Wat moeten we nú weer geven?

Wat moeten we nú weer geven?

Een kindje valt niet te plannen. Daar ben ik nu, na de tweede zwangerschap, echt wel achter gekomen. Hoe leuk je het ook in je hoofd hebt (‘oh, als we het dan proberen, dan zijn we dan zwanger! En uitgerekend in de lente!’), een zwangerschap komt wanneer het komt. Zo waren we met Skyler op tijd ‘begonnen’ om niet echt rond de feestdagen uitgerekend te zijn, en werd ik uiteindelijk pas een half jaar later zwanger. Skyler zou rond 30 november geboren worden en kwam op 6 november ter wereld. Ons tweede kindje is uitgerekend op 20 april en het is nog maar afwachten of het een april, of toch een maart-baby gaat zijn als het zich ook weer eerder aandient. En ja, hier hebben we toch ook vier maanden op moeten wachten alvorens ik zwanger was. Wanneer baby twee ook gaat komen; het is een paar maanden na de feestdagen. En daar ben ik stiekem wel heel erg blij om.

Skyler is net jarig geweest, is onwijs verwend met leuke cadeaus en is toch wel even verzadigd. Maar ja, dan komt Sinterklaas aan in het land en wordt de schoen gezet. Het gebeurt hier zeker niet twee of drie keer per week, maar zo twee of drie keer over de gehele periode is toch wel leuk. Vervolgens vier je pakjesavond én daarna staan de Kerstdagen ook nog eens voor de deur. Kerst wordt hier bij ons uitgebreid gevierd met allemaal cadeautjes, dat is al jaren het geval. Pakjesavond werd voorheen overgeslagen maar ja, nu met een klein kindje kun je er niet meer omheen. Dat wíllen we ook niet. En dus hebben we drie grote gelegenheden achter elkaar waarop Skyler cadeaus in ontvangst kan gaan nemen. Dat komt de inspiratie niet helemaal ten goede. Want wat vraag je nú dan weer?

Voor zijn verjaardag had ik het heel duidelijk in mijn hoofd; Skyler wilde wat spulletjes van Brandweerman Sam en voor de rest wilden we alleen uitbreidingssets van speelgoed dat hij al heeft. ToetToet van vTech heeft immers een groot assortiment en hetzelfde geldt voor Duplo. We hebben al het speelgoed gesorteerd in bakken zitten en zo hoeven we geen extra ruimte te creëren, maar kunnen de nieuwe items in de speelgoedbakken erbij. Het is dus alleen ‘ietsje’ voller.

Er zijn voor de feestdagen een heleboel lijstjes uit Amerika over komen waaien. Zo zijn er veel mensen die zich houden aan de four gifts-regel; je geeft iets wat jouw kind graag wilt, koopt een cadeau wat jouw kindje nodig hebt, schaft iets aan wat jouw kindje kan dragen en uiteraard kan een cadeau om te lezen niet ontbreken. Ik vind dit iets heel moois om zelf in gedachten te houden want een mooi boek, een fijne pyjama, iets ‘noodzakelijks’ voor op de kamer en een wishlist-item is natuurlijk al voldoende om jouw kindje in de watten te leggen. Maar ja, dan heb je natuurlijk ook nog opa’s en oma’s die nét even tegen dat leuke item aanlopen, een tante die die mooie auto niet kon laten staan en ik als moeder zijnde die nog éven een extra puzzel erbij koopt. Het is gewoon veel te leuk om je kindje te verwennen en ik doe er net zo hard aan mee.

Voor nu hou ik nog steeds hetzelfde lijstje van Skylers verjaardag in mijn achterhoofd als het om cadeaus gaat; zo is er nog een item van Brandweerman Sam dat hij nog niet heeft, zijn we nog steeds enorm blij met een setje extra banen voor de ToetToet auto’s, is Duplo altijd van harte welkom en kan Skyler ook nog best wat extra stukken voor zijn Ikea houten trein hebben. Hij heeft nu immers zijn favoriete speelgoed en we weten dan zeker dat het gebruikt gaat worden. Daarnaast staan er inderdaad dingen zoals een pyjama, wat setjes ondergoed nu Skyler zindelijk aan het worden is en leuke boekjes op Skylers (mama’s….) lijstje. Hoera voor boeken! Als ik nu speelgoed krijg toegestuurd voor een review, zoals de Playmobil 1 2 3 treinset van afgelopen week, pak ik dat in voor in zijn schoen of voor tijdens pakjesavond. Zo houden we het een beetje leuk voor ons allemaal. Het maakt Skyler toch niet uit of het van Sinterklaas of een pr-bureau afkomstig is. Het is een cadeau en daar gaat het om.

