Sporten voor je peuter

Sporten voor je peuter

Veel kinderen die op de basisschool zitten zijn lid van een sportclub. Het wordt natuurlijk onwijs gestimuleerd en aangemoedigd om je kroost ergens aan te melden zodat hij of zij zich kan uitleven bij judo, voetbal, hockey, tennis, gymnastiek, dans of iets anders leuks. Zelf zat ik vroeger op jazzballet en had ik iedere week op woensdagmiddag les. Mijn broertje was heel fanatiek met voetbal en naast het trainen, stond mijn vader iedere zaterdag aan de zijlijn om hem aan te moedigen. Maar wist je dat je hier al op jonge leeftijd mee kan starten en dat er zelfs peutergroepjes zijn? En ja, dat gaat wat verder dan het welbekende peutergym.

Als ik kijk naar Skyler zie ik iemand die wel vaak bezig wil zijn. Buiten wordt er gerend, als er jongens aan het voetballen zijn wordt er meegedaan en zodra er muziek op gezet wordt begint ‘ie te dansen. Maar aan sportclubjes heb ik nog niet gedacht. Sterker nog: ik dacht dat er naast peutergym niet iets anders was en dat dat pas op latere leeftijd kwam. Maar dat had ik verkeerd! Toen ik een tijd geleden op Facebook iemands bericht over ‘voetjebal’ voorbij zag komen en zij daar met haar peuter naartoe was gegaan, was mijn interesse gewekt. Voetbal voor de allerkleinsten? Wat leuk!

Momenteel ben ik een beetje aan het rondkijken naar mogelijkheden voor Skyler. Iets waar we ’s ochtends of ’s middags eens naartoe kunnen zodat Skyler iets nieuws leert, andere kinderen leert kennen en lekker bezig is. Voetbal leek me ontzettend leuk, maar er is meer. Op de website van Tym kwam ik heel leuke opties tegen en die deel ik graag met jullie.

Gymnastiek is misschien wel het meest bekend. Babygym, peutergym… Er zijn verschillende lessen te vinden. Dit stimuleert motorische vaardigheden, zelfstandigheid en ruimtelijk inzicht. Dat is natuurlijk nooit verkeerd! Voorbeeld: www.thelittlegym.com.

De meeste kindjes houden ontzettend van dansen dus hoe leuk is het om dit met een groep andere kinderen te doen? Dit is geschikt voor de leeftijd vanaf twee jaar en stimuleert gevoel voor ritme, creativiteit en evenwichtsgevoel. Bovendien is het natuurlijk gezellig! Informeer bij balletscholen, buurthuizen of peuterspeelzalen naar lessen voor peuters.

Wil je heel graag sporten maar red je het niet vanwege een kleintje om je heen waar je geen oppas voor hebt? Kijk eens naar Speelwartier. Dit zijn bootcamplessen voor ouders en kindjes vanaf zes maanden kunnen al meedoen. Eerst ‘gebruik’ je je kind als hulpmiddel tijdens het sporten; als de kinderen iets ouder zijn worden ze spelenderwijs betrokken bij de oefenen en sporten ze zelf ook een beetje!

Judo wordt natuurlijk al snel heel cool gevonden. Wist je dat je dit al kon doen vanaf de leeftijd van 2,5? Het stimuleert motoriek, coördinatie en sociale ontwikkeling. Het staat natuurlijk niet in het teken van worstelen, maar er wordt o.a. gerend, gerold, gekropen en gehinkeld. Informeer bij sportscholen bij jou in de buurt die aan judo doen (of een andere zelfverdedigingssport). Het kan ontzettend leuk zijn voor een kleintje.

Zoals ik hierboven al vertelde las ik over voetjebal. Alleen de naam doet me al smelten. Voetbal is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar en op verschillende locaties in Nederland wordt de speelmethode ‘voetjebal’ aangeboden. Met speciale materialen, spelletjes en muziek.

Naast voetbal heb je ook de andere bekende sport; hockey. Leuk vanaf een jaar of drie. Het stimuleert de coördinatie, behendigheid en balans. Verschillende hockeyclubs bieden mogelijkheden vanaf 3 jaar. Even informeren dus!

Zwemmen is naast peutergym een andere vorm van sport waarvan ik wél wist dat het voor de allerkleinsten leuk was. Zo is er natuurlijk babyzwemmen, maar zijn er ook lesjes peuter- en kleuterzwemmen en ouder en kind zwemmen. Heerlijk ravotten en spelen in het water. Erg goed voor de spierontwikkeling en coördinatie. Natuurlijk ook gewoon heel fijn en gezellig!

