To the rescue: Dr. Leenarts Berg zalf

To the rescue: Dr. Leenarts Berg zalf

Skyler had er al een beetje last van toen hij een jaar was, maar Maddox’ hoofdje zat helemaal onder de berg de afgelopen weken. Ik heb ooit al eens kort over de Berg zalf van Dr. Leenarts geschreven toen ik het voor Skyler gebruikte maar nu vind ik het tijd worden voor een échte review. Want dit spul moét iedereen kennen.

Berg

Berg is een huidaandoening op het hoofdje van de baby die niet besmettelijk en gevaarlijk is en eigenlijk vanzelf weer over gaat. Het komt vrij vaak voor en kan al ontstaan in de eerste week na de geboorte. Vaak zijn de kindjes er na een maand of zes vanaf maar het kan gebeuren dat oudere kinderen nog wat hardnekkig Berg op het hoofdje hebben zitten. Dit was ook het geval bij Skyler. Hoe Berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven koeken. Ook kan een lokale gistinfectie een rol spelen, hoewel de meningen hierover verschillen. Maar hoe het ook ontstaat; het is wel zo fijn als het snel weer genezen is. Het kan voor de rest geen kwaad, maar het ziet er gewoon niet zo heel erg fris uit. Vind ik. Het kan vrij makkelijk verholpen worden, dus waarom laten zitten?

Berg bestaat uit een korst van vette geel- tot bruinachtige schilfers, met heel soms aan de rand daarvan wat roodheid. Skyler had voornamelijk ‘witte’ schilfers, hier en daar wat gele schilfers er tussen en een beetje roodheid. Het lijkt heel erg op droge eczeem, vandaar dat ik het daarmee ook een beetje vergeleek. Bij Maddox zag ik echter veel verschil, aangezien hij meer ‘plakkaten’ op zijn hoofd had, echt de gelige korsten. Daar tussen zat wat eczeem waardoor hij ging krabben. Dat zie je dan ook een beetje op de voor-foto.

berg

Voor het gebruik van de Berg-zalf. De wondjes komen door het krabben.

Berg-zalf

Meestal kun je Berg zelf behandelen met olie. Dit masseer je in, laat je een paar uur zitten en daarna kun je met een kammetje de week geworden korstjes en schilfers verwijderen. Ze zeggen ook weleens dat je met een pasje of kaart de schilfertjes zo van het hoofdje kan schrapen. Als Berg helemaal niet wordt behandeld, dan verdwijnt deze huidaandoening uit zichzelf. Het duurt dan alleen wat langer. Maar ja, als er producten voor zijn, waarom niet dat gebruiken? Ik ging bij beide kindjes aan de slag met Dr. Leenarts Berg-zalf en binnen twee dagen was de Berg verdwenen.

drleenarts

berg

berg zalf

berg creme

Eigenlijk doet dit niks anders dan dat ik hierboven al heb beschreven; je brengt deze zalf aan op de hoofdhuid en laat het een nacht intrekken. De volgende dag kun je de bergschilfertjes heel gemakkelijk uitkammen. De zalf voelt heel vet maar trekt ook erg goed in. Het resultaat is verbluffend want na een paar keer kammen na die nacht intrekken verwijder je de meeste vellen. Alles was heel mooi losgelaten en kon gemakkelijk verwijderd worden. Haren daarna wassen en het ‘probleem’ was opgelost. Bij Skyler was het na slechts één keer gebruiken, bij Maddox hadden we twee dagen nodig.

In de verpakking vind je niet alleen de 50ml berg zalf in een compacte tube, maar ook een klein kammetje, voor de meesten ook wel bekend als een luizenkammetje. Met dit kammetje heb je binnen no time een hoop schilfers te pakken en zo is je kindje sneller van berg af dan wanneer het uit zichzelf moet overgaan. Bovendien hangt er best een muffig geurtje aan Berg en vind ik het wel zo prettig als dat zo snel mogelijk genezen is. Maddox is flink veel op zijn hoofdje aan het krabben en dan is het toch een stuk fijner als het allemaal fris en schoon is.

berg

Na twee keer de Berg-zalf te hebben gebruikt. Maddox heeft een onwijs droge huid en wat wondjes, excuses daarvoor op de foto. Zoals je ziet is de Berg wel helemaal verdwenen.

Skyler en Maddox reageren heel erg goed op de zalf. De schilfers waren direct uit hun haar en de hoofdhuid zag er beter uit. Ook was de zalf heel gemakkelijk uit hun haar te verwijderen. Bij Maddox werd zijn hoofdhuid wel iets rood toen ik heel zacht aan het kammen was omdat dit natuurlijk nog erg gevoelig is. Gelukkig trok dat gelijk weer weg toen ik klaar was en zag ik absoluut geen irritatie. Beide kinderen hebben een onwijs gevoelige huid, maar op dit product reageren ze enorm goed.

Eigenlijk heb ik maar één kanttekening; de tube met 50ml is iets te groot, want na één of twee keer smeren is jouw kindje Berg-vrij. Na Skyler heb ik het product weggedaan omdat ik dit soort producten niet zo lang open wil bewaren. Voor Maddox heb ik het van een vriendin gekregen om haar tube op te maken. Maar als dat nu de enige opmerking is, is dat natuurlijk hartstikke positief. Na jouw gebruik kun je er weer iemand anders blij mee maken in je omgeving.

De Berg zalf van Dr. Leenarts koop je voor 13,95 via de website van Dr. Leenarts, bij de filialen van Etos en uiteraard weer bij Bol.com.

Share:

4 Reacties

 1. Nathalie
  22 augustus 2017 / 20:02

  Geweldig product!!

 2. Marloes Beljaars
  22 augustus 2017 / 20:43

  Hi shirley.

  Fijn dat je het zo’n prettig product vindt.
  Helaas heb ik andere ervaringen…

  Langs verhaal kort, mijn zoontje had de volgende ochtend blaren op zijn hoofd tot bloedend aan toe en waar veel wondvocht uit kwam. Ik schrok me kapot!
  Na contact met dr leenarts bleek ze bekend te zijn met dit probleem en vertelde ze dat de zalf pas vanaf 6 maanden aangeraden wordt. Wat helaas niet op de tube stond.
  De reactie van hun was erg ‘lauwtjes’ wat me erg tegenviel! Terwijl ik zo dol ben op haar producten laat dot toch een bittere nasmaak achter.

  Dus advies voor andere ouders, test eerst een klein stukje op de hoofdhuid voordat je het hele hoofd van je kindje insmeert!!

  Groetjes

  • Shirley
   Auteur
   22 augustus 2017 / 20:58

   Serieus? Jeetje… Hier dus echt geen problemen met drie maanden! Gelukkig maar…

 3. Caro
  23 augustus 2017 / 07:47

  Volgens mij staat er op de verpakking wel dat je een stukje moet uitproberen voor gebruik? Of heb ik dat op de website gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.