De verschillen tussen zwangerschap 1 en 2

De verschillen tussen zwangerschap 1 en 2

Momenteel ben ik alweer bijna 18 weken zwanger en ondanks dat ik nog niet op de helft ben, ervaar ik deze tweede zwangerschap nú al heel anders dan toen met Skyler. Ik hoorde van veel mensen om me heen dat een tweede zwangerschap niet alleen voor jezelf heel anders kan zijn, maar ook voor de mensen om je heen. Dat ervaar ik zelf nog niet. Iedereen is dolblij voor ons, mensen leven echt met ons mee en ook jullie als bezoekers zijn enorm enthousiast. Dat doet me goed! Baby twee is namelijk net zo bijzonder als Skyler en ik zou het zonde vinden als iedere volgende zwangerschap na een eerste kindje als meer vanzelfsprekend wordt gezien. Dat is het namelijk niet! Anyway: deze tweede zwangerschap is voor mij heel anders dan de periode met Skyler en ik ga jullie vandaag vertellen waarom.

Misselijk vs kiplekker
Bij Skyler voelde ik me al direct heel erg goed. Ik had amper last van kwaaltjes, ben welgeteld twee of drie keer over mijn nek gegaan en had alleen de laatste weken last van wat maagzuur. Momenteel is dat wel anders. De Rennies zijn niet aan te slepen, ik sta vaker misselijk op dan niet, ben de tel kwijt qua spugen en voel me gewoon echt niet zo lekker. Het kokhalzen ken ik ook helemaal niet van mijn zwangerschap met Skyler. Het is dus echt zo dat een tweede zwangerschap heel anders kan verlopen en nee, het zegt helemaal niks over het geslacht. Werk ik gelijk die fabel de wereld uit! Ik heb met Skyler toen geroepen dat ik het ergens best jammer vond dat ik niet ziek was, zodat de zwangerschapskilo’s me gespaard zouden blijven. Nou, karma hits me hard! Was ik met Skyler rond de 20 weken zo’n vijf kilo aangekomen; ben ik nu nog steeds drie kilo lichter dan voor de zwangerschap. Dat is op zich niet zo erg en stiekem ergens wel fijn, maar toch heb ik liever dat de misselijkheid verdwijnt. En zo snel mogelijk! Daarnaast is mijn huid echt een drama, terwijl dat met Skyler dus hartstikke top was. Zal ook wel te maken hebben met het feit dat ik me dus niet oké voel.

Energiek vs futloos
Tijdens mijn eerste zwangerschap kon ik de hele wereld aan. Echt! Ik voelde me zo ontzettend goed, had geen last van vermoeidheid en voelde me on top of the world. Ik deed niet eens middagdutjes, ook niet in mijn laatste weken. Als je me in die periode gevolgd heb, heb je ook gemerkt dat ik tot week 36 nog gewoon veel afspraken had en regelmatig in de stad te vinden was. En nu? Nu voel ik me met 18 weken echt af en toe een oud omaatje. Ik ben zo futloos, zo moe en zo energieloos. Misschien ligt het aan het seizoen waarin ik nu zwanger ben, maar ik ervaar het echt even allemaal als iets zwaarder. Ik heb snel last van mijn buik, lig ’s avonds uitgeteld op de bank en alles kost me veel energie. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om het lekker rustig aan te doen en is Skyler ook een echt huiskindje. Lekker veel knuffelen, filmpjes kijken en samen spelen thuis.

Shoppen vs ‘komt later!’
Na de zwangerschapstest tijdens de eerste zwangerschap, liepen Raymond en ik direct naar Prenatal voor een eerste babypakje. De weken daarna is dat niet veel anders geweest en waren we in flink wat babyzaken te vinden. Ik geloof dat Skyler toen met 20 weken al een heel garderobe tot zijn beschikking had en ook hebben we in die periode de grote aankopen gedaan. Nu is dat wel anders en kocht ik alleen nog maar wat hydrofieldoeken, haha. Misschien omdat ik nog even de 20 weken-echo wil afwachten in verband met het 100% zeker weten van het geslacht, maar ik ben er nu ook echt wat minder mee bezig. Ik heb een veel specifiekere smaak gekregen en ben echt bewuster met mijn aankopen bezig. Ergens ook wel fijn! Na de twintig weken-echo ga ik trouwens wel even lekker shoppen voor de echt mooie en leuke eerste pakjes! Daarnaast hebben we natuurlijk alle grote aankopen van Skyler nog, dat scheelt wel echt heel erg veel. Het nieuwe is er een beetje vanaf…

