(~215 B)




Deze zaken regel je na de bevalling

Deze zaken regel je na de bevalling

Tijdens de zwangerschap zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden. Het begint al met het zoeken naar een verloskundige, vervolgens regel je de kraamhulp, de erkenning, het kraampakket en natuurlijk het zwangerschapsverlof voor als je in dienst of ZZP’er bent. Hoe sneller alles rond is, des te minder omkijken heb je er naar. Maar niet alleen tijdens de zwangerschap zijn er administratieve zaken; ook na de bevalling is het wel handig als je binnen de eerste drie of vier maanden wat zaken op orde hebt. Even de geboorte-aangifte in de kraamweek daar gelaten. Daar zijn de meesten wel van op de hoogte.

Na de bevalling regelen: alle zaken op een rijtje

Schrijf je kindje in bij je zorgverzekeraar

Dit kun je maar beter zo snel mogelijk gedaan hebben. Het is met een druk op de knop gedaan en je hebt er een hoop profijt van. Zo regelde ik dat niet zo snel en aangezien ik na twee weken bij de huisarts terecht kwam, waren de eerste kosten van de medicijnen voor mijn eigen rekening. In mijn geval niet heel erg aangezien het om iets kleins ging, maar je kunt maar beter goed zijn voorbereid.

Regel de kinderbijslag

Zodra jouw kindje is aangegeven ontvang je kort daarna een formulier om de kinderbijslag aan te kunnen vragen. Erg fijn om dat maar gelijk afgevinkt te hebben. Ieder kwartaal toch weer een heel mooi extraatje op je bankrekening.

Zorg voor een identiteitsbewijs

Staat hoog op mijn to do-lijstje en ga ik direct volgende week regelen (inmiddels op het moment van publiceren in the pocket!). In eerste instantie denk je hem voorlopig niet nodig te hebben maar net als met die zorgverzekering; probeer het toch wel binnen drie of vier maanden op zak te hebben. Een kindje is vanaf de geboorte verplicht om een ID-bewijs te hebben en kan niet worden bijgeschreven in jouw eigen paspoort. Mocht je net als ik in het ziekenhuis belanden met je kindje wordt er toch wel vaak om gevraagd. Ook als je baby twee maanden is. Maak dus snel pasfoto’s (leuke herinnering zo’n eerste pasfoto!) en vraag een ID-kaart of paspoort aan. Niet alleen vanwege je toekomstige vakantie, maar dus vooral vanwege andere momenten.

Ga op zoek naar een gastouder/kinderopvang als dat voor jou van toepassing is

In sommige steden moet je dit tijdens je zwangerschap al regelen vanwege de enorme wachtlijsten maar als je ergens woont waar dat niet het geval is, kun je dit vlak na de bevalling regelen. Verdiep je in de verschillen, maak een keuze en ga op zoek naar een geschikte plek voor jouw kindje. Sommigen gaan al met drie maanden naar de opvang, anderen pas met een jaar. Hoe eerder geregeld, des te beter.

Ouderschapsverlof?

Wil je een tijdje minder gaan werken om voor je kind te zorgen, dan kun je hiervoor ouderschapsverlof opnemen. Je kunt ouderschapsverlof opnemen tot je kind 8 jaar oud is en het is voor zowel de moeder als de vader. Je werkgever mag ouderschapsverlof in principe niet weigeren, maar zorg wel dat je op tijd bent met aanvragen zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Je hebt recht op 26x de uren die je werkt per week. Dus dat is een half jaar aaneengesloten vrij, maar dit kun je ook anders indelen. Denk erover na en hak op tijd knopen door.

Kijk naar een uitvaartverzekering of schrijf je kindje in bij de jouwe

Absoluut niet leuk om over na te denken maar weer een gevalletje ‘better safe than sorry’: kijk alvast naar een uitvaartverzekering voor het gezin. Je kunt ervoor kiezen om jouw kindje bij jezelf in te laten schrijven; tot het 21e levensjaar is dit gratis. Tevens kun je een losse uitvaartverzekering regelen, deze loopt na het 21e levensjaar standaard door en dan heb je er geen omkijken meer naar. Een gemiddelde uitvaart kost al gauw 8000 euro en voor kindjes ligt dat vaak iets hoger omdat mensen al gauw kiezen voor een mooiere kist, meer bloemen, enzovoort. Dat kun je maar beter gedekt hebben. Het is verschrikkelijk om over na te denken maar mocht je kindje komen te overlijden, heb je wel iets anders aan je hoofd dan onvoorziene kosten en veel geregel.

