Waarom je baby een identiteitsbewijs nodig heeft

Waarom je baby een identiteitsbewijs nodig heeft

Een tijd geleden schreef ik een artikel over dingen die je allemaal moet regelen als je baby eenmaal geboren is. Want naast de aangifte is het toch fijn om bepaalde zaken op orde te hebben. Toen het artikel online kwam kreeg ik op Facebook te horen dat een kind tot 14 jaar geen identificatieplicht heeft en dus ook geen paspoort of id-bewijs nodig heeft als je bijvoorbeeld voorlopig niet op vakantie gaat. Dat lijkt heel logisch, maar dat is niét waar. Mocht je baby medische zorg nodig hebben, dan ben je officieel verplicht om een geldig legitimatiebewijs te tonen.

Ik ben met Maddox in het ziekenhuis beland voordat hij een paspoort kreeg en kwam weg met een ‘laat er eentje maken en breng het later maar even langs als je het in je bezit hebt’. Helemaal prima! Ik maakte het direct in orde en en na een week was ik in het bezit van een paspoort. Echter heb ik dit nooit meer getoond in het ziekenhuis, waarschijnlijk vergeten door alle hectiek. Gisteren viel er post van het ziekenhuis op de deurmat met daarin een factuur voor de afgelopen afspraken op de kinderpoli en de provocatietest. En die was niet mis! Er stond in de brief dat ik de factuur thuis kreeg omdat ik geen id-bewijs had getoond tijdens inschrijving en dat de factuur alsnog naar mijn zorgverzekeraar wordt gestuurd als ik binnen nu en twee weken een paspoort of id-bewijs laat zien. Natuurlijk ga ik dat een dezer dagen gelijk even in orde maken want we zijn niet voor niets verzekerd.

Het is een kort artikel maar eigenlijk met een duidelijke boodschap voor alle kersverse ouders en zwangeren: laat gezellig die eerste pasfoto maken van je baby en regel een id-kaart of paspoort! Je weet nooit wanneer je die eens nodig kan hebben… En niet alleen omdat je op vakantie gaat. You’re welcome!

24251152_1675258889161901_1406654215_o

Share:

9 Reacties

 1. Leanna
  30 november 2017 / 17:19

  Bedankt voor de tip. .. zal er nu ook maar eens werk van maken.. Word nu na 8 maand ook wel tijd ☺.

 2. Sandy
  30 november 2017 / 17:33

  Toevallig dat je dit net post! Wij hebben vanochtend een ID kaart voor onze dochter aangevraagd omdat we binnenkort met haar naar het Sophia kinderziekenhuis moeten. Hier echter bij ons regionale ziekenhuis nooit problemen of een factuur gehad.

 3. Barbara
  30 november 2017 / 20:19

  Thanks goede tip!

 4. Ivy
  30 november 2017 / 21:31

  Bij het ziekenhuis waar mijn peuter een keer heen moest ook niet nodig geweest, maar beter mee verlegen dan om verlegen, nietwaar!

 5. 1 december 2017 / 06:16

  Ik ben al paar keer met ons kleine meisje naar ziekenhuis geweest. Heb nog nooit een id kaart getoond en heb gelukkig ook nog nooit daarom een rekening gehad. Bij ons zeiden ze in het ziekenhuis dat nog niet nodig was een id kaart.

 6. 1 december 2017 / 09:19

  heel handig!! hier hebben de meiden pas laat een id kaart gehad maar voorheen waren ze nog niet zo streng maar nu idd wel

 7. Ivanka
  1 december 2017 / 17:45

  Bedankt voor de tip!!

 8. Lisanne
  1 december 2017 / 23:47

  Wij kregen ook zo’n brief, ik was nogal verbaasd omdat er in het ziekenhuis werd gezegd door zusters dat het zonde geld is om een idkaart te maken want dan zit je zoontje 5 jaar met een babyfoto op zn id. Dus daar luisterden we naar, nu hebben we met spoed een id kaart moeten aanvragen zodat we niet zo’n dikke rekening hoefden te betalen.

  Ze gaven aan dat het overal wettelijk verplicht is, in elk ziekenhuis en zij net controle hadden gehad. Vriendin van mij heeft nog steeds geen id kaart voor haar kleine, andere regio/ziekenhuis dus t is lekker ingewikkeld allemaal.

  Nu was mijn hele geschiedenis rondom de bevalling in t ziekenhuis niet positief (de manier hoe alles ging ben ik nog steeds niet over te spreken).

  Volgens mij gaan wij naar hetzelfde ziekenhuis want we wonen in dezelfde regio

 9. Ilse
  2 december 2017 / 13:13

  Wat fijn dat je dit post! Hier al jaren in twijfel en het voelt niet goed niet te hebben maar gezien we nooit naar buitenland gaan voor kids nooit gehad, inmiddels zijn ze 6, bijna 4 en 1..
  Vd week voor mezelf nieuw rijbewijs aangevraagd omdat oude was verlopen, dan ben je dus ook niet verzekerd.. ook wel logisch dan voor je kids..
  Weer een to do puntje voor komende week!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.