Als je je even ongeschikt voelt als moeder

Als je je even ongeschikt voelt als moeder

Het is vrijdagmiddag en de twee weken meivakantie zitten er bijna op. Maddox ligt in bed en Skyler verveelt zich heel erg. Zijn vriend, ons buurjongetje, is niet thuis en Skyler is daar boos om. Of ik weet waar ‘ie is, met wie hij is, wanneer hij terug komt en hoe lang het nog duurt. Nee dus. Vijf minuten later vraagt hij hetzelfde en tien minuten later is het weer raak. Je kunt merken dat twee weken vakantie heel erg lang is en dat Skyler gewend is aan het schoolleven. Thuis is, ondanks de kisten vol speelgoed, niet meer genoeg uitdaging te vinden. Tel daarbij op dat zijn kleine broertje oorontsteking heeft, heel aanhankelijk is en ook nog eens continu vieze broeken heeft waardoor ik veel met hem in de weer ben, en je hebt de poppen aan het dansen. Skyler is er klaar mee. En ik ook.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik als moeder nu, na een half jaar, ook ontzettend gewend ben aan het schoolleven. Ik vind het heel erg prettig dat ik op maandag en dinsdag de dagen voor mezelf heb en vind het erg fijn dat ik op de overige dagen twee halve dagen en één hele dag alleen met Maddox kan spenderen. Dat schoolleven bevalt me wel en ik merk dat het gezelliger is in huis doordat we niet zo vaak op elkaars lip zitten. Ik krijg wat meer ruimte en Skyler krijgt wat meer uitdaging, iets wat hij absoluut nodig heeft om gezellig te blijven. Maar nu in de vakantie zie ik echt dat we enorm moeten wennen aan elkaar, aan de tijd die we opeens samen moeten doorbrengen en aan het feit dat Skyler nu weer eens zelf moet beslissen wat ‘ie zoal kan doen om zijn dagen te vullen. Ik ben er wel voor entertainment en probeer veel met hem te doen, maar soms moet hij ook zichzelf even vermaken want mijn werk loopt gewoon door en ik heb simpelweg niet altijd zin om de hele tijd op de grond te spelen. Na twee dagen strand met mij alleen omdat Maddox op het kinderdagverblijf zat, een middag bij opa en oma en een dag bij en met het buurjongetje spelen is het op vrijdag allemaal op. Ik vind hem heel erg vervelend, chagrijnig, boos en te hangerig; hij vindt mij de meest stomme moeder op aarde.

Momenteel tel ik de uren af tot maandag. Dan gaat Maddox weer naar de crèche en begint Skyler weer op school. Dinsdag verloopt hetzelfde en op woensdag zit Skyler op school tot 12:30 uur en heb ik een extra dag opvang voor Maddox omdat we donderdag op vakantie gaan. Ik kan alleen maar zeggen: Thank God. Ik heb geen idee hoe andere ouders dit doen maar eerlijk gezegd vind ik dit, vooral de laatste dagen, heel moeilijk. Het zijn zelfs momenten waarop ik me volledig ongeschikt voel als moeder. Als ik even om me heen vraag zijn er twee kampen; ouders die het fantastisch vinden dat het vakantie is zodat ze lekker veel tijd kunnen spenderen met hun kinderen en ouders die, net als ik, de dagen aan het aftellen zijn tot het kroost weer allemaal naar school kan. Ik behoor absoluut tot de laatste categorie. Een weekje vind ik leuk en hartstikke gezellig en de tweede week begon ook absoluut erg goed, maar na die paar dagen beginnen er toch irritaties te vormen vanuit beide kanten en dat maakt het in huis niet heel erg gezellig.

Terwijl ik dit typ hoor ik de buren thuis komen. Skyler rent naar de voordeur en ziet zijn vriendje uit de auto stappen. Direct doet Skyler de deur open om te vragen of hij met hem kan spelen en ik zie tevens bij de vader van het buurjongetje opluchting. Allebei de kinderen zijn dolgelukkig en momenteel zijn ze hiernaast in de tuin hun energie aan het weg springen op de trampoline. Ik kijk af en toe naar Maddox die zit te spelen en schrijf ondertussen verder aan dit stuk. Ik hoor geklop op het raam, draai me om en zie Skyler met een grote glimlach even zwaaien en weer wegrennen naar de buren. En dan maakt mijn hart toch wel weer een sprongetje en voel ik me opeens ontiegelijk schuldig vanwege mijn gedachte.