Ons tweede kindje wordt dus geboren rond april en dat geeft ons iets meer ruimte en lucht om over een nieuw verlanglijstje na te denken tijdens de feestdagen. En het leuke is dan ook wel dat het dan allemaal iets meer verspreid is dan nu, nu alles binnen twee maanden plaatsvindt. Maar ja, een kindje valt niet te plannen. Skyler zit dus in november en december helemaal gebakken met de feestmaanden! Om vervolgens de rest van het jaar héél vaak te vragen wanneer ‘ie weer jarig is… Terwijl hij zich nu vermaakt met zijn speelgoedkisten ga ik maar weer even broeden op een verlanglijstje. En het wordt dus ieder jaar lastiger, heb ik begrepen. Om nog maar te zwijgen van een tweede jongetje op komst dat natuurlijk ook gewoon met Skylers speelgoed kan gaan spelen. O boy! Ik ga vast beginnen met ruimen…

Wanneer is jouw kindje jarig? Valt dat een beetje tegelijk met de feestdagen? Hoe lossen jullie dat op?

2016-11-07-20-14-39

Share:

25 Reacties

 1. Jessica
  23 november 2016 / 14:34

  Nou, ik hoop maar dat nr 2 deze week komt en niet op de uitgerekende datum van 5 december :’). Dochter is 1 juli jarig dus dat is wel perfect qua feestdagen hehehehehe

 2. 23 november 2016 / 14:47

  Mijn tweede kindje zal begin januari komen… ai ai ai … Nog geen idee hoe we dat gaan oplossen… Want ook wij zijn verzadigd …

 3. Caro
  23 november 2016 / 15:00

  Zo herkenbaar! Mijn dochter wordt op 11/12 3 jaar. Sinterklaas, verjaardag en kerst allemaal in 1 maand. Ik weet ook echt niet meer wat nog te vragen… We hebben nu met de familie afgesproken dat ze nog wel kleine cadeautjes krijgt maar ook andere zaken zoals bijv. Kledij, dvd, knutselgerei, fiets, nieuwe handdoek of lakens of een uitstapje. Van haar meter krijgt ze een dagje disneyland en van de grootouders krijgt ze tickets voor de disney On ice show. Op deze manier blijft het leuk voor iedereen en zitten we hier niet met een overload aan speelgoed. 😉 En ik steek ook altijd wat spulletjes weg om doorheen het jaar het speelgoed eens om te wisselen. Gelukkig is ons tweede kindje in de zomer geboren.

 4. 23 november 2016 / 15:06

  Mijn dochtertje verjaart in juni, dus op vlak van feestdagen is dat perfect. Nu ze zelf nog niet kan kiezen, vind ik het ook lastig om te gaan kiezen wat we vragen. Het is ook snel zo veel allemaal en nu ze nog maar 17 maanden is, is het ook moeilijk inschatten waar ze binnen een jaar mee zal spelen.

 5. jessica
  23 november 2016 / 16:34

  Hey Shirley ik herken het probleem want heb een zoon en een dochter die op 15 en 20 mei verjaren (onze dochter is niet echt een meisje meisje en speelt mee met de broers) en nog 2 zonen die verjaren op 13 en 21 maart.
  Er komt dan ook heel wat nieuw speelgoed bij en eigenlijk heb je net alles gegeven met sinterklaas kerst en nieuwjaar (word echt uitbundig gevierd thuis !)
  Ik probeer nog wat achter de hand te houden en dat dus bewust niet te geven of te vragen met de feestdagen.
  Hier word er ook alles netjes per soort bij elkaar in een box gestoken (Duplo auto’s Playmobil 123 little people megabloks vtech toet toet auto’s en Thomas ) en worden er extra sets bijgekocht want daar spelen ze toch het meeste mee.
  Ik hou dus gewoon wat items achter de hand en vraag niet alles met de feestdagen 😉

 6. 23 november 2016 / 16:45

  Oh ik herken je probleem. Mijn zoontje is eind oktober jarig en Sinterklaas en Kerst zitten er al erg dicht op. Wij breiden elke x zijn Duplo collectie uit en hebben bij familie, vrienden en kennissen aangegeven dat Sven graag Duplo wil en anders cadeaubonnen (dan nog komen ze met kleine cadeaus aan..speelgoed in overvloed!). Ook heb ik dit jaar met zijn verjaardag veel praktische dingen gevraagd. Van opa en oma heeft hij een nieuw bed gekregen en van mijn beste vriendin een dekbedovertrek..