Bewust zijn vs ‘o ja!’
Zowel een eerste als een tweede zwangerschap is heel bijzonder. Toch is een eerste het meest speciaal, omdat alles nieuw voelt en is. Liep ik toen nog iedere dag wrijvend over mijn buik door de stad; moet ik nu af en toe ’s avonds mezelf eraan herinneren dat ik zwanger ben. ‘O ja!’. Iedere avond in bed neem ik wel even mijn momentje om over mijn buik te wrijven en me bewust te worden van een tweede kindje, maar over het algemeen verstrijken er meer uren waarin ik niét bewust ben. Ergens vind ik dat ontzettend jammer maar ja, het is nu eenmaal zo. Ik heb nog een peuter rondlopen waar ik me veel mee bezig hou. Gelukkig voel ik de baby steeds iets meer waardoor ik meer contact kan maken en er ook wat meer mee bezig kan zijn. En straks natuurlijk, als ik meer met de aankopen ga starten. Dit weekend was ik ook bezig met namen zoeken en dat maakt het ook alweer een stuk echter!

Alles willen lezen en weten vs vertrouwen
Tijdens de eerste zwangerschap verslond ik veel zwangerschapsboeken en las ik online ontzettend veel. Ik wilde heel graag voorbereid zijn en ieder pijntje of klacht werd opgezocht. Dat heb ik nu eigenlijk helemaal niet. Ik vertrouw veel meer op mezelf en mijn eigen lijf. ‘Boeie, wat anderen zeggen of denken!’ Wel moet ik mezelf er af en toe aan herinneren dat ik echt zwanger ben en dat pijntjes niet altijd goed zijn. Zo heb ik de afgelopen dagen veel last van mijn buik en zelfs wat bloedverlies en bruine afscheiding gehad. Na lang twijfelen toch maar even de verloskundige gebeld en urine gebracht naar de huisarts. Beter het zekere voor het onzekere! Wat blijkt: ik heb een urineweginfectie, bah. Bovendien heb ik de boodschap meegekregen om me even koest te houden de komende dagen. Donderdag in het weekverslag zal ik jullie even bijpraten over de stand van zaken. Ik wil er dus ook weer niet té makkelijk en nuchter in gaan staan. Ook weer een beetje te maken met de bewustwording! We naderen toch alweer de 20 weken. Wel ben ik heel blij dat de onzekerheid uit de eerste zwangerschap weg is en dat het allemaal wat relaxter voelt. Een heel groot en mooi voordeel van een volgende zwangerschap!

xgh4

Week 18 met Skyler – bijna week 18 met baby twee

Share:

14 Reacties

 1. Eline
  15 november 2016 / 09:09

  Hallo Shirley,
  Ik had in mijn zwangerschap ook veel last van maagzuur, tot de assistente van de huisarts me omeprazol aanraakte. Is 1 capsule per dag en de rest van de dag geen moment meer last van. Zonder recept te krijgen en veilig tijdens de zwangerschap. Misschien een tip? 🙂

  • 15 november 2016 / 20:28

   Omeprazol is mijn levennnnn op dit moment . Echt een goede tip, want door maagzuur moest ik steeds kokhalzen en voelde ik me zo beroerd.

   • Eline
    16 november 2016 / 14:36

    Wat fijn dat dat spul er is hè! Ik werd zo misselijk van die Rennies!

 2. 15 november 2016 / 09:29

  Ik merk zelf ook dat bij de tweede zwangerschap de tijd nu veel sneller lijkt te gaan!

