Een strikt slaapschema voor Maddox; hoe gaat het?

Een strikt slaapschema voor Maddox; hoe gaat het?

De vijf maanden-update over Maddox was niet zo’n vrolijke. Naast dat we allemaal (op Raymond na, de mazzelpik) ziek waren, kregen we ook weer te maken met een huilerige baby en slecht slapen. Héél slecht slapen. Het was rommelig overdag, niemand was in zijn hum en het werd tijd voor verandering. Aan ziek zijn kun je niet zoveel doen; aan de rommelige dagen en het werken aan een goed slaappatroon wel. En dus ben ik de afgelopen weken heel veel gaan investeren in het beter slapen van Maddox. Ik ben amper de deur uit geweest met de kids, ben flink wezen schuiven met tijden, heb hier en daar de voeding aangepast, ben op mijn strepen gaan staan voor medicatie tegen reflux en dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat er meer rust is in huis. We hebben momenteel een kindje dat overdag uurtjes slaapt in plaats van kwartiertjes, dat een stuk minder huilt en ’s nachts nog ‘maar’ twee keer wakker wordt in plaats van vijf, zes, zeven keer. Een uitzondering daargelaten, maar negen van de tien keer hebben we een verklaring voor die uitzondering.

Rust en regelmaat

Er is iets wat ik eigenlijk al sinds dag 1 roep; Maddox heeft behoefte aan heel veel rust en regelmaat. En ondanks dat we dat in de praktijk voor mijn gevoel goed uitvoerden, deden we dat achteraf toch niet helemaal correct. Maddox sliep ook wel eens beneden op de bank in het babynestje met een spelende Skyler in huis, slaapjes werden niet helemaal op de minuut nauwkeurig aan gehouden, ik ging nog vrij regelmatig op pad waardoor van slapen helemaal niks kwam of slechts een paar minuten in de wagen/draagzak en ’s avonds probeerde ik het één en ander te rekken zodat Maddox later de nacht in zou gaan en dus ook ‘meer moe’ was. Ik hoopte dat hij daardoor beter zou gaan slapen maar het werkte averechts; hij ging juist veel slechter slapen.

Slaap van Susanne Willekes

Nadat ik het boek Slaap! van Susanne Willekes las, besloot ik het helemaal anders aan te pakken. Ik maakte een schema en zou deze helemaal, iedere dag, van minuut tot minuut op gaan volgen. Weekend, dagjes thuis, dagjes weg, altijd en overal. Bovendien las ik dat een baby op deze leeftijd niet zo heel lang achter elkaar wakker kan zijn én dat er nog een slaapje voor bedtijd moet, om te zorgen dat hij niet helemaal oververmoeid naar bed zou gaan om de nacht in te gaan. Ik was in de veronderstelling dat Maddox niet zo’n slaper was, steeds maar half uurtjes zijn ogen sloot en daar ook zeker genoeg aan had, maar niets is minder waar. Wat ik nu denk, is dat hij gewoon té moe was om goed te gaan slapen. Maar er speelde meer.

Strikt opvolgen

Momenteel hanteer ik alweer een aantal dagen, bijna drie weken, een slaapschema. Het is even aanpoten en heel veel rekening houden met Maddox. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat de hele dag om hem en zijn schema draait. Ik ga niet meer zo spontaan op pad en als ik wegga, wordt dat precies tussen twee slaapjes in gepland. Als ik weg ben en Raymond is thuis schrijf ik alles uit zodat we preciés alles kunnen blijven opvolgen volgens plan. Het is bijna een beetje freaky hoe strikt ik alles wil aanhouden maar het werkt hier als een malle. Slaat Maddox een slaapje over of schuiven we de tijden? Dan staat dat garant voor een rommelige nacht en een onrustige baby. Skyler was wat dat betreft minder gevoelig; overdag kon hij uren slapen in de kinderwagen. Maddox is duidelijk een heel ander kindje en is veel gevoeliger voor geluid, het veranderen van omgeving en andere prikkels. 

