Alle ballen in de lucht houden (tag)

Alle ballen in de lucht houden (tag)

Op verschillende blogs kom ik momenteel een leuke tag tegen en aangezien ik de vragen –en vooral de antwoorden van anderen- enorm interessant vind, waag ik me er vandaag ook eens aan. Want hoe gaat het bij ons thuis? Wie doet wat qua kind en huishouden? Is Raymond eigenlijk weleens thuis? (ja, die vraag krijg ik echt) Hoe verdeel ik werk, moederen en me-time? Heb ik überhaupt wel me-time en zie ik mijn vriendinnen nog weleens? Ik ben er goed voor gaan zitten en vertel jullie openhartig over het reilen en zeilen bij ons in huis. Hoe hou ik alle ballen hoog? De tag is bedacht door Linda.

1. Wat is bij jullie thuis de verdeling van taken als het gaat om kinderen en huishouden etc?
Raymond werkt in de logistiek, op Schiphol, als leidinggevende. Dat is niet alleen een enorm drukke baan, maar ook iets dat 24/7 door kan gaan. Hij werkt dan officieel op papier wel 40 uur; in de praktijk pakt dat vaak anders uit en staat de teller op 50 of 60 uur per week. Dat is behoorlijk veel. Ik ben daarentegen vrij flexibel en werk allang geen 40 uur per week meer, sinds de komst van Skyler. Het zal je dan ook niet verbazen dat veel op mijn schouders terecht komt. Dat gezegd hebbende;

Qua huishouden doe ik vrij veel, maar gelukkig pakt Raymond ook hier en daar wel wat op. Ik ben het meeste aan het schoonmaken en doe eigenlijk altijd de was; Raymond pakt ’s avonds nog wel vaak extra de stofzuiger en dweilt onze houten vloer. Voor de rest laat hij ’s ochtends voor zijn werk en ’s avonds voor het slapengaan Muis uit. Overdag doe ik dat omdat ik natuurlijk gewoon thuis werk. Op donderdag maak ik het meeste in huis goed schoon maar de rest van de dagen doe ik extra dingen tussendoor. Even het toilet schoonmaken, een doekje door de keuken, de badkamer, de slaapkamer. We hebben een vaatwasser maar als er dingen moeten worden afgewassen, doet Raymond dat ook wel vaak. Net als bijvoorbeeld af en toe een schuursponsje pakken als hij onder de douche staat en ziet dat er iets gedaan kan worden. Ik doe dus het meeste, maar Raymond pakt absoluut ook dingen uit handen.

Qua verzorging voor Skyler doe ik eigenlijk wel grotendeels alles. Raymond gaat rond 08:00 uur weg van huis en stapt vaak tussen 18:30 uur en 19:00 uur binnen. 18:00 uur is een mazzeltje, 21:00 uur is pech hebben, haha. In die tijd heb ik natuurlijk veel met Skyler al gedaan. Omdat Skyler een echte uitslaper is en vaak voor achten niet wakker is, haal ik hem dus uit bed, geef hem eten, kleed hem aan en breng hem naar de crèche, haal hem weer op en als we thuis blijven, verzorg ik hem overdag. ’s Avonds maak ik het eten en zorg ik dat Skyler helemaal voorzien is. Raymond gaat wel vrijwel altijd met Skyler naar boven om zijn tanden te poetsen en zijn pyjama aan te trekken. Doet hem in bad als het daar tijd voor is. En als Skyler dan in bed ligt, ben ik degene die een boekje voorleest. Dit is eigenlijk wel onze vaste routine voor doordeweeks. In het weekend gaat het daarom vrij automatisch dat ik ook veel doe. Het zit zo in mijn systeem, dat ik er niet eens over nadenk. Het is dus zo dat ik veel op me neem maar als Raymond eerder met Skyler beneden is, maakt hij zijn ontbijt of verschoont hem alvast. Het is maar net hoe dat allemaal zo uitkomt. Net als dat Raymond zo gewend is om steeds Muis uit te laten, dat hij dat in het weekend ook automatisch zelf doet en ik daar amper mee bezig ben. Ik denk dat iedereen wel zo zijn dingetjes heeft.

