Alles over tanden poetsen bij je kinderen

Alles over tanden poetsen bij je kinderen

Tanden poetsen is bij ons thuis gelukkig nooit echt een strijd geweest. Skyler vond het van kleins af aan al prima en Maddox wordt helemaal wild als je met zijn tandenborstel aan komt lopen. Het liefst doen ze het allebei zelf en dat vinden we prima, maar daarna wordt er nog wel even extra gepoetst door Raymond of mij.We hadden eerst tandenborstels met lichtjes, maar momenteel hebben we een zandloper aan de muur hangen, die we bij de nieuwe tandenborstel kregen. Dit is een houvast voor Skyler want als het aan hem ligt, is hij na 30 seconden al klaar. Op deze manier kan hij zelf in de gaten houden wanneer hij kan stoppen en wanneer de tanden daadwerkelijk goed gepoetst zijn. Samen met een kindertandarts in Amsterdam hebben we een hoop veelgestelde vragen beantwoord omtrent tanden poetsen bij kinderen. Kijk mee, en hopelijk hebben jullie er iets aan!

mommyhood 2

Vanaf welke leeftijd wordt geadviseerd om te beginnen met tandenpoetsen en waarom is dit?

Er wordt geadviseerd vanaf het doorbreken van het eerste tandje tanden te poetsen en naar de tandarts te gaan.

Vanaf het moment dat het tandje doorbreekt kan er, wanneer er niet of niet goed wordt gepoetst, plaque vormen op het tandje. Vanuit tandplaque krijgen bacteriën de ruimte om te groeien en zo kan er een gaatje ontstaat. Het poetsen hoeft natuurlijk, zeker wanneer er pas een tandje is, helemaal niet zo lang te duren. Maak daar als ouder gebruik van en benut die tijd om ervoor te zorgen dat je kindje een vaste routine heeft rond het tandenpoetsen en dat dit een leuk en positief moment is voor jullie allebei. Op het moment dat kinderen van kleins af aan tandenpoetsen als iets positiefs ervaren dan is de kans natuurlijk veel groter dat ze op latere leeftijd ook positief zijn over het tandenpoetsen en hopelijk kun je als ouder daarmee voorkomen dat het een strijd wordt om tanden te poetsen.

Vanaf het doorbreken van het eerste tandje adviseren wij ook om naar de tandarts te gaan. Dat klinkt misschien een beetje raar want het kind kan dan vaak nog niet eens rechtop zitten maar daar is een heel goede reden voor. De afgelopen jaren heeft een uitgebreid onderzoek in Den Bosch plaats gevonden en daaruit bleek dat wanneer kinderen al vanaf de eerste tand naar de tandarts gaan en goede begeleiding krijgen met het schoonhouden van gebit, kinderen 70% minder gaatjes hebben.

Zelf wist ik dit niet. Ik heb Skyler al best laat meegenomen en ondanks dat Maddox toen wel mee was, hebben we hem in de kinderwagen laten zitten. Ook heeft de tandarts niets gezegd over zijn gebit. Ik zal het de volgende keer eens aangeven als ik met Skyler heen moet en dan laat ik Maddox ook zeker even checken.

Wat is het verschil tussen een gewone tandpasta en een kindertandpasta?

In een gewone tandpasta zit fluoride. Fluoride is heel erg belangrijk om gaatjes tegen te gaan. In de kindertandpasta zit minder fluoride, de hoeveelheid fluoride wordt opgebouwd naarmate het kind ouder wordt. Ook is de smaak vaak iets zachter. Het is ook niet nodig om de kindertandpasta na te spoelen.

Kun je voor kindjes beter een zachtere tandenborstel pakken en waarom?

De kindertandenborstels zijn zacht om schade aan het tandvlees op glazuur te voorkomen. Met poetsen is de beweging van belang en niet hoe hard je poetst. Let er ook bij kinderen op dat de tandenborstel regelmatig vervangen wordt zodat de haartjes nog genoeg schoonpoetsen en begin, zodra dit mogelijk is, met het poetsen met een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt duizenden poetsbewegingen in een heel korte tijd. Het maakt het gebit dus ook veel schoner dan een hand tandenborstel kan doen. Er zijn ook heel leuke elektrische tandenborstels voor kinderen op de markt.

Een tip van de tandarts: Let er op dat je de elektrische tandenborstel per tand een paar seconden stil houdt en maak geen poetsende bewegingen. Alleen dan kan de borstel elk plekje schoon krijgen.

IMG_4048-1000x750

Kunnen kinderen ook gaatjes in hun tanden krijgen? En wat gebeurt er dan mee?

Net zoals volwassenen kunnen kinderen zeker gaatjes in de tanden krijgen, maar gelukkig vallen gaatjes heel vaak te voorkomen. Vandaar dat de tandarts vooral veel aandacht zal hebben voor het op de juiste manier schoonhouden van het gebit om zo plaque en uiteindelijk gaatjes te voorkomen.