Ik doe mijn best als moeder maar ik merk dat ik op dit soort momenten echt enorm mijn eigen tijd mis. Misschien ook omdat Maddox me momenteel erg claimt en ik wat extra uren moet werken omdat we volgende week op vakantie gaan. Ik heb even geen vrije momenten vul mijn dagen met artikelen schrijven, kinderen verzorgen, schrijven, mailen, campagnes afronden, spelen, even eruit met de kinderen, wandelen en weer schrijven. Mijn eigen dagen heb ik gevuld met tripjes naar het strand met Skyler en ondanks dat ik daar heel erg van genoten heb, heb ik toch niet helemaal die oplaadmomenten gehad. Het thuiswerken is echt heel erg lastig tijdens vakanties en het wordt me nu heel erg duidelijk dat ik daar mee aan de slag moet. Dat we oplossingen moeten bedenken voor de vakanties die komen gaan. Want de zomervakantie? Die is maar liefst zes weken, waarvan we er maar eentje weg zijn op vakantie. En als ik dat nu zo neerzet denk ik echt ‘mens, zeur niet zo’ en ‘geniet van je kids’. Maar aan de andere kant denk ik ‘het zij zo’ en ‘zo zit ik nu eenmaal in elkaar’. Ik kan het niet mooier maken. Ik vind deze vakantie best pittig zo en verheug me nu al op de wekker die maandagochtend om 07:00 uur afgaat. En ik denk Skyler ook. Om vervolgens donderdag, opgeladen en wel, op het vliegtuig te stappen voor weer twee weken vrij. Maar een totaal andere omgeving? Dat doet wonderen.

Vertel eens ouders: team ‘Kindervakanties zijn genieten!’ of kamp ‘Ja, ik vind het ook heel lastig?’

Share:

17 Reacties

 1. Joy
  11 mei 2018 / 17:11

  Ik heb zelf geen kinderen, dus kan niet uit ervaring spreken, maar het lijkt me knap lastig. Zeker in combinatie met je werkzaamheden die gewoon doorgaan.

  De kinderen van mijn broer gaan in de vakanties in ieder geval 1 dag in de week naar opa en oma, en een andere dag in de week gaan ze naar een soort “dagkamp” in het dorp.
  Daar worden in de vakanties hele leuke dagvullende activiteiten gehouden voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook kunnen ze hier gewoon naar de naschoolse op hun “vaste” dagen, mochten ze dat willen.
  Wellicht is dat in jouw regio een mogelijkheid voor de zomervakantie?

  • Shirley
   Auteur
   11 mei 2018 / 17:12

   Ik heb in ieder geval gehoord van een vakantie bso dus ga zeker eens informeren naar meer 🙂

   • 12 mei 2018 / 08:24

    Een vakantie BSO is zeker een optie! Ze doen in vakanties (ik spreek als BSO leidster uit ervaring haha) ontzettend veel leuke activiteiten en uitstapjes. 5 weken lang thuis met je kinderen zijn lijkt mij heel erg lang. Opa en oma dagen of logeerpartijtjes en opvan kan dan juist ideaal zijn.

 2. 11 mei 2018 / 17:47

  Je bent niet alleen, het is hier ook zo, de eerste week is gezellig en halverwege de 2e week heb ik al genoeg van. N. verveelt zich en vraagt zelf al of hij naar school gaat 🙂 Ik kijk ook naar uit naar maandagochtend!

 3. Didi
  11 mei 2018 / 18:10

  Ik ken niemand die het niet zat is na twee weken . We hadden deze keer een drukke vakantie maar normaal vragen we een dag extra Bso aan. Voor de kinderen ook leuker want ze organiseren altijd wat leuks.

 4. Milou
  11 mei 2018 / 18:24

  De eerste week is leuk, een deel van de 2e week ook maar daar stopt het ook. Mijn zoontje werd ook erg vervelend en verveelde zich enorm.

 5. Maartje
  11 mei 2018 / 18:40

  Ik denk dat dit voor veel ouders best wel herkenbaar is maar niet word uitgesproken. Vergeet niet dat de moeders die misschien heel erg genieten van de vakantie en t liefst 3 weken vakantie willen normaliter misschien 5 dagen werken en alleen in t weekend echt met hun kinderen kunnen doorbrengen dan is t al heel anders dan wanneer je als moeder thuis werkt. Snap ook wel dat het voor Skyler opeens wel een stuk saaier is en als jij dan uit ideeën bent zul je nu gerust even de stomme mama zijn, dat stopt over een paar jaar! T is dat je ver weg woont, anders had ik wel even een dagje met je grappenmaker willen doorbrengen ! Succes nog even die laatste daagjes! Heeft hij dit dan trouwens niet op vakantie?

  • Shirley
   Auteur
   11 mei 2018 / 18:58

   Vorige vakanties niet, dan vermaakt hij zich altijd erg goed. Scheelt dat dit keer opa en oma ook mee zijn, haha. We gaan het zien!