 3. 15 november 2016 / 09:59

  Mooi omschreven. Wij dromen heel erg van een groot gezin, maar ik weet nu al dat een tweede zwangerschap nooit zo zal zijn als de eerste. Al is het maar omdat je al een kleintje hebt rondlopen. Zo waar wat je zegt over die vanzelfsprekendheid; een volgende zwangerschap en baby zijn nét zo bijzonder als de eerste. Een kindje mogen krijgen is nooit vanzelfsprekend. Zo benieuwd hoe ik een tweede zwangerschap zal ervaren als het ons gegeven is. Hoop dat die misselijkheid en dat futloze gauw verdwijnen<3.

 4. Caro
  15 november 2016 / 10:18

  Bij mij gaat het bij de tweede ook sneller. Helaas wel net zo beroerd als bij de eerste en met 16 weken ook nog lichter dan voor m’n zwangerschap. Dat in combinatie met een te laag vitamine D merk ik dat er weinig reserves zijn. Gisteren had ik een dag dat ik de hele dag niet aan de zwangerschap had gedacht, shocking! Ook nog nauwelijks wat gekocht. Ik hoop dat zodra ik me wat beter ga voelen (ik heb nog altijd hoop) ik lekker enthousiast wordt en ook lekker ga shoppen. Succes, ik weet hoe je je voelt 🙂

 5. 15 november 2016 / 11:12

  Die tweede keer gaat zo veel sneller. Bizar is dat! Ik had ook extreem last van maagzuur. Zo erg dat ik van gekkigheid niet wist wat ik moest doen. Rennies, gele vla, van die vieze maagzuur drankjes. Niets hielp. Uiteindelijk van de tuinen gemberpillen en nog iets homeopathisch geprobeerd. Het hielp. Vraag me niet hoe, maar het was een opluchting.

 6. 15 november 2016 / 15:50

  Hier ook heel veel verschillen! Ben nu 28 weken zwanger van ons tweede kindje. Deze keer had ik veel meer last van misselijkheid en ben nu ook veel meer moe. Ook niet zo gek met een dreumes van 22 maanden die door het huis rent 😉 Ook merk ik dat het echt VEEL sneller gaat. De weken vliegen voorbij!

 7. Manouk
  15 november 2016 / 16:03

  Erg herkenbaar om te lezen! Mijn eerste kindje is een jongen en een tweede een meisje, maar een zwangerschap verloopt gewoon anders de tweede keer. Bij mijn oudste googelde ik wel, bij wijze van, 10 keer per dag of ik wel iets mocht eten. En bij m’n dochter had ik wat meer zelfvertrouwen. Bij beiden kindjes zijn m’n vliezen in de nacht gebroken en waar ik bij de oudste daarna geen oog dicht meer deed heb ik bij de tweede nog gewoon lekker geslapen. Hopelijk heb je niet meer veel last van je blaasontsteking!

 8. 15 november 2016 / 16:12

  Ik kom nu ik zelf zwanger ben ineens allemaal bloggers tegen die ook zwanger zijn wat ik nog helemaal niet wist. Erg leuk dat de tweede op komst is. Ik merk ook heel veel verschil tussen de eerste zwangerschap en deze nu.

 9. Mandy
  15 november 2016 / 21:19

  Hier ook 2 totaal verschillende zwangerschappen. Ze waren als baby ook heel erg verschillend, dat is wel heel leuk om te zien. Maar het is een pittige zwangerschap voor jou nu, veel dingen zijn zo herkenbaar. Vooral dat futloze gevoel, bah! Ik vond de tweede zwangerschap wel veel sneller gaan, misschien omdat je er al 1 rond hebt lopen en daar druk mee bent. Dus hopelijk vliegen de weken voorbij!

 10. 16 november 2016 / 11:28

  raar eigenlijk dat het zo verschillend kan zijn!! ik had bij beide zwangerschappen nergens last van alleen dat ik gehakt niet kon bakken omdat ik het zo vond stinken hahah
  maar 18 weken mop wat gaat dat hard!! wil je nog wel ff zien hoor voordat je bevalt!!!

 11. 16 november 2016 / 15:53

  Wat mooi en bijzonder om te lezen over deze verschillen die je nu ervaart. Elke zwangerschap is echt anders blijkt dus volledig te kloppen, maar ik hoop heel erg dat je je gauw wat energieker en fitter kunt voelen. Denk goed aan jezelf en ik kijk weer uit naar een nieuwe update! Veel liefs X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.