Review: Tula Free to Grow draagzak 

Review: Tula Free to Grow draagzak 

Tijdens de zwangerschap van Skyler ontving ik een draagzak van een bedrijf maar uiteindelijk hebben we die amper gebruikt. Ten eerste omdat ik gewoon écht fan ben van de kinderwagen en dus altijd daar mee liep, ten tweede omdat Skyler gedragen worden niet zo fijn vond. In huis heb ik hem hooguit vijf keer gebruikt en buitenshuis slechts twee keer; om Muis uit te laten en om naar Mika te gaan, die in een Amsterdams pand woont waar de kinderwagen niet mee naar kon vanwege de steile, krappe trappen en het ontbreken van een lift. De draagzak werd opgeborgen en zag nooit meer het licht.

Draagkindje

Toen ik zwanger was van Maddox hoorde ik van andere moeders dat een draagzak of –doek heel erg fijn is bij een tweede kindje. Zo heb je je handen vrij en dat is toch wel heel erg prettig met een kindje dat in de rondte loopt. Ik schafte daarom een Tula aan, mét babyinsert. Ik hoorde en las goede ervaringen over de Tula draagzak en ondanks dat veel mensen niet zo’n fan zijn van de babyinsert (voornamelijk vanwege de warmte) en de draagzak pas adviseren bij kindjes vanaf maat 68, kon ik het niet laten. Maar de draagzak was nog maar net in huis toen de Tula Free to Grow werd gelanceerd. Een draagzak die je vanaf de geboorte zónder insert kunt gebruiken. Een draagzak die je helemaal kunt verstellen en die dus geschikt is vanaf de geboorte en daarna gebruikt kan worden tot ongeveer 20 kilo. Ondanks dat ik de ‘oudere’ versie dus in huis had, wilde ik toch ook deze nieuwe variant proberen. Onder het mom van ‘leuk om te testen voor de site’ bestelde ik hem. Nu hoefde ik alleen nog maar te hopen dat Maddox wél dol op dragen zou zijn. En alsof het zo moest zijn; Maddox verkiest de draagzak boven de kinderwagen en het is één van onze beste aankopen voor baby twee.

Schermafbeelding 2017-05-29 om 12.07.02

Free to Grow

De Tula Free to Grow is een ergonomische draagzak die gebruikt kan worden vanaf de geboorte en groeit met een kindje mee. Hij is bruikbaar op drie verschillende breedte standen. Pasgeborene-, baby- en dreumesstand. Door de breedte van de zit aan te passen is er altijd een perfecte knieholte tot knieholte ondersteuning, en dat is precies wat er graag gezien wordt bij een ergonomische draaghouding. Bovendien kun je de bovenkant aantrekken waardoor het hoofdje van je kindje gewoon boven de draagzak uit komt, ook de pasgeborenen. Het verschil met de ‘normale’ Tula is dat je deze nieuwe kunt verstellen en de oudere niet. Mocht je dus een pasgeborene willen dragen, moet je altijd kiezen voor de insert. Omdat ik die ook heb liggen zal ik hem gaan testen en later de twee Tula’s nog met elkaar vergelijken. Voor nu heb ik alleen nog ervaring met de Tula Free to Grow. En ik kan je vertellen: ik vind hem fantastisch!

Kind kan de was doen

Het was heel even zoeken maar als je de draagzak eenmaal door hebt qua verstellen is het een eitje. Aan de onderkant kun je door middel van drukkertjes de breedte verstellen. Daarnaast kun je aan de voorkant aan de schouderbanden trekken zodat de stof wat gaat plooien en de draagzak dus verkleind wordt voor een baby. Voor de rest is het een kwestie van de banden afstellen op je eigen lichaam zodat ‘ie comfortabel zit en draagt. Aan de voorkant van de draagzak vind je nog een klein vakje voor een telefoon, sleutels of bijvoorbeeld een luiertje. Ideaal! Ik loop vaak met Muis met Maddox in de draagzak of breng Skyler naar school. Dan kan ik in dat vakje net even de belangrijkste dingen kwijt zonder dat ik met alles loop te sjouwen.