Ons schema

Maddox slaapt momenteel drie keer op een dag. In de ochtend van 09:30 uur tot ongeveer 11:00 uur, van 13:30 uur tot ongeveer 15:00 uur en van 17:30 uur tot 18:15 uur. Nu is het wel zo dat hij dat zelf af en toe natuurlijk schuift door iets eerder of later wakker te worden maar waar ik rekening mee hou, is dat hij tussen de slaapjes door nooit langer dan 2.5 uur wakker is. Wordt hij dus om 10:15 wakker? Dan ligt hij er voor 13:00 uur weer in voor een volgend slaapje ipv 13:30 uur. Dan kan ik de rest van de dag daarop voortborduren en vaak trekt Maddox het zelf wel recht door ’s middags dan weer iets langer te slapen. ’s Avonds krijgt hij rond 20:30 uur de fles en slaapt ‘ie daarna. In zo’n nacht horen we hem dan nog zo’n twee keer en wordt ‘ie vervolgens rond 07:00/07:30 uur weer wakker.

Wijken we hier vanaf? Dan is het raak die nacht. Zo sliep hij eergisteren bijvoorbeeld heel rommelig omdat ik met hem in het ziekenhuis was voor de provocatietest. Het ochtendslaapje was 15 minuten in de draagzak, het middagslaapje 30 minuten in de draagzak en een ziekenhuisbed en eenmaal thuis lag hij om 15:00 uur in zijn eigen bed voor een slaapje van een uur. Eigenlijk had ik hem dus rond 18:00/18:30 uur nog in bed moeten leggen en het voor lief moeten nemen dat hij die avond iets later naar bed zou gaan. Echter bleef hij wakker tot 19:15 uur, kreeg hij daarna de fles en viel hij als een blok in slaap. Tot 23:00 uur ging het prima maar daarna is ‘ie iedere twee uur huilend wakker geworden. De dag daarvoor hield ik me strikt aan het schema, lag Maddox om 21:00 uur in bed, hoorde ik hem even mopperen om 00:30 uur, had hij een flesje om 02:30 uur en sliep ‘ie uiteindelijk tot 07:30 uur. Twee keer per nacht wakker worden is voor sommigen misschien nog hartstikke veel en geloof mij, ik ben nog steeds moe van deze twee keer eruit, maar het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van een paar weken geleden. En niet alleen ‘s nachts; overdag slaapt Maddox meer, beter én is hij meer tevreden.

Het is natuurlijk niet dat we áltijd maar rekening kunnen houden met dit schema. We willen ook weleens een middagje of zelfs een dag weg, er zijn afspraken die gedaan moeten worden en er loopt nog een grote broer rond waar we ons mee bezig houden. Maar over het algemeen zal dit het schema zijn waar we ons op focussen hier binnenshuis en hoop ik dat we het zoveel mogelijk ook buiten de deur kunnen toepassen. In ieder geval is het allemaal perfect getimed met de komende schooltijden van Skyler. Ook is het zo dat het echt niet altijd even vlekkeloos verloopt. Soms ben ik een half uur bezig met Maddox in slaap krijgen, slaapt hij slechts een kwartier of vindt hij dat hij dat laatste slaapje helemaal niet nodig heeft. Dan valt ons plannetje in duigen en is het maar afwachten hoe de nacht gaat. Vaak dus belabberd, maar het is geen robot waar we het over hebben. Het is en blijft een baby die soms dingen niet wil of ergens geen behoefte aan heeft.

