Maddox is vijf maanden. VIJF!

Maddox is vijf maanden. VIJF!

Oké, officieel is hij overmorgen vijf maanden, maar ik vond het een prima moment om jullie nu alvast een beetje bij te praten. Afgelopen maand was niet de leukste periode thuis. Het was ziekenboeg, chaotisch, ongezellig, frustrerend en doodvermoeiend. We hebben betere tijden gekend, laten we het daarop houden. Het waren gezondheidsissues, maar het heeft ook zeker te maken met rust en regelmaat. In ieder geval het gebrek daar aan. Aangezien ik altijd eerlijk en open ben zal ik ook gewoon deze maand de update met jullie delen, ondanks dat het geen gezellig praatje wordt. 

Eczeemvrij!

Ik zal beginnen met het goede nieuws. Heel erg goed; Maddox is namelijk zo goed als eczeemvrij. De combinatie van iets zwaardere hormoonzalf en een intensief smeerschema hebben ervoor gezorgd dat we het hartstikke goed onder controle hebben en dat hij, op een paar plekken na op zijn zij, een super zacht huidje heeft. Na een paar dagen merkten we al verbetering en nu we vier weken verder zijn kunnen we wel spreken van geweldig resultaat. Ik was vorige week weer bij de dermatoloog in het WKZ en ook zij was heel erg tevreden. We kregen het advies om het schema verder af te bouwen en uiteindelijk op twee dagen per week smeren uit te komen met lichtere hormoonzalf. Daar gaan we nu mee aan de slag. Over tien weken hoeven we pas weer terug en ik hoop, en denk het eigenlijk wel, dat dat alleen een controle gaat zijn omdat het allemaal prima gaat. Met het smeerschema en de juiste zalven weet ik nu wel wat te doen. Zodra het op komt zetten verhoog ik alles weer in de hoop dat het snel weer beter gaat. So far, so good!

Buikkrampen van bijvoeding

Qua koemelkallergie weten we het niet zo goed. Maddox krijgt nog steeds Neocate en aangezien we pas 17 oktober een provocatietest hebben, blijft dit voorlopig nog hetzelfde. Wel waren we een klein beetje begonnen met bijvoeden maar dat was uiteindelijk geen succes. We gaven hem ’s avonds rijstebloem in de laatste fles en overdag varieerde ik met wortel, zoete aardappel en banaan. Allemaal ging het er hartstikke goed in en van de banaan genoot hij zichtbaar het meeste. Helaas heeft hij zúlke gevoelige darmen, dat hij weer heel erg kampt met krampen en verstoppingen. Alles is dus weer gestopt en dat vind ik heel erg jammer. Vooral voor Maddox zelf want oh, wat vond hij het allemaal lekker naast die ranzige Neocate melk… Nu eerst maar weer hopen dat de darmen op orde komen en alles weer ‘lekker gaat lopen’. Daarna zien we wel weer verder. Bijvoeden staat dus op hold en pakken we weer op als ‘ie een maand of zes is.

Ik weet dat het voor ‘koemelk’-allergie kindjes een beetje wisselt qua adviezen. De één zegt dat je echt pas moet starten vanaf zes maanden; een ander vertelt me weer dat ik met vier maanden het één en ander kan proberen qua voeding. Ik heb vooral geluisterd naar de kinderarts en het consultatiebureau en die vonden het beiden geen probleem om te starten met vier maanden. Helaas ontdek je zoiets alleen maar door het te doen en heeft het in ons geval niet zo heel erg lekker uitgepakt. Gelukkig geen terugkerende eczeem, maar we zijn er nu wel achter dat Maddox’ darmpjes vrij weinig kunnen verdragen. Dit probleem hield ons de afgelopen weken ‘s avonds heel erg bezig en ’s nachts behoorlijk wakker. 

