Boektip: Slaap! van Susanne Willekes

Boektip: Slaap! van Susanne Willekes

Niet-slapende baby’s, ik heb er duizenden woorden aan vuil gemaakt hier op Mommyhood. Met Skyler hebben we heel wat ellende gehad waar jullie getuigen van waren. Uiteindelijk sliep hij door toen hij bijna drie was. Inderdaad, drie jaar. We hebben uren en uren gespendeerd om die kleine in slaap te krijgen en ik hoef jullie niet te vertellen wat slapeloze nachten doen voor je gemoedstoestand. Wat heb ik me al die tijd ellendig gevoeld en wat drukt dat een stempel op je dag. Het duurde dan ook even voordat we ons durfden te wagen aan een tweede kindje en toen het eenmaal zo ver was, heb ik me heel erg lang druk gemaakt om het slaapidee. Zou het weer zo dramatisch worden of zou ons tweede kindje wel goed gaan doorslapen? Tijdens de kraamweek werden onze gebeden gehoord; we sliepen goed én lang en ik had goede hoop dat dit patroon zou gaan doorzetten. Helaas is dit uiteindelijk niet het geval. Maddox is lange tijd maar één keer per nacht wakker geworden en daar kan ik héél erg mee leven, maar de zes of zeven keer van de afgelopen twee maanden waren toch iets minder prettig. Momenteel zit er weer een licht stijgende lijn in en wordt Maddox zo’n twee of drie keer wakker. Nog steeds niet je-van-het. Ik hou hoop dat het snel beter gaat aangezien Maddox ‘pas’ vijf maanden is en nog helemaal niet door hoéft te slapen, maar iets minder vaak wakker zou toch wel erg prettig zijn. Toen het boek ‘Slaap!’ uit kwam van Susanne Willekes werd ik direct nieuwsgierig. Heb ik gewoon geen slapers? Of zijn er toch een aantal dingen die we als ouders iets anders kunnen aanpakken?

IMG_1887

Slaap!

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach in Nederland. Ze volgde de opleiding tot Gentle Sleep Coach in Amerika en startte in 2015 met The Sleep Agency, een praktijk om ouders en kinderen te helpen met een verbeterde nachtrust. Het boek Slaap! heeft als ondertitel ‘hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt’ en bevat maar liefst bijna 400 pagina’s boordevol met informatie over slaap, slaapschema’s, voedingen, huilen, slaapoplossingen, medische oorzaken, praktische tips en extra informatie voor de ouders over samen slapen, hulp vragen en depressies. Het is ontzéttend veel tekst maar alles is laagdrempelig en aardig geschreven. Geen wijzend vingertje, maar een toon waar je je prettig bij voelt en wat ervoor zorgt dat je dit dikke boek binnen no time uit hebt. Je voelt je begrepen en je krijgt handvatten. Niet omdat je het zó slecht doet als ouder, maar omdat je soms wat dingen kunt aanpassen om het beter te laten verlopen als het om slapen gaat.

En, slaapt ‘ie al door?

‘En, slaapt ‘ie al door?’ Het is een vraag die ik de afgelopen jaren het meest gesteld heb gekregen en ik vind het fijn dat Susanne daar korte metten mee maakt. Sterker nog: ze geeft aan in dit boek dat de eerste zes maanden absoluut niet om slaaptraining moeten draaien. Natuurlijk kun je al wat maatregelen treffen om daar later van te profiteren, maar de eerste zes maanden draait alles om voeding en hechting. Wat ze ook vertelt, is dat het heel normaal is dat baby’s meerdere malen wakker worden ’s nachts. Het is echter de kunst voor zo’n kleintje om zelf weer in slaap te leren vallen. En in die fase zitten we nu een beetje met Maddox. De ene keer hoor ik hem wat jammeren en slaapt ‘ie daarna weer verder na een andere houding aangenomen te hebben, de andere keer heeft ‘ie onze of zelfs de hulp van de fles nodig om weer in slaap te komen. Nu is hij net vijf maanden en staan voeding en hechting nog centraal. Ik geef daar nog wel aan toe door een flesje te maken of hem even op te pakken, te knuffelen en weer terug te leggen, maar het zou toch prettig zijn als we die momenten iets kunnen minderen.