Buikslaper

Behalve een strak schema hebben we Maddox ook uit de Sleepyhead gehaald en hem laten slapen in zijn ledikant. Hij is een enorme draaikont en we hebben ontdekt dat hij het beste slaapt op zijn -jawel- buik. Hij begint op zijn rug, draait vervolgens naar zijn zij en in volledige rust en diepe slaap tref je hem aan op zijn buik met zijn hoofdje opzij en de billen omhoog. Ook worden álle slaapjes in zijn eigen bed gedaan. Niet meer beneden maar helemaal rustig in zijn eigen kamer met de deur dicht. ’s Nachts na de voeding blijft ‘ie wel vaak bij mij maar dat heeft meer met mij te maken en het feit dat ik er niet weer uit wil, haha. En stiekem vind ik het heerlijk, zo samen met een baby in bed.

In de kinderwagen slaapt Maddox amper en dat is dan ook de reden dat ik even flink wilde investeren en veel thuis wilde blijven. Skyler kon gerust zijn hele slaapje in de wagen doen; Maddox haalt dan amper een half uur en dan valt de rest van het slaapschema weer helemaal in het water. In de draagzak wil het soms nog wel lukken, maar nergens slaapt hij zo goed (en lang) als in zijn eigen bed. Wat ik ook heb gemerkt, is dat ik vaak wat (te) snel naar hem toe ging als hij aan het huilen was in bed. Laat ik hem even drie minuten, dan is ‘ie negen van de tien keer zelf weer in slaap gevallen. Sta ik naast zijn bed om hem te troosten, maak ik hem onbewust meer wakker en valt hij daarna nóg moeilijker in slaap. Of helemaal niet meer. Al doende leert men, toch? Ik heb nu dus altijd de babyfoon aan als hij slaapt en zo kan ik zien en horen of ik écht even moet gaan kijken of dat ik hem beter even met rust kan laten. Geeft een fijn gevoel, dat ik het toch vanaf een ‘afstandje’ kan bekijken. Ook tijdens een middagslaapje wil hij na een half uur weleens gaan huilen. Eerst zou ik hem vrij snel gepakt hebben onder het mom van ‘hij is gewoon wakker aan het worden’. Nu laat ik hem en vaak valt hij daarna dan nog even in slaap. Er is trouwens wel een verschil tussen laten huilen en laten huilen. Ik merk nu gelukkig goed het verschil tussen ‘even huilen en (weer) slapen’ en ‘huilen en wil opgetild en/of getroost worden’. 

Reflux medicatie

Nog een verandering hier in huis is dat ik eindelijk medicatie heb gekregen tegen zijn reflux. Maddox spuugt minder, slikt minder en boert minder. Het gaat echt veel beter met hem en de combinatie van de medicijnen en het strikte schema zorgen ervoor dat er weer een beetje rust in huis is gekomen. Ik loop niet meer de hele dag met een huilend kindje, Maddox komt echt goed aan zijn rust en is op de momenten dat hij wakker is ook echt tevreden. Momenteel is er nog maar één dingetje gaande waar we de komende weken weer mee aan de slag gaan; hij kán op zich wel zelf in slaap vallen, maar dan is het vooral heel veel huilen alvorens hij gaat en kan slapen. Daar houden we niet zo van. Hij valt dus voornamelijk in slaap bij mij én negen van de tien keer met zijn fles. Een speen wil hij vaak niet, welk merk we ook proberen, maar met zijn flesje is hij zo weg. Niet dé manier, wel even onze manier. Voor nu hebben we al zo’n vooruitgang geboekt, dat ik er zeker van ben dat dit ook wel op zijn pootjes terecht komt en hij vanzelf groot genoeg wordt om zelf in slaap te kunnen vallen. Dan wordt het misschien ‘s nachts nog rustiger, omdat hij zichzelf dan weer terug in slaap krijgt in plaats van dat ik hem bij me moet nemen of een fles moet maken. Maar ik weet zeker dat dat ook wel weer zijn weg vindt.

Iedere dag leer ik weer een beetje bij en schrijf ik weer verder aan de handleiding die ontbreekt bij zo’n baby die net geboren wordt. 

IMG_2169

Share:

22 Reacties

 1. 19 oktober 2017 / 06:57

  Herkenbaar van het ritme!
  Je doet het goed!