Even allemaal niet zo leuk

Het continu smeren, de buikkrampen, de lange avonden, slapeloze nachten, mijn longontsteking en benauwdheid, Skyler die écht toe is aan school en behoorlijk baldadig wordt, Maddox die een oorontsteking erbij kreeg, een virale infectie, Raymond die in de drukste periode van zijn werk zit in verband met vakanties en zijn werktrip die eraan zit te komen en Skyler die op het moment van dit schrijven ziek op de bank ligt… Je zult begrijpen dat het allemaal even *** is en dat we héél erg toe waren aan een weekje Center Parcs. We hebben ons portie wel even gehad en het was allemaal (te) rommelig. Het zit me allemaal hoog en ik kan er helaas geen blij verhaal van maken. We hebben gewoon een beetje pech en merken dat ook aan de kindjes. Het spijt me dus als het zeurderig en chagrijnig is de afgelopen weken. Dit was er dus allemaal aan de hand en als je dan zelf echt niet oké en vermoeid bent, is het lastig om heel positief en gezellig te blijven als je dag en nacht een ontevreden en huilend kindje moet verzorgen. Ik probeer het, maar het gezellig doen gaat me moeilijk af. Maar laten we de andere dingen voor de rest gaan bekijken.

IMG_1062

Lekker actief

Maddox is een actief kindje. Hij vindt het in de box steeds iets leuker, zit regelmatig met zijn eigen voeten te spelen en vindt het heerlijk om op de grond op zijn buik te liggen als Skyler zit te spelen. Omrollen kan ‘ie, maar hij schrikt zelf van zijn kunstjes, haha. Zijn grote broer is nog steeds zijn held en dat is prachtig om te zien. Hij zoekt hem steeds weer en zodra ‘ie Skyler in het vizier krijgt is zijn glimlach groter dan groot. Misschien dat ik dat nog wel het mooiste vind van twee kinderen hebben, die interactie tussen beiden. 

Wat dat betreft doet Maddox het allemaal heel erg goed en functioneert ‘ie volgens het boekje. Hij wil dolgraag zitten en staan en is ontzettend nieuwsgierig naar de wereld. Hij houdt van heel veel aandacht en heel veel knuffelen. Maddox is een kindje dat enorm veel behoefte heeft aan rust en regelmaat en als dit niet gebeurt, kan ‘ie behoorlijk van slag zijn. Zoals we merken de afgelopen tijd. Gedragen worden in de draagzak is daarom nog steeds zijn lievelingsactiviteit. Snap ik wel, zo dicht en veilig tegen mama aan.

Ritme

Qua ritme is het over het algemeen vaak hetzelfde zoals ik al eerder heb gemeld; in de ochtend slaapt Maddox een uurtje, in de middag rond 13:00 uur slaapt Maddox een uurtje en daarna meestal rond een uur of 16:00/17:00 uur. Vaak eindigen we om 20:00 met de laatste fles alvorens hij naar bed gaat. Dat slapen ‘s avonds is dus wel een dingetje. Hij valt goed in slaap maar na een paar uur is het drama. Ook ‘s nachts is hij méga vaak wakker. Of hij nu in zijn eigen bed ligt, in de Sleepyhead in zijn eigen bed, in de Sleepyhead bij ons of in mijn armen. Voor nu wijt ik het maar aan de oorontsteking, de rommelige darmen en de chaotische dagen aangezien het daarvoor wel de goede kant op ging. Laten we hopen dat Maddox gauw weer besluit dat één keer per nacht wakker worden prima is. Daar kan ik namelijk heel erg goed mee leven en daar teken ik momenteel voor. Zo was het eigenlijk ook de hele tijd; rond 04:00 uur wakker voor een flesje en daarna verder slapen tot 07:00 uur. Positieve vibes: na de vakantie is alles gewoon weer back to normal! Daar gaan we van uit. We gaan er geen Skyler-taferelen van maken. Ik ga dan ook de komende tijd flink focussen op rust en regelmaat. Even alle prikkels weg, weinig van huis en een strak ritme inbouwen. Daar zijn we allemaal wel even aan toe en ik denk Maddox het meest.

