd goed. Daarnaast is het fijn als de pyjamaatjes of andere spullen al klaargelegd worden (zodat ik dan niet hoef te zoeken als het spitsuur is) en als er wat lekkers in huis is (vraag gewoon waar de oppas van houdt en kies één dingetje uit om in huis te halen. Dat wordt erg gewaardeerd).
    Oppassen heb ik altijd als heel erg leuk ervaren
    Als kids niet willen slapen of het een strijd is denk ik altijd maar dat ik het zelf ook moet oplossen als ik later kinderen hebt, dus je leert er altijd van.
    Ik hoop dat jullie snel met een gerust hart een avondje wegkunnen!

    • Malin
      6 juli 2017 / 16:43

      Hey ik lees dit nu, wat een handige tips! Bij ons past oma eigenlijk altijd op, maar dat kan niet eeuwig doorgaan. Handig om dan dit soort dingetjes alvast op een checklist te kunnen zetten. Woon je toevallig in Amersfoort? 😉

  3. 1 juli 2017 / 15:26

    Ik vind het heel spannend om een ‘vreemde’ oppas te zoeken. Bij ons is het toch ook altijd opa en oma. Vroeger had ik ook heel veel oppas baantjes maar dat was altijd bij mensen bij ons uit de straat en vrienden van mn ouders met jonge kinderen. Jammer dat wij geen leuke oppas meid in de straat hebben wonen anders had ik haar gevraagd

  4. Patries
    1 juli 2017 / 17:19

    Mischien leuk om ook de kant vd oppas te bekijken?
    Ik heb 2 oppasmeisjes, bijna 7 en bijna 4. Ik ben al in hun leven sinds hun mama zwaner van hun was. Dus de band is enorm hecht.
    Ook met de ouders…
    Ik heb een speciaal plekje inhun hart en zij in de mijne. Ik heb ooit wel op andere kindjes gepast, maar dat voelde niet zo fijn . Op de een of andere manier is dat toch anders voor mij.
    De ouders en ik delen veel, we zijn zo met elkaar vergroeid. Ik zou niet anders willen

  5. Kim
    2 juli 2017 / 10:41

    Leuk artikel, hier twee meisjes van 1 en 3. Hebben geen oppas. Vindt het nu nog niks een “vreemde” in huis. Wacht liever tot ons buurmeisje de leeftijd heeft dat ze kan en wil oppassen. Lijkt me toch wel handig. Nu in nood opa en oma maar die schakel ik toch niet snel in als we samen een keer wat leuks willen doen. Omdat ze ook al elke vrijdag oppassen als we aan het werk zijn. Zelf vinden ze het geen probleem bij te springen maar is meer een gevoels kwestie dat je ze niet nog een avond wil belasten.

  6. 2 juli 2017 / 16:56

    ik heb serieus nooit een oppas gehad want ik vertrouwde niemand met mijn kids alleen mijn broer en zijn vrouw!!! er zullen heus toppers van oppasser tussen zitten maar nee ik zal liever voor familie gaan 😉

Secured By miniOrange