Vier! Op naar de basisschool!

Vier! Op naar de basisschool!

Over een maand is het zover; Skyler heeft dan de allereerste wenochtend op de basisschool. Net voor de zomervakantie mocht Skyler even een kijkje nemen in zijn klas en konden Raymond en ik in samenspraak met de juf de wenochtenden inplannen. Heel fijn dat er wordt gewerkt met maar liefst tien keer een wendag, in de ochtend of in de middag. Zo kan hij twee keer in de week komen wennen vanaf eind september, zit er een herfstvakantie tussen en start hij uiteindelijk in de week dat hij vier jaar wordt, óp de dag dat hij vier wordt. Voor Skyler is dit perfect; hij moet enorm wennen aan nieuwe situaties, vond de overstap naar de hogere groep op de crèche al erg moeilijk en heeft daarom echt even deze tijd nodig. Het komt allemaal wel goed, stap voor stap en op zijn eigen tempo. Fijn dat dit hem gegund wordt. Het ene kindje vindt het fantastisch om naar school te gaan en is helemaal klaar voor deze stap maar dat gevoel hebben we eigenlijk nog niet helemaal bij Skyler. We gaan zien of dat ook echt waar is of dat hij het direct al enorm naar zin heeft. Maar niet alleen voor hem gaat deze fase heel erg wennen zijn; ook ik vind dit wel een heel grote stap.

Als het om de voorbereiding van de basisschool gaat, kom je vooral dingen tegen als schooltijden, gymspullen, rugtassen, bij wie moet je terecht voor wat, wat voor eten en drinken, speeldates en overblijven of niet. De praktische zaken komen veelvuldig aan bod en zowel tijdens de rondleiding, tijdens de kennismaking én achteraf ontving ik een mail met al deze informatie. Helemaal prima, want ik ben graag goed voorbereid en hou me graag aan de regels die de school heeft opgesteld. Alleen is naar school gaan zo vanzelfsprekend, dat er over de emotionele kant iets minder wordt gesproken. Want het is nogal wat, jouw kleine baby naar de basisschool…

Edukans lanceert in augustus een eenmalig magazine met de titel Vier!, De Edukans Survivalgids voor nieuwe basisschoolouders. Dit is ontstaan in samenwerking met Sofie van den Enk en Bracha van Doesburgh, beide ambassadeurs van Edukans en beide moeder. De aanleiding hiervoor is de emotie en spanning die ouders ervaren als hun kind voor het eerst naar school gaat. Iedere ouder kan zich herkennen in dit bijzondere gevoel. Bracha en Sofie hebben allebei ook kinderen die net naar school gaan en merkten dat veel ouders tegen dezelfde dingen aanlopen. Wat doe je als je kind geen klik heeft met de leerkracht, hoe ga je om met de competitiestrijd tussen kinderen, veegt de juf ook billen af? Wat als mijn kindje nog niet zindelijk is? En als ze net als Skyler zo erg moeten wennen, hoe kun je hem of haar dan goed begeleiden? Het zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen. Daarnaast is het magazine iets luchtiger gevuld met de grootste ouderblunder van BN’ers, oude schoolfoto’s van BN’ers en leuke weetjes en statistieken.

DSC_6700

DSC_6702

Tijdens een lunch met Sofie en Bracha bij Strand Zuid konden we kennismaken met het leuke blad en de mensen achter Edukans. Naast lekker eten was het leuk om Sofie en Bracha te spreken over onderwerpen waar we allemaal als moeder zijnde mee zitten. Ik maakte gelijk even van de gelegenheid gebruik om Sofie te complimenteren met haar boek De Melkfabriek. Die schreef zij ook en dat was voor mij een héél fijne houvast tijdens de twee maanden dat ik borstvoeding gaf. Ik vond het heel inspirerend om te horen hoe zij met de start van de basisschoolperiode zijn omgegaan en vond het tevens gewoon heel erg leuk om ze te ontmoeten. Wat een toffe en relaxte dames!