Laat hem maar ietsje groter zijn

Maddox groeit goed, eet over het algemeen goed en is gewoon alweer vijf maanden. Hij gaat over niet al te lange tijd starten op een kinderdagverblijf en zal zich steeds meer gaan ontwikkelen. Kon ik eerst wel janken bij iedere dag die voorbij ging de eerste twee maanden; kan ik nu echt niet wachten tot ‘ie ietsje ouder is. Na die eerste en tweede maand keihard genieten zijn we de laatste drie maanden continu met hem bezig geweest -op een niet zo leuke manier- en dat begint nu wel zijn tol -vooral bij mij- te eisen. Helaas doe je daar niks aan. Of ja, we doen er álles aan om het beter te laten gaan maar soms heb je niet alles zelf in de hand qua gezondheid. Hoeveel je ook probeert en hoeveel je ook in huis hebt om het allemaal zo comfortabel mogelijk te maken. Ik zou er alles voor geven om hem wat meer tevreden te maken. Want op social media is het allemaal wel blij en gezellig; in werkelijkheid valt dat een beetje tegen en is het vooral heel erg lastig, heel veel huilen en heel veel zoeken. Dat is alleen het minst leuke om te delen en dat wil ik liever ook niet teveel laten zien op foto’s. Zijn glimlach is immers het leukste en mooiste om te zien.

Volgende maand een half jaar, jongens. En we gaan er gewoon vanuit dat dat verhaal hartstikke blij en vrolijk gaat zijn. Want dat prachtige snoetje; dat zie ik graag wat vaker lachen.

Share:

23 Reacties

 1. Nele
  24 september 2017 / 07:32

  Hallo, als ik je een kleine tip mag geven over het bijvoeden
  Het valt me op dat alles wat je geeft (wortel, banaan, rijstemeel) voedingsmiddelen zijn die verstoppend werken… Wanneer je terug start met vaste voeding, probeer dan eens iets anders, misschien heeft hij daar minder last. Ik heb zelf kindjes gehad die moeilijkheden hadden met stoelgang/verstopping en deze voedingsmiddelen moest ik mijden
  Dit is zeker geen kritiek! Iedere mama doet om goed te doen! En jij bent een super mama!

  Groetjes,
  Nele

  • Shirley
   Auteur
   24 september 2017 / 08:19

   Heb je misschien tips wat ik het beste kan proberen als we weer gaan starten? Bij Skyler gaf ik potjes en nu maak ik het zelf. Ik ben dus nog heel erg zoekende 🙂 Vat het ook zeker niet op als kritiek hoor, fijn juist! Had weer begrepen dat een extra rijpe banaan laxerend kan werken maar zo hoor je continu weer andere dingen 😉

   • Nele
    24 september 2017 / 09:21

    De tegenstrijdige adviezen zijn inderdaad moeilijk 🙂 ik ben zelf kinderverzorgster in een kinderdagverblijf en ook voor ons is het zoeken hoor! Wat je zeker kan proberen is pompoen, courgette, knolselderij, venkel,… en als fruit misschien is een gestoomde appel/peer, meloen.
    Tomaat zou ik nog even mijden voor zijn eczeem.
    Ik hoop heel hard met je mee dat er snel beterschap is!

    • Shirley
     Auteur
     24 september 2017 / 09:55

     Dankjewel!

     • JvK
      24 september 2017 / 11:24

      Wat bij ons goed werkte is geprakte banaan mengen met geprakte avocado. Avocado schijnt laxerend te werken en hierdoor konden wij onze dochter toch banaan geven. En het is ook nog eens een heel lekkere combinatie, favoriet hier in huis toen dochter kleiner was.

   • D.
    24 september 2017 / 09:22

    Ook dochterlief is soms heel erg geconstipeerd! Ik geef haar vaak pruim en perzik (schil ze wel eerst).

   • French
    24 september 2017 / 18:38

    Ik ben met mijn baby beland bij een babyvoedingsdietiste (ja dat bestaat) van het VUmc met dezelfde problematiek. Zij gaf aan dat de obstiperende werking van bananen niet wetenschappelijk bewezen is. Laat staan in hoeveelheden die je een baby geeft. Met 4 mnd hapjes banaan proberen was volgens haar medisch verantwoord en prima voor de smaakontwikkeling. Dat er 1 kind verstopt nadat het banaan heeft gegeten, wil niet zeggen dat er een wetenschappelijk gezien causaal verband is tussen die twee. Laat staan dat dat ook geldt voor andere kinderen.

 2. Caro
  24 september 2017 / 08:03

  Super pittig. Een kleintje is normaal al zwaar, laat staat als het niet allemaal niet gaat zoals het zou moeten. Dan nog een peuter erbij en veel ziekte. Snap dat je daar moedeloos van wordt. Hou vol, er komen betere tijden aan.