Spaarrekening openen

Kleine moeite, groot gebaar. Veel mensen storten hier de kinderbijslag op en anderen sparen al sinds de geboorte iedere maand een standaard bedrag. Wat het ook is; ook dit is lekker snel af te vinken en weer een zorg minder.

Gezamenlijk ouderlijk gezag

Wat ik tijdens de geboorte van Skyler niet wist en waar ik later pas achter kwam, is dat wanneer de ouders niet gehuwd zijn, alleen de moeder het ouderlijk gezag heeft; ook als de vader het kind erkend heeft. Omdat de meeste ouders dit toch wel gezamenlijk willen, moet dit geregeld worden bij de Kantonrechter. Zet het op je lijstje want hier moet je zelf achteraan.

Nadenken over voogdij

In het verlengde van de uitvaartverzekering; heb je al nagedacht over de voogdij? Als beide ouders het gezag hebben is dat automatisch geregeld als één van de ouders overlijdt maar mochten beide ouders overlijden, zal de Kantonrechter een voogd aanwijzen. Het is toch een fijn idee als je dit zelf als ouders kunt bepalen. Dit kan bij de rechtbank of in bijvoorbeeld een testament.

Testament maken of aanpassen

En dan over het testament gesproken. Deze kun je laten maken of, als je er al eentje hebt, na de bevalling laten aanpassen. Met dit laatste puntje heb je dan alle administratieve zaken afgehandeld en kun je voor de rest zorgeloos genieten van jouw newborn!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties

  1. Nicole
    1 september 2017 / 16:08

    Dank je wel voor dit handige lijstje.
    Nu zelf 23 weken zwanger maar nooit over die dingen na gedacht 20 oktober gaan wij een geregisteerde patnerschap aan. Maar dat je dingen zo als voogd en de uitvaardverzekering is wel een hele goeie van jou! Thanks

  2. Caro
    1 september 2017 / 16:25

    He, wat een slim rijtje. Stond er een tussen die ik vergeten was!

  3. Joy
    1 september 2017 / 19:46

    Wat een goed overzicht! Heb zelf geen kinderen, komen er ook niet, maar er staan echt dingen bij waar ik nooit aan zou denken! Zoals een uitvaartverzekering. Fijn dat je dit zo opsomt voor de soon to be mama’s!

  4. Elize
    1 september 2017 / 21:46

    Ter aanvulling: voogdij kan je inmiddels heel makkelijk regelen door het online aan te vragen in het gezagsregister. Makkelijk en goed om toch geregeld te hebben, hebben wij ook voor onze dochter gedaan! Na een weekje krijg je schriftelijke bevestiging op de post, toch fijn om te weten dat dat ook goed zit.

    • Shirley
      Auteur
      1 september 2017 / 22:20

      Thanks voor de tip!

  5. Tibby
    1 september 2017 / 22:36

    Wat een handig overzicht! Als je een doorlopende reisverzekering hebt, dan moet je in sommige gevallen je kind(eren) daar ook aanmelden. Ze zijn vaak gratis meeverzekerd, maar niet altijd automatisch.

    • Shirley
      Auteur
      1 september 2017 / 22:49

      Ook een goede!

  6. Myrthe
    2 september 2017 / 01:18

    Ik lees je stukje over voogdij. Wanneer jullie beiden overlijden zal in eerste instantie Bureau Jeugdzorg de voogdij worden toegekend. De kindjes worden vaak wel binnen het netwerk onder gebracht. Vervolgens zal dan pas worden bekeken of iemand in het eigen netwerk dit over kan nemen. Zeker voor de kindjes en omgeving niet wenselijk!

  7. Suda
    30 november 2017 / 22:53

    Aansprakelijkheidsverzekering is ook zo’n gevalletje waar je niet zo snel aandenkt (omzetten naar gezinssituatie). Toch handig om maar geregeld te hebben. Een ongelukje zit in een klein hoekje, dan is het toch fijn als je dit geregeld hebt. En eenmaal geregeld, dan wordt het automatisch jaarlijks verlengd en heb je er ook geen omkijken meer naar.

Secured By miniOrange