2017-07-12-14.33.59

2017-07-12-15.12.51

2017-07-12-15.52.13

2017-07-12-15.42.53

Wist je dat een kwart van de kinderen pas ná vier jaar helemaal zindelijk zijn? Dat er vaak met partijtjes geldt ‘zoveel kinderen als de leeftijd’? Dat je kind tot vijf jaar nog niet leerplichtig is máár dat je kind tot zes jaar ook vijf uur per week thuis mag houden? Dit zijn slechts drie van de weetjes die mij echt nieuw in de oren klonken en die het voor mij leuk maakte om het magazine te lezen. Wat ik nog meer erg prettig vind, is de uitstraling en de opmaak van het blad. Binnenin het blad staan leuke koppelingen met Edukans en het onderwijs in de landen die Edukans steunt, maar het overheerst absoluut niet. Het is oprecht een interessant blad voor de nieuwe basisschoolouders. Misschien één minpuntje: ik had het wel dubbel zo dik willen zien.

Een kind dat leert, is een kind met kansen. Want op school leer je veel meer dan lezen, schrijven en rekenen. Je leert er voor jezelf opkomen. Je talenten ontwikkelen. Wat je op school leert, is voor altijd. Wereldwijd gaan 263 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. Edukans werkt in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren.

En de verschillen in onderwijs mogen dan wel heel erg groot zijn; overeenkomsten in vragen en zorgen van ouders zijn toch wel vaak hetzelfde te noemen. Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind, of je nou in Ethiopië, India of Nederland woont. Die hoge betrokkenheid brengt ook een hoop emoties met zich mee en Edukans wil laten zien dat die emoties en vragen normaal zijn. Ik vind het een mooie zet!

Interesse? Het magazine is gratis aan te vragen via edukans.nl/vier.

DSC_6703

DSC_6706

Share:

10 Reacties

 1. 22 augustus 2017 / 08:33

  Heel leuk artikel! Mijn zoontje gaat over 5 maanden naar school dus super spannend.
  Afgelopen week zag ik het interview met beide dames bij RLT Late Night, erg leuk.
  Ik heb gelijk het magazine besteld.

 2. Sanne
  22 augustus 2017 / 09:49

  Leuk! Heb hem meteen aangevraagd, dank je!

 3. jessica
  22 augustus 2017 / 10:26

  Spannend weer een nieuwe fase !
  Ben benieuwd hoe je ventje het gaat vinden.
  Op 1 september starten ze hier maar mijn jongste zoontje gaat naar het instapklasje op 6 november … ook niet zo heel lang meer !
  Hij gaat wel elke morgen en avond mee naar de kleuterklasjes van broer en zus maar toch het gaat een pakje anders zijn als ik hem daar ga achterlaten.
  Hier ook een wennamiddagje 14 dagen voor hij start.

 4. Ivy
  22 augustus 2017 / 10:56

  Leuke tip. Ik heb hem aangevraagd! Waar ik me het meest zorgen over maak zijn de speeldates. Zo sociaal met andere moeders ben ik niet. Loopt mijn zoon straks vriendjes mis omdat ik geen aansluiting vind bij andere moeders?

  • Shirley
   Auteur
   22 augustus 2017 / 11:50

   Ja, dat lijkt me ook wel lastig…

 5. 22 augustus 2017 / 22:53

  Je hebt er een mooi artikel van gemaakt! De mijne mag maandag online ❤️

  • Cindy
   23 augustus 2017 / 17:14

   Wat zie jij er goed uit Nicole op de foto! ♥

 6. Cindy
  23 augustus 2017 / 17:16

  Ik heb m ook besteld. Mijn kind gaat nog lang niet naar de basisschool, maar ik ben zo’n sucker voor dit soort magazines en dat ik m gewoon moest hebben. Kan ik m lezen over 2,5 jaar.
  Jeetje, over 2,5 jaar gaat mijn kind al naar school toe. Slikken!

 7. Lisette
  24 augustus 2017 / 15:24

  Leuk!!! ik ben ook heel benieuwd naar het tijdschrift! Heb het net gelijk besteld :). Gelukkig gaat die van mij pas in april naar school… 🙂 tijd gaat veeeel te snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.