10 x mijn huis netjes en schoon

10 x mijn huis netjes en schoon

Mijn moeder en ik lijken enorm op elkaar maar toch is er een heel groot verschil tussen ons op te noemen; mijn moeder is enórm poetserig terwijl ik het huishouden echt vreselijk vind. Mijn moeder poetst iedere dag haar huis van top tot teen, is dol op strijken (en doet dit heel lief voor ons iedere week), lapt iedere week haar ramen, stofzuigt iedere dag, heeft haar was altijd onder controle en het maakt niet uit wanneer en hoe laat je voor de deur staat; je stapt altijd binnen in een opgeruimd, schoon en fris huis. Maar ondanks dat ik deze genen (helaas) niet heb overgenomen, kan ik toch wel zeggen dat het hier bij ons in Aalsmeer ook prima op orde is. Oké, ik word graag even gebeld voordat je komt zodat ik even extra kan opruimen, laat af en toe echt wel een steekje vallen en stof en stofzuig zéker niet iedere dag, maar over het algemeen vind ik het netjes. Er wordt geleefd maar het is acceptabel, fris en van Rob Geus zal ik zeker geen onvoldoende krijgen. Wij hanteren een paar regels thuis en vandaag deel ik deze met je. Zelfs met twee kinderen is dit prima te doen en kan ik spreken van een huishouden dat op orde is. Ik heb geen schoonmaker nodig. Mocht je daar trouwens wel interesse in hebben, dan kun je heel fijn terecht bij Helpling!

– De keuken wordt iedere avond opgeruimd. Dingen die in de vaatwasser kunnen zetten we erin, de dingen die afgewassen moeten worden wast Raymond even af en er gaat een doekje over het gasfornuis en over het aanrecht. Het is niet alleen heel erg fris; het is ’s ochtends ook een stuk prettiger om beneden te komen.

– Het speelgoed is hier altijd netjes gesorteerd en ’s avonds weer opgeruimd. Skyler heeft aardig wat spullen, maar doordat het in verschillende bakken zit en ’s avonds dus weer opgeborgen wordt, blijft het allemaal te overzien. Een auto- of treinbaan waar hij op heeft zitten zwoegen wil ik best laten staan, maar alle losse dingen gaan terug in de juiste bakken. Overdag mag het een zooitje zijn als hij zichzelf maar vermaakt; ’s avonds wil ik de rust weer terug!

2017-05-10 16.28.08

– Ik wil geen overvolle wasmanden. We hadden altijd twee handige wasmanden staan (eentje voor witte was en eentje voor donker/gekleurd), maar ik had het gevoel dat ik zo nooit door de was heen kwam. Ik liet het namelijk nog weleens staan waardoor ik nooit de bodem zag. Nu hebben we één wasmand weggedaan en zetten we de was aan zodra onze enige mand bijna vol is. Geen bergen ernaast, geen bergen erop. Gelukkig hebben wij nooit zo heel veel wasgoed en redden we het met zo’n twee en soms drie wassen per week. Nu met Maddox erbij is het iets meer, maar dat is ook nog prima te handelen.

– Kleine schoonmaakdingetjes worden door de dag heen gedaan en een grotere schoonmaak gebeurt één keer in de week. Als ik naar het toilet moet neem ik soms even een doekje mee om het daarna schoon te maken, ’s avonds als Raymond thuis komt stofzuigt hij vaak eventjes, zodra ik de kindjes heb verschoond gaat er een doekje over de commode en als ik mijn tanden aan het poetsen ben, maak ik direct de wastafel even schoon. Het zijn slechts klusjes van een minuut maar daardoor blijft het wel op orde. Op donderdag doe ik alles wat uitgebreider en trek ik er wat meer tijd voor uit.

– Schone was wordt direct opgeruimd. Dingetjes die gestreken moeten worden gaan op de strijkplank en dingen die opgevouwen moeten worden, liggen direct als het droog is in de kast. Ik heb het geluk dat mijn moeder op vrijdag vaak even strijkt voor me maar als zij komt, is het niet zo dat er bergen op de strijkplank liggen. Vaak alleen het wasje dat op dat moment aan het droogrek hangt. Zo houden we het overzichtelijk en blijft er niet al teveel liggen. Ik heb namelijk geen zin om uren met de was bezig te zijn en dat gebeurt wel als er hopen schone en vuile was door het hele huis te vinden zijn.

– Ik ruim alles direct op. Als ik een schaar gebruikt heb gaat het direct weer in de la terug, als ik de kinderstoel nodig heb wordt hij daarna weer schoongemaakt en teruggezet. Door deze kleine handelingen blijft het ook weer overzichtelijk. Totdat de man thuiskomt… Nu nog hopen dat hij het snel onder de knie heeft en geen spoor van de voordeur, via de keuken en de bank naar de slaapkamer achterlaat.

– Een kastje per keer! Heb je last van opruimwoede zoals ik tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap? Zorg niet dat direct het hele huis op zijn kop staat omdat je alles tegelijk wil doen en op een gegeven moment geen zin meer hebt. Spreek met jezelf af dat je een kastje per dag opruimt. Dat kan je kledingkast zijn waar je iets langer mee bezig bent of een keukenlaatje, dat binnen vijf minuten gedaan kan zijn. Zo hou je overzicht en blijft alles toch heel erg netjes.

