De eerste twee weken basisschool

De eerste twee weken basisschool

Skyler heeft er inmiddels twee weken basisschool op zitten en regelmatig krijg ik de vraag hoe hij dit vindt. Nou, daar kan ik kort over zijn: Skyler zit helemaal op zijn plek! Terwijl we al rekening hielden met ontzettend lang wennen en veel drama omdat ‘ie nieuwe dingen spannend vindt, bleek Skyler meer dan ooit toe aan deze grote verandering. Ik vind het heel aandoenlijk als ik hem naar zijn klas breng, ik vervolgens buiten voor het raam nog even ga zwaaien, een handkus van hem toegeworpen krijgt en hij vervolgens naar zijn stoeltje in de kring loopt en ietwat gespannen met zijn handen op schoot gaat zitten en in de rondte gaat kijken. We hebben geen tranen gezien, Skyler gaat direct iedere dag alle uren naar school en als ik hem aan het einde van de dag vraagt wat hij gedaan heeft, hoor ik heel cool ‘oh gewoon, buiten gespeeld en in de klas gezeten.’

We zijn inmiddels na deze tweede week veel meer gewend dan na week 1. Ik moest onwijs omschakelen omdat de wekker iedere ochtend gaat en we toch al vroeg buiten zijn. Omdat er nog geen continurooster is op zijn school, blijf ik ook steeds maar heen en weer lopen en vooral de eerste week voelde het alsof ik nergens tijd voor had. Nu de tweede week erop zit merk ik dat ik prima dingen voor elkaar krijg in de uren dat Skyler op de basisschool zit en dat ik het eigenlijk wel lekker vind dat we om 08:00 uur helemaal up en running zijn. Bovendien haal ik dagelijks rond de 12.000-15.000 stappen met al dat gewandel en dat voelt ook erg goed. Het zijn gewoon steeds mini breaks in mijn dag voor wat frisse lucht en beweging. Doordat mijn werkuren schaars zijn werk ik heel erg gestructureerd en krijg ik misschien nog wel meer gedaan dan toen ik hele dagen achter de computer zat.

Tijdens de wenperiodes wennen ze hier tien ochtenden. Ontzettend fijn dat Skyler zo langzaam in het basisschoolleven is gerold. Waar ik me op voorhand een beetje druk om zat te maken was het feit dat Skyler alleen halve dagen ging wennen. Als ik hem vroeg of hij het leuk vond op school kreeg ik als antwoord ‘ja, want je komt me veel sneller halen dan als ik op Het Strand school (zijn crèche) ben!’ Daar moest ik een beetje om slikken want ja, de normale basisschooldagen zijn natuurlijk een stuk langer als hij ’s middags na de lunch weer terug moet. Gelukkig bleken al deze zorgen voor niks want de eerste dag haalde ik Skyler op voor een broodje, vertelde ik hem dat hij daarna weer terug ging om lekker te spelen en kreeg ik een ‘oké’ te horen. Echt aan alles merken we dat Skyler toe was aan deze nieuwe fase. Hij heeft nergens moeite mee en dat voelt heel erg fijn.

De eerste keer gymmen durfde Skyler niet mee te doen en de eerste paar keer buiten spelen stond ‘ie liever naast de juf om een hand vast te houden dan dat hij daadwerkelijk mee ging doen. Maar binnen een week is ook dit helemaal goed gekomen. Afgelopen maandag werd er gegymd, hij rent en vliegt buiten en ook in de klas komt hij steeds iets losser. Zoals we gewend zijn van Skyler; eerst even de kat uit de boom kijken en daarna zie je de echte, vrolijke, lieve en enthousiaste man.

IMG_2968

De schooltijden hier zijn op maandag, dinsdag en donderdag van 08:45 uur tot 12:00 uur en van 13:15 uur tot 15:30 uur. Tussen de middag komt hij gewoon lekker naar huis om te lunchen, iets wat ik hem voor nu wil bieden. Het zijn al lange dagen en voorlopig zal het dus even zo blijven. Over een tijdje hoop ik dat hij op maandag en dinsdag kan overblijven zodat ik in ieder geval die dagen even vaart kan maken met mijn werk, aangezien Maddox dan ook op het kinderdagverblijf zit. Op woensdag heeft Skyler school van 08:45 uur tot 12:30 uur en op vrijdag kan ik hem om 12:00 uur ophalen. Dit is in ieder geval tot en met groep drie en ik merk dat hij dan ook wel moe is van de hele week. We zijn daarom ook flink bezig met bedtijden verschuiven. Sliep ‘ie eerst nog van 20:00 uur tot 08:00 uur; ligt hij nu steeds vaker om 19:00 uur in bed. Ook een veel schappelijkere tijd voor zijn leeftijd, natuurlijk. We moeten hem evengoed nog wakker maken iedere ochtend dus we kunnen wel spreken van: van nachtbraker tot gigantische slaapkop. Hopen dat dat met Maddox ook snel verandert, haha.