 2. Caro
  19 oktober 2017 / 07:32

  Dat in slaap vallen is hier ook een dingetje. Hier laten we hem eerst even huilen, dan gaan we er heen en gaan we hummen Gegarandeerd succes! Dan is hij zo vertrokken. Inmiddels is onze kleine 5 maanden en gaat het in slaap vallen steeds beter en soms valt hij zelfs stil in slaap! Dan staan we elkaar wel even aan te kijken.
  Wij moeten vandaag de hele dag naar het ziekenhuis. Dat wordt dan weer een rampendag wat slapen betreft. Helaas kunnen we z’n kamertje niet meenemen
  Leuk verhaal! En herkenbaar.

 3. Marije
  19 oktober 2017 / 08:30

  Wat een herkenbaar verhaal. Wat betreft het slapen. Bij mijn zoontje werkte dit ook. Week ik er vanaf dan zaten we snachts extra (zoontje heeft kma dus vaak al onrustig). Lastige vond ik dat omgeving hett niet begreep en dan zei hij kan toch ook in kinderwagen of auto ff slapen, maar dat werkt voor sommige kinderen gewoon niet. Hier hielp het goed. En nu met 1,5 jaar 1 slaapje en savonds zelfde tijd erin.

 4. Eefje
  19 oktober 2017 / 09:12

  Ik had het zelf kunnen schrijven, op het stukje over de reflux na. Ook hier is een vast schema en slapen in het eigen bedje heilig. Wat wel maakt dat ik me soms erg beperkt voel in het weggaan. Maar dat zal hopelijk vanzelf makkelijker worden.

 5. Marianne
  19 oktober 2017 / 09:35

  Ik ga de tips en het boek onthouden! De eerste sliep overdag vaak ook maar 3 kwartiertjes en dan inderdaad huilen dus haalde ik hem eruit.
  Nu 28 weken zwanger van de tweede dus zullen eens kijken hoe zijn slaapritme is.
  Goed om te horen dat het voor Maddox nu goed werkt!

 6. Susan
  19 oktober 2017 / 09:40

  Dat slapen is wat he. Echt iets wat je als toekomstig moeder niet kunt voorstellen. “Als je moe bent slaap je toch?” Maar man wat is het een zoektocht soms. Ik ben super blij dat wij zonder de dutjes de dag door komen inmiddels. Geeft ons meer rust dan dat vreselijk moeilijke dutje die we moesten creëeren.

 7. Jessica
  19 oktober 2017 / 10:15

  Dat slapen (diepe zucht) het is hier ook wel wat en niet met 1 kind maar met 3 kinderen.

 8. Eva Broekhuizen
  19 oktober 2017 / 10:25

  heeeeeel herkenbaar! ik zit middenin hetzelfde proces :-). wat bij ons ook echt helpt is hetzelfde ritueeltje voor het naar bed gaan. onze man heeft overdag niet zo’n moeite met zelf in slaap vallen maar kan dit ‘s nachts duidelijk niet; dan komt hij elk uur/elke 2 uur (steeds dus na 1 of 2 slaapcycli), daar moet ik nog steeds iets op verzinnen. zijn ritme is nu: 7u op, 9u fruit, 10u slapen, 11.30u wakker en drinken, 13u slapen, 15u wakker en drinken en 16.30 nog even een half uur slapen, dan om 18u badje/drinken en om 19u/19.30u slapen (en dan begint helaas meestal vanaf 23u het nachtfeestje ;-). Als hij korter slaapt verschuift het schema, net als bij jou, mee (maar ik probeer hem niet na 17.30u te laten slapen, dan gaat hij er eerder in). Succes!!