 6. Freya
  11 mei 2018 / 21:36

  Ik hou van vakantie en van mijn hartjes. Maar samen zijn ze gewoon soms vermoeiend. Zeker als je niet goed slaapt of nog moet werken (bij jou is het dus niet echt vakantie geweest vind ik).
  Een oplossing hier is ze afentoe zonder schuldgevoel naar de buitenschoolse opvang te sturen ( net niet jankend er heen maar ophalen duurt een half uur omdat ze nog niet uitgespeeld zijn) en afwisselend bij de nichtjes en nichtjes meenemen. Op woensdag ben ik thuis, voormiddag is voor mij (heeerlijk alleen inkopen doen) en in de namiddag neem ik vaak 2 nichtjes mee. Zie je iedereen kijken van goed gek, maar stiekem is het geniaal want ze entertainen elkaar!! Ik moet enkel voor genoeg eten zorgen en afentoe scheidsrechter spelen bij ruzie.

  • Shirley
   Auteur
   11 mei 2018 / 22:42

   Nee, het is echt de kindervakantie en niet voor mij. Die heb ik gelukkig vanaf donderdag, 2.5 week lang omdat mijn werk is voorbereid! Heerlijk 🙂 Was nu even lastig plannen maar ga eens kijken of ik voor kindervakanties ook vooruit kan werken zodat er bij mij wat druk van de ketel gaat ook. Zal misschien ook wat schelen aangezien ik nu best stresserig was omdat ik voor drie weken aan het schrijven was.

 7. Monique
  11 mei 2018 / 21:43

  Absoluut!
  Mijn zoon (6) is afgelopen week weer 3 dagen naar school geweest (zuiden), en dat ie nu wéér vrij is zint hem niks. Loopt nu dus ook alweer te hangen.

  In schoolvakanties gaat hij per week minstens 1, max 2 dagen naar de BSO. Als ik dat niet doe, heb ik precies hetzelfde hier in huis. Gaat zijn zusje (3) lopen pesten, gaat ons lopen uitdagen en de hele dag zeuren om de tablet of om cadeautjes.

  Op de BSO heeft ie de hele dag afleiding, kan spelen met zijn vriendjes en is zijn energie kwijt voor de rest van de dagen.

  Succes nog de laatste daagjes

 8. eva
  12 mei 2018 / 04:49

  Mijn idee: laat hem vanaf nu iedere maandagmiddag naar de BSo gaan. Dan heb je een echte werkdag en hij went alvast voor de zomer op de vakantiebso.

  Voor je 2e kind in de opvang krijg je volgens mij ongeveer 80% vd belasting terug.

  Ik snap het helemaal!

 9. 12 mei 2018 / 06:42

  Ik behoor ook tot “jouw” kamp. Hier in België is de zomervakantie zelfs 9 weken! Dat is gewoon onmenselijk… wij zullen ook op zoek moeten gaan naar vakantiekampjes, BSO of opvang door familie. Ik heb 1 maand ouderschaps”verlof” maar dat zal met 2 kindjes minder ontspannend worden dan een maand werken vrees ik… en ja, om die gedachte voel ik mij ook heel schuldig.

 10. Carol
  12 mei 2018 / 07:25

  Wij hadden de eerste week thuis gepland, ik heb toen gewoon gewerkt waardoor hij 1 dag bij papa thuis was en 1 dag BSO. De tweede week zijn we een midweek met vrienden weg gegaan. We hebben echt heerlijke twee weken gehad. Ik zie er tegenop om maandag weer om om half 9 helemaal aangekleed met het gevulde schooltasje op school te staan. Laat mij maar lekker zonder klok leven.

 11. 12 mei 2018 / 10:59

  nou hier nog een hoor meis, je mist idd de uren voor jezelf en het gewone ritme!! ben ook eerlijk gezegd blij als maandagochtend hier alles de deur weer uit gaat 😉

 12. Kim
  13 mei 2018 / 15:41

  Voor mij ook geen twee weken met mijn kind hoor. Dan zijn we elkaar beu gezien. Als we niet op reis gaan, durf ik hem tijdens onze vakantie wel een dagje naar de opvang te sturen en de weken schoolvakanties dat wij gaan werken, zit hij sowieso op de buitenschoolse opvang. Kan hij spelen met andere kindjes, zich buiten uitleven en haal ik hem ’s avonds roetzwart en helemaal vermoeid op.

 13. Isis
  14 mei 2018 / 15:52

  Ik vind vakanties met mijn twee schoolgaande kleuters heerlijk….rustig de dag starten zonder iets te moeten en samen leuke uitstapjes doen vind ik heerlijk. Ondanks dat herken ik je behoefte aan oplaadmomentjes overdag (ik heb het idee dat jij ook meer een ochtendmens bent?). Even niets….doordat ik dat heb als ze beiden op school zitten, kan ik zo intens genieten van vakanties samen. Shirley, het zijn de pittige jaren en je doet het zo goed als moeder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.