Juf Ank is een absolute hit en I love it

Juf Ank is een absolute hit en I love it

Juf Ank is de afgelopen dagen onderwerp van gesprek. Mocht je net als ik behoorlijk laat zijn met de ontdekking; ze is een lerares van groep drie in de serie De Luizenmoeder en haalt werkelijk het bloed onder iedereens nagels vandaan met haar anti-zwaaien en het zingen van bloedirritante liedjes. Ik ging er vanmorgen even voor zitten omdat ik nieuwsgierig was naar waar iedereen het over had de afgelopen dagen op social media. Na twee afleveringen kan ik zeggen; wat is dit heerlijk, wat is het een tikkeltje overdreven maar ergens ook zó herkenbaar voor als je een kind hebt op de bassischool. Ik voel me net als Hannah; enorm nieuw in deze schoolwereld, heel erg zoekende en soms weet ik bijgod niet wat iedereen doet en waar iedereen het over heeft. Gelukkig ben ik nog wel zo op de hoogte dat ik niet in een Elsa-jurk naar een ouderavond ga.

Kibbelende moeders, schoolpleinregels, verkeerd geparkeerde auto’s, ouderavonden, geroddel onderling, het zwaaien bij het raam, een juf die er het hare van denkt, ouders die net iets te fanatiek willen helpen óf juist onder het luizenpluizen uit willen komen, racistische opmerkingen (die soms net op het randje zijn of zelfs net er overheen gaan) en herkenbare situaties die net iets te overdreven zijn neergezet waardoor het te grappig wordt om naar te kijken. Zoals juf Ank, oftewel Ilse Warringa in een interview vertelde: ‘Het is heerlijk om juf Ank te spelen. Om alles hardop te zeggen waar politiek correct Nederland van op tilt slaat.’ Want weet je wat het is; op het schoolplein is het alles behalve politiek correct, haha.

Als kersverse basisschoolmoeder ging er voor mij ook een heel nieuwe wereld open. Ik werd opeens geconfronteerd met kliekjes op het schoolplein die door weer en wind staan te ouwehoeren, met dingen die als ouder opeens van je verwacht worden en waar ik wat moeite mee heb, uitspraken van de juf zoals ‘proberen kun je leren’ (?!), van schoolapp’s tot bijna dagelijks mails van de directeur en van het regelen van playdates tussen kinderen én ouders. Het is allemaal wat uitvergroot maar het is zo herkenbaar en door de uitvergroting zo hilarisch, dat ik de tranen over mijn wangen had rollen tijdens het terugkijken van deze serie. NPO heeft absoluut een hit te pakken met De Luizenmoeder. Ook bij ons is er een moeder die altijd íets te hard praat en zich teveel met school bemoeit, zijn er twee ouders die zich iets te fanatiek inzetten als klassenouder, wordt er als een malle gepraat over een ouder die naar Nederland is geëmigreerd en twee Engelstalige kinderen in de klas heeft zitten en staan er altijd een half uur voordat de bel gaat al mensen in groepjes ‘gezellig’ te kletsen. En mocht je nu denken ‘wat deed jij een half uur voor de bel op het schoolplein’? Ik liep langs toen ik terug kwam van boodschappen doen, lol. Gelukkig voor ons is er geen juf Ank en heeft Skyler twee ontzettend lieve juffen. Maar ik denk zomaar dat zij ook regelmatig gedachtes hebben die juf Ank daadwerkelijk uitspreekt. Al dat gezwaai en gestoor in de lessen en de ouders onderling moét ook gewoon hartstikke vervelend zijn.

Dit zou een serie moeten worden die iedere dag op de buis komt. Of in ieder geval een uur per aflevering zou moeten duren. Twintig minuten is echt te kort voor een zondagavond, de avond voor een nieuwe basisschoolweek. Ik heb nu al zin om maandag de klas in te lopen en in mijn handen te klappen ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’. Stiekem hoop ik dat de juf dat gaat doen. En tegelijkertijd ben ik zo, zo blij dat ik een paar jaar geleden gestopt ben met de PABO. Ik had namelijk zo juf Ank kunnen zijn.

Je kijkt De Luizenmoeder iedere zondagavond op NPO3 om 20:25 uur. De eerste twee afleveringen kun je online terug kijken, mocht je ze net als ik gemist hebben.

Heb jij het al gezien?

Share:

10 Reacties

 1. 27 januari 2018 / 12:46

  Volg de serie ook en vond juf Ank eerst een personage die mij een beetje irriteerde. De tweede aflevering vond ik al een stuk leuker en nu zit het liedje zelfs in mijn hoofd.

 2. Nienke
  27 januari 2018 / 15:12

  Jaaaaaaa juf Ank… briljant

 3. 27 januari 2018 / 15:41

  Ik heb het ook vanochtend terug gekeken en het is inderdaad super grappig! Kan me voorstellen ook heel herkenbaar voor moeders. Echt een leuke nieuwe serie!

 4. 27 januari 2018 / 16:36

  ik zie het nu wel overal voorbij komen dus word nu wel nieuwsgierig hahah zal vanacht eens even gaan kijken 😉

 5. Caro
  28 januari 2018 / 06:28

  ‘VAN proberen kan je leren’ Ik snap dat vraagteken als het eerste woord wordt vergeten

  • Shirley
   Auteur
   28 januari 2018 / 09:32

   Ik zeg alleen maar wat Skyler steeds roept en dat is zonder ‘van’ 🙂 Nu begrijp ik het wel beter inderdaad, haha!

 6. Naomi
  28 januari 2018 / 09:57

  Ja, ik vind het ook leuk. En 20 minuten is te kort!

  • Shirley
   Auteur
   28 januari 2018 / 21:09

   De link staat in het artikel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.