Mocht er toch een beginnend gaatje zijn dan hoeft dit nog niet altijd behandeld te worden. Dat ligt eraan hoe groot het gaatje is. Als het gaatje nog heel klein is dan kan je door goed poetsen en goede eet- en drinkgewoontes het gaatje nog stoppen. Als het gaatje toch groter is, dan wordt er eerst gekeken of het gaatje gevuld kan worden. Is het gaatje ook daar te groot voor, dan is er een mogelijkheid om een zilverkleurig kinderkroontje te plaatsen. Zo probeer je de kies zo lang mogelijk te behouden. Als ook dat niet meer kan, dan zal de tand of kies moeten worden getrokken.

Vanaf wanneer gaan kinderen wisselen?

Er zijn verschillende wisselfases maar het verschilt van kind tot kind wanneer er precies gewisseld gaat worden. Net zoals er ook baby’s zijn die geboren worden met tandjes en tegelijkertijd zijn er ook baby’s die pas bij 10 maanden een eerste tandje krijgen. Grofweg kun je wel zeggen dat rond een halfjaar de eerste ondertanden doorbreken, rond drie jaar is het hele melkgebit aanwezig. Bij de leeftijd van 6 start de eerste wisselfase waar de voortanden wisselen, maar ook extra grote mensenkiezen achter de melkkiezen doorkomen. Tussen 8 en 10 jaar wordt er weinig gewisseld maar vanaf 10 jaar wisselen de melkhoektanden en kiezen en komt er nog een extra kies achteraan in de rij. Pas na 18 jaar breken de verstandskiezen door.

Betekenen scheve melktanden ook een scheef volwassen gebit?

Het scheef staan van tanden komt meestal door ruimtegebrek. Bij een melkgebit hoort ruimte te zitten tussen alle tanden en kiezen, omdat de opvolgers uiteindelijk meer ruimte zullen innemen. Als een melkgebit heel recht staat en allemaal mooi aansluit is het zeker dat er voor het blijvende gebit niet genoeg ruimte zal zijn en deze blijvende tanden dus scheef gaan staan.

Dan nog een paar algemene adviezen van de kindertandarts;

1. Poets de tanden vanaf het eerste tandje goed maar probeer tandenpoetsen vooral leuk te houden. Een paar kleine tips: zing een liedje met het kind, laat het kind ook jouw tanden poetsen met misschien zelfs wel dezelfde kleur tandenborstel, probeer het kind wat grip te geven door bijvoorbeeld te zeggen dat je tot 20 telt en dat het dan klaar is maar tel dan wel langzaam genoeg zodat alles goed schoon is.

2. Ga regelmatig naar de tandarts. Tandartsafspraken vallen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Juist omdat het zo belangrijk is dat kinderen zo lang mogelijk een gezond gebit houden.

3. Blijf als ouder betrokken. Kinderen willen het liefst alles zelf doen en dat geldt natuurlijk ook voor tanden poetsen. Tot 10 jaar oud wordt geadviseerd de tanden na te blijven poetsen omdat de motoriek van kinderen dan nog niet genoeg ontwikkeld is om het gebit goed schoon te houden. Zelfstandigheid is natuurlijk belangrijk en een kind mag ook best zelf poetsen maar blijf het napoetsen om te voorkomen dat ondanks het minuten lang poetsen er toch stiekem gaatjes ontstaan.

4. Let op dat kinderen niet de hele dag door eten en drinken, ook al zijn het kleine happen of slokken. Dit zorgt er namelijk voor dat er de hele tijd een nieuwe lading zuren en suikers op de tanden komt. Beter is het dan om bijvoorbeeld in een keer een fles of beker limonade op te drinken. Probeer deze innamemomenten tot een maximaal van zeven te beperken. Dit zijn dus drie hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes.

In mijn vorige artikel vind je meer informatie over met je kind naar de tandarts gaan! Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust! Dan zorg ik dat ze bij de kindertandarts terecht komen en beantwoord gaan worden.

2017-01-31-18.56.48

Share:

5 Reacties

 1. 28 oktober 2018 / 08:40

  Handig artikel! Hier is tanden poetsen vanaf het begin al een drama. Ook al van alles geprobeerd , maar hij vind het gewoon verschrikkelijk.
  Liefs

 2. Roelien
  28 oktober 2018 / 08:46

  Goed artikel, tof dat je er echt een kinderarts hebt bij gehaald.

 3. 28 oktober 2018 / 10:56

  Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik las namelijk dat in de kleuterklassen de meerderheid al gaatjes heeft en niet goed poetst, dus zo’n informatief artikel is echt heel goed :).

 4. 28 oktober 2018 / 12:18

  hier ook nooit drama gehad met poetsen gelukkig en met naar de tandarts gaan ook niet van ukkie af aan. je gebid is je visiste kaartje zei mijn moeder altijd en wij zijn er zuinig op hier!

 5. Sanne
  27 november 2018 / 14:12

  Dankje voor het delen van dit nuttige artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.