IMG_1888

IMG_1889

IMG_1890

Zes uur slapen

Wat ik ook las in het boek, is dat een baby van vijf maanden zo’n zes uur achter elkaar slaapt en dat dat doorslapen wordt genoemd. Dat ze rond 19:00 uur in bed liggen, rond 23:00 uur nog een fles mogen en dan kunnen doorhalen tot een uur of 05:00. Nu ligt Maddox hier altijd rond 19:30 uur in bed en wordt ‘ie zo rond middernacht wakker. Dat klopt wel met wat Susanne schrijft. Echter heeft hij niet zoveel behoefte aan de voeding en is hij na een paar slokken klaar, om vervolgens weer verder te slapen en zo’n twee uur later te komen voor de volgende slokjes. Misschien zou ik hem ’s avonds een kleiner flesje kunnen aanbieden zodat ‘ie rond middernacht, of rond 23:00 uur, een grotere fles wil en zo de nacht kan doorhalen. Het is echt even puzzelen en daar zijn we nu dan ook druk mee bezig sinds ik dit boek in huis heb. We hebben wel sinds een paar dagen andere veranderingen qua slapen en dat is dat hij geen half uurtjes meer slaapt, maar twee of drie keer langere dutjes doet overdag. Vaak is dat twee keer twee uur of drie keer tussen de één en twee uur. Volgens de slaapschema’s van Susanne komt redelijk overeen met haar ‘planningen’ maar ze vertelt ook duidelijk dat ieder kindje anders is en dat er soms kan worden afgeweken. Als het aantal slaapuren maar gelijk zijn aangezien dat bij de meesten wel gelijk lopen. We hebben alleen vaak het ‘probleem’ dat hij ’s avonds ietsje te lang wakker is (tussen zijn laatste slaapje en bedtijd) en dat dat volgens het boek Slaap! weer van invloed kan hebben op de nachten. Wat dat betreft is dit boek een fijne handleiding, maar natuurlijk niet dé handleiding voor ieder kindje. Het blijft een gepuzzel maar ik ga zeker het één en ander proberen te schuiven om zo netjes uit te komen qua wakkere- en slaap tijden. Overdag gaat het goed, hij slaapt netjes in zijn bed zonder babynestje en ’s nachts ligt hij ook vaker op zijn eigen kamer dan bij ons. Dat hebben we bij Skyler de eerste jaren echt niet voor elkaar gekregen. Nu de nachten nog iets strakker en rustiger!

Verschillende baby’s

Susanne heeft het over verschillende ‘soorten’ baby’s en als ik Skyler (die overigens nu een grote slaapkop is, klokje rond slaapt en vaak uitslaapt tot zo’n 08:30/09:00 uur) en Maddox in zo’n ‘hokje’ stop, zie ik heel erg de slaappatronen terugkomen. Het zal dus gedeeltelijk aan het kindje liggen, maar in de rest van het boek lees ik ook heel erg dat wij als ouders grote invloed hebben en het hier en daar toch verkeerd aanpakken. Voor zover je van verkeerd kunt spreken, natuurlijk. Je doet altijd het beste voor je kindje, maar qua slapen geeft Susanne toch een paar handvatten die voor betere nachtrust kunnen zorgen. Niet verkeerd dus, maar anders.

IMG_1891

IMG_1892

IMG_1893

Fijn!

Nog wat dingen die ik erg fijn vond uit dit boek;

– Susanne is tegen laten huilen en is van mening dat er andere methodes zijn om beter te slapen.

– De eerste negen a tien maanden verwennen bestaat niet en dus kun je je baby gewoon pakken als ‘ie huilt.

– Het doorslapen ligt niet alleen aan de ouders maar ook aan het temperament van het kindje, eventuele medische redenen en heel simpel, omdat ieder kindje uniek is. Laat je dus niet gek maken.

– De natuurlijke bedtijd voor baby’s en kinderen tot 6 jaar ligt tussen de 18:00 uur en 20:00 uur.

– Let op slaapsignalen en zorg dat je kindje niet te lang wakker is.

– Het staat vol tips om het perfecte slaapritueel te creëren en hoe je het ritme een handje kunt helpen.

– Er staan tips in volgens haar schema maar ook alternatieven voor een ‘wat als het anders loopt’-scenario. Zo pleit ze voor drie slaapjes bij baby’s van zo’n vijf maanden maar staat er ook iets over ‘als je kindje maar twee keer slaapt…’ Genoeg alternatieven voor verschillende kindjes.

– Het boek gaat ook in op medische oorzaken zoals reflux en eczeem. Zo slaapt Maddox nu overdag beter doordat we gestart zijn met reflux-medicijnen (denk ik!) en is het altijd belangrijk om medische dingen in je achterhoofd te houden.