De grote uitdaging iedere dag vind ik het broodtrommeltje vullen. Skyler is absoluut geen goede eter en om hem nu steeds crackers met hagelslag mee te geven gaat me wat ver. Maar ook dit verloopt eigenlijk steeds iets beter. Op woensdag en donderdag is er fruitdag op school en krijgt Skyler alleen fruit mee. Een appel en wat druifjes is dat vaak. Op de overige dagen maak ik sowieso ook fruit, en daarbij een cracker met smeerkaas of bijvoorbeeld een rijstwafel met pindakaas. Ik zie soms pakken koeken liggen bij de broodtrommels waar menig ouder jaloers op kan zijn, maar dat vind ik absoluut niet nodig. Ik zoek dus nog een weg tussen gezond en een lekkere snack voor erbij door er bijvoorbeeld een klein speculaasje, wat pepernoten in deze tijd of een klein ander koekje bij te stoppen als traktatie. Dat moet ook kunnen, vind ik. Van Hebeco ontving ik fantastische producten van Skip Hop om de schooltas zo leuk mogelijk te vullen. Bovendien kregen we ook een leuke dino-rugzak. Als Skyler zelfs zijn brandweerman tas ervoor laat staan, weet je dat het een hit is. Skyler heeft alles zelf uitgezocht en koos voor een dino, koe en uil. Hoe vrolijk word je hier van?!

IMG_3009

IMG_3084

IMG_3085

De snackbox is echt súper leuk voor de fruitdagen, om hem te vullen met bijvoorbeeld druiven. Vaak geef ik ook alleen de broodtrommel met het losse bakje erin mee. In het bakje stop ik dan stukjes gesneden appel (sinds de kraamweek en de kraamverzorgende wil meneer alleen nog maar plakjes, de diva) en dan in het grote vak ernaast een cracker of rijstwafel. Brood eet hij dus thuis dus dat hoef ik hem niet mee te geven. In de drinkbeker krijgt Skyler vaak een beetje limonade mee. Water drinkt hij ook prima maar wat aanmaaklimonade vindt hij toch wel erg lekker. Deze drinkbeker van Skiphop heeft na twee weken nog niet gelekt (geloof mij, dat is een uitzondering met schoolbekers) en bevat dus een handig rietje waardoor Skyler niet steeds de hele beker hoeft open te draaien. Met tomaten en komkommer hoef ik bij Skyler echt niet aan te komen, dat eet hij helaas (nog?) niet. Gelukkig komen we met fruit een heel eind. Worteltjes vindt hij ook lekker. Mocht iemand nog leuke tips hebben om de broodtrommel mee te vullen, dan hoor ik dat heel graag! Mag lekker laagdrempelig want ik stond laatst aardbeien en druiven op een stokje te rijgen en terwijl ik tegen mezelf zat te vertellen dat ik wel gek leek geworden, zat Skyler ook heel raar te kijken: ‘wat heb jij nou gedaan, mama? Ik wil gewoon losse stukjes!’ Dus, tot zover de creatieve uitspattingen. Thanks, kind!

Al met al gaat het dus onwijs goed met Skyler. Ik merk dat hij met sprongen vooruit gaat de laatste weken en dat is geweldig om te zien. Nu wel even die praatjesmaker af en toe zijn mond snoeren. Want man man, wat worden ze bijdehand als ze zich zo groot voelen omdat ze nu op school zitten…

IMG_2838

mommyhood

Share:

8 Reacties

 1. Caro
  21 november 2017 / 06:52

  Wat een herkenning. Alsof ik het zelf geschreven heb. Leuk zeg!

 2. 21 november 2017 / 10:33

  wat heerlijk om te lezen meis 😀 lekker naar zijn zin 😀 en ja die trommeltjes vullen en crea bea zijn erin komt echt wel goed dalijk 😉

 3. 21 november 2017 / 10:48

  Misschien vindt hij een beetje hummus lekker? Floris dipt hier vaak in met wat stukjes paprika en zelfs appel. Bij Marqt is ook zeewier chips te koop wat erg lekker is als tussendoortje…Of een gepureerde avocado met een beetje zout en olijfolie als dip!

 4. Jessica
  21 november 2017 / 11:38

  Fijn Skyler het zo naar zijn zin heeft op school ( wennen is normaal he dat hebben mijn kids ook ) en Maddox het zo goed heeft in de opvang!
  Super voor je eigen gevoel als mama als je ze dan moet achterlaten voor de dag.

 5. Marjon
  21 november 2017 / 21:42

  Ik reageer eigenmijk nooit, maar misschien een leuke tip op Instagram ter inspiratie: boxjegezond.

 6. Eefje
  21 november 2017 / 22:50

  Een sneetje peperkoek, stukjes wrap met wat kruidenkaas en/of kipfilet er op, wat blokjes kaas of plakjes worst, soepstengels, Cheesedippers, gezonde muffin… Ik verheug me al op het klaarmaken van de lunchtrommel over een paar jaar! 😉

 7. Sabien
  22 november 2017 / 12:12

  Fijn te lezen dat het goed gaat met Skyler op school. Maddox heeft het ook naar zijn zin heeft op het kinderdagverblijf. Voor jou weer lekker dat je een paar dagen voor jezelf hebt om in alle rust te werken of om een moment voor jezelf te kunnen plannen.

 8. 23 november 2017 / 00:52

  Ik at vroeger dus echt heel slecht en heb m’n moeder tot wanhoop gedreven met 8 jaar tussendoortjes op de basisschool. Wat ik altijd wel lekker vind waren kleine crackers met cervelaat. Ik vind het eten van brood nog steeds niet fijn in het bijzijn van anderen (te klef of zo), maar dit vond ik altijd een fijn alternatief. Is dat ook niks voor hem? Of van die stukjes voorgesneden stokbrood, blokjes kaas en stukjes worst, komkommer, een bifi worstje, mandarijnen in stukjes, soepstengels, plakjes opgerold ei (maak je dan de stond ervoor klaar).. succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.