 3. Eefje
  24 september 2017 / 08:31

  Jeetje wat pittig allemaal! Mama zijn gaat echt niet altijd over rozen, dat is herkenbaar hoor. Een ongevraagde tip wat betreft het slapen; ons meisje slaapt ‘s avonds slechter als ze overdag te weinig slaapt. Zou Maddox misschien overdag nog wat meer slaap nodig hebben dan die 3 uurtjes? En hier heeft de Puckababy veel rust gebracht. Wij gebruiken de Mini, deze gaat tot 6 maanden dus voor jullie misschien zonde om nog aan te schaffen. Maar wellicht kan je er een lenen van iemand?
  Succes, en onthoud dat alles goed komt!

  • Shirley
   Auteur
   24 september 2017 / 08:49

   Helaas slaapt hij overdag gewoon niet meer. We hebben al mazzel als ‘ie deze 3 uurtjes haalt, haha. Laatste weken is het zelfs vier keer een half uur ofzo… We zijn ervan overtuigd dat hij meer moet slapen maar dat doet hij dus gewoon niet, ook niet als Maddox wel gewoon in bed wordt gelegd. Kleine eigenwijs 😉

   De Puckababy hebben we in huis maar vindt ‘ie vreselijk, die hebben we dus snel weer opgeborgen! Gelukkig ging het vannacht wel ietsje beter, hij lag schuin op een kussen en was ‘maar’ twee keer wakker. Eens kijken of we dat kunnen voortzetten 🙂 Thanks voor het meedenken!

 4. Carina
  24 september 2017 / 09:48

  Misschien kun je de dokter vragen voor prebiotica voor Maddox? Dat zou de darmkrampen kunnen verhelpen, en bij mij werkt het ook voor mijn exczeem.
  Balen dat ie weer zo aan het spoken is!

  • Shirley
   Auteur
   24 september 2017 / 09:56

   Hebben we al in gebruik 🙂

 5. 24 september 2017 / 10:51

  Ach klein mannetje. Wij hebben in dezelfde situatie gezeten, doet zo’n pijn om ze zo te zien he! Mijn zoontje met koemelkallergie (en aan de Neocate) gaven we in het begin gekookte blauwe bessen! In een pannetje een laagje water zodat de besjes net onder staan, en dan 5 minuten koken tot ze zacht zijn en dan pureren. Vond hij heerlijk en liep lekker door 😉

 6. Inge
  24 september 2017 / 10:53

  Hoi! Wat zielig om te lezen dat het non-stop doorgaat, met ziekte, kraampjes etc.
  Ik kan je hier geen tips in geven want ben al vergeten wat wij destijds gebruikten tegen de krampen, maar ieder kind is anders dus ja…
  Wat de voeding betreft: hier is banaan avocado een groot succes, mits de smaak vd banaan onverheerst. Zo heb je het verstoppende vd banaan maar wel het laxerende vd avocado. Misschien het proberen waard?!
  En voor de rest maar denken ‘het is een fase het is een fase het is een fase’
  Kop op, je doet het goed! Dikke knuffel

 7. Jessica
  24 september 2017 / 11:17

  Wat super van zijn huidje ik zag het al op de foto’s werd er gelijk blij van ! 🙂

 8. Didi
  24 september 2017 / 11:27

  Heel veel sterkte Shirley. Een ontevreden kindje is slopend. Probeer je ook aan jezelf te denken? Even bijtanken door ze beiden een nachtje uit logeren te laten gaan als dat mogelijk is? Dan kan je er daarna weer wat beter tegen.

 9. 24 september 2017 / 13:55

  Hi Shirley,

  Ik kwam je blog tegen. Wat pittig voor jullie zeg en tegelijkertijd super hoe jullie het doet met z’n viertjes! Daar mag je vet trots op zijn! Ik vroeg me af of je bekend bent met een babycoach en/of al eens overwogen hebt om met haar in gesprek te gaan. Wellicht zou dat wel eens heel waardevol voor jullie kunnen zijn. Ik ben zelf werkzaam als babycoach binnen mijn eigen praktijk en zie gezinnetjes altijd weer opbloeien (en het vertrouwen weer terug krijgen). Een babycoach bekijkt met jullie naar de situatie van je kindje van kinderwens tot nu op holistische wijze. Het gezin wordt als geheel meegenomen in het welzijn van je kindje en daarbij wordt gekeken naar hoofd, hart, handen en ziel. Bij mezelf, maar ook bij de gezinnen die ik heb mogen bijstaan heeft het veel moois gebracht.

