Ritme met een tweede: hoe gaan wij daarmee om?

Ritme met een tweede: hoe gaan wij daarmee om?

De meest gestelde vraag afgelopen weken; hoe ga je om met het ritme van Maddox en hoe passen wij dat toe in het leven met al een peuter om ons heen? Nou, ook hier geef ik hetzelfde antwoord als dat ik altijd doe: ik doe maar wat. En dat zal ik jullie uitleggen.

Per dag bekijken

Er zijn mensen die volgens een heel strak ritme leven met hun baby en er zijn mensen die het maar gewoon per dag bekijken. Ik behoor tot die laatste categorie. Ik heb Skyler nooit een ritme aangemeten en uiteindelijk heeft ‘ie dat zelf gedaan door op vaste tijden te komen voor voedingen en voor slaapjes. Met Maddox doen we exact hetzelfde; we hebben het de afgelopen maanden op zijn beloop gelaten en zo langzamerhand is er een patroon in te vinden. Een patroon dat heel erg prettig is want we weten waar we aan toe zijn, maar ook een patroon dat gewoon niet altijd even handig uitkomt en waar we dus soms van af wijken.

Verschuivingen

Ik weet dat Maddox ’s ochtends nog een uurtje slaapt, zo rond 09:00 uur. Ik weet ook dat hij rond 13:00 uur een uurtje slaapt en dat hij vaak rond 16:00/17:00 uur nog een uurtje pakt. Maar als dit zes dagen gebeurt en ik vrij zeker ben van ‘hé, we hebben een ritme!’, gooit meneer alle plannen om als we eens op pad moeten. Neem nu vandaag. Maddox wordt wakker om 07:45 uur (normaal om 07:00 uur, daar ga je al), ik kleed hem aan, we brengen Skyler naar de crèche en ik moet daarna naar de huisarts. Hij slaapt even tien minuten in de auto, maar eenmaal binnen bij de huisarts in de draagzak is ‘ie klaarwakker en dus doe ik daarna ook maar gelijk even boodschappen. Ik ben uiteindelijk om 10:00 uur thuis en ik leg Maddox in bed. Het is nu 12:00 uur en hij wordt net wakker. Alles is dus een uurtje opgeschoven. Nou, no way dat hij straks om 13:00 uur dus weer gaat slapen. Had ik dit kunnen voorkomen door hem om 09:00 uur gewoon in bed te leggen? Vast wel. Maar ik had een kindje dat naar het kinderdagverblijf moest en dan red ik het gewoon niet. En dus schuift alles een beetje op. Ik probeer rekening te houden met Maddox’ ritme maar er zijn nu eenmaal situaties waarbij het niet altijd kan. Er zijn nog meer mensen hier in huis om rekening mee te houden en dus moet Maddox zich op dat moment aanpassen. Op andere momenten is het weer Skyler of ben ik het, die plannen moeten omgooien. Dan moet Skyler even wachten alvorens we naar buiten gaan om te spelen of moet ik mijn plannen iets verschuiven omdat Maddox nog ligt te slapen.

Op dagen dat we thuis zijn probeer ik absoluut rekening te houden met Maddox’ ritme. Hij krijgt rond dezelfde tijden een fles en gaat rond dezelfde tijden naar bed. De ene keer slaapt ‘ie dan een uur en de andere keer slaapt hij opeens twee uur. Ik probeer vaak thuis te zijn tijdens de slaapjes of bijvoorbeeld hem in de wagen te hebben als ik met Skyler op pad ben. Als ik bijvoorbeeld met Skyler weg wil gebeurt het echt niet altijd dat we dat preciés tussen twee slaapjes weten in te plannen. Maar het gebeurt ook weleens dat er dingen tussen komen. Ik ben op pad, Skyler wil ergens naartoe, ik ben even heel druk bezig of, heel simpel, Maddox wil het zelf even anders. Dat kan, want we hebben immers zelf ook niet altijd slaap op hetzelfde moment of trek op hetzelfde uur.

Allemaal aanpassen

Er is absoluut ritme te vinden in onze dag en daarmee probeer ik dus rekening te houden. Dat gaat goed, mits ik de hele dag thuis ben. Maar dat zijn we dus niet altijd. Ik heb dit gelukkig al sinds het begin doorgevoerd waardoor Maddox vrij flexibel is. Hij slaapt in de draagzak, bij mij op schoot of in de kinderwagen en wordt ook niet heel erg vervelend als er even iets omgegooid wordt. Echter merken we wel dat Maddox behoefte heeft aan rust en vastigheid. Hij slaapt simpelweg beter als we het ritme iets meer aanhouden, als hij echt in zijn bed kan slapen in plaats van onderweg in de wagen of in de draagzak en aan het einde van de dag valt hij net wat beter in slaap als de rest van de dag volgens plan is verlopen. Flexibel tot op zekere hoogte, dus. Flexibel als in: hij doet het wel, maar aan het einde van de dag kan het gebeuren dat ‘ie iets van slag is. Zo was hij dus afgelopen week met mij in het ziekenhuis en ging het overdag prima met de verschuivingen, maar was hij ’s avonds toch wel behoorlijk prikkelbaar en kon ‘ie de slaap moeilijk vatten.