 7. Bregt
  23 november 2016 / 16:46

  Ik ben zelf 8 november jarig en ik heb dat altijd zelf alleen maar leuk gevonden! Vooral nu ik ouder (23) wordt vind ik het erg leuk en hé, ideeën en wensen heb ik altijd wel haha.. De maanden november en december zijn voor mij echte feestmaanden en ik heb het altijd heerlijk gevonden om de grijze dagen op te vrolijken. Natuurlijk als ouder zijnde wel lastig, maar sinds ik steeds meer zelf echt weet wat ik wil, is het helemaal geen probleem meer!

 8. 23 november 2016 / 17:50

  Ik ben begin maart uitgerekend, dus gelukkig ook een wat ruimere tijd na de feestdagen. Mijn neefje en nichtje zijn allebei in november geboren, dus ik herken het wel van mijn zus. Of mijn vader, die is op 5 december jarig. Vroeger kregen ze twee keer per jaar een cadeautje, verjaardag en Sinterklaas… dat zal als kind helemaal niet leuk zijn geweest! Maar precies wat je zegt, het is niet te plannen.

  • Shirley
   Auteur
   23 november 2016 / 18:33

   Raymond is ook 5 december jarig maar die heeft ‘gelukkig’ zijn jeugd in het buitenland doorgebracht waar ze geen Sinterklaas kenden 😉

 9. annemarie
  23 november 2016 / 17:56

  Jup, 12 december een driejarige in huis! 3 december pakjesmiddag met wat kleinigheden en 11 december wat groters. Niet teveel gasten en het huidige speelgoed kritisch blijven bekijken is voor ons de manier om niet in speelgoed om te komen.

  Nummer 2 ‘gelukkig’ in juni ’17

 10. Eva
  23 november 2016 / 18:08

  Haha dochterlief is 4 december jarig…maar voor haar 2 aparte dagen. We vieren het iig niet dezelfde dag.

 11. Manouk
  23 november 2016 / 18:54

  Mijn zoontje is in september 2 geworden en mijn dochter wordt in juni 1. Dus opzich redelijk uit elkaar. We hebben wel met zijn verjaardag voornamelijk cadeaukaarten gevraagd die we mooi weer voor Sinterklaas hebben gebruikt:)

 12. 23 november 2016 / 19:05

  Ik had het er net nog over met mijn vriend en hier na lees ik jouw artikel. Kennisen van ons zijn rond 5 december uitgerekend van hun eerste kindje. Het lijkt me best lastig als je al die feestdagen en een verjaardag zo kort achter elkaar hebt. Fedde is 14 april jarig en ik ben blij dat dit ‘pas’ over een aantal maanden is. In december word hij ook al behoorlijk verwend.

 13. 23 november 2016 / 19:11

  Nog geen kindjes hier, maar zelf jarig in juli. Perfect maand om jarig te zijn en qua cadeau’s. Zo kan ik in de tussenmaanden altijd bedenken wat ik wil en dit alvast noteren.

 14. Susan
  23 november 2016 / 22:11

  Herkenbaar! Mijn dochter is 10 december jarig. Ze wordt twee dus Sinterklaas doen we deze keer nog kleinschalig (1 x schoentje zetten en een paar cadeautjes) maar volgend jaar zal dat ook wat meer beleefd worden door haar. Dubbele spanning voor Sinterklaas en verjaardag. Een drukke maand!

 15. Myrthe
  23 november 2016 / 22:28

  Ik ben zelf 27 november jarig. Mijn ouders losten dit op door in de beginjaren alleen sinterklaas echt uitgebreid te vieren (en voor de kinderen een kleinigheidje met kerst) en ieder jaar een zomercadeau in de zomervakantie te geven zoals een nieuwe fiets of schommel. Dit onder het mom van “kinderdag” Later zijn we gestopt met Sinterklaas, iedereen kerst met cadeaus gaan vieren en dan in de zomer het zomercadeau!