 9. Manouk
  19 oktober 2017 / 13:40

  Die regelmaat is zo herkenbaar! Mijn oudste kon ook uren slapen in de wandelwagen. Echt ook gewoon tot dat hij 2 jaar was. Mijn dochter vond dit al vrij snel niet leuk. En waar mijn zoontje pas rond 10u in de avond sliep, slaapt mijn dochter het liefste al om half 7. Grappig en bijzonder hoe je eigen kinderen zo verschillend kunnen zijn. Logisch natuurlijk, maar toch

 10. Shantal
  19 oktober 2017 / 13:54

  Wat een herkenbaarheid!
  Met mijn eerste dochter wist ik ook niet hoeveel slaapjes en wakkertijden er waren. Door haar onrust en slecht slapen, ben ik gaan Googlen en kwam ik het boek Baby in een droomritme tegen, geschreven door Stephanie Lampe. Echt een slaapspecialist mbt baby’s en reflux en laten ‘doorslapen’ zonder huilen.
  Er staat veel uitleg en voorbeeldchema’s in. Heeeel veel aan gehad!

  • 19 oktober 2017 / 21:11

   Ik hanteer ook de basisregels van dit boek en idd ook al veel aan gehad voor mijn beide kids!

   • Shirley
    Auteur
    19 oktober 2017 / 21:51

    Ik heb het boek ook en ben erin begonnen, maar daarna niet meer verder gelezen. Ga ik gelijk doen dit weekend!

 11. Lisa
  19 oktober 2017 / 17:18

  Wat fijn dat je een manier hebt gevonden die werkt 🙂
  Hier houd ik me strikt aan de ouderwetse 3’R’s’: rust, reinheid en regelmaat. M’n omgeving verklaarde me soms voor gek en ja je bent een paar maanden wat minder flexibel. Maar bij de eerste werkte het als en malle, dus ik ga daar zeker mee door. Ik had een tevreden baby en was zelf een zeer relaxte moeder.

 12. Melissa
  19 oktober 2017 / 21:08

  Heel herkenbaar!
  Onze dochter had ook koemelk allergie. Ze is inmiddels al 2,5 jaar en is er overheen gegroeid. 1 en al ellende met (niet) slapen. En idd wat je zegt ook in de kinderwagen sliep ze niet. Door een strak ritme aan te houden (en dit ook vol te houden) sliep ze keurig in haar eigen bed om dezelfde tijden.

 13. Elaine
  19 oktober 2017 / 21:10

  Wat fijn dat je wat gehad hebt voor de reflux, onze dochter is nu 8 maanden en spuugt nog heel veel Eerst kreeg ik altijd te horen word met vastvoedsel wel minder.. Niet dus ze heeft er zelf gelukkig niet heel veel last meer van maar het wassen 2/3x per dag verkleden elke dag bedje verschonen..

 14. Saroya
  19 oktober 2017 / 21:21

  Wow, ik herken echt heel veel van je verhaal! Mijn zoontje is 15 weken, en overdag sliep hij ook nauwelijks, en dacht oh laat hem wel even lekker in de box daar mag die dan wel slapen, of in zijn sleepyhead. En ook ik hield hem veel te lang wakker elke keer overdag waardoor hij niet meer kon slapen. Nu word hij rond 8 uur kwart over 8 wakker, en gaat daarna weer rond half 10 kwart voor 10 na bed! Slaapt soms zelfs gewoon tot half 12, telkens reken ik anderhalf uur tot 2 uur inclusief zijn flesje voor de tijd dat ik hem weer op bed moet leggen! En dit gaat zo goed, ik heb een heel ander kind, van veel huilen overdag naar een heel vrolijk kind die lekker veel lacht! Nu heb ik zelf ook beter door, wanneer hij echt huilt, of even jammert en hem dus best nog even kan laten liggen want ook ik haalde hem veel te snel uit bed!

 15. Ellen
  20 oktober 2017 / 08:01

  Wat fijn dat Maddox nu veel rustiger is. Het is investeren, maar wat zal het een goed gevoel geven dat het zich uitbetaalt. Mijn dochter was ook echt een buikslaper. Omdat ze haar dekens ook altijd wegschopte, hebben we haar vanaf dat moment in een gewone slaapzak laten slapen. Dat gaf haar (deels) de geborgenheid die ze nodig had om zelf weer lekker in slaap te vallen.