Sluit ik af met de hype van dit moment; yoga. Leuk voor ons als ouders om een beetje relaxter in het leven te staan en te werken aan ons lichaam, maar ook geschikt voor peuters vanaf twee jaar. Stimuleert ontspanning, concentratie, zelfbewustzijn, lichaamshouding en emotionele groei. Natuurlijk op een luchtige en speelse manier zonder al teveel poespas! Informeer bij yogastudio’s, peuterspeelzalen en buurtscholen voor mogelijkheden bij jou in de buurt.

Vertel eens: wist jij van deze mogelijkheden? En zit jouw peuter op een sport?

iStock_000036860808Medium

Share:

9 Reacties

 1. 24 mei 2016 / 07:09

  Ahhh voetjebal! Wat klinkt dat lief!! Ik heb een peuter die ook gek is op bewegen, maar helaas niet zoveel activiteiten in de buurt.

 2. Laura
  24 mei 2016 / 09:23

  Ik dacht dat er bij ons in de buurt ook niet veel was voor peuters vanaf 2 jaar, maar dat bleek achteraf toch mee te vallen. Mijn dochtertje van 2,5 doet nu aan peutergym bij de plaatselijke turnvereniging en 1x in de week ‘s ochtends overlevingszwemmen en na 13 keer mag zij afzwemmen en kan zij door voor deel 2 en 3 van het overlevingszwemmen en ook dit wordt afgesloten met afzwemmen voor een diploma. Bijkomend voordeel is dat zij hierna meteen door kan met lessen voor A diploma. Zij vindt allebei de “sporten” ontzettend leuk om te doen!

 3. Petra
  24 mei 2016 / 09:54

  Leuk! Ben wel benieuwd wat (of) je gaat kiezen voor Skyler. Mijn oudste heeft gegymd bij de little gym. Vond ze superleuk (ik ook ;)). De jongste sport bij mij op de sportclub. Dat kan op sommige sportscholen ook (tip!).

 4. 24 mei 2016 / 12:14

  Voetjebal, wat een leuke benaming, ben benieuwd wat jullie gaan kiezen voor Skyler. Vroeger heb ik op gym gezeten en op tennis en op dansen.

 5. Laura
  24 mei 2016 / 13:18

  Mijn zoontje van 2 zit op voetjebal met papa en gaat met mij mee naar bootcamp van Speelkwartier (voordeel van in Amsterdam wonen ;-)) Wat ik mis in het overzicht is Aapjeskooi. Hebben we ook gedaan en ook superleuk voor de kleintjes.

 6. Inez
  24 mei 2016 / 23:33

  Ik zat vroeger op kaboutervoetbal, zal denk ik wel hetzelfde zijn als voetjebal. Als ik daar foto’s van terugzie vind ik dat zo leuk!! Mijn zoontje is nog geen 1 jaar dus ik heb nog even om me erin te verdiepen maar ik stimuleer het wel graag zodra het zover is.

 7. 25 mei 2016 / 14:40

  Beste moeder van Skyler,

  Wat leuk dat je ons concept “Voetjebal” en “panasj(hockey)” voor kids van 2-10 jaar noemt in deze blog! Wij hebben 20 locaties in amsterdam, iedereen is welkom voor een gratis proefles! Er is niet alleen aandacht voor voetbal of hockey, maar ook voor de cognitieve en motorische ontwikkeling. Dmv muziek en kleuren herkenning! Voor meer informatie verwijs ik jullie naar onze website http://www.voetjebal.nl of http://www.panasj.nl

  Groet Tom Verhoek

 8. Suus
  25 mei 2016 / 14:57

  Zoontje van net 2 zit op Voetjebal, hij vindt het superleuk! Ik ga zeker binnenkort kijken voor nog iets ernaast want hij is een jochie dat heel graag actief is en met andere kindjes, muziek en een bal maakt het extra leuk voor hem. Judo en aapjeskooi spreekt me ook aan en vanaf drie zeker op hockey. Hij kan er zijn energie in kwijt en ik vind het ook goed omdat hij wat verlegen is en in dit groepje elke week meer durft (zelf bal halen, handje geven juf), z’n motoriek is er ook niet slechter van geworden!

 9. 26 mei 2016 / 14:35

  Wat leuk dat er zo veel is voor peuters. Ik heb me er hier in de omgeving nog niet in verdiept, dat wil ik tzt wel doen want ik denk dat mijn dochter zoiets ook wel leuk zal vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *