(~215 B)




Van twee slaapjes naar één

Van twee slaapjes naar één

Lange tijd heeft Skyler twee keer geslapen op een dag; rond half 11 een uurtje en rond 3 uur een uurtje. Skyler is geen lange slaper en zo had hij toch voldoende rustmomenten om gezellig de dag door te komen en de rommelige nachten te compenseren. Op het kinderdagverblijf waren ze dat opeens aan het veranderen naar één slaapje na de lunch, omdat Skyler ’s ochtends niet meer naar bed wilde daar. Prima, Skyler is die dag daar en ze hebben van ons toestemming gekregen om te handelen naar wat zij fijn vinden en wat Skyler aangeeft. Als hij niet meer ’s ochtends wil slapen, dan is hij daar al duidelijk toe aan één slaapje. Maar niets was minder waar. Skyler ging rond 12 uur naar bed en sliep maar een half uur. Veel te weinig voor hem, om zo de dag door te komen. Hij sliep in de auto op weg naar huis of we kregen hem met moeite door het eetmoment getrokken, met als gevolg dat de nachten ook weer rommelig verliepen. In goed overleg, en na mijn eerdere artikel en jullie advies en ervaringen, hebben we besloten om hem toch maar twee keer te laten slapen en zijn ritme te volgen. Hij protesteerde ’s ochtends dan wel een beetje; na een paar minuten viel Skyler toch uiteindelijk in slaap. Zo heeft hij nog weken op twee korte slaapmomenten gezeten, zowel thuis als op de crèche.

In mijn artikel over het veranderen van twee slaapjes naar één las ik van veel mede-moeders dat Skyler vanzelf zijn slaapmomenten gaat verschuiven. En dat gebeurde een paar weken geleden. Zijn ochtendslaapje was niet meer rond half 11, maar ging langzaam naar 11 uur/half 12. Een lastig iets want als hij dan een uur zou slapen, zou hij al vroeg wakker zijn, de middag niet meer willen slapen en de avond niet redden. En dus zijn we Skyler een handje gaan helpen door dit slaapmoment nóg ietsje uit te stellen tot half 1/1 uur, na de lunch.

2015-04-25-15.25.10-738x553

Op het kinderdagverblijf wordt hij nog steeds na een uurtje wakker. Heel soms anderhalf uur en soms maar een half uur of drie kwartier. Skyler wordt snel wakker van andere kindjes en is op andere momenten gewoon te nieuwsgierig wat er buiten de slaapruimte gebeurt. Hij wil maar al te graag spelen en ziet dat slapen helemaal niet zitten. Thuis slaapt hij heel afwisselend, van een uur tot drie (!) uur. Dat laatste is alleen weer iets te lang om de nacht goed door te komen hebben we gemerkt. Afgelopen weekend heeft Skyler allebei de dagen namelijk drie uur geslapen. Van 1 tot 4. Hartstikke lekker, voor ons allemaal. Ik was lekker aan het werk of iets voor mezelf aan het doen en Skyler kon zo een paar uur doorhalen. Wat ik niet wist was dat hij dan zo diep sliep, dat hij midden in de nacht klaarwakker is. Al twee nachten op rij zit ik van ongeveer 3 tot 6 met een hyperactief kind dat wel klaar is om de dag te beginnen. Hij rolt, lacht, kletst en wil alleen maar uit bed. Wij liever niet, dat zul je begrijpen.

Je merkt: het is nog heel rommelig momenteel en echt even zoeken. Het is echt waar dat je kindje het vanzelf aangeeft als hij of zij toe is aan een slaapje minder, maar soms moet je het wel even sturen. Vorige week sliep Skyler maar een half uur op het kinderdagverblijf waardoor hij om 6 uur vlak voor het eten in slaap viel en we hem ’s avonds pas rond half 11 naar bed kregen; dit weekend slaapt hij heerlijk lang, ligt hij op een goed tijdstip in bed en is hij midden in de nacht wakker. Vandaag heb ik zijn slaapje verschoven van 1 uur naar 12 uur en is hij nu net na anderhalf uur wakker. Eens kijken wat dat voor effect heeft op de nacht. Bovendien moeten we misschien eens zijn bedtijd gaan verschuiven. Overdag wat korter slapen en dan eerder naar bed, of juist wat langer slapen overdag en ’s avonds een uurtje later onder de wol. Want die uurtjes overdag dat hij ligt te pitten zijn dan wel even lekker voor mij; de uurtjes in de nacht waardeer ik toch ook wel heel erg. En na een paar goede nachten op rij ben ik gewend geraakt aan een goede nachtrust die ik al anderhalf jaar had gemist. Die wil ik weer terug, inclusief een goed slaapritme overdag. Of is dat teveel gevraagd? Kinderen zijn immers niet altijd te peilen…