– Slaap! houdt rekening met de sprongen van Oei, ik groei. Ook dat kan weer van invloed zijn op rommelige nachten. Ik weet dat er voor- en tegenstanders zijn, maar hier merk ik altijd wel duidelijk wanneer er iets gaande is. Bij Skyler héél erg en kon ik er de klok op gelijk zetten; bij Maddox met vlagen.

– Het boek is realistisch. Een baby die doorslaapt van 19:00 uur tot 07:00 uur is heerlijk, komt echt wel voor, maar is totaal niet representatief voor alle kindjes in Nederland. Maak je dus niet druk en geef het allemaal de tijd. Lastig, I know!

– Je leest over zowel fles- als borstvoeding en ook daar krijg je tips voor.

– Er wordt rekening gehouden met prematuren, tweelingen, meerdere kindjes in huis en zelfs adoptiekindjes.

– Kinderen tot zes maanden hoef je nog geen slaaptraining te bieden, maar je kunt wel het een en ander ‘preppen’ om daar later de vruchten van te plukken. Hoe en wat legt Susanne ook uit.

– Het laatste hoofdstuk, voor de ouders, is een fijne toevoeging. We zijn zo gefocust op de kinderen en het (niet) slapen, dat we onszelf vaak vergeten. Maak het jezelf makkelijk, vraag hulp, pas op voor depressies en werk aan je eigen slaaptraining. In ieder geval de uren die je kunt pakken, die moeten dan wel goed zijn.

Zo kan het ook

Wauw, ik kan nog wel honderden woorden over dit boek schrijven. Wat ik zo fijn vond aan dit boek is dat het toegankelijk is, op een aardige en fijne toon geschreven en dat het realistisch is. Geen ‘laten huilen’ verhalen die tegen je gevoel in gaan of ‘baby’s van zes maanden horen door te slapen’ taferelen. Tijdens het lezen had ik niet steeds het idee van ‘tjee, ik doe alles fout’ maar meer een ‘o, zo kan ik het ook nog proberen!’ En dat vond ik erg prettig. Ik heb het boek op mijn nachtkastje liggen en zal het nog vaak door gaan bladeren. Het is prettig ingedeeld in hoofdstukken, alles is goed terug te vinden en de komende maanden gaat dit mijn handleiding zijn. Dit boek zou iedereen moeten lezen.

Slaap! van Susanne Willekes is verkrijgbaar voor 19,99 bij Bol.com. Als e-book kost ‘ie 12,99. Ik raad hem íedere ouder aan!

IMG_1690

Share:

6 Reacties

 1. Christine
  8 oktober 2017 / 14:18

  Fijne uitgebreide recentie, klinkt als een goed boek, die gaat hier ook op het lijstje!

 2. Willemijn
  8 oktober 2017 / 17:23

  Oee deze moet ik dus eigenlijk ook lezen..dat dacht ik al maar na deze review weet ik het zeker haha!
  Ik heb van de zomer “mijn baby in een droomritme” gelezen, ook een aanrader en heeft me echt wat fijne inzichten gegeven maar ‘slaap’ klinkt net even uitgebreider!
  Jij ook succes!!!

  • 2 november 2017 / 09:17

   Ik heb ook baby in een droomritme maar vind het soms zo tegen haar eigen adviezen ingaan! Heb jij dat ook? Bijv een kind mag maar 90 min wakker zijn en heeft cyclus van 1,5 uur. Maar dan staan en in bepaalde schema’s twee uur wakker en twee uur slaap. Weet niet of het zo helemaal overkomt maar soms komt het in dat boek gewoon niet helemaal lekker uit! Net als 11 uur slaap op een nacht. En dan een slaapschema van 18.00-07.00 slaap in de nacht…
   ik ben ook reuze benieuwd naar dit boek! Het klinkt net wat beter!

 3. Jessica
  8 oktober 2017 / 23:09

  Wat een hulp dit artikel en ik denk het boek ook ga aanschaffen.

 4. Milou
  11 oktober 2017 / 15:28

  Mooie review!
  Mijn bijna-peuter slaapt soms goed maar vaak ook niet. Dit boek is voor 0-12 maanden zie ik. Denk je dat het boek ook nog bruikbare inzichten kan opleveren voor een 22 maanden oud kindje?

  • Shirley
   Auteur
   11 oktober 2017 / 15:49

   Misschien de slaapschema’s niet helemaal maar qua tips staan er zeker bruikbare dingen in die toegepast kunnen worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.