Schermafbeelding 2017-02-08 om 13.29.26

2. Hoe zorg je dat werk en privé gescheiden blijven?
Tsjah, niet? Haha. Dat is bij mij natuurlijk wel een dingetje. Niet alleen werk ik thuis; ook gaat mijn werk nog eens over mij. Ik probeer zoveel mogelijk werk te verrichten op maandag en dinsdag, wanneer Skyler op het kinderdagverblijf zit. Zo heb ik mijn handen vrij en kan ik echt even door. Op woensdag probeer ik dan veel met Skyler te doen en weinig te werken, maar de computer en een artikeltje schrijven lonkt toch altijd een beetje. Dit schrijf ik nu bijvoorbeeld ook woensdagmiddag terwijl ik Skyler hoor spelen op de achtergrond. Op donderdag is dat niet veel anders. Op vrijdag is mijn moeder er, en dan kan ik ook altijd wel een halve dag werken terwijl zij zich met Skyler bezighoudt. In het weekend probeer ik wel de computer uit te laten, op zondag voor mijn fotodagboek na. Of als Raymond bijvoorbeeld met Skyler iets leuks gaat doen, zodat ik wat uurtjes voor mezelf heb. Dan heb ik wel gauw de neiging om tóch nog even aan de slag te gaan.

Het zou handiger voor mij zijn als mijn werkplek niet thuis is om het goed gescheiden te houden maar aan de andere kant, dit is toch ook wel erg prettig. Ik kan thuis zijn voor Skyler en tussendoor mijn werk doen. Heb geen huurkosten, werk lekker aan tafel en ben vrij flexibel. Dat is me toch ook wel wat waard, misschien nog wel meer dan een echte plek waar ik de deur achter me dicht trek. Zo werkt dat gewoon niet helemaal met mijn baan. En zo werk ik zelf ook niet echt prettig, aangezien ik vooral aan de slag ga als de inspiratie komt opborrelen. En dat is dus echt niet alleen op maandag en dinsdag.

Schermafbeelding 2017-02-08 om 13.30.46

3. Welke klusjes in het huishouden heb je opgegeven of laat je als eerste vallen?
Ik heb een héél lieve mama die strijken onder haar hobby’s schaart, haha. Zij doet dat dus op vrijdag voor ons. Zó prettig. Voor de rest komt er hier eens in de twee maanden een glazenwasser die buiten alle ramen lapt. De rest doe ik gewoon zelf en als ik eenmaal bezig ben, is het ook zo klaar. Oh, dweilen mag Raymond wel doen. Met de houten vloer die wij hebben vergt dat zoveel stappen dat ik daar helemaal geen zin in heb, lol.

4. Wanneer was de laatste keer me-time en wat heb je toen gedaan?
Tijd voor mezelf heb ik echt nodig en vind ik heerlijk. Ik ben niet zo iemand die dat heel erg bewust inplant, maar meer iemand die vrij spontaan dingen beslist. Zo had ik maandag mijn laatste coachingsessie en omdat ik toch even een vol hoofd had van alles én de site klaar was, reed ik niet naar huis maar naar Gelderlandplein om even wat winkels te bekijken. Toevallig was ik dinsdag op bezoek bij een vriendin en ben ik lekker wat uurtjes blijven plakken. Ik gebruik de kinderdagverblijfdagen voornamelijk om te werken, maar kan het niet laten om soms ook even op pad te gaan. Zonder kind en echt even voor mezelf. Dan werk ik de volgende dag gewoon even iets harder, dat is het me wel waard.

Dit is trouwens wel even een uitzonderlijk weekje geweest, want normaal ben ik echt gewoon die dagen aan het werk en probeer ik juist ’s avonds of in het weekend iets voor mezelf te doen. Dat Raymond Skyler meeneemt ergens naartoe zaterdag en dat ik dan wat uurtjes voor mezelf heb, dat soort dingen. En als ik bijvoorbeeld weet dat ik op maandag dingen ga doen, dan hou ik dinsdag wel speciaal vrij om evengoed mijn werkdag te hebben.