 16. Lara
  23 november 2016 / 22:31

  Herkenbaar hoor.. ook al heb ik zelf geen kinderen 😉 Maar wel ervaring met kinderen die op of rond Sinterklaas jarig zijn, en ik zelf ook. Maar ik ben dan na de feestdagen jarig; heb je alle drukte gehad en heeft niemand meer zin in feestjes, dan komt mijn verjaardag hahaha. Maar goed, wat ik ook wel eens heb gehoord is dat opa en oma bijvoorbeeld het sinterklaas cadeautje (of een van de twee cadeautjes, als je meerdere geeft) te bewaren voor in de zomervakantie. Oke het klinkt eerst gek, maar als je het uit legt aan de kinderen snappen ze het wel en ze vinden het echt leuk, in de zomer!

 17. Eline
  23 november 2016 / 23:08

  Onze dochter is op 31 december 2013 geboren, uitgerekend op 24 december. Dus erg herkenbaar. Onze zoon is 13 mei dit jaar geboren, en hem heb ik wel kunnen plannen! Na mijn eerste bevalling kon ik mijn eisprong erg goed voelen, heel handig dus! Voorjaar vond ik wel een mooie tijd, is dus goed gelukt!

 18. Marina
  23 november 2016 / 23:30

  Herkenbaar, hier dochter op 13 december jarig…

 19. Ingrid
  24 november 2016 / 04:11

  Dat principe van de “4 gift rule” probeer ik dit jaar voor het eerst ook toe te passen. En inderdaad aanvullingen op wat hij al leuk vindt om mee te spelen ipv ‘ander’ speelgoed. Onze 1ste zoon is van half januari en nummer 2 wordt eind december verwacht. Niet zo gepland maar beide keren in 1 keer raak en toevallig dus allebei in de maand april. Ik vind het wel sneu zo alles in een tijdsbestek van 1- 1 1/2 maand daarom geven we vaak rond mei/juni nog een cadeau om buiten mee te spelen, wat hij het allerleukste vind.

 20. Joyce
  24 november 2016 / 09:22

  Lijkt me heerlijk als je kunt plannen…..hier 10 jaar gewacht en geknokt voor ons zoontje. Mij maakt het dus geen fluit uit ook al was hij op kerstdsg geboren haha.

 21. Irini
  24 november 2016 / 11:04

  Heel herkenbaar. Met een kind dat jarig is op 26 november krijgt ze ook binnen 1,5 week een stortvloed aan kado’s.
  Nou moet ik wel eerlijk zijn dat ik sinterklaas gewoon ook echt heel uitbundig vier. Ze kan er tenslotte niets aan doen dat ze net ervoor jarig is.
  Sint valt waarschijnlijk volgend jaar af, maar dan hebben we ook kerst nog.

  Op een gegeven moment weet je ook niet meer wat je moet kopen. Gelukkig is mijn dochter ook een echt speelgoedkind. Dus nog meer barbies, nog meer my little pony etc. Geen nieuwe verzamelingen meer, want dan moet ik echt een shurgard box gaan huren.

 22. Arina
  24 november 2016 / 12:40

  Ik was dus afgelopen jaar op 19 april uitgerekend en dacht echt, het wordt een april kindje, maar uiteindelijk is het zelfs een mei kindje geworden! Hoewel ik het niet voor je hoop, is die optie er (ten minste als er geen medische redenen zijn om niet een natuurlijk bevalling af te wachten) ook nog! Wat een goed idee trouwens dat principe! Eigenlijk wil ik het liefst dat iedereen gewoon wat geld in zijn spaarpot doet voor zijn eerste verjaardag, maar of dat haalbaar is… Al dat speelgoed..

  • Shirley
   Auteur
   24 november 2016 / 12:42

   Dat kan natuurlijk ook nog! Zou 1 mei ook wel heel leuk vinden, dan zijn Raymond en ik 14 jaar samen 😉 Maar ja, we kunnen alleen maar afwachten!

   • Arina
    24 november 2016 / 12:49

    Ja dat zou ook een speciale datum zijn! Vind het wel erg leuk dat je gewoon een jaar later uitgerekend bent van je tweede kindje. Ik tel met je mee af naar Livan zijn eerste verjaardag 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.