  Ik wilde het je graag even meegeven. Doe ermee wat je wilt of niet wilt. Het moet natuurlijk wel goed voelen. Mocht je meer willen weten dan mag je mij uiteraard altijd even benaderen.

  Geniet van je prachtige mannetjes.

  Liefs,
  Kim

 10. Charlotte
  24 september 2017 / 19:34

  Wat naar allemaal, maar hopelijk nu weer betere tijden! En wat slapen betreft… it’s in the name?! Onze Maddox nu bijna 6 maanden heeft erg veel rust en regelmaat en slaapt overigens overdag wel goed ( ingebakerd in swaddle me) wil ik graag van af maar kan meneer nog niet zonder… is snachts een drama….. tig keer wakker, hangwieg, ledikant sleepyhead in de arm maakt allemaal niet uit Hoop ook dat dit maar een fase is….
  Succes met alles! Komt allemaal weer goed!

 11. Bregje
  25 september 2017 / 08:50

  Pfff erg zwaar voor je! Weet hoe het is, we hebben precies hetzelfde meegemaakt. Onze dochter had ook koemelkallergie en zware verborgen reflux. Ook hele gevoelige darmen en het was zelfs zo erg dat ze pas bij 16 maanden begon met eten. Al die tijd maar borstvoeding bleven geven zodat ze nog iets binnenkreeg. Tot een jaar lang ook slapeloze nachten gehad (en dan vaak maar 1 a 2 uur) slaap omdat ze zoveel last had. Pff wat een drama was dat toch. En in de eerste maanden was ze dus een huilbaby vanwege de pijn. Alles bij elkaar was het behoorlijk pittig, dus veel respect voor je, je doet het super goed en echt er komen betere tijden aan!

 12. 25 september 2017 / 10:28

  wat super fijn te horen van zijn eczeem shir!! alleen dan weer vervelend van zijn voeding. het is echt zoeken naar wat hij wel kan verdragen en niet kan verdragen en ja dat gaat niet over 1 nacht ijs helaas

 13. Sabine
  26 september 2017 / 09:40

  Hoi.

  Toen mijn dochter 4 maanden was gaf ik ook vers fruit als bijvoeding. Zij kreeg hier ook heel veel krampen van. Daar had ze echt veel last van ook met flesjes geven.
  Probeerde een potje fruit, daar kreeg ze minimaal tot geen krampen van.
  Wellicht kan je dat voor maddox ook proberen. Dat hij van potje fruit misschien geen of minder krampjes krijgt.
  Naarmate mijn dochter ouder werd moest ze niets meer van de potjes weten, ze was toen ongeveer 8 maanden, vers fruit geprobeerd en had ze geen krampjes meer.
  Nu alweer 2 jaar eet al haar fruit en groente vers.
  Waarschijnlijk moesten haar darmen heel rustig aan de bijvoeding wennen. Dat ze daarom krampen kreeg van vers en van potjes niet.
  Hoop voor je dat maddox gauw van die vervelende krampen af is. Kan er over mee praten mijn dochter had er ook heel veel last van. Hier hielp cinababy druppels van vsm is homeopatisch.

  Groetjes Sabine

 14. 27 september 2017 / 01:13

  Leuk om te lezen. Jouw jongste is maar een paar dagen jonger dan mijn jongste! Ook fijn dat je eerlijk vertelt dat hij niet altijd lacht zoals je op de foto’s ziet. Bij mij is dat toch anders. Mijn dochtertje is erg gemakkelijk en is vrijwel altijd vrolijk. Huilen doet ze nauwelijks. Maar ik besef heel goed dat dat ook anders kan zijn.

 15. Iris
  28 september 2017 / 21:41

  Onze dochter is bijna 3 en nog elke nacht wakker. Ze heeft voor de zomervakantie 3 weken doorgeslapen en vorig jaar januari paar weekjes. Haar hele gedrag is daardoor mijn ogen ook moeilijker dan met onze oudste. Komt ook omdat ik erg pittig reageer vanwege de nachten en dan haar gedrag… blijf volhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.