Hoe is dit proces bij de andere moeders verlopen? En hoe laat gaat jouw kindje slapen in de middag en voor hoe lang is dit dan? Misschien kunnen we bij elkaar een beetje afkijken…

2015-04-21-07.48.05-738x984

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties

  1. helena
    27 april 2015 / 12:30

    Hi Shirley,

    Is inderdaad lastig he die slaapjes. Opeens geven ze het zelf aan dat ze niet meer willen slapen s ochtends. Bij ons was dat ook eerst op de creche, na een paar weken zette hij de boel op stelten in zijn bedje thuis in de ochtend, dus toen wisten we genoeg. HIj slaapt sinds een maand of drie nog maar 1 keer na het middageten (Stan is een maand ouder dan Skyler). Ik doe hem ook iets vroeger naar bed, net zoals je zelf gaat proberen.

    Hier wordt Stan meestal tssn 7u en 8u wakker en krijgt tussen 11u en 12u zijn middageten (wel warm eten omdat het hier in Belgie verplicht is op de creche, ze ‘moeten’ warm eten geven op de creche dus trekken we die lijn de andere vier dagen ook thuis door) en gaat direct erna naar bed, gemiddeld slaapt hij een uur of twee. Als hij richting de 3u slaapt, ga ik hem ook wakker maken omdat net zoals bij Skyler de nacht erop, niet zo geweldig wordt ;-). Natuurlijk zal je altijd zien als we s avonds ergens op bezoek gaan ofzo, Stan s middags maar een halfuur slaapt en dan s avonds er om 18u al klaar mee is jaja ;-).

    Hoe laat gaat Skyler slapen normaal? Is hij er ook sneller klaar mee na een dag kdv? Hier gaat Stan rond 20u-20u30 slapen maar de drie dagen dat hij nr de creche gaat, vaak een halfu vroeger…

    Ik hoop dat de nachten voor jullie er weer snel beter op worden!

    Sorry voor de hele lange reactie!

    • Shirley
      Auteur
      27 april 2015 / 12:36

      Bedankt, dat komt allemaal redelijk overeen dan 🙂 Skyler gaat rond half 8 naar bed, eigenlijk ook op kinderdagverblijfdagen en is vrijwel iedere dag ook wel om half 8 wakker. Hij heeft nu vandaag van 12 tot half 2 geslapen en is net wakker geworden. Nu kijken of hij het dan redt tot half 8 want dit zou wel perfect zijn voor hem en ook haalbaar op de crèche. Wil het het liefst zoveel mogelijk gelijk hebben zowel thuis als daar 🙂

      • helena
        27 april 2015 / 12:47

        Ha super, ja het is soms echt puzzelen met die kleintjes. Ik hoop echt dat het ritme voor Skyler en jullie werkt! Doen wij ook, de lijn doortrekken dat het iedere dag wat overeenkomt, denk dat dat het beste is voor ze. Ik merk ook wel dat Stan dat echt nodig heeft. We worden er zelf alleen beetje minder flexibel door ;-).

        • Shirley
          Auteur
          27 april 2015 / 12:49

          Dat is waar, maar ik heb het geluk dat Skyler fantastisch slaapt in de wagen en dat ding heilig vindt… Als ik weet dat ik weg moet leg ik hem daarin om alvast wat te slapen. Ideaal 😉

          • helena
            27 april 2015 / 12:54

            Oh, dat is echt ideaal, daar heb je geluk mee! Stan heeft dat nog maar 1 geslapen in de wagen, helaas :-). Dan kan je inderdaad gewoon weg en je ding doen ipv thuis te blijven, dat is wel super, misschien toch nog maar eens proberen deze week 🙂

  2. Sabine
    27 april 2015 / 12:35

    Mijn dochter is 15 maanden en is s’ochtends om 9:00 uur wakker, slaapt s’middags van 12:00 tot 14:00/15:00 en gaat om 20:00 weer naar bed. Ze slaapt altijd door s’nachts.

  3. Jackie
    27 april 2015 / 12:39

    Wij zijn nu ook al een tijdje van twee naar één slaapje en eigenlijk is dat ook heel natuurlijk gegaan. Hier slaapt onze dochter meestal van half 12 tot half 2/2 uur. Soms wat eerder en soms wat later maar ze slaapt nu meestal wel één keer. De tijden vind ik alleen niet heel handig qua lunchtijd. Ze gaat s’avonds rond half 7/7 uur naar bed en is dan s’ochtends rond kwart over 7/half 8 wakker.