Met Skyler was het heel gemakkelijk. Die sliep het beste in de kinderwagen en wilde nooit naar zijn eigen bed. Hierdoor waren we heel erg makkelijk en flexibel en kon ik de hele dag door op pad. Met Maddox is dit dus ook wel mogelijk maar hij maakt nooit de tijden en krijgt niet de rust die hij thuis gewoon in zijn Sleepyhead zou slapen en krijgen.

Ik kan dus wel zeggen dat we ons allemaal een beetje moeten aanpassen. De ene keer draait onze dag iets meer om het ritme van Maddox; de andere keer is het Maddox die zich een beetje aan moet passen. Vandaag is het beiden: Maddox moest vanmorgen iets later naar bed door mijn afspraak maar door alles te verschuiven, is vanavond de laatste fles hoogstwaarschijnlijk ook iets later. En dat gaat weer ten koste van mijn avond. Ach, zo blijft het iedere dag weer een verrassing en soms heb je even geen keuze! Ik blijf niet speciaal thuis voor de slaapmomenten maar probeer er enigszins wel een beetje rekening mee te houden als het kan, omdat Maddox het dan net iets lekkerder doet.

Vertel eens: hebben jullie een heel strak ritme met vaste tijden en vaste slaapjes in bed of ben je heel flexibel hierin?

IMG_0996

Share:

7 Reacties

 1. Caro
  12 september 2017 / 08:11

  Hier kijken we met 4 maanden ook wat hij aangeeft. Vaak zit er wel wat ritme in de slaapjes, 2x lang, 1x kort en krijgt hij rond om de 4 uur flessen. Vandaag de ochtend consultatiebureau en de middag huisarts. Deze dag is gedoemd te mislukken Hihi.

  • Shirley
   Auteur
   12 september 2017 / 08:19

   Haha, dat zijn inderdaad de iets mindere dagen. Succes!

 2. 12 september 2017 / 08:18

  Ik heb het een paar jaar geleden met het betere rek- en uitstelwerk zo ‘geregeld’ dat mijn dreumes en baby enigszins op dezelfde tijd hun slaapje(s) deden. Anders kon ik de deur niet meer uit, omdat er altijd wel iemand lag te slapen.

  • Shirley
   Auteur
   12 september 2017 / 08:20

   Dat is met een kleiner leeftijdsverschil wel ideaal als dat lukt! Skyler slaapt niet meer dus daar hoef ik geen rekening mee te houden. Heel af en toe als we thuis zijn, Maddox ligt te slapen en het hele huis stil is, dan wil hij nog weleens op de bank in slaap vallen. En dat is voor mama dan héérlijk 😉

 3. Manouk
  12 september 2017 / 10:09

  Bij mijn oudste had ik precies hetzelfde als bij Maddox haha, als ik dacht dat hij een ritme had dan was dit de volgende dag weer compleet anders. Mijn jongste wil eigenlijk van jongs af aan absoluut niet slapen in de kinderwagen (draagzak vond/vindt ze ook niks). En als ze niet slaapt op haar vaste tijden dan wordt ze echt super chagrijnig haha. Dus zij heeft wel al echt lang een ritme, maar in principe wel een ritme dat zij zelf heeft gecreëerd.

 4. 12 september 2017 / 11:04

  gaat lekker zo toch meis 😀 wij hadden ook niet echt een ritme wel routine maar dat was met andere dingen maar de meiden sliepen heel veel toen ze klein waren dus ja ik had eigenlijk alle tijd van de wereld en ja ook snachts ja!! en nu zijn het nog slapers hahaha

 5. 12 september 2017 / 19:42

  Heerlijk vind ik het, als kindjes zo hun eigen ritme aan kunnen houden. Ik heb echt een hekel aan schema’s. Je beperkt je er zo mee. Want ja, je moet wel eens het een en ander omgooien aan afspraken, maar het fijne is ook dat als je afspraak een keertje uitloopt, je niet direct met een jengelend kind zit opgescheept 😉
  Maik wordt over 2 weken 1 jaar en heeft nog steeds geen schema. Er zit een beetje ritme in zijn dagen, maar alles schuift makkelijk een uurtje op als dat ons beter uitkomt.
  Ach ja, bij een tweede ben je daar sowieso nog makkelijker in denk ik 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.