Tula Standard met baby-insert (vergelijking met Free to Grow)

Tula Standard met baby-insert (vergelijking met Free to Grow)

Tijdens mijn zwangerschap bestelde ik een Tula Standard draagzak met baby-insert. Ik wist dat de Tula Free to Grow uit zou komen, maar een datum was op dat moment nog niet bekend. Omdat ik direct na de geboorte wilde gaan dragen, ging ik dus voor de Tula Standard met baby-insert. Ik scrollde door de leuke prints, koos uiteindelijk een favoriet en niet veel later had ik hem in huis. Maar toen opeens was daar de Free to Grow, nog voordat ik bevallen was. Ook deze klikte ik snel naar huis en vlak na de geboorte ben ik die variant gaan gebruiken omdat ik die als eerste wilde gaan testen. Wat ik van de Tula Free to Grow vind hebben jullie al kunnen lezen; ik ben er echt dol op! We kunnen niet meer zonder de draagzak en ik weet zeker dat we hier nog maanden, misschien wel jaren, plezier van gaan hebben. Maar ja, de Tula Standard met baby-insert heb ik dus ook liggen en ik wilde toch weleens het verschil weten. Hoe draagt de Tula Standard met baby-insert? Hoe zit Maddox erin? Vind ik hem fijn? Wat zijn de verschillen met de Free to Grow? En welke raad ik nu kersverse moeders aan? Ik ga het jullie allemaal vertellen.

2017-06-06 12.17.57

Links de Standard met slechts één stand; rechts de Free to Grow op de kleinste stand. Deze kan groter gemaakt worden zodat ‘ie even groot is als de Standard.

De Tula Standard wordt aangeraden vanaf ongeveer maat 68. Wil je je kindje daarvoor nog gaan dragen, dan heb je de baby-insert nodig omdat anders de baby er niet goed in zit. Als we even kijken naar de draagzak zonder insert, is de Tula Standard even groot als de Tula Free to Grow op de grootste stand. De draagzak werkt voor de rest ook gewoon op dezelfde manier; je hebt een heupband, twee schouderbanden en een sluiting tussen de schouderbladen. Ze zijn allebei ergonomisch en qua materiaal vrijwel identiek. Er zijn dus echter twee grote verschillen;

– Bij de Tula Standard heb je een insert nodig als je je baby kleiner dan maat 68 wil gaan dragen. Deze wordt niet bijgeleverd en dien je apart te bestellen. De prijs daarvan is 35 euro en samen met de Tula Standard kom je iets duurder uit dan de Tula Free to Grow.

– De Tula Standard is verkrijgbaar in veel meer prints en kleuren. De Free to Grow komt (vooralsnog) maar in vier prints.

2017-06-06 12.25.35

2017-06-06 12.24.44

2017-06-06 12.26.41

2017-06-06 12.27.20

Na een paar weken de Free to Grow te hebben gebruikt, ben ik afgelopen week begonnen met de Tula Standard met baby-insert. Mijn eerste gedachte toen ik de draagzak om deed; de baby-insert voelt heel stug en stijf. Als je de draagzak om hebt zit er vrij weinig beweging in. Bij de Tula Free to Grow heb je alleen de stof van de draagzak om de rug van de baby zitten, terwijl bij de Tula Standard een hele zit aanwezig is vanwege de insert. Dit heeft ook weer een voordeel; het voelt heel stevig voor de rug en het hoofdje van de baby. Bovendien hebben ze een goed zitvlak, vanwege de stevige onderkant. Het omdoen gaat trouwens heel gemakkelijk; je doet het kindje in de insert, houdt het tegen je aan en doet vervolgens de draagzak om. Net als met de Tula Free to Grow lukt dit gemakkelijk als je alleen bent. Toch vind ik het niet zo heel prettig zitten en dragen. Ik kan met de Free to Grow makkelijker bewegen en zelfs op de bank zitten, terwijl dat bij de Tula Standard met baby-insert allemaal wat moeizamer gaat. Je hebt meer ‘bombarie’ om je heen. Aan Maddox merk ik weinig. In de insert heeft hij dezelfde houding als in de Free to Grow; een goede kikkerpositie met zijn beentjes en lekker dicht tegen me aan.

2017-06-06 12.12.06

2017-06-06 11.24.01

Hier zie je goed hoe stevig de zit eigenlijk is. Maddox blijft gewoon rechtop op de bank zitten zonder enige versteviging aan beide zijkanten.

Beide draagzakken zijn zonder insert vrijwel identiek qua vormgeving. Ze sluiten op dezelfde manier en hebben allebei een voorvakje. De Tula Free to Grow is qua stof wel een stuk zachter en soepeler. Afgelopen week was het behoorlijk warm en dan snap ik wel waarom veel mensen de baby-insert niet zo prettig vinden; het draagt ontzettend warm en dan voelt de Tula Free to Grow een stuk luchtiger. Ik heb dus nog steeds vaker de nieuwe variant gepakt, dan de oude variant met insert.