    • 27 april 2015 / 12:57

      Hier precies hetzelfde, mijn dochter is bijna 2. Ik vind de tijd ook niet handig mbt lunch, maar langer wakker houden lukt nog niet… Sons slaapt ze tot 8 uur/half 9 en dan is het lastig als ze om 12 uur alweer wilt slapen. Op die dagen maak ik haar soms ’s middags wakker omdat ik boodschappen oid moet gaan doen. De verloop van 2 naar 1 naar 0 gaat denk ik geleidelijk..

  4. 27 april 2015 / 12:46

    Bij Elias was het probleem als hij ‘ smorgens een dutje deed … hij in de namiddag niet meer wou slapen. Toen hebben we geprobeerd om hem ’s morgens wakker te houden en hem rond 12u30-13u in bed te steken. De eerste 2 weken was dat echt lastig, maar nu is hij het goed gewoon zo. Meestal slaapt hij 1,5u in de namiddag. ’s avonds gaat Elias rond 19u30 slapen. succes 🙂

  5. 27 april 2015 / 12:56

    Onze dochter Lola is nu ruim 11 maanden en slaapt sinds een paar weken nog maar 1 slaapje overdag.Meestal wordt ze ’s morgens rond 8 uur wakker en van 13 uur t/m ongeveer 15 uur (soms zelf 16 uur) doet ze haar middagslaapje. ’s avonds stoppen we haar ergens tussen 20 uur en 21 uur weer in bed…

    de overgang van 2 naar 1 ging opvallend makkelijk. Ik had verwacht hier veel langer de tijd voor nodig te hebben, maar het ging echt binnen een week vanzelf.

  6. Amarens
    27 april 2015 / 13:00

    Djura is echt een slaapkopje. Vanaf dat ze 1 is (ongeveer), slaapt ze nog maar 1x per dag. Na de lunch. Op het kdv slaapt ze altijd heel lang, soms wel meer dan 3 uur. Tegen het einde van de week slaapt ze soms nog 2x per dag, omdat het kdv nu eenmaal vermoeiend is. Ze gaat immers 5 dagen. Toch doen we haar altijd rond 19u naar bed, elke dag en ook in het weekend. En we staan altijd rond half 7 op. En ja, soms ook in het weekend. Ik ben dus gewend mijn dag vroeg te beginnen. Daarnaast houden we er bijna altijd rekening mee dat Djura haar slaapje in een bed kan doen. Dit werkt voor haar en dus ook voor ons erg goed. Zoals je zelf zegt creëren kinderen hun eigen ritme. Maar soms een beetje sturen kan heus geen kwaad. 🙂

  7. 27 april 2015 / 14:07

    Mijn oudste zoon is inmiddels 4 en als we die op bed zouden liggen gaat hij slapen, dus die gebruik ik maar niet als voorbeeld haha!

    Bij mijn jongste ging het inderdaad ook vanzelf. Wel probeerde ik op een gegeven moment zijn slaapje uit te stellen tot na de lunch, anderd sliep hij daar doorheen. Gewoon goed naar je kind kijkrn en hier en daar wat sturen. Dan komt het helemaal goed!

  8. Joyce
    27 april 2015 / 14:49

    Mijn zoontje is een week jonger dan Skyler, net zo oud dus, en slaapt ook al 1,5 niet heel goed.

    Hij zit al heel lang op 1 slaapje. Dat heeft ook geen vaste tijd. Hij gaat na het opstaan na circa 4-4,5 uur naar bed. Dus als hij zich om 6:30 meldt, gaat hij om 11:00uur naar bed.

    Hoe lang hij slaapt verschilt. Van maar 45 min tot 3 uur.

    Snachts slaapt hij niet vaak door, en als hij door slaapt wordt hij sochtends vroeg wakker.
    Af en toe word ik er moedeloos van. 🙁

    Ik lees dus graag mee. Sorry, geen bruikbare tips!

    • Joyce
      27 april 2015 / 18:52

      Oh, ik ben de overgang van 2 naar 1 slaapje vergeten. Want daaf zit jij nu mee/in natuurlijk.

      Hier was het zo dat zoonlief gewoon niet meer wilde slapen en bleef huilen, tot overstuur krijsen aan toe.
      We hebben het toen zonder geprobeerd en dat ging goed. Vaak moeten ze even wennen maar dat komt vanzelf.
      Als Skyler nog prima in slaapt en de nachten ook goed. doet, is het geen probleem. Maar als hij savonds idd langer op is of in de nacht gaat spoken, zou je het kunnen proberen.

      Wij zitten nu met waarschijnlijke overgang van 1 slaapje naar 0.