2017-04-20 15.24.43

– Als ik iets heb geleerd van mijn moeder, is het wel dat je ’s ochtends na het opstaan je bed moet opmaken. Mijn moeder wilde het bed zo strak mogelijk opgemaakt hebben en vond het al verschrikkelijk als ik er daarna op ging zitten (haha), maar een beetje rechttrekken doet al wonderen. Dekbed openslaan of netjes dichtvouwen, kussens een beetje opkloppen, raampje open en de deur van de slaapkamer dicht trekken. Zo stap je ’s avonds net even lekkerder de kamer weer binnen.

– Zorg voor schone ramen. Ook al zo’n tip van mijn moeder. Een opgeruimd huis met ontzettend vieze ramen oogt direct een stuk viezer. Ik ben zelf absoluut geen ramenlapper en daarom hebben wij een glazenwasser die steeds de buitenkant van boven tot beneden komt doen. Ik heb de mazzel dat Raymond dan vaak de binnenkant even doet. Zo hebben we netjes wat taken verdeeld. Natuurlijk tref je bij ons vieze vingerafdrukken aan het raam of staat Skyler er weer met zijn mond tegenaan gedrukt (we hebben nu eenmaal kinderen), maar vies is het niet en met een beetje glasreiniger (vloeken in de kerk volgens mams, haha) is ook dat weer gefixt.

– Billendoekjes, billendoekjes, billendoekjes. Medemoeders zullen dat beamen.

Share:

9 Reacties

 1. 23 mei 2017 / 15:12

  hahahah heerlijkheid ook he 😀 maar ik ben net je moeder, blijf aan de gang, alles moet gewoon bling bling zijn

 2. 23 mei 2017 / 17:22

  Echt waar….het lijkt wel of je over ons huishouden schrijft. Op een paar puntjes doe ik/doen wij het precies hetzelfde. Van de ramen buiten die gedaan worden tot het aanrecht elke avond enz. Mijn moeder lijkt weer op jouw moeder qua het huishouden (ook met dat opgemaakte bed en erop gaan zitten, haha). Zo grappig om te lezen!!

 3. Anke
  23 mei 2017 / 18:24

  Amen op alles behalve het punt van de ramen wassen. ..oeps

 4. 23 mei 2017 / 18:29

  Ik zorg net als jou dat bovenstaande punten gebeuren.
  Ik hoef zeker geen pinterest waardig huis maar stofzuigen, in de avond speelgoed opruimen dat doe ik ook.
  Met deze tips is je huis gewoon netjes!

 5. Bianca
  23 mei 2017 / 21:37

  Drie wasjes per week!! Hoe dan? Wij zijn met zijn drieën en ik was veel heel veel. Soms wel 15 per week. Kleine kanttekening we sporten 5 x per week mijn man en ik en mijn zoontje 3 x per week.

  • Shirley
   Auteur
   23 mei 2017 / 21:56

   Ik gooi mijn kleding lang niet altijd na een dag dragen in de was, werk veel thuis waardoor ik ook wel vaak in chillkleding doorbreng, Skyler draagt ook vaak een broek twee dagen en we hebben (nu) geen sportkleding, haha! Raymond loopt vaak in nette kleding voor zijn werk en normale kleding laten we ook weleens luchten. Kortom; we gooien niet alles na een dag dragen in de wasmand want sommige kleding is écht niet zo vies 😉

 6. 23 mei 2017 / 22:41

  Haha ik doe bijna alles hetzelfde. En die billendoekjes! Ik maak er mijn hele huis mee schoon 🙂 IDEAAL voor ehm alles! En idd de ramen, ik wist nooit hoe het moest maar mijn schoonmoeder heeft het laatst laten zien: eitje met wat afwasmiddel.
  Maar 3 wasjes? Ik doe er elke dag 1, met 1 kind!

 7. 24 mei 2017 / 09:08

  Hihi billendoekies heel herkenbaar ja. Die pakken zijn niet aan te slepen. Ook al is mijn dochtertje nu zindelijk ze liggen elke week nog in de boodschappenkar. Voor de rest doe ik eigenlijk precies hetzelfde. Mag ik je moeder lenen voor het strijken? Zo’n hekel aan en moet elke week de uniformen van mijn vriend strijken verschrikkelijk!

 8. Chantal
  28 mei 2017 / 17:24

  Deze tips zijn serieus enorm handig en ik ga er toch een aantal gebruiken (althans, proberen!). Doordat ik alleen woon, is het bij mij al snel van “Komt wel een keer, nu geen zin in, het is te warm/te koud, ik ben te moe/er komt toch niemand langs” dat soort idiote smoesjes. Waardoor ik er vaak toch weer extra tegenop ga zien om het te doen (met name dan de rotklusjes zoals badkamer schoonmaken, gas fornuis boenen, etc.).
  Maar als ik het zo lees bij jou, dan scheelt het enorm veel tijd om gewoon even 2 minuten de tijd te nemen om dat fornuis schoon te maken na het koken, even dat dweiltje door de badkamer te halen.
  Voordat er mis verstanden ontstaan; ik heb gewoon een vaatwasser die braaf elke dag in word geladen en ook de was word ook braaf elke vrijdagavond/zaterdag gedaan 😉
  Bedankt voor dit blogje! Zelfs voor een niet-mama is dit enorm handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.