 16. 20 oktober 2017 / 13:12

  Ik vind het echt knap, ik heb ook een schema geprobeerd maar toen werd ze eigenlijk onrustiger dan rustig. Nu sta ik wel op mijn strepen om haar rond 12 a 1 uur in bed te krijgen. En tegenwoordig ligt ze om acht uur in de avond ook lekker in bed. In de ochtend slaapt ze lekker in de kinderwagen, in de box of bij mama.

  Sinds ik juist wat vrijer ben geworden gaat het hier goed en is ze vrolijk.
  Gek hoe kindjes toch verschillen!

 17. Henriette
  21 oktober 2017 / 11:38

  Zo herkenbaar. Hier werkt een vast ritme qua slaapjes ook het allerbeste. Juist als ze te weinig slapen, slapen ze veel slechter. Met een mannetje van 10 maanden die nog 2 slaapjes overdag doet en een mannetje van 2,5 jr die nog 1 slaapje doet betekent dit heeeeel veeeeel thuis zijn overdag. Vreselijk saai en soms word ik er gek van. Nooit meer spontaan de hele ochtend op pad. Maar het is een kleine investering. Als de jongste straks ook overgaat naar 1 slaapje wordt het hopelijk wel makkelijker om buitenshuis wat leuks met ze te gaan doen. Momenteel maak ik alleen uitzonderingen op de slaapjes voor bv leuke dagjes weg. Voor de rest zijn we thuis en houd ik me strikt aan de slaapjes. Niks zo fijn voor een kindje als voldoende slaap en vooral slaap van goede kwaliteit lekker in je bedje.

 18. Ingeborg
  24 oktober 2017 / 12:09

  Héél herkenbaar! Moeilijkste vond ik soms nog wel dat ik vaak ongevraagd het advies kreeg dat ik mijn dochter gewoon overal mee naartoe moest nemen en niet “zo moeilijk” moest doen want dat ik hiermee automatisch een kind creëerde wat nooit ergens mee naartoe kan en niks gewend is. Gelukkig destijds toch naar mijn gevoel geluisterd en geprobeerd zo veel als het toe liet een “vast tijden thuis schema” te hanteren, hiermee hadden wij een rustige baby en goede nachten en ik kan je vertellen nu is mijn dochter 2 en half en kan zij overal mee naartoe/logeren/goed aanpassen en is ze juist heel flexibel en relaxed 🙂

 19. Maartje
  28 oktober 2017 / 03:49

  Hoiii Shirley, heel herkenbaar verhaal, was hier met de oudste ook. Een vraag ivm reflux voeding en medicijnen, verborgen reflux of de spugende variant? Verdikkingsmiddel nodig? En welke medicijnen en voeding helpen goed voor maddox? Hier momenteel baby van 3 weken, verborgen reflux, huilen, niet plat willen liggen, de hik, slikken etc etc. Alle ellende van reflux. (De oudste had het ook heel erg) die was er met 1,5 pas vanaf.
  Hoelang heeft Maddox zonder medicijnen moeten doen? En had hij last van de bijwerkingen toen hij met medicijnen begon?

  In afwachting van je reactie!

  Groetjes

  • Shirley
   Auteur
   28 oktober 2017 / 09:20

   Wij hebben een tijdje ingedikt maar kreeg Maddox heel erg last van verstopping. We houden hem dus vaak rechtop en geven nu Nexium. Dat lijkt wel iets beter te werken 🙂 Maddox is nu 6 maanden en we hebben pas een paar weken medicijnen. Dat duurde dus even. Qua voeding zitten we op koemelkvrije Neocate, via de kinderarts. Bijwerkingen weet ik niet. Ik vind hem mega onrustig ‘s nachts dus misschien dat ik eerdaags ga stoppen om te kijken hoe het dan gaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.