  9. 27 april 2015 / 18:10

    Ai lastig! We zijn al vroeg begonnen met wat structuur (vanaf een week of 8) omdat we merkten dat dat heel goed ging. We zijn redelijk old fashioned wat dat betreft! Van 2 slaapjes naar 1 ging eigenlijk heel goed. Net zoals jullie zijn slaapje iets verzet tot na de lunch. En als hij die dag vroeg wakker was lunchten we gewoon op tijd. Want langer dan 5 uur kon hij niet wakker blijven. We lieten hem nooit te lang slapen, zodat zijn ritme niet verstoord werd. Dus max. een uur of 3. En dan weer om 7 naar bed. Vaak een week na het aanpassen in zijn dagindeling was hij er goed aan gewend. Soms moesten we ook even terug naar de oude situatie, dan was het te vroeg. De lange antwoorden geven wel aan dat op je vraag geen kort antwoord mogelijk is. Wij doen ook maar wat 😉
    – X Marloes

  10. Jessica
    27 april 2015 / 18:27

    Mijn zoontje 19 maanden, slaapt nu sinds een aantal weken nog maar 1 slaapje.

    Wij zaten hiervoor zo aan te modderen. De ene dag 1 slaapje, dan redde hij het weer niet en werden het er 2, waardoor hij s’avonds weer niet wou slapen en soms pas om 20.30 in slaap viel. De avonden en nachten zijn ons heilig, dus op een gegeven moment hebben we hem echt op 1x slapen gezet en dat was soms best even pittig (mieperend kind om 10.00 smorgens).
    Maar na 2 weken volhouden zat hij in het ritme! Ook zorg ik altijd dat hij om 11.30 zijn lunch al krijgt, zodat hij niet wakker word van de honger en goed doorslaapt! Heerlijk zo’n vast ritme nu!

    Hij slaapt van 19.00-7.00
    En smiddags van 12.00-15.00

  11. Anls
    27 april 2015 / 19:47

    Inderdaad een lastig moment! Wij hebben toen ook het ochtendslaapje naar lunchtijd gerekt, wat soms heel veel moeite kostte! (Was altijd 5/5.30 al wakker) Dan gingen we al om 11.30 een boterham eten en dan naar bed. Hij sliep meestal 2 uur en haalde t dan prima tot 1900 uur.

  12. Bea
    27 april 2015 / 21:03

    Hier hebben we gewoon altijd zijn ritme proberen te volgen. Levi ging al redelijk vroeg naar 1 lang slaapje overdag. Voorheen sliep hij van 11.00 tot 14.00 uur ongeveer, nu verplaatst hij zijn slaapje steeds verder de middag in. Op zijn slapen ’s nachts heeft dit gelukkig nog nooit invloed gehad en ook zijn bedtijd verandert hierdoor niet. Ook al wordt hij soms om 17.15 uur pas wakker van zijn middagslaapje, is hij om 19.30 uur gewoon weer klaar om zijn bed in te gaan.

    Het blijft aanmodderen. Soms denk je het ideale ritme gevonden te hebben en dan verandert alles weer, doordat meneer weer in een andere fase komt. Loslaten en Levi zelf laten aangeven, heeft mij heel veel rust gegeven. Voor vriendinnen werkt het weer heel goed om naar een vast ritme te streven, maar bij mij veroorzaakt het alleen maar stress als dat ritme dan net niet zo loopt als voorzien.

  13. 27 april 2015 / 21:18

    Eon is net naar twee slaapjes overdag gegaan. ’s Ochtends van half 10 tot half 12 en ’s middags van half 2 tot half 5. Vervolgens gaat hij in de avond tussen 8 en 9 naar bed. Sinds hij een papfles voor het slapen krijgt redt hij dat tot 4 á 5 uur ’s ochtends. Dan krijgt hij borstvoeding en slapen we nog tot 7 uur door en staat hij met zijn vader op.

    Hij slaapt sinds de 2 slaapjes wel goed. Eerst was het altijd wat vechten met hem en waren het hazenslaapjes. Snap wel dat die slaapjes fijn zijn 😉 soms vergeet ik even dat ik een kind heb als hij overdag 2 of 3 uur slaapt.

  14. maaike
    28 april 2015 / 11:36

    Bij ons verschilt het nog wel eens. Mijn jongste van bijna 14 maanden moet zich altijd aanpassen aan de school en peutetspeelzaaltijden van zijn grote zussen. Soms slaapt hij nog 2x(om 10 uur en om 3 uur) en soms slaapt hij 1x(om 12 uur). Als hij 2x slaapt duurt het meestal een uurtje en als hij 1x slaapt meestal twee uur. S avonds gaat hij uiterlijk 7 uur naar bed maar vaker half 7.

Secured By miniOrange