Tula heeft een handig filmpje online:

Comfortabel met rugklachten

De schouderbanden zijn heel comfortabel en stevig gevuld, wat ervoor zorgt dat de gewichtsverdeling juist is. Daarnaast heb je bij de Tula een brede en ook weer verstevigde heupband waardoor het heel prettig zit en ook weer het gewicht goed te doen is. Ik heb zelf vrij snel rugklachten vanwege een hernia in het verleden en was dus even bang dat ik daar flink veel last van zou gaan krijgen. Niets is minder waar. Ik heb nergens last van en áls ik wat getrek voel, betekent het dat ik de banden allemaal iets strakker aan moet trekken. Ook dacht ik nog dat ik vanwege mijn eczeem last zou krijgen van het geschuur of de warmte van de stof. Maar ook dat is totaal niet het geval. De banden en stof dragen erg prettig en ik heb nergens last van. Ook niet afgelopen dagen, toen het zo ontzettend warm was. Ik heb Maddox tot nu toe iedere dag in de draagzak gehad en zowel mijn rug als eczeem (op de draagplekken) gaan hartstikke goed.

ftg-features-carrier-large

1: de brede comfortabele schouderbanden.
2: door dit aan te trekken kun je de stof plooien waardoor het korter wordt en de baby er dus beter in past.
3: het handige vakje.
4: hier is de stof wat dikker en voelt het als kussentjes voor een extra comfortabele houding voor de beentjes.
5: de fijne, brede heupband.
6: dit gedeelte is in drie breedtes te verstellen zodat ‘ie helemaal op maat te maken is voor jouw kindje.

Handen vrij

Maddox is een echt draagkindje en de Tula Free to Grow is voor ons een absolute aanwinst. Hij kan nog weleens onrustig doen maar eenmaal in de draagzak is hij binnen een paar minuten vertrokken. Maar niet alleen voor de rust is het erg prettig; ook is het gewoon heel erg praktisch. Ik heb mijn handen vrij voor Skyler en we hoeven niet altijd de kinderwagen mee als we met het hele gezin op pad gaan. Of op momenten als Skyler iets vermoeider is, is het fijn dat hij in de buggy kan en dat ik dan Maddox in de draagzak bij me hou. Binnenshuis wordt de Tula ook vaak gebruikt. Ik schrijf dit artikel nu met een baby tegen me aan geplakt en ik heb al regelmatig het huishouden gedaan met Maddox dicht bij me. Skyler kan zichzelf al goed vermaken maar zoals ik al zei is Maddox toch wat onrustig. Dan is dit de ideale situatie. Ik zou nú al niet meer weten wat ik zonder de draagzak zou moeten en wil zelfs nog wel een extra exemplaar.

Tula Free to Grow

Investering

De Tula Free to Grow kost 159,90 en dat is een flink bedrag. Toch ben ik blij dat ik de investering gemaakt heb. Ik zou niet meer zonder kunnen! Dat de gele nog op mijn verlanglijstje staat om af te wisselen zegt wel genoeg… De reguliere Tula kost 125 euro en de babyinsert koop je los erbij voor nog eens 34,90. Je bent dus hetzelfde bedrag kwijt voor beide varianten. Voor nu zou ik zeggen: ga direct voor de Tula Free to Grow, maar ik moet de andere versie nog testen. En omdat de Tula Free to Grow net gelanceerd is, zijn er pas een paar designs te koop. Mocht je al een ouder kindje hebben, dan kun je natuurlijk beter voor de reguliere versie gaan. Dan ben je goedkoper uit. Mijn Tula kocht ik bij Von Va Voom. Niet gesponsord; wel blij met de service. De volgende dag heb je hem in huis.

Vragen: stel ze gerust! Ik ben trouwens geen draagexpert en heb alleen ervaring met de Tula Free to Grow. Maar die bevalt ons dus onwijs goed!

Tula draagzak review

Share:

27 Reacties

  1. 30 mei 2017 / 07:57

    Ja ik wil hem ook!!! Krijg hem misschien van m’n ouders en anders schaf ik hem zelf aan.. Kan niet wachten tot ik mag gaan dragen..

  2. 30 mei 2017 / 08:00

    Deze staat door jouw enthousiaste verhalen heel hoog op mijn lijstje voor baby 2. Bij Morris hebben we een Bondolino aangeschaft, maar ik ben ondertussen zo benieuwd naar deze Tula.

  3. 30 mei 2017 / 08:38

    Thanks voor de review! Hij gaat er hier denk ik ook komen 😀

  4. 30 mei 2017 / 08:46

    Dat klinkt goed! Ik ben nog heel erg aan het twijfelen wat ik ga bestellen, ik vind het zo lastig inschatten wat fijn is. (De link naar die webshop werkt bij mij niet trouwens.)

  5. 30 mei 2017 / 09:23

    Ik wil deze ook zéker hebben voor een volgende baby. Ik heb de gewone Tula met baby insert, maar die insert vind ik drie keer niks omdat het een ‘vast’ ding is wat je niet kunt stellen. Voor de eerste paar weken/maanden gebruikte ik een rekbare draagdoek, wat ook heel fijn was, maar een draagzak vind ik wat makkelijker. Ik ben benieuwd wat jij van de gewone Tula vindt!