Schermafbeelding 2017-02-08 om 13.31.03

5. Heb je wel eens een date-night en wat doen jullie dan?
Heel eerlijk? Gewoon echt niet zo vaak. Omdat Raymond vaak best wel laat is, vinden we het extra leuk om er met zijn drietjes op uit te trekken. We moeten er wel echt wat meer tijd voor vrij gaan maken, daar zijn we het allebei over eens. De laatste keer was was 6 januari, toen Skyler bij opa en oma sliep en wij uit eten zijn geweest. Ja, echt alweer een tijdje geleden. De keer daarvoor kan ik me niet eens meer herinneren, ik geloof dat dat de lunch en bioscoop was op Raymonds verjaardag. Oh, en een tijd geleden een concert van Kensington. Het klinkt best veel zo, maar voor een tijdsbestek van een paar maanden is het natuurlijk helemaal niks. Aandachtspuntje, dus!

6. Hoe vaak zie je je vriend(inn)en en wat doen jullie dan?
Er zijn vriendinnen die ik dagelijks via de app spreek en er zijn vriendinnen die ik helemaal niet zo vaak spreek. Afspreken gebeurt ook helemaal niet zo vaak. Dit heeft te maken met de afstanden, met de tijd en ook gewoon met het feit dat ik doordeweeks veel aan het werk ben en me met Skyler bezig hou, en we het weekend toch wel vrij leeg houden om met zijn drietjes door te brengen. Dat betekent gewoon heel veel voor ons waardoor het sociale leven echt plaats heeft moeten maken en we daar bewust voor kiezen.

Wanneer ik vriendinnen zie, gaan we negen van de tien keer lekker lunchen. Ik heb weleens ontbijtjes, ben laatst met Debbie even wezen shoppen, met Mika wezen lunchen, ben afgelopen week dan toevallig bij een vriendin thuis geweest, even bij een vriendin op kantoor geweest, een vriendin bij ons thuis en er staan wat etentjes in mijn agenda voor de periode voor de bevalling. Ik ben niet zo iemand die wekelijks de deur bij iemand plat loopt. Afgelopen week was voor mij doen behoorlijk sociaal, haha. En dat weet gelukkig ook iedereen. Sommigen zie ik eens per kwartaal, anderen soms maar één keer per half jaar en anderen weer iedere maand. Het komt wanneer het komt en het voelt voor iedereen helemaal goed. Gelukkig heb ik vrij veel bezige bijtjes om me heen die zich ook voornamelijk lekker met zichzelf, hun werk en het gezinnetje bezig houden.

7. Heb je veel contact met je familie?
Onze families zijn een beetje uit elkaar gevallen en zowel Raymond als ik spreken eigenlijk niet zoveel familieleden. Vinden we ook niet erg, trouwens. Jullie kennen ondertussen de band die we met mijn ouders hebben, die komen gezellig iedere week. Bovendien spreek ik mijn moeder doordeweeks veel via de app of Facetimet Skyler even met haar. Mijn schoonvader komt eens per twee weken in het weekend langs of Raymond gaat daar weleens heen met Skyler. Raymonds moeder woont in het buitenland en spreken we via Skype en de app. Mijn broertje en ik spreken elkaar wanneer we daar zin in hebben, lol. Vaak zien we elkaar op verjaardagen of bijvoorbeeld als we allemaal bij Kitty gaan eten.

Over Kees en Kitty gesproken, de vrienden van mijn ouders. Men vraagt altijd aan me wie dat nu precies zijn en wát ze van me zijn. Officieel helemaal niks qua familieband, maar ik zie ze absoluut als familie en zo zien zij ons ook. Echt als hun eigen kinderen en Skyler als hun kleinkind. Mooi hoe dat zo is, al vanaf de geboorte. We weten niet beter. Ik heb nog wel tantes, ooms, nichtjes, opa’s en oma’s (allemaal nog). Maar dat is allemaal in het verleden niet zo lekker gelopen en zij zijn dus ook niet in beeld. Ook niet in Skylers leven, en eigenlijk al jaren niet meer.

Schermafbeelding 2017-02-08 om 13.29.40

8. Waaraan kan je als eerste zien dat er eigenlijk veel meer uren in een dag moeten zitten? Oftewel, hoe zien jouw prioriteiten er uit?
Mijn prioriteit is absoluut Skyler, maar ik merk dat ik mijn werk ook wel echt belangrijk (en leuk!) vind. Ik ben dan ook vaak gewoon aan het werk als Skyler lekker aan het spelen is of een filmpje kijkt. Dat resulteert soms wel in een chaos, maar dat neem ik voor lief, haha.

Het huishouden vind ik niet méga belangrijk. Ik hou van een opgeruimd huis en voor het oog is alles netjes, maar soms zou ik wel iets beter kunnen schoonmaken of net even een keer extra kunnen stofzuigen of opruimen. Daarnaast zou ik wel íets socialer kunnen zijn maar ach, dat zit gewoon niet echt in me. Ik hou van thuis zijn, me bezighouden met Skyler en mijn werk. Wat dat betreft zit het allemaal wel goed. Misschien zou er nog wat meer tijd voor mezelf (écht alleen mezelf, zonder werk, kind, partner, vriendinnen) bij kunnen en natuurlijk de date-night, die er nu toch eigenlijk altijd wel bij in schiet.

9. Doe jij je soms wel eens beter voor dan in werkelijkheid?
Nope, nooit. Ik denk dat de mensen online wel een heel goed beeld van mij hebben en dat dat voor vriendinnen en de andere mensen om me heen ook geldt. Als het goed gaat laat ik dat zien en als het even niet zo goed gaat, ben ik daar ook eerlijk over. Iedereen weet wat ze aan me hebben (en wat niet, haha). Ik ben heel selectief en graag op mezelf, en veel mensen om me heen kennen inmiddels deze handleiding.

Schermafbeelding 2017-02-08 om 13.30.37

10. Welke tips heb je voor andere moeders?
Kijk goed naar waar je zelf gelukkig van wordt. Stel prioriteiten en handel daar ook naar. Hecht jij veel waarde aan thuis zijn met je kids? Doe dat dan ook! Vind je het fijner om iedere week met vriendinnen de hort op te gaan? Zorg dat je daar ook genoeg tijd voor vrij kunt maken. Maak je niet druk om wat anderen van je vinden en volg je eigen pad. We maken het onszelf allemaal zo moeilijk, terwijl de basis het belangrijkste is. Zorg dat je dat duidelijk voor ogen hebt, dan gaat het maken van keuzes toch een stukje makkelijker.

11. Wat vraag jij je wel eens af hoe andere moeders dat aanpakken?
Dat zal dan voornamelijk gaan om de taakverdeling. Ik heb natuurlijk een vriend die heel erg druk is en neem grotendeels de zorg van Skyler op me. Als ik dan weleens lees hoe anderen dat doen, vind ik dat bewonderenswaardig. Je hoort er alleen niet zo heel erg veel over. Net als dat moeders na een drukke dag met kind en/of werk nog de puf hebben om met vrienden op pad te gaan of –waar ik nu heel erg mee bezig ben- hoe moeders het doen met twee en zelfs meerdere kinderen. Dat is wel echt iets waar ik mijn hoofd over kan breken en waar ik héél erg mee bezig kan zijn. Raymond trouwens ook, want we beseffen ons wel dat het dan allemaal wat moeilijker wordt en we de taken iets anders moeten gaan verdelen om het allemaal haalbaar te maken en te houden.

Voor de rest denk ik dat we allemaal wel af en toe een beetje aan het strugglen zijn. We willen het allemaal goed doen, de perfecte moeder zijn, die goede huisvrouw, de perfecte partner en die goede vriendin. Oh, en dan vergeet ik het werk nog. Ik vind dat ik het aardig goed doe en ondanks dat ik –en Raymond- af en toe wat steekjes laat vallen en zeuren op elkaar, mogen we hier in huis absoluut niet klagen over hoe het er momenteel aan toe gaat.

2016-11-12-14-03-43-hdr

Share:

5 Reacties

 1. 9 februari 2017 / 08:15

  Wat een leuke tag! Het is inderdaad leuk om te lezen hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat. Ik ga hem bewaren om ook een keer in te vullen als ons meisje geboren is en alles weer ‘normaal’ loopt.

 2. 9 februari 2017 / 08:33

  Leuke tag! Ik vind het altijd wel interessant om te lezen hoe anderen dit aanpakken. Misschien neem ik hem over op mijn blog!

 3. 9 februari 2017 / 08:50

  Wat leuk en interessant om te lezen! Ik ben zo benieuwd hoe het voor jullie gaat zijn als de tweede erbij komt en hoe ik het zelf ga ervaren als onze eerste in augustus komt.

 4. 9 februari 2017 / 09:49

  leuke tag!! had hem al eerder voorbij zien komen en leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.