Wat ik nu zou aanraden als je een Tula wil aanschaffen? Dat ligt er een beetje aan hoe oud jouw kindje is. Wil je een newborn gaan dragen, dan zeg ik absoluut de Tula Free to Grow. Deze draagt een stukje prettiger omdat je geen insert nodig hebt en kun je evengoed lang gebruiken door de drie verschillende standen. Bovendien voelt de stof erg prettig. Heb je al een kindje van een paar maanden en ben je nu pas op zoek naar een draagzak? Dan zou ik kijken naar de Tula Standard. De insert heb je dan niet nodig en dan is deze reguliere versie een stukje goedkoper. Bovendien zijn er veel meer prints en kleuren waardoor je meer keuze hebt.

Ik blijf voorlopig bij mijn Tula Free to Grow maar zodra Maddox ietsje groter is en in maat 68 past, dan ga ik ook zeker de Standard gebruiken. Dan is het verschil namelijk nihil.

De Tula Standard kost tussen de 140 en 150 euro. Een baby-insert koop je voor 34,90. De Tula Free to Grow kost 160 euro.

Ik bestelde mijn draagzakken hier. Niet gesponsord, maar gewoon een fijne en snelle service.

Share:

11 Reacties

 1. 8 juni 2017 / 08:42

  Oh wat gek dat de Tula Insert duurder is geworden. Ik was mijn hele draagzak voor 150 euro bij elkaar. Ik vind het dragen tot nu toe heerlijk.

  • Shirley
   Auteur
   8 juni 2017 / 09:34

   Sowieso zijn de draagzakken ook duurder geworden; ik betaalde voor deze Tula Standard €125 + €30 voor de insert. Nu is dat €140 + €35… Gelukkig vind je online ook nog wel regelmatig Tula’s iets goedkoper in andere shops 🙂

 2. 8 juni 2017 / 09:25

  Wat een handige vergelijking! De Free to grow gaat op mijn lijstje!

 3. 8 juni 2017 / 11:06

  Ook ik ben helemaal blij met mn tula ftg!
  De ‘standaard’ past echt pas goed bij maat 74. Erg belangrijk is dat ze niet te ver met hun hoofd nog in het rugpand zakken en dat de beentjes vrij kunnen buigen.
  Ook wordt de insert steeds vaker als niet volledig ergonomisch bestempeld vanwege het verstevigde rugpand. Zo kunnen ze minder goed de natuurlijke bolling van de rug aannemen.

 4. Nynke
  9 juni 2017 / 15:20

  Met zo’n mini vond ik persoonlijk een doek toch wel heel fijn. Mini’s beentjes waren ook te kort om goed in de Tula te zitten en haar bovenlijf weer te lang, haha.

  Is dat trouwens een activity tracker die je om hebt? Welke gebruik je en hoe bevalt-ie?

  • Shirley
   Auteur
   9 juni 2017 / 15:46

   Klopt! Heb de Fitbit Charge 2 en vind hem erg fijn 🙂

 5. Cynthia
  13 juni 2017 / 21:21

  Leuk dat je zoveel draagt! Ik meen me alleen te herinneren dat de bovenkant van de Insert gelijk moest staan met de bovenkant van de draagzak, maar ik kan ook mis zijn hoor. Groetjes

  • Shirley
   Auteur
   13 juni 2017 / 22:17

   De insert moet inderdaad iets naar beneden gedrukt worden nog, zag later dat ‘ie heel hoog zat 🙂

 6. 26 juni 2017 / 21:41

  Ik wil Benthe ook graag gaan dragen maar zie door de bomen het bos niet…. Benthe heeft net een maatje 56, dus dan zou de Free to grow het beste kunnen. Voordat ze eens maatje 68 heeft…. Ook wil ik haar graag kunnen dragen als we in september op vakantie gaan naar Spanje, en ik weet niet of ze al 68 heeft dan. De baby insert zal in ieder geval te warm zijn dan

 7. Anna
  2 februari 2018 / 18:16

  Maar.. welke kun je nu het langste dragen? Beiden gaan tot 20 kg lees ik overal. Maar zie ook staan dat FTG tot 86 en Standaard tot 92 gaat. Vervolgens kun je Standaard verbreden met extenders tot maat 98. Kun je dan concluderen dat de Tula Baby Standaard net wat langer te gebruiken is dan de FTG? Ik kom er niet helemaal uit…

  • Shirley
   Auteur
   2 februari 2018 / 19:09

   Als je de extenders erbij neemt wel. Voor de rest zijn ze vrijwel hetzelfde en dus ook qua afmetingen. Zou zeggen dat ‘ie zéker tot 86 kan, zowel de FTG als de Standaard. Als ze beiden 20 kilo kunnen handelen zal het qua maat niet echt verschillen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.