  6. Manouk
    30 mei 2017 / 09:45

    Leuk om te lezen dat er een échte ergonomische draagzak wordt besproken. Vaak zie je namelijk die van stokke of babybjorn voorbij komen die helaas niet ergonomisch zijn. Dus echt top dat je dit doet! Super fijn dat je zo blij bent met de tula. Ik had de draagdoek bykay toen mijn dochter net was geboren, maar ze kan niet stilzitten dus voor ons werkte het niet. Nu is ze bijna een jaar en wilt ze niet meer in de buggy zitten (nu al een diva) en ik mag van een vriendin de manduca -draagzak- lenen. Dus hopelijk is dit een groter succes en gaat m’n dochter daarmee akkoord haha!

  7. Eefje
    30 mei 2017 / 10:09

    Jaaa, op dit artikel was ik al aan het wachten! Ik was eigenlijk al overtuigd maar dit is een mooie bevestiging dat ik deze draagzak graag wil. Ik wacht nog even met de (inderdaad toch wel prijzige) aanschaf tot onze dochter er is, zodat ik helemaal zeker weet dat het bij ons en ook bij haar past. Daar komen we hopelijk snel achter want ben 39+4 weken zwanger nu. 🙂 Nog wel een vraagje, gebruikt je vriend de Tula ook? En is het dan makkelijk switchen tussen jullie verschillende ‘instellingen’ voor de draagzak zeg maar? Het lijkt me zo’n gedoe om steeds opnieuw af te stellen maar het is natuurlijk super fijn als mijn vriend straks ook kan dragen <3

    • Shirley
      30 mei 2017 / 10:20

      Mijn vriend heeft hem tot nu toe twee keer gebruikt, alleen de avonden dat ik bij Anouk was. Het is alleen de heupband die even versteld moet worden en de schouderbanden, maar dat werkt ontzettend makkelijk. Trek je gewoon aan als je hem zelf weer gaat gebruiken 🙂 Het is gewoon met gespjes, zoals je een rugzak ook kunt verstellen, dus heel gemakkelijk!

  8. Jessica
    30 mei 2017 / 10:26

    Duidelijk zoveel beter dan de draagzak van Lodger die ik had !!!!
    Als bunker en wikkeldeken was hij in de maxi cosi en kinderwagen dan weer wel een topper.
    Nog veel plezier met dragen !

  9. Nynke
    30 mei 2017 / 10:29

    Wat geruststellend om te lezen dat je beide kinderen zo anders reageren op dragen of in de wandelwagen! Mijn dochter (nu 10 maanden) wilde tussen week 5 en week 10 alleen maar op schoot of in de draagzak, en absoluut niet in de wandelwagen. Ik maakte mij daar toen erg druk om, weet nu gelukkig dat het met elk kind anders is 🙂

  10. Susan
    30 mei 2017 / 10:36

    Mooi dat je nu zonder insert helemaal klaar bent. Ik heb echter een tula baby en tula toddler in huis dus ik ga bij een volgende baby wel voor de insert en een rekbare doek voor eerste tijd..

  11. Vanessa
    30 mei 2017 / 12:15

    Ik lees je blogs al een tijdje (ben op dezelfde dag bevallen van een dochter) en heb precies dezelfde draagzak!! Ookzelde print 🙂 Ideale investering, hier ook een onrustig kindje overdag 😉 Net het hele huis opgeruimd en de was/vaatwasser kunnen doen! Zonder de draagzak is ze de hele dag wakker/ onrustig en aan het huilen…
    Wel jammer van onze mooie Joolz wandelwagen 😉 Hopelijk wil ze ook daar snel in slapen!

  12. 30 mei 2017 / 15:07

    Ik heb een zwak voor tula. Ik heb mijn zoon van inmiddels twee onwijs veel gedragen in de tula en draagdoek. Hij had heel veel behoefte om bij mij te zijn, dit was de enige manier om ook nog wat gedaan te krijgen

  13. Lisanne
    30 mei 2017 / 18:32

    Wat een fijne review! Ik twijfel ontzettend welke draagzak ik wil gaan kopen, want met de hond uitlaten heb ik dat straks echt wel nodig.
    Alleen… Kan je deze zelf aan en af doen? Met een gespje op de rug?
    Dat vind ik het nadeel van een aantal draagzakken, dat je altijd iemand nodig hebt om hem aan te doen.

    • Shirley
      30 mei 2017 / 18:47

      Ja, de heupband doe ik van voren dicht en vervolgens draai ik de zak om 🙂 De bovenste gesp kan ik zelf dicht klikken omdat die bij de schouderbladen zit en iedereen daar bij moet komen met de eigen handen!

  14. 30 mei 2017 / 19:42

    Wat een goede review! En wat lijkt kleine Maddox op Skyler.

