Project kledingkast: minderen in stukken

Project kledingkast: minderen in stukken

De laatste jaren is mijn kledingstijl drastisch veranderd. Toen ik op mijn zwaarst was droeg ik eigenlijk alleen maar jurkjes. Broeken zaten gewoon niet lekker en in jurkjes voelde ik me op mijn best. Eenmaal afgevallen en op mijn streefgewicht ging er een wereld voor me open qua kleding en kon je me uittekenen in jeans met jasjes, pumps, bloesjes en dat soort dingen. Voetbalvrouw, noemde mijn broertje me weleens. Na de bevalling van Skyler was ik het helemaal kwijt, voelde ik me nergens gelukkig in en liep ik in een jeans met trui en mijn gympen. Pumps waren niet meer praktisch en voelden niet meer mij, de jasjes vond ik ook helemaal niet meer leuk en van bloesjes hoefde ik ook niets meer te weten. De laatste drie jaar ben ik hier een beetje in blijven hangen. En mijn kast dus ook. Er hangen nog jasjes in die ik nooit draag, er liggen nog bloesjes waar ik me niet prettig in voel, ergens achterin vind je nog een paar pumps en vooraan liggen stapels sweaters waar je u tegen zegt.

Al tijden voel ik me hier onrustig over. De stijl die ik voor de zwangerschap van Skyler had gaat niet meer terugkomen. Ik loop niet graag meer op hakken en die jasjes kunnen me werkelijk gestolen worden. De jeans en sweaters lonken naar me en eerlijk gezegd voel ik me daar onwijs mezelf in momenteel. Ik pak ’s ochtends een jeans, kies een sweater waar ik die dag zin in heb en trek daar mijn gympen onder aan. Dit bevalt me eigenlijk heel erg goed en het is niet echt iets waar ik van af wil (of moet) wijken. Echter mag het wel íetsje spannender. Ik heb mooie laarsjes in de kast waarmee ik mijn gympen kan afwisselen, er kan af en toe een toffe blazer overheen of ik kan wat vaker spelen met accessoires zoals een sjaal, hoeden en petten en sieraden. Dat is de laatste tijd weggevallen en daardoor ben ik toch wel een beetje saai geworden qua kleding. Zelf vind ik dat onwijs jammer en dus ga ik, mede geinspireerd door Lindsay, aan de slag met mijn kledingkast. En dan niet aan de slag zoals altijd door alles weer netjes op te vouwen, af en toe een item aan mijn moeder te geven en snel de deuren weer dicht te doen, maar aan de slag door kritisch langs íeder kledingstuk te gaan en misschien wel mijn gehele garderobe te halveren. Ik wil namelijk fris het nieuwe jaar in.

Nu blijf ik onrustig als ik naar mijn kledingkast kijk en pak ik continu dezelfde dingen. Omdat ik het fijn vind, maar ook omdat ik het overzicht ben verloren. Iedere week liggen dezelfde sweaters in de was, ik heb altijd mijn witte gympen aan en het enige wat nu een beetje opvallend en eyecatcher is, is mijn teddycoat. Oh, en het petje dat ik nu vrij regelmatig draag. Daar heb ik gelijk maar een tweede van aangeschaft zodat ik kan afwisselen. Dat maakt het in ieder geval al een stukje beter!

Mijn doel? De komende tijd mijn jassenrek minstens halveren en tevens kritisch door mijn kledingkast gaan. Ik wil kijken of ik me kan richten op de capsule wardrobe en zo een mooie, selecte groep van items behouden waar ik héél gelukkig van word. Want aangezien ik toch vaak hetzelfde draag moet ik het best redden met een kleine kast, nietwaar? Ik mag mezelf vasthouden aan het jeans-sweater-gymp principe, als het maar mooie stukken zijn waar ik lekker tussen kan afwisselen. Mooi basic in plaats van makkelijk basic. Daarnaast wil ik iets meer rust creëren door kleding van andere seizoenen even op te ruimen. Die nemen nu een hoop ruimte in beslag terwijl ik er helemaal niks mee doe omdat het veel te koud is voor de zomerjurkjes. Hopelijk kan ik ook steeds meer investeren in goede, mooie basics in plaats van de ene na de andere bestelling te plaatsen. Want die Scotch & Soda sale was dan wel heel leuk en fijn; de helft hangt nog ongedragen in mijn kast. Oeps. Ik heb nog geen aantallen in mijn hoofd. Ik geloof dat de capsule wardrobe uitgaat van 36 stuks ínclusief jassen en schoenen maar ik weet nu al dat dat voor mij onmogelijk gaat worden. Maar heel kritisch zijn en even lekker gaan ruimen moet kunnen. En wie weet eindigen we wel bij 40. Of 50. Tijdens de verhuizing een paar jaar geleden had ik een capsule collectie van 36 stuks mee naar mijn ouders. Ik moet zeggen: dat was heel fijn en meer dan ik dacht! Ben benieuwd waar ik nu op ga eindigen.

Ik heb hieronder beelden geselecteerd van een stijl die me aanspreekt. Basic, maar toch vaak mt een twist. Een oversized coat, een sjaal, een mooie tas, mooie basics. Ik heb van de Bijenkorf nog een flinke cadeaukaart vanwege een samenwerking en daar wil ik misschien wat toffe items mee scoren die ik kan gebruiken om de stijl ietsje op te krikken. En nee, dat betekent niet de zoveelste sweater aanschaffen. Die heb ik nu wel even genoeg.

Kijk mee! Enne, ik hou jullie op de hoogte van project kledingkast. Natuurlijk komen er voor- en nafoto’s. Hopelijk kunnen we lekker fris het nieuwe jaar in! De items die nog netjes zijn verkoop ik via de Facebook-groep, mocht daar vraag naar zijn. Daar zet ik tevens de kleding van de jongens op!

a65276c70b8bc3aad0f13112310d824c

c9a29dc9c9e802b9c4dd1fd4d1549ea4

Share:

11 Reacties

 1. Marjolein de Vries
  7 december 2017 / 07:46

  Haha mooi stukje! Veel succes bij deze klus.
  Het gaat vast wel lukken, knop om in je hoofd en gaan met die banaan.

  Je ‘voorbeeld’ foto’s vind ik ook super, dus dat is een mooi streven.

 2. M
  7 december 2017 / 08:29

  Super leuk! Ik herken veel in wat je zegt. En vindt wat je aan hebt altijd geweldig, gelijk even lid geworden van je facebookpagina haha!

  Succes, liefs

 3. 7 december 2017 / 09:28

  su6 haha maar ben het met je eens, lekker een jeans en een sweater en done 😀

 4. Sabien
  7 december 2017 / 09:38

  Leuk weer eens een artikel over dit onderwerp. De style op de foto’s spreken mij ook aan! Dit soort items heb ik ook in mijn kledingkast. Zal mij benieuwen hoe je kledingkast er aan het eind van je project uitzien. Mij lijkt het heel lastig en de 36 items ga ik never nooit niet redden, haha!

 5. Jessica
  7 december 2017 / 10:32

  Helemaal mijn stijl als ik die foto’s zie relax casual sportief maar toch echt vrouwelijk en ik ben op dit eigen moment mijn kleerkast aan het leeghalen herschikken en moet zeggen het gaat goed !!!!!! 😉
  Ik heb een lijstje gemaakt met nieuwe items die ik echt wel wil en nodig heb nu ik er een deel heb uitgekiepert dus laat de feestdagen maar komen 🙂

 6. Naomi
  7 december 2017 / 10:54

  Heel veel succes! De foto’s die je hebt bijgevoegd is ook wel hoe ik het zou willen. Maar ik zwicht toch weer soms voor kledingstukken die niet op mijn ‘wil ik hebben’ lijstje staan. Dus ik ga met je meedoen! Mijn kledingkast goed uitruimen en meer kijken naar wat ik nodig ben.

 7. 7 december 2017 / 10:58

  Ik snap je keuze helemaal! Het moet niet meer een oerwoud zijn van kleding die je toch niet meer gaat aantrekken en daardoor heb je meer rust. Je weet nu wat je veel draagt en waar de uitdaging ligt om net even wat meer speciale stukken aan te schaffen. Heerlijk dat je nog zo’n fijn cadeaukaart hebt liggen, daar kun je vast wat leuks van gaan halen!

 8. Eefje
  8 december 2017 / 08:36

  Hele mooie stijl op de foto’s! Zo te zien wordt het vooral investeren in wat mooie gebreide truien en vesten ipv sweaters en dan ben je al een heel eind. Ik zoek nog mooie basic zwarte leren laarsjes die bij elke outfit passen, helaas nog zonder resultaat.

  • Shirley
   Auteur
   8 december 2017 / 09:10

   Gebreide truien zijn negen van de tien keer geen optie, vanwege het materiaalgebruik. Omdat sweaters vaak van katoen zijn, krijg ik geen jeuk en zwicht ik daar sneller voor dan voor een wollen trui 🙂

 9. Trang
  8 december 2017 / 17:38

  Gaat je vast lukken! En je inspiratie foto’s konden ook van mij zijn <3

 10. 11 december 2017 / 15:05

  Heel herkennend dit. Ik heb ook zoveel kleding in m’n kast waarvan ik zeg dat ik het ga dragen maar puntje bij paaltje loop ik iedere keer weer in dezelfde jeans en shirts.
  Maar succes met het uitzoeken, het zal vast wel lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.