  15. Britta
    30 mei 2017 / 20:22

    Hier wordt de tula free to grow ook zeer regelmatig gebruikt en we zijn er zoooo blij mee. Oudste dochter is net 17 maanden dus ook aan haar heb ik m’n handen vol en hoe handig is het dan als de baby lekker rustig gedragen kan worden. Ik dacht dat ik het dragen echt niet fijn ging vinden, bij de andere dochter namelijk nooit gedaan, maar wat een top ding is deze draagzak. We zijn we heel erg blij mee, prima aankoop.
    Ik had eerst de gele versie besteld, maar deze bleek helemaal niet geel te zijn maar meer bruin/oranje. Snel teruggestuurd en vervolgens de donkerblauwe met bloemen besteld. Erg mooi!
    Geniet van de leuke momenten met beide kids en de draagzak!

    • Shirley
      30 mei 2017 / 20:54

      Oh, ben benieuwd… Heb die namelijk net gekocht omdat ik de kleur zo top vond voor de zomer, haha. Nou ja, ik wacht het af 🙂

  16. Iris
    30 mei 2017 / 20:37

    Hoihoi! Ziet er super uit zeg! Je hebt op Facebook een heleboel groepen over het dragen. Op bv ‘draagpraat’ kun je allerlei vragen stellen over het dragen, de verschillende draagzakken of doeken enzovoort. Ook fijn om te weten is dat je tula’s nog goed kunt verkopen, via de facebook groep ‘draagdoekenmarkt’. Voor een gewone tula krijg je zo nog 100 euro en voor de free to grow nog meer. De investering is dan gelijk niet meer zo hoog. Geniet van het dragen! Ik ben ook begonnen bij kindje 2 en kan nu niet meer anders. Hij is nu 19 maanden en we dragen nogsteeds

  17. Marjolein Dingemanse
    5 juni 2017 / 09:35

    Hey! Heb je enig idee wanneer je de tula standaard gaat proberen? Ik ben heel erg benieuwd! Ik heb net de tula standaard met insert aangeschaft maar ik zou hem nu nog om kunnen ruilen voor een free-to-grow. Ik ben benieuwd!

    Groetjes Marjolein

    • Shirley
      5 juni 2017 / 09:38

      Als je hem om kunt ruilen zou ik dat voor nu zeker doen. Zonder insert is sowieso veel makkelijker! 🙂 Maar hij komt binnen nu en twee weken denk ik… Heel misschien deze week maar durf het niet te beloven. Weet niet of dat op tijd is voor je qua omruilen 🙂

  18. 13 februari 2018 / 10:33

    Hoi,
    Ik twijfel of ik de gewone tula of de Free to grow zal aanschaffen. Heb je inmiddels ervaring met beide misschien? En wat zou je kiezen?
    Groetjes,
    Simone

  19. Inge
    12 maart 2018 / 21:07

    Fijne review om te lezen!
    Ik heb de Tula FTG Discover vorige week binnen gekregen voor mijn dochtertje van 8 weken. Ik heb tot nu toe met een rekbare tricotslen gedragen maar dit is als snel warm voor mijn meisje. Ik heb een zoontje van 15 maanden en een draagdoek/zak is dus erg handig. Mijn zoontje ook veel gedragen in de draagdoek.
    Nu lijkt me een draagzak toch net iets makkelijker, sneller en minder warm.

    Nu heb ik dus de zwarte discover binnengekregen en begin ik te twijfelen of dit niet te warm is van de zomer…. Wat is jou ervaring ermee of andere mama’s die deze gebruiken? Ik merk nu dat ze het makkelijk warm heeft en dan vooral op haar hoofdje, is dan achter op haar nekje helemaal nat, niet perse in de draagdoek maar met fles geven etc.

    • Shirley
      12 maart 2018 / 21:12

      Nee hoor, is prima te doen in de zomer. Heb hem in de zomer vaak gebruikt en de stof is erg goed 🙂

      • Inge
        12 maart 2018 / 21:44

        Fijn om te horen. En hoe gebruik je hem in deze tijd van het jaar? Met de tricotslen draag is mijn dochtertje onder mijn winterjas, het is een gewone jas maar doordat ik de knoopjes heb verzet past ze er precies me onder, nu wordt het echter krap. Ip zou ze met de tula in een eigen jasje prima beschermd zitten denk ik, maar met haar beentjes? Met bijvoorbeeld vriesweer of koude wind?

        • Shirley
          12 maart 2018 / 21:49

          Ik draag mijn jas open en gewoon de draagzak tegen me aan. Maddox draagt dan een dik vest. Zijn benen zijn niet beschermd maar dat is echt niet zo erg hoor! Lekker broekje aan en dikke sokken. Dit kun je toch niet